Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Číně zatkli Zemanova poradce. Vlivného podnikatele prošetřují za finanční machinace

Autor: simao, vei, ČTK - 
1. března 2018
08:40

V Číně dnes ráno údajně zatkli vlivného podnikatele a speciálního čínského poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga, který je zároveň šéfem představenstva CEFC, působící i v České republice. Je podezřelý z ekonomické kriminality. Informoval o tom dnes s odvoláním na informace čínských médií server Neovlivní.cz, uvedla to i agentura Reuters.

O zatčení vlivného podnikatele a speciálního poradce prezidenta Miloše Zemana v Číně informuje finanční web Caixin, upozornili Neovlivní.cz.

Jie Ťien-ming, předseda představenstva CEFC (China Energy Company Limited), která získala podíly v řadě českých firem, se poradcem Zemana stal v dubnu 2015. Doprovázel prezidenta i při jeho návštěvě Číny, kde se Zeman setkal se Si Ťin-Pchingem. Zeman se do Číny vrátil během svého prvního mandátu opakovaně, čínského prezidenta přivítal i v Praze.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v minulosti uváděl, že Jie Ťien-ming není součástí klasického poradního sboru a není za to placen.

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga | ČTK

Vyšetřován je prý nyní kvůli podezření z ekonomické kriminality. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Jie Ťien-ming byl letos předvolán k výslechu, uvedl zdroj. Nesdělil ale, zda vyšetřování nadále pokračuje ani podrobnosti o povaze podezření. Společnost CEFC na žádost o komentář nereagovala. Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si společnost vybrala Českou republiku.

Video  Zeman v Číně: Nejsem Nagyová, ale taky pracuju jako kůň  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

V Česku firma koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz,kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, kde bude mít poloviční podíl,  ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů a také historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Posledním velkým podnikem je nákup menšinového podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Skupina J&T na vzniknou situaci reagovala téměř okamžitě tiskovým prohlášením, ve kterém konstatuje, že vyšetřování čelního představitele CEFC nemá na aktivitu společnosti žádný dopad. 

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Aktuální vývoj a zprávy ohledně CEFC nemají žádný vliv na chod a fungování skupiny J&T Finance Group SE (JTFG). Čínská skupina CEFC je minoritním akcionářem bankovního holdingu JTFG s podílem 9,9 %. CEFC z dosavadních transakcích nevznikají vůči JTFG žádná práva nad rámec standardního pasivního investora. 

Pro úplnost uvádíme, že skupina JTFG nemá přímo ani nepřímo žádné nekryté expozice vůči společnostem skupiny CEFC. Případný negativní vývoj skupiny CEFC nemůže ohrozit stabilitu JTFG.


Jsme v kontaktu se zástupci CEFC v České republice a situaci nadále monitorujeme,“ stojí v prohlášení J&T, které mají Blesk Zprávy k dispozici.

 

Loni v září CEFC rovněž uzavřela dohodu o koupi více než čtrnáctiprocentního podílu ruské ropné společnosti Rosněfť za devět miliard dolarů. Po zveřejnění zprávy o vyšetřování Jie Ťien-minga, kterou přinesl čínský finanční magazín Caixin, akcie firmy oslabily.

Čínská vláda v posledních měsících upevnila kontrolu nad velkými soukromými konglomeráty v zemi. Minulý týden vláda v Pekingu převzala kontrolu nad pojišťovnou Anbang Insurance Group, jejíž předseda správní rady a hlavní akcionář Wu Siao-chuej je soudně stíhán kvůli hospodářským trestným činům.

janejaneja ( 1. března 2018 15:10 )

mamlas: Škoda, už bohužel pozdě.

xiioma ( 1. března 2018 15:08 )

Hlavní poradce Žlučoviče Zemana Nejedlý je zloděj a poskok Kremlu, další poradce z Číny je rovněž zloděj. Nemá ten Miloš smůlu?

dotaz ( 1. března 2018 14:22 )

https://www.novinky.cz/domaci/464866-rychetsky-uz-zemana-na-ustavni-soud-ani-nezve-nehodlam-to-vysve tlovat-rekl.html jasně že ho nezve, v telce měl Mildy plný zuby

xiioma ( 1. března 2018 13:45 )

Česká hradní mafie spolu s čínskou mafií má trochu problém.

tolko ( 1. března 2018 13:20 )

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/452770/cinane-se-zbavuji-brozove-konci-spolupraci-se-sou kupovym-vydavatelstvim.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa