Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opoziční strany se šikují proti Babišovi. Chtějí vládě v demisi „svázat ruce“

Autor: Jitka Mikysková - 
1. března 2018
05:25

Sněmovní opozici v Poslanecké sněmovně válcuje skrytá koalice ANO, komunistů a SPD Tomia Okamury. V obavě, kam až vládnutí hnutí Andreje Babiše povede, se ve středu uskutečnila schůzka šesti sněmovních stran: ODS, Pirátů, ČSSD, TOP 09, lidovců a Starostů. Úkolem setkání, které svolalo hnutí STAN, bylo domluvit se na společném postupu vůči vládě.

Strany, které se ve středu sešly, mají ve Sněmovně dohromady jen 85 poslanců z celkových 200. ČSSD navíc už intenzivně jedná o vládě a její příklon k hnutí ANO může opozici dál oslabit.

Jakkoli si Starostové libují, že byla schůzka velkým posunem, ve výsledku se zástupcům opozičních uskupení nepodařilo domluvit se na společném postupu vůči vládě.

„Každá ze stran má svou strategii k sestavování vlády,“ přiznal šéf STAN Petr Gazdík. Zástupci dalších  se nedomluvili na třech výchozích požadavcích: aby ve vládě nesměla být trestně stíhaná osoba, aby se vláda nesměla opírat o extrémistické strany a aby nesmělo být narušeno prozápadní směřování České republiky.

Představitelé opozice se ale shodli na tom, že co nejdříve svolají dvě mimořádné schůze Sněmovny. Jedna by měla jednat o personálních změnách, které dělá vláda bez důvěry, na druhé schůzi by měli poslanci přijmout pravidla, jak by se měla chovat vláda bez důvěry.

Piráti: Máme vlastní strategii

Vymezení požadavků pro toleranci vlády byla proti srsti Pirátům. „Iniciativa STAN či jiných opozičních stran, která má Piráty tlačit k podpoře vlády inženýra Babiše, proto nepřipadá v úvahu,“ vysvětlila strana.

Iniciativu ohledně svolání mimořádných schůzí naopak Piráti vítají. „Je pro nás nepřijatelné, aby iniciativa podpořená 86 poslanci nebyla v demokratickém systému brána panem Babišem, Fatýnkem a dalšími v potaz. Mediální tlak spojený s tímto konáním je tak pro nás dostatečným argumentem pro jednání o mantinelech vlády,“ doplnili Piráti pro Blesk Zprávy. 

Fiala: Ukáže se, jak chtějí strany chránit ústavu

Pro šéfa ODS Petra Fialu je výsledek středeční schůzky vzhledem k rozdílným postojům dobrý. „Společné požadavky pro toleranci vlády nebyly a ani nemohly být předmětem jednání. Jsem rád, že i ostatní strany podporují naši iniciativu na přijetí usnesení Poslanecké sněmovny, které jasně vymezí, co by vláda v demisi měla, resp. neměla dělat,“ uvedl Fiala pro Blesk Zprávy.

„Dohoda šesti stran na mimořádných schůzích je důkazem, že v konkrétních věcech dokáží být opoziční či nevládní strany jednotné. Věřím, že usnesení dostatečnou podporu získá. Zároveň se ukáže, jaký mají jednotlivé strany postoj k jednobarevné vládě ANO a nakolik chtějí chránit ústavu,“ zmínil dále Fiala.

„Vláda bez důvěry nemá dělat zásadní změny“

Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 pak řekla víc ke snaze svolat mimořádnou schůzi k významným personálním změnám, které vláda bez důvěry činí. „Chceme tím dát jasně najevo, že vláda v demisi nemá dělat tak zásadní změny v obsazení klíčových postů ve státní správě. Je podle mě také na místě, aby dala sněmovna jasně najevo, že existují mantinely, za které vláda bez důvěry nemůže svými kroky jít,“ upřesnila pro Blesk Zprávy.

Andrej Babiš jako premiér v demisi podle Pekarové Adamové žádné ústavní zvyklosti nerespektuje. A proto je nutné, aby Sněmovna přijala usnesení, které jeho i dalším vládám v demisi stanoví jasné hranice.

Naopak vládní ANO jednání šesti stran o společném postupu zhodnotilo kriticky. „Každý subjekt ve Sněmovně má svá témata, kterými se chce zviditelnit,“ řekl k postupu šestice stran šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

 

 

 

 

 

 

 

1917 ( 1. března 2018 20:05 )

Piráti žádnou vlastní strategii nemají, jsou pouze Pátou kolonou zločince Sorose. Orbán ho již vyhnal z Maďarska, jen u nás houfy převážně bezmozkových adolescentů jim to žerou. Je to podobné jako za První republiky s Henleinem. Čecháčci jsou nepoučitelní!!!!!!

pistora ( 1. března 2018 09:07 )

Hej Hej krásně a pravdivě napsáno!!Ve všem souhlas!!

pistora ( 1. března 2018 09:04 )

Přesně tak!!Jen at ten chlívek pořádně vyčistí!!

hejhej ( 1. března 2018 08:46 )

Opoziční strany se šikují proti Babišovi. Opoziční politici zatím, od voleb jenom žvaní, nepracují a berou peníze za nic. Jediní, kdo mají zájem pracovat jsou poslanci ANO, KSČM a SPD, trochu ČSSD. Koho dnes zajímá levice nebo pravice, stejně žádná není. Bývalí komunisté jsou rozlelí do všech politických stran, takže horší než KSČM. Fiala, arogantní opilec Kalousek a jeho nynější mluvčí Pospíšil se nemohou smířit s volebním výsledkem, tak házejí neustále klacky pod nohy vítězi voleb. Co ti pitomci vlastně chtějí ?? Pokud budou předčasné volby, mají naději, že se do PS vůbec nedostanou díky svému podrazáckému chování.

oltec ( 1. března 2018 07:44 )

opoziční politici nešli pracovat pro lidi šli tam proto aby měli plná koryta a nemuseli makat nejlepší by byly nové volby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa