Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Že má pokladní v Lidlu víc než učitel? Zlepší se to, věří ministr. A řeší návrat dílen do škol

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. března 2018
05:02

Platy učitelů nejsou mnohdy valné a leckde pokulhávají i ve srovnání s výplatou pokladních v supermarketu. Že je to tradiční bolest českých škol, přiznal v rozhovoru pro Blesk Zprávy i ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Podle něj je ale zlepšení na dohled. Řeč byla i o možném návratu dílen a prací na pozemcích do škol nebo o problémech s financování sportu. A také o tom, zda není škoda, že na olympiádě v Pchjongčchangu nemělo Česko zastoupení v podobě prezidenta, premiéra nebo právě ministra.

Ohledně platů učitelů je ministr Plaga, který předtím působil jako náměstek resortu, rád, že se podařilo téma zvednout a nastolit jeho předchůdcům na ministerstvu. Stejný směr bude podle něj pokračovat i s novou Sněmovnou a vládou.

„V posledních letech se podařilo v ČR najít unikátní shodu napříč politickými stranami, že platy je potřeba zvednout, že to nemá být jednorázové zvýšení platů, ale že je samozřejmě potřeba, aby se učitelské povolání stalo atraktivním i co se týká financí. Že to nemůže být jenom poslání, ale musí být učitelé řádné ohodnoceni,“ řekl Plaga pro Blesk Zprávy.

Vyvolává to v něm prý naději, že „nástupní platy do obchodních řetězců za chvilku budou významně nižší než průměr ve školství“. Řetězec Lidl přitom nedávno oznámil, že od března zvýší nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, v Praze a okolí pak na více než 29 tisíc korun. Zvyšovat se chystají (pokud to průběžně již nedělají) i další řetězce - např. Penny Market.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor. Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor. | Foto Blesk - Jakub Poláček

O peníze jde v první řadě

Podle Plagy je cílem soustavně navyšovat i platy ve školství tak, aby se ke konci volebního období dotýkaly hranice 150 procent současné průměrné mzdy. „To znamená, abychom byli někde u čtyřiceti, pětačtyřiceti tisíc průměrného platu,“ věří.

O platech jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i odboráři. V roce 2020 a 2021 by chtěl mít o 45 miliard na učitelské platy v rozpočtu více, meziročně by tak mělo jít o 15 miliard korun navíc.    

Plaga by chtěl také docílit toho, aby učitelé houfně neutíkali do jiných oborů. „Z analýzy, kterou máme, jasně vyplývalo, že učit jde pouze každý druhý,“ řekl ministr k lepším nabídkám ze soukromého sektoru pro učitele. „První krok, ať se nám to líbí, nebo ne, spočívá samozřejmě v těch financích,“ podotkl.

Jednání vlády: Andrej Babiš s ministrem školství Robertem Plagou Jednání vlády: Andrej Babiš s ministrem školství Robertem Plagou | ČTK

Návrat dílen a pozemků? Prostor tu je, říká ministr

V Česku přitom klesá také počet zájemců o učňovské obory. „Samozřejmě k tomu negativně přispěla demografie, pokles počtu dětí byl poměrně silný. A nejvíce se to odrazilo na učňácích,“ podotkl Plaga. A protože dráhu dítěte určují především rodiče, jde podle ministra o to motivovat je dávat děti znovu i do učení. Plaga přitom věří, že se tu pokles zájmu podařilo zastavit.    

Ohledně možného návratu dílen do škol ministr zmínil: „Prostor pro dílny už dnes je. Asi není úplně jednoduché zavést další předmět, každý týden se objeví nová potřeba, ale hodiny na školách nejsou nafukovací. Myslím si, že schůdná cesta je zařadit případně dílny, ale samozřejmě v novém formátu, do spíše neformálního vzdělávání v odpoledních hodinách.“ Většina škol už pozemky, na kterých dřívější výuka probíhala, nemá, upozornil pak ministr v demisi. 

Kdo je Robert Plaga

• Narodil se 21. července 1978, žije v Brně s rodinou, má dvě malé dcery

• Absolvent Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně - veřejná správa, finance, daně a účetnictví, později hospodářská politika. Na této VŠ řadu let učil, vedl tam i Centrum pro transfer technologií

• Na post ministra přešel z pozice náměstka ministra školství pro vysoké školy. Na MŠMT nastoupit v prosinci 2011, tehdy vedl úřad Josef Dobeš (VV).

• Působil i jako poradce, lektor či konzultant ve dvou společnostech, v nichž je společníkem

• Za ANO byl v roce 2014 zvolen do zastupitelstva Brna, v roce 2019 do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Této funkce se vzdal kvůli souběhu funkcí, nedávno pak skončil kvůli vládnímu angažmá i v brněnském zastupitelstvu, kde ho vystřídal syn prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka Jiří.

• Pro Andreje Babiše nebyl patrně první volbou na post ministra, šéf ANO měl údajně oslovit rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Ten však Plagu doporučil, přidali s i další rektoři.

• Mezi jeho záliby patří volejbal, šestkový i plážový - v minulosti ho hrál na závodní úrovni a vypracoval se mezi TOP 10 párů v republice.

VIDEO: Podívejte se na 1. část rozhovoru s ministrem školství v demisi Robertem Plagou

Morton ( 3. března 2018 17:59 )

To srovnání nemá chybu.

Antonin Blaha ( 1. března 2018 16:31 )

 Kajman1 Asi tak jak dorucovatele maji 22 000 kc.Protoze to mam v rodine tak Ti muzu rict ,pokud neudelas tzv.produkty chodis domu s12600 kc.

janejaneja ( 1. března 2018 12:16 )

stojiza: Tak běž si to zkusit, nikdo ti nebrání. Ale věř, že budeš šťastná za to, že jsi ve škole. Jsi docela naivní, když si myslíš, že prodavačky jen pípají na pokladně a vyskládávají zboží. Pokladní pracuje celou prac.dobu s penězi,které jí musí sedět. Nesedí-zaplatíš. Ze svého samozřejmě. Pro státního zaměstnance nepochopitelné. Hlavně ze sebe nedělejte duševní chudáčky.

bullshit ( 1. března 2018 12:14 )

Pokud takto smýšlí ministr tak je to blb. Srovnává naprosto nesrovnatelné. Už jen stačí napsat že učitel má méně než popelář atd. Dělal jsem ve školách různé opravy jako řemeslník a vždy se mi tam docela zdála pohoda a celkem klid v teple. Až jsem jim to trochu záviděl. Když se sejde dobrá parta včetně ředitele tak je to asi pohoda. Jdu-li do Lidlu tak vidím uhoněné, někdy nas.rané prodavačky co se ani neusmějí. Nemají totiž proč. Je to pakárna na směny s neustálou buzerací vedoucích a kontrol, navíc v sbotu a neděli. Nechme to jak to je, Je svoboda volby, učitel může jít klidně do Lidlu nebo dělat popeláře( stále berou ) a pokud má prodavačka patřičné vzdělání může jít učit. Zatím přidali učitelům, policajtům, doktorům, sestrám, hasičům a úředníkům ale na pracující se stejně kálí, ti neumí patřičně řvát a tak si s nimi každý vytře zadnici.

janejaneja ( 1. března 2018 12:09 )

Ať si jdou ti chudáčci učitelé, kteří mají 3 měsíce!! placených prázdnin, za tu pokladnu sednout. Doporučovala bych nejlépe třeba v prosinci a pak budou rádi, že berou "jen" 20 tisíc !! A ty 3 měsíce prázdnin bych je nechala na minimální mzdě, za co jim platíme plnou taxu, když neodvedou žádnou práci ? A to chtějí mít do budocna 50 tis. ? Za co ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa