Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proti „mlátičce“ Ondráčkovi chystají obří protest. Filip hájí jeho zásah z listopadu 1989

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. března 2018
12:31

10 tisíc lidí se prý zúčastní, 29 tisíc má zájem. Takový byl aktuální stav v nedělní poledne ohledně zájmu o protest proti volbě někdejšího člena pohotovostního pluku SNB, dnes poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela Komise pro kontrolu GIBS. Ondráčkova výhra v tajné volbě přiměla protikomunistické aktivisty, aby svolali na pondělí na Národní třídu velký protest. Šéf KSČM Vojtěch Filip však v Partii na Primě uvedl, že nechápe, proč k němu má dojít. A Ondráčka hájí.

„Člověk, který jako příslušník bezpečnostních sborů SNB bil demonstranty při Palachově týdnu v roce 1989 (a ničeho nelituje), by neměl zastávat tak odpovědnou a symbolicky významnou funkci předsedy parlamentního orgánu, kontrolujícího práci bezpečnostních složek,“ uvádí organizátoři protestu, který nazvali zcela jasně: „NE Ondráčkovi do čela komise pro GIBS“.

Protest proti novému šéfovi Komise pro kontrolu GIBS Zdeňku Ondráčkovi, který za komunistů coby člen pohotovostního pluku SNB zasahoval v rámci tzv. Palachova týdne proti demonstrantům, se má uskutečnit na Národní třídě v pondělí od 19:00 a organizátoři podotýkají, že Ondráčkovo páteční zvolení je dle nich „odstrašujícím pokračováním trendu poslední doby, kdy jsou extremistické názory legitimizovány“.

Bílé (ne)obušky zaplaví Národní třídu

Jak má pondělní protest na Národce dle nich vypadat? Lidé si budou moci na piazzettě Národního divadla vyzvednout petiční archy, které mají následně srolovat do „symbolického bílého (ne)obušku“.

„Chceme tak ukázat posun, jakého česká společnost dosáhla: že 29 let po listopadu 1989 žijeme – a hlavně chceme nadále žít – v politickém systému, který nelegitimizuje usměrňování společnosti obušky a represí, ale naopak lidem umožňuje podepsat se pod své demokratické přesvědčení,“ vzkázali organizátoři.

Ve středu 7. března pak petiční archy zamíří do Petičního výboru Poslanecké sněmovny. Protest proti zvolení Ondráčka má proběhnout celkově v 11 městech ČR.

Šéf KSČM Filip: Není to demokratické

Ač organizátoři mluví o demokracii, podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa však principy demokracie nectí. „Nechápu, proč by se měly organizovat nějaké občanské demonstrace. Tak si představte, že je tady 28 let poté někdo, kdo nemá být zvolen do funkce přesto, že pro to má nejlepší předpoklady. Ti, kteří to nechtějí respektovat, nerespektují nic, co by v té občanské společnosti mělo být,“ řekl v Partii na FTV Prima.

Ondráček byl zvolen jako každý jiný poslanec a „ti, kteří mu upírají právo na to, aby fungoval, když má na to ty nejlepší předpoklady, jenom prokazují, že nejsou demokraté“, míní Filip.

Ondráček dle něj zasahoval v roce 1989 jen v rámci rozkazu. „Já si myslím, že to není nic, co by neměl policista dělat. Opravdu nevnímám to, že by tohle mělo být symbolem něčeho špatného, protože my potřebujeme, aby se lidé cítili bezpečně a policie fungovala,“ uvedl šéf KSČM.

Působení u komunistické policie Ondráček, označovaný svými kritiky za „mlátičku“, nelituje. „V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám, že jsem nikdy neporušil zákony této země,“ uvedl po svém zvolení Ondráček.

Schwarzenberg: Stejné argumenty jako u SS

Ondráčkova obhajoba však řadu politiků popudila. Nejstarší poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09) se navezl na Facebooku do jeho argumentů, že každý, kdo někdy sloužil v bezpečnostních sborech, ví, co znamená sloužit vlasti.

„Mnozí mi vytýkají, že jsem po roce 1948 strávil dlouhá léta v zahraničí. Ale pomáhá mi to lépe chápat věci u nás. Když pan poslanec Ondráček toto prohlásí, tak tomu naprosto rozumím. V Rakousku jsem kdysi pracoval v lese s bývalými vojáky wehrmachtu i SS, kteří také vysvětlovali, že přece za Hitlera bojovali také za vlast a byli vázáni přísahou. Byly to přesně stejné argumenty,“ podotýká.

Bělobrádek: Demonstraci chápu

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes taktéž v Partii na Primě uvedl, že Ondráček se jen vymlouvá na to, že tehdy konal pod přísahou a pracoval tak, jak měl. „To je pro mě nepřijatelné. Je skutečně rozdíl mezi tím, že to bylo tehdy legální a tím, že to bylo legitimní. Sloužil režimu, který byl nedemokratický, který byl zavrženíhodný. To, že každý mohl udělat chybu, to nechci nikoho hodnotit, ale je potřeba z toho také vyvodit nějaký důsledek a také si eventuálně to selhání přiznat,“ podotkl.

„Na to, že něco dělali na základě rozkazu, se vymlouvali i nacisté. Že jim to někdo nařídil a že přísahali, že to bylo v té době, podle tehdejších zákonů,“ podotkl.

Bývalý vicepremiér chápe, že občanská společnost na Ondráčkovo zvolení reaguje. „Smiřovat se úplně se vším nelze a tohle je věc skutečně principiální, nikoliv osobní. Pochopil bych, kdyby pan Ondráček řekl: Ano, tehdy jsem tak sloužil, nejsem na to hrdý, byla to chyba, byl jsem mladý člověk, chtěl jsem sloužit u policie, tak jsem dělal i tohle. Tomu rozumím, ale to nezaznělo,“ dodal na Primě Bělobrádek.

Ondráček, Koten a Rozner dohlíží na bezpečnostní složky

Šéf lidovců také poukazoval na to, že Ondráčka prosadila hlasovací „mašinerie“ ANO, KSČM a SPD. Zvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS přitom vzbudilo pozornost nejen kvůli připomínkám listopadu 1989 či nedávného výročí 70 let od komunistického převratu v únoru 1948. Ale také v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát ředitele GIBS Michala Murína, aby se vzdal funkce.

Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Komunisté přitom platí za možné spojence Babiše a nyní budou na GIBS dohlížet i oni. Přímo ve vládě s nimi sice šéf ANO sedět odmítá, podpora jeho menšinové vlády se však rýsuje a příští týden by měla vrcholit jednání mezi týmy ANO a KSČM.

Ondráčovo zvolení je přitom dalším v řadě. Již dříve však vzbudily rozruch i další sněmovní nominace spojené s bezpečnostními složkami státu. Předsedou Výboru pro bezpečnost se stal okamurovec Radek Koten (SPD), který vzbudil kontroverze sdílením dezinformačních článků. Komisi pro kontrolu NBÚ pak vede jeho stranický kolega Miloslav Rozner, který proslul pro změnu svým „zabrušováním a vybrušováním“. 

Byl jsem na operačním sále, brání se poslanec

Kritika se však obrátila i proti poslancům, kterých ve dvousetčlenné Sněmovně chybělo na pět desítek. Pro tajnou volbu Ondráčka se tak ustavilo kvorum (nutný počet hlasů) ve výši 78, Ondráčka volilo 79 poslanců.

Někteří z těch, co ve Sněmovně chyběli, se následně začali omlouvat. Třeba Stanislav Blaha z ODS. „Zvolení Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS je hanebnost. Nemohl jsem se osobně účastnit hlasování kvůli dlouhodobě naplánované operaci. Samozřejmě bych hlasoval proti. Původně mělo hlasování proběhnout ve středu. V době, kdy byl zvolen, jsem ležel na operačním sále,“ vzkázal na Twitteru.

Pirát Bartoš: Někteří chyběli záměrně

Absentující Piráty pak omlouval jejich předseda Ivan Bartoš. I on poukazoval, že hlasování bylo jako pevný bod ve středu, nakonec k němu došlo v pátek. „Komunista Ondráček byl zvolen hlasy SPD, KSČM a ANO. K 15 hlasům komunistů tedy někdo dodal dalších 65. Ondráček byl zvolen o dva hlasy. Aby se zvedlo kvorum, muselo by si lístek vyzvednout o čtyři poslance více a ti by samozřejmě nesměli pro něj hlasovat. Jinak celkem nehlasovalo 45 z 200 poslanců. Poslanecká sněmovna nebyla rozhodně v plném počtu,“ poukazuje Bartoš. 

Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS.  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Pětice nehlasujících Pirátů prý není žádná „lenost“. „Po internetu lítá úmyslně šířený hoax s různými zaručenými čísly… až devět Pirátů nehlasovalo? To je lež,“ uvedl Bartoš s tím, že poslanci Mikuláš Peksa a František Kopřiva byli stejně jako pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal v zahraničí, ale nikoli na dovolené, ale na pracovních cestách – v Bruselu, Dánsku a Pikal v Moldávii.

„Dva naši poslanci byli řádně omluveni, jeden z vážných rodinných důvodů, jeden pro nemoc. Naopak poslankyně Kozlová a poslanec Vymazal se i přes nemoc a čerstvou pooperační rekonvalescenci dostavili, přestože byli řádně omluveni. Všichni pirátští poslanci hlasovali PROTI zvolení pana Ondráčka,“ vzkázal Bartoš. A poukázal jiným směrem. „Část poslanců ČSSD byla podle našich informací nepřítomná záměrně, aby snížila kvórum,“ tvrdí.

cid2000 ( 5. března 2018 19:40 )

Je to jen divadlo.Zvolil se naschvál,aby se mohl konat Český Majdan s podporou Sorose a Bakaly.Tak jsem zahlédl na Václaváku partu kolem agentky Moniky Pajjerové(se svou sestrou Žak Biomasou), která šu.ka.la se všema(Zadolarkem,Havlem,) a zastupuje červené karty americké ambasády. Zrádci, nemakačenka, kteří nejsou schopni demokraticky ve volbách cokoliv,tak se snaží ó převrat a bordel!!!Kdo demonstruje z TOP09 proti druhému největšímu podvodníkovi v dějinách Z.Bakkalovi?Komu vadí tento defraudant? Ondráček je jen vomáčka na občany 29 let po revoluci.

draco17 ( 5. března 2018 07:14 )

Tak si to shrňme...na Slovensku poprava novináře a snoubenky,lidé chtějí demonstrovat za odvolání vlády,u nás Ondráček,nejdřív ho zvolí,Babiš drží hubu a ted když ta kavárenská svoloč chce demonstrovat tak ho chce odvolat,demonstrace u nás i na Slovensku.....nějak mi to začíná připomínat 89 rok,lidi zapomínají že jsme střed Evropy a Slovensko by byl hlavní tranzit imigrantů pokud by Sorosovci vytvořili chaos,což se jim daří,u nás to samý...ta čubka Štěpánová a kavárna budou dělat všechno proto aby tady začal chaos a destabilizace,potom už Brusel bude mít dveře otevřené...a ty co křičeli budou mít doma slimáky v kuchyni!!

pruxer ( 4. března 2018 21:40 )

Tak si to shrňme SOUDRUZI z KSČM !!! Babiš chce odvolat Ondráčka a Zemanovi jeho hradní tým.

pruxras ( 4. března 2018 21:31 )

SLOH SE TI NĚJAK NEPOVEDL , JINAK SORRY VOZÍČKÁŘKO, ZEMAN MÁ TAKY SLUHY KAVÁRNU ZALOŽIL , TO NEVÍŠ ŽE ??? TAK HLEDEJ.

pruxras ( 4. března 2018 21:26 )

Soudruzi A BLBÁ DOKTORRKO !!! Nerad vám přitěžuji , Angela opět zvítězila !!! Máte zlý den !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa