Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Nejde o Čapí hnízdo a moc nad policií.“ Babiš se brání kvůli GIBS a vzal ministry do vlaku

Autor: simao, ČTK - 
4. března 2018
16:59

Své pravidelné facebookové okénko otevřel premiér Andrej Babiš (ANO) tentokrát směrem k situaci kolem GIBS. Čelí kritice, že jeho tlak na Michala Murína souvisí s Čapím hnízdem a se snahou získat větší moc nad policií. Babiš to těsně před tím, než s vládou vyrazil vlakem na Moravu, odmítl. A přidal své argumenty.

Potkal se s Ester Ledeckou a Martinou Sáblíkovou, na vládě schválili navýšení důchodů, řešili financování regionálního školství a domluvil na příští týden schůzku se zástupci Uberu. Andrej Babiš (ANO) se v neděli na svém Facebooku snažil opět ukázat, jak „nekecá a maká“.

S ministry ve vlaku

V týdnu prý řešil i rychlovlaky Praha - Brno. Na místo se však musel v neděli vydat do českého „couráku“, aby společně s ministry vyrazil z Hlavního nádraží v Praze směr moravský Hulín. „Slíbil jsem vám, že si budete moct popovídat se mnou i celou vládou naživo. A je to tady. Zlínský kraj, pak Liberecký a Ústecký,“ poodhalil vládní plány Babiš.

Sám se však chystá i na další akce. 7. března dojde na inauguraci prezidenta Miloše Zemana, kterého Babiš podpořil před volbami hlavy státu, nabitý bude mít však premiér také 8. březen, kdy ho čeká Bezpečnostní rada státu kvůli situaci v GIBS. A hned poté zasedání Poslanecké sněmovny, která by měla řešit údajné „čistky“ Babišovy menšinové vlády, jež premiér odmítá.

Babišův kabinet jel naposledy autobusem do Lán. Babišův kabinet jel naposledy autobusem do Lán. | Blesk / Jakub Poláček

Hájí se za postup proti šéfovi GIBS

Babiš přitom nadále pokračuje v tlaku na šéfa GIBS (Generální inspekce Bezpečnostních sborů) Michala Murína. „Neustále mě interpelují, jestli mi nejde o to získat nad policií větší moc. Ne, dámy a pánové,“ tvrdí premiér v demisi.

Ani o Čapí hnízdo se nejedná, tvrdí šéf ANO. „O naší stížnosti v kauze Čapí hnízdo rozhoduje státní zástupce, takže s Generální inspekcí bezpečnostních sborů to nemá nic společného, jak se někteří novinářští aktivisti snaží spekulovat,“ uvedl dnes Babiš.

Video  Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu  - Televize JOJ
Video se připravuje ...

U kauzy GIBS se Babiš ohlédl do roku 2010 a poukázal na to, že tehdy vládla ODS spolu s Věcmi veřejnými. „Příšerná doba,“ ulevil si Babiš. Dle jeho interpretace GIBS vznikl k 1. lednu 2012 proto, že obě tyto strany chtěly mít vliv na policií. „GIBS vznikl, protože dvě partaje bojovaly o moc nad policií. A já jsem se teď jako premiér začal ptát, logicky, protože za GIBS jsem odpovědný,“ brání se Babiš kritice.

„K tomu si vemte, co se o šéfovi GIBSu panu Michalovi Murínovi ví oficiálně: že se potkával s lidmi, kteří účelově stíhali podnikatele a připravili je o majetek. A taky tito lidé spolupracovali s pražskými kmotry,“ podotkl Babiš.

Na zasedání do Ostravy zamířila pendolinem i minulá vláda Bohuslava Sobotky Na zasedání do Ostravy zamířila pendolinem i minulá vláda Bohuslava Sobotky | Pecák, Křivan

Sobotka prý nekonal, Babiš konat chce

Svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD) Babiš pro změnu obviňuje, že za jeho vlády sice dostal podnět k osobě ředitele GIBS od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, ale odmítl to řešit a ztratit se měl i jeden z důležitých dokumentů. „Prostě se stalo něco podobného, jako s většinou dokladů k privatizaci OKD za jeho ministrování na ministerstvu financí. Zmizely,“ přechází Babiš do dalšího útoku.

Sám Babiš však v týdnu potvrdil, že požádal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby na inspekci poslala kontrolu, čímž si šéf ANO vysloužil kritiku za nemístné úkolování. Babiš se však při čtvrtečních interpelacích ohradil, že by navrhoval přímo odvolání Murína. Řeší prý jen hospodaření inspekce.

Pečinka: Premiér to chtěl zamést pod koberec

Šéf Pirátů Ivan Bartoš ale uvedl, že Babišovy kroky ohledně Murína nelze nazvat jinak, než že jde o „další účelový pokus výměny vedoucích pracovníků ve státních institucích“. Bartoš zaspekuloval, zda tyto „personální čistky nejsou pouhým účelovým posilováním pozice“ hnutí ANO.

Video  Babiš je familiérní a říká nám kluci, otázkám na skandály se vyhýbá, říká Pirát Bartoš  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Také politický komentátor Reflexu Bohumil Pečinka míní, že za Babišovým pokusem odvolat Murína se však přece jen skrývá více. „Dvakrát se ho snažil přesvědčit, aby sám odstoupil. Důvod byl jasný: odvoláváním by se nemusela zabývat ani vláda, ani bezpečnostní výbor Sněmovny. Babiš měl Murínovi údajně říct: ′Když se dohodneme, bude to bez skandálu.′ Murín odmítl a Babiš proti němu rozjel kampaň s odůvodněním, že měl být za premiéra Sobotky kázeňsky potrestán, ale bylo to zameteno pod koberec,“ tvrdí Pečinka.

Murín míří před bezpečnostní výbor

„Ředitel GIBS nebyl nikdy kázeňsky trestán a nebylo s ním ani žádné kázeňské řízení do dnešního dne zahájeno,“ uvedl v reakci na Babišova slova mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Potvrdil, že Murín byl v písemné komunikaci s Babišovým předchůdcem Sobotkou, ve které ale vyjádřil přesvědčení, že se žádného protiprávního jednání nedopustil.

„Michal Murín poskytne všechny potřebné informace týkající se veřejné kritiky jeho osoby i GIBS, včetně komunikace s vedením státního zastupitelství, poslancům Výboru pro bezpečnost PS Parlamentu ČR a zástupcům Stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS PS Parlamentu ČR. Ve výboru pro bezpečnost už požádal o slyšení. Protože si ředitel GIBS Michal Murín není vědom žádných pochybení, tak ve své funkci nadále zůstává a výzvu k rezignaci odmítl,“ dodal v prohlášení Mitáček.

Babiš: Nejsem jako Langer. A vytáhl i Kalouska

K situaci kolem GIBS se Babiš vyjádřil i v rozhovoru pro sobotní Právo. Upozorňoval, že mu jde především o možnou nehospodárnost. „Od svého vzniku GIBS nikdy nebyla prověřována Nejvyšším kontrolním úřadem, přestože hospodaří s velkými státními prostředky. Proto jsem požádal ministerstvo financí, aby na GIBS provedlo kontrolu (...) Když interní audit GIBS najde pochybení a možná i porušení zákona, tak to jako Murínův nadřízený řeším, a proto nařídím kontrolu. To je to, co mě zajímá, ne co GIBS vyšetřuje,“ říká Babiš.

„Neřeším pana Murína, řeším jeho hospodaření. Počkáme, k čemu dospěje kontrola a jak se k tomu Murín postaví. Hlavně ale ať si lidé vzpomenou, proč vznikla GIBS. To bylo kvůli boji o policii mezi ODS a Věcmi veřejnými, kdy se ministrem vnitra stal Radek John. Jelikož si ODS chtěla ponechat vliv na policii, tak Langer přišel s GIBS. Moc v tomto státě si vždy parcelovali ČSSD, ODS a Kalousek,“ vypočítával v Právu Babiš.

Ve svém dnešním příspěvku pak exministra vnitra ODS Ivana Langera zmiňuje také. „To je ten pán, co zlikvidoval finanční policii,“ píše Babiš o Langerovi. „Nejsem jako Langer,“ dodává.

naidka ( 4. března 2018 18:55 )

Diskuze zprznili sami Bleskáči, když odepsali lidi, co používají I Explorer. Z tohoto prohlížeče nejdou odesílat příspěvky, proto sem nikdo nepíše. Měl bys je v redakci zpérovat, že v tom mají bordel, slušně řečeno nelad.

pruxras ( 4. března 2018 18:36 )

NEVZDĚLANÍ LIDÉ VOLÍ KSČM !!! VZDĚLANÍ UMÍ ZDŮVODNIT,PROČ MUSELO BÝT ROZDĚLENO ČESKOSLOVENSKO A ČSFR !!! LEVICOVÍ VLASTIZRÁDCI KVIČÍ !!! MAJÍ STRACH,ŽE ZA ZKÁZU ČR BUDOU VISET !!!

hrdadaxo ( 4. března 2018 17:05 )

https://www.facebook.com/projektn.sk/videos/182020595

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa