Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš o námluvách s ČSSD: „Podrazák“ Sobotka měl pustit mandát a jít pracovat

Autor: simao - 
3. března 2018
13:15

Vládní námluvy pokračují a Andrej Babiš (ANO) už nemluví jen o tom, že by koalice ANO s ČSSD a podporou KSČM byla jediná na stole. Připuští i možnou podporu ze strany KSČM a SPD s tím, že by však tyto strany neměly vliv na zahraniční politiku. U ČSSD je zvědavý na stranickou disciplínu. Mezi jejími 15 poslanci ve Sněmovně jsou totiž i jeho kritici Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec či Lubomír Zaorálek. A právě na přestřelky se Sobotkou, který po prosazení komunisty Ondráčka do čela komise pro GIBS znovu otevřeně varuje před vládou s ANO, došlo nyní opět.

„Jsem z byznysu a vyjednávám se všemi,“ hlásí Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo. Minulý týden sice mluvil o tom, že jedinou variantou na stole je koalice s ČSSD a podporou KSČM, u ČSSD však má Babiš jistý otazník. „Uvidíme, jestli jednotu zajistí a jestli v sociální demokracii bude fungovat stranická disciplína,“ upozornil.

Je totiž otázkou, zda by pro společnou vládu s ANO našla ČSSD podporu i u Babišových kritiků z vlastních řad - ve Sněmovně totiž dál sedí i předchozí spolvládci Babiše z minulé vlády Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec či Lubomír Zaorálek. Nové vedení ČSSD Jan Hamáček - Jiří Zimola ale vyjednavače z ANO ujišťuje, že bude mít k dispozici jednotný poslanecký klub. „To je problém ČSSD, ne můj,“ glosuje nyní Babiš, zda tomu tak opravdu bude.

Druhý pokus na sestavení vlády přitom dle Babiše nebude jen na zkoušku. „Půjdeme do něj jen tehdy, když si budeme jistí, že důvěru získáme. I jednorázovou, aby vláda už vznikla,“ říká Babiš.

Sobotka varuje před krokem do politické záhuby

Je to právě expremiér Bohuslav Sobotka, kdo nyní hlasitě - byť především přes rozhovory a sociální sítě, neboť na stranickém sjezdu v Hradci Králové chyběl - varuje před vstupem do vlády s Andrejem Babišem v čele.

„ČSSD by sice vstupem do vlády poskytla této vládě legitimitu, díky složení Poslanecké sněmovny a politickým sympatiím Andreje Babiše by fakticky vládla i nadále koalice ANO, SPD a KSČM. Vstupem do vlády by se sociální demokracie stala podrobenou stranou bez zásad, vlající mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Byl by to krok do politické záhuby,“ míní Sobotka.

ČSSD by podle něj měla zůstat „v jasné a razantní levicové opozici“. „Musí totiž zregenerovat síly, najít nový program, kterým bude schopna lépe čelit populistům a nacionalistům,“ vzkázal expremiér na Facebooku.

Babiš: Hamáček je korektní, Sobotka byl zbabělec

Babiš však nyní reaguje právě i na Sobotku, který podle něj předchozí úspěšnou společnou vládu zničil. „Místo aby pustil mandát a zkusil normálně pracovat v soukromé sféře, tak dál chodí do Sněmovny jako řadový poslanec,“ diví se Babiš.

On sám prý nechce, aby se v případné společné vládě muselo vše rozhodovat se souhlasem ČSSD. „Nechceme, aby to fungovalo stejně jako v minulé vládě,“ vzkázal. Současné vedení ČSSD si však Babiš zatím poměrně pochvaluje. „S panem Zimolou a Hamáčkem normálně fungujeme, se Sobotkou a Chovancem to nešlo. Hamáček s námi normálně mluví a na rozdíl od Sobotky, který byl podrazák a zbabělec, se choval vždycky korektně,“ řekl Babiš Právu. 

Tolerance od KSČM a SPD?

Podle Sobotky se však ukázalo, že ANO je se stranami jako KSČM a SPD „spřízněno ideově i mocensky“ také po páteční volbě komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS. „Tohle je skutečná vládní koalice na příští 4 roky, bez ohledu na to, kdo z demokratů zajistí důvěru Babišově vládě,“ míní Sobotka.

U sociálních demokratů se nejprve bude rozhodovat ve stranickém referendu. A pro Babiše patrně již neplatí, že by varianta ANO s ČSSD a podporou KSČM byla jediná možná. „Tolerance KSČM a SPD není preferovaná varianta, ale když ČSSD neschválí účast ve vládě a všichni ostatní budou trvat na tom, že Babiš v kabinetu být nesmí, tak to je možnost,“ vzkázal Babiš. Ujišťuje však, že přímo ve vládě s těmito stranami být nechce. A pokud budou vládu podporovat, nebudou prý mít „žádný vliv na vládu a zahraniční politiku“.

Stropnický mluví o plivnutí do obličeje

Podpora ze strany SPD, ale i KŠCM však budí v ANO vášně, naposledy to byl opět ministr spravedlnosti Robert Pelikán, co neskrýval po zvolení komunisty Ondráčka do čela komise pro GIBS své rozčarování. Proti SPD bouřila před časem i Karla Šlechtová.

Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

A také Martin Stropnický, který však ve své kritice zvolnil. V rozhovoru na Info.cz se podivoval nad tím, že „tady šly miliony lidí k volbám, věnovaly tomu nějaký čas (...) a teď se mají koukat na to, že partaje nejsou schopny si dohodnout?“

„To mi přijde až jako plivnutí do obličeje,“ vzkázal Stropnický, který má pochopení pro tato vyjednávání. „V prostoru, který máte - můžete si přát stokrát nějaký hezčí, ale on žádný jiný hezčí není - se musíte snažit postupovat cestou třeba i říkejme tomu nejmenšího zla,“ říká.

Brabec: S komunisty a SPD jednání finišují

ANO absolvovalo tento týden schůzky s vyjednavači ČSSD, KSČM i SPD. Další jsou v plánu na týden příští. A jednání se v případě komunistů a okamurovců chýlí ke konci, upozornil místopředseda vlády i hnutí ANO Richard Brabec ve čtvrtek ve Sněmovně.

S ČSSD by chtěli mít vyjednavači ANO vyjasněné základní věci do poloviny března, čekat se však bude na rozhodnutí ve vnitrostranickém referendu na sjezdu, který proběhne 7. dubna. „S SPD a KSČM bychom do konce příštího týdne chtěli mít skoro jasno,“ podotkl Brabec.

K jednání s SPD pak Brabec dodal, že řada priorit je k debatě a „řešitelná “. „Pravda je, že je zásadní stáel rozpor - a z naší strany se určitě nepohne ani o píď - z hlediska možnosti zahřadit do okruhu témat, kterých by se týkalo obecné referendum, právě zahraniční smlouvy typu členství ČR v EU, popř. NATO. To je něco, kde dohoda z naší strany určitě nebude možná,“ vzkázal Brabec.

jans ( 5. března 2018 05:59 )

Sobotka svými hrátkami demise-nedemise všechno zavinil. Tři roky mu Babiš nevadíl a jak zjistil pokles popularity tak konal. Byl to historicky nejhorší pokles preferencí ČSSD. Buď chlap a vrať mamdát!

kana2 ( 3. března 2018 22:18 )

už mě ty kecy ser.ou všichni chtějí být v opozici tak ať drží huby a sedí v opozici za komunistů kdo chtěl něco znamenat a nevymetat kriminály tak musel být ve straně ale už je to 28 let a ti co prolezli do parlamentu s odřenýma ušima si říkají že jsou demokratické strany a podle čeho se to pozná že že jsou demokratické strany že je skoro nikdo nevolil a ti co mají hodně voličů jsou nedemokratické ????? nemají žádný program jenom to že jsou proti Babišovi a jenom zdržují s hovadinami a jestli byl Babiš ve 30ti letech obtěžován STB ti když se na někoho zaměřili tak mu nedali pokoj a mohl dělat co chtěl tak se jich nezbavil

baIika ( 3. března 2018 21:21 )

V LM jsem byl i já. Co nás zrušili LM hulím.

kacer56 ( 3. března 2018 19:42 )

Já jsem tuhle politickou mrtvolu taky před 5 lety volil a dneska bych si dal přes hubu.

baIika ( 3. března 2018 19:41 )

zindulo kdy mi vrátíš dluh??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa