Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Okamura si udržel křeslo díky ANO a KSČM. Schytal to za 337 mrtvých v Letech

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2018
15:00

Lidovci chtěli sesadit Tomia Okamuru (SPD) z vedení Sněmovny - kvůli kauze kolem romského koncentračního tábora v Letech u Písku. K tlaku na Okamuru se přidali i Piráti či ODS. Vít Rakušan (STAN) přečetl na plénu seznam s 337 lidmi, kteří v Letech zemřeli. K hlasování o sesazení Okamury však nakonec nedošlo. Proti bylo takřka kompletní hnutí ANO, Okamury se zastala i KSČM. Šéf SPD však sklízí kritiku i za návrh zákona o obecném referendu. Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) by vedl k czexitu.

„Nás dráždí to, jakým způsobem se vyvinula celá debata kolem koncentračního tábora v Letech. Hrajeme si se slovíčky,“ upozornil Vít Rakušan (STAN) na tiskovce před jednáním Sněmovny. „Zapomínáme na to, že ať ten tábor se jmenoval jakkoli (...), tak toto je seznam 337 obětí, které zemřely v koncentračním táboře v Letech,“ ukazoval Rakušan list se jmény mrtvých a upozornil na to, že v táboře trpěly i děti.

Tomia Okamuru (SPD) kritizovali i další. „Jsme přesvědčeni o tom, že se vůbec neměl místopřesedou ani stát,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Okamuru pokárala za „velmi extrémní a často velmi xenofobní názory“.

Okamura se omlouval na klubu ANO

Také pro sociální demokraty bylo Okamurovo vyjádření nepřijatelné, upozornil Jan Birke (ČSSD). „Uvidíme, jak bude fungovat tzv. ďábelská koalice ANO, KSČM a SPD,“ podotkl. Právě ANO i KSČM se však rozhodly Okamuru podpořit. A k hlasování o svržení místopředsedy Sněmovny nakonec vůbec nedošlo.

Šéf SPD Okamura se své výroky vydal vysvětlovat poslancům ANO na jednání jejich klubu. Již dříve se ohradil proti kritice, že zpochybňuje holokaust a utrpení lidí v táboře v Letech. Před poslanci ANO se dnes za svá slova omluvil, zároveň však dodal: „Já ani hnutí SPD jsme nikdy nezpochybňovali hrůzy holokaustu.“

„Tomio Okamura se omluvil na našem poslaneckém klubu a my jsme poté poměrně dlouho diskutovali, jaký postoj zaujme naše hnutí k této záležitosti,“ uvedl první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Drtivá většina“ poslanců ANO se dle něj následně rozhodla, že nepodpoří návrh na Okamurovo odvolání.

Rakušan četl jména obětí

Místopředseda STAN Rakušan prý zrušil kvůli jednání Sněmovny řádně hlášenou dovolenou a chtěl ve Sněmovně přečíst všech 337 jmen. Vedle Tomia Okamury zmínil i dalšího člena SPD. „Pan Rozner hovořil o pseudokoncentračním táboře. Já směle hovořím o tom, že tady vedeme pseudodebatu,“ pohoršoval se Rakušan nad zpochybňováním hrůzných činů z minulosti. A před poslanci na plénu nakonec seznam obětí skutečně přečetl.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše se Okamura dopustil výroků, které se jen těžko dají omluvit.

Lidovcům se podepsalo 86 poslanců

Předkladatel návrhu Jan Bartošek (KDU-ČSL) si na tiskovce postěžoval, že akci bojkotovali poslanci za ANO. „Mohu si to vykládat tak, že buď je jim nevyjádření Tomia Okamury jedno, nebo se s ním dokonce ztotožňují,“ podotkl.

Připomněl i policií prošetřovanou kauzu kauzu bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka, který dle něj posílal „židy, homosexuály a Romy“ do plynu. Na začátek jednání Sněmovny pak uvedl, že se podepsalo celkem 86 poslanců. Pro svržení Okamury jich však nakonec hlasovalo jen sedmdesát. A Bartošek upozorňoval, že když poslanci znemožnili zařazení tohoto bodu, neumožnili Okamurovi, aby se omluvil nebo vysvětlil,

Video  Neználek Okamura se znemožnil v ČT: Zabrousil do připomínky holocaustu a už nevybrousil  - Události ČT
Video se připravuje ...

Proč se postavili za Okamuru, o tom mluvili na své tiskovce i komunisté. „KDU-ČSL protože nemá žádná věcná témata, tak se pouští do kritiky jednotlivých osob,“ pustil se zostra do lidovců Vojtěch Filip (KSČM) a připomněl účast lidovců Pavla Bělobrádka či exministra kultury Daniela Hermana na sudetoněmeckých sjezdech. „KSČM má velkou nenávist k těm pachatelům a vrahům, je jedno, jestli to byli Romové, židé či komunisté nebo kterákoliv ze skupin, které doplatily na nacistické řádění,“ doplnil šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Pospíšil varoval: Referendum je cesta k czexitu

Do SPD se však politici pouštěli i kvůli návrhu na obecné referendum. Není hoden parlamentní diskuze a jde o legislativní a právní paskvil, míní Rakušan. Návrh SPD na referendum se úzce týká možnosti vyhlásit referendum o vystoupení z EU, o které okamurovci stojí.

„Jsme přesvědčeni, že návrh obecného referenda z pera, z ruky pana Okamury je cesta k czexitu,“ varoval Jiří Pospíšil (TOP 09). Téma czexitu označil za v poslední době čím dál tím více nebezpečně skloňované. „Pro nás je členství v EU i NATO zcela klíčové, případné vystoupení by pro ČR bylo katastrofou,“ upozornil Pospíšil.

Bělobrádek: To psal někdo v pominutí smyslů

Referendum má svoji logiku a na obecní úrovni je velmi dobré, míní Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Obecní referendum by měl být výjimečný nástroj s předem danými jasnými parametry. „Aby bylo jasně dáno, které oblasti jsou vyloučeny z celostátního referenda, aby lidé jasně věděli, o čem hlasují,“ podotkl šéf lidovců. Zákon od SPD označil za „katastrofální paskvil“ s řadou vnitřních chyb.

„Má tolik vad, které jsou takového charakteru, že to někdo napsal zřejmě, nevím, jestli úplně v pominutí smyslů,“ rýpl si Bělobrádek. Zákon podle něj vypadá jako od žáka 5. třídy.     

Podle nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka je návrh SPD neopravitelný a hrozí, že by bylo v Česku jedno referendum za druhým.

Okamura mluvil o esemesce od miliardáře

„Co se týče zákona o referendu, je to klíčový bod programu našeho hnutí (...) My jsme pozadu jako ČR s přímou demokracií,“ upozornil Okamura. V Poslanecké sněmovně se chystá SPD uspořádat během března seminář za účasti ústavních právníků, bod o referendu bude proto dnes přerušen do příští schůze poslanců. Nechce prý politikařit, ale vést věcnou debatu, podotkl Okamura.

Seminář o referendu je dle něj prý třeba. „Abychom vyvrátili různé mýty, různé argumenty, které soudím, že jsou spíše z neznalosti problému,“ tvrdí Okamura. „Někteří politici v poslanecké sněmovně říkají, že referendum je vlastizrada… Já jsem přesvědčen, že to nemůžou mínit vážně a že zákon o referendu je opředen velkým množstvím lží,“ uvedl šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Válková: Referendum nemá být o EU či NATO

Zákon o referendu podle Fialy ubírá vliv politickým stranám a politickým sekretariátům, dává více moci občanům. Podle Okamury jde nejen proti stranickým sekretariátům, ale i různým „kmotříčkům“. Okamura uvedl, že „od jednoho českého miliardáře dostal SMS“, že přímá demokracie tak, jak ji šéf SPD prosazuje, je „skvělá, ale my ti ji nikdy nedovolíme“.

K návrhu SPD se za ANO vyjádřila exministryně spravedlnosti Helena Válková. Připomněla schůzku ANO, SPD, KSČM a Pirátů. „My jsme se sešli, abychom si vysvětlili, kde jsou naše mantinely a limity,“ uvedla Válková a zmínila, že v rámci referenda je pro ANO vyloučeno hlasovat o mezinárodních smlouvách, mj. o tom, „zda ČR má a nebo nemá vystoupit z NATO nebo EU“, což Faltýnek označil za „kontroverzní prvky“.

Předmětem referenda by neměl být ani státní rozpočet, odvody či daně, podotkla Válková. Myšlenka obecného referenda je však podle Faltýnka správná, v prvním čtení nechce ANO tento návrh zcela „zabít“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa