Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volební komisař: Policistům přidali, nám ne. Chceme za Babišem jako taxikáři

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. března 2018
05:52

Od prezidentských voleb jsou to už téměř dva měsíce, volební komisaři za ně ale odměnu dostávají teprve v těchto dnech. Přibližně v termínu březnových výplat. Mají přitom stále za to, že práce v komisích by měla být lépe placená. Ministerstvo vnitra sice peníze navíc slíbilo, zatím jde ale pouze o návrh. Podle něj by si každý komisař polepšil o 130 až 210 korun. Policisté, kteří byli letos při volbách ve službě, už přitom peníze navíc dostali.

Někteří ze členů volebních komisí už přidáno dostali, 500 korun navíc získali ale jen předsedové a zapisovatelé. Proti tomu se zvedla vlna nevole a vznikla i petice. Stojí za ní jihočeský komisař Patrik Koranda, který chodí pracovně k volbám už dvacet let.

„Ministerstvo na náš tlak přes všechny poslance a senátory připraví změnu legislativy. K tomu byla petice dobrá. Pochopili, že s tím něco dělat musí. Budeme tomu věřit ale až ve chvíli, kdy to bude zaneseno v zákoně,“ uvedl Koranda pro Blesk Zprávy.

Fotogalerie Prezidentské volby: Drahoš vs. Zeman - finále 255 fotografií

„Policie u voleb už přidáno dostala“

Koranda se snaží dojednat si schůzku s premiérem v demisi Andrejem Babišem a „nahání“ hlavního manažera hnutí ANO, poslance Jana Richtera. Komisaři totiž dál trvají na doplacení peněz za druhé kolo prezidentských voleb. Za první kolo jim totiž sice náleželo 1300 korun, za druhé už ale jen dvě stovky. Tedy v přepočtu zhruba 11,1 koruny na hodinu.

„14. února bylo na vládě Policii České republiky přidáno na platech za to, že hlídala volby. Je to v programu vlády i v usneseních. Je zvláštní, že s tím ministerstvo vnitra ale nepočítalo asi ani s tím, že by přidalo nám. Policie běžně vykonává svoji činnost a pokud probíhají volby, tak na ně dohlíží,“ upozornil Koranda.

Komisař by byl rád, kdyby kromě policie dostal peníze zpětně i on se svými kolegy. A poukázal na to, že komisařů je přes 110 tisíc, kvůli nízkému příplatku se ale členové komisí špatně shánějí. Připomněl přitom, že když stávkovali kvůli alternativním dopravcům taxikáři, u premiéra Babiše měli hned dveře otevřené. 

Vnitro: Zpětně doplácené odměny nebudou

Podle ministerstva vnitra dodatečné peníze pro volební komisaře zpětně vypláceny nebudou. Do budoucna ale slibuje změnu k lepšímu.

„V tuto chvíli pokračuje jednání rezortu vnitra s ministerstvem financí o dalším navýšení odměn. V rámci jednání požaduje ministerstvo vnitra nejen plošné navýšení odměn všem členům volebních komisí, ale také usiluje o výraznější navýšení odměn v případě dvoukolové volby, opakovaného hlasování nebo komunálních voleb ve statutárních městech,“ uvedla pro Blesk Zprávy tisková mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

„Při desetiprocentním navýšení odměn oproti stávajícímu stavu se jedná o částku cca 1200 korun navíc na jednu okrskovou volební komisi,“ uvedl před časem pro ČTK ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Členové komisí by si tak podle svého zařazení polepšili o 130 až 210 korun, poznamenal. Všechno teď závisí na dohodě s ministerstvem financí.

„Pro úplnost dodávám, že příplatek za druhé kolo volby není možné chápat jako samostatnou část odměny pouze za druhé kolo voleb. První a druhé kolo tvoří v celku jedny volby, stávající příplatek 200 korun je pouze součástí celkové odměny za jedny dvoukolové volby. V případě, že se člen okrskové volební komise nezúčastní všech jednání okrskové volební komise, výše jeho odměny se poměrně krátí podle jeho účasti,“ uvedla mluvčí Pěknicová.

Pokud by se tedy člen okrskové volební komise účastnil pouze druhého kola voleb, tak to podle ministerstva neznamená to, že by mu náležela pouze částka 200 korun. Ale poměrná část z celé odměny.

Video  Miloš Zeman podruhé prezidentem: Takto složil slib ve Vladislavském sále.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Navýšení odměny pro předsedy a zapisovatele o 500 korun chápe rezort vnitra jako první krok. Podle něj to bylo maximum toho, na čem se bylo schopné ministerstvo vnitra dohnodnout s ministerstvem financí právě před letošními prezidentskými volbami.


Jak to bylo s přidáváním peněz?

Ministerstvo vnitra předložilo návrh novely volebních vyhlášek, kterou se ve všech druzích voleb navýšila předsedům a zapisovatelům okrskových volebních komisí zvláštní odměna za výkon funkce o 500 Kč, tj. na částky 2100 Kč pro předsedu a 2000 Kč pro zapisovatele.

Předmětná vyhláška byla schválena a dne 29. 12. 2017 byla vyhlášena ve Sbírce zákonů pod č. 475/2017 Sb. s účinností dnem jejího vyhlášení, tj. rovněž k 29. 12. 2017. Toto navýšení má údajně za cíl zohlednit náročnost činnosti právě předsedů a zapisovatelů okrskových volebních komisí, na nichž většinou spočívá hlavní tíha odpovědnosti za chod celé okrskové volební komise.

lambrika ( 12. března 2018 14:10 )

Znám obec s 230 !!!! občany kde volební místnost je trvale v bývalé budově školy - kde nic jiného se tam nekoná !!!! Takže se tam jenom u voleb otevřou dveře a utře prach a pak po skončení voleb se dveře zamknou. U každých voleb tam sedí 4 členná komise !!!!! Skoro pořád ti samí lide .Obměna je ta , že jednou za tři až čtyři roky se asi dva členové mezi sebou vystřídají , ale další volby je to stejné - tak dokola.

flora ( 12. března 2018 13:10 )

Přesně tak. Většinu dne tam prosedí a pročumí. A tu volební místnosti připraví akorát tak, že tam OÚ dopraví volební urnu, ani s vlajkama se už nikdo neobtěžuje. Ve škole srazí lavice a hodí prostěradla. Na dveře vyvěsí volební obvody, ale to stejně píše a tiskne dělá sekretářka starosty.

flora ( 12. března 2018 13:06 )

Vyjasněte už někdo tomu anonymnímu volebnímu komisaři, že volební komisař není zaměstnání. https://www.finance.cz/500618-volebni-komise/

agfor ( 12. března 2018 12:48 )

Máma, jako vesnická učitelka za totáče tam taky muse dřepět. Za celý den dostala párek a kafe, když chtěla k tomu párku rohlík, tak si ho musela zaplatit. Jinak z toho neměla ani kačku.

agfor ( 12. března 2018 12:45 )

Co bys ještě nechtěl, volební komisaři. Policajti si válejí šunky za stolem celý roky (pokud jim neselže pistole) a ty jenom dva dny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa