Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel břeclavský senátor Jan Hajda (†68), „vinař tělem i duší“

Autor: ČTK, zst - 
27. února 2018
09:41

Ve věku 68 let zemřel v úterý senátor za obvod číslo 56 Břeclav Jan Hajda (ČSSD). ČTK to řekli jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková i předseda břeclavské organizace strany Jaroslav Válka. Hajdovi letos končilo druhé šestileté volební období v horní parlamentní komoře. Byl v ní od roku 2006. Jeho nástupce se bude volit až v řádném termínu v říjnu.

Hajda byl předsedou senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Působil i ve Stálé komisi Senátu pro rozvoj venkova. V Senátu se podle informací Blesk Zpráv poslední měsíc neobjevil. Z fotografií z posledních měsíců roku 2017 je ale zřejmé, že Hajda rapidně zhubnul.

Na Hajdových webových stránkách ještě několik hodin po oznámení úmrtí visela pozvánka na 12. ročník Senátorského koštu, kterého se měl Hajda 7. dubna zúčastnit. Ještě v úterý, v den svého úmrtí, měl být podle svého kalendáře na brněnském výstavišti na Veletrhu Vinex. Svou účast na společenských akcích ale v posledních týdnech rušil.

V roce 2012 porazil Hajda v senátních volbách Zdeňka Tesaříka z KSČM, a to jasně v obou kolech volby. V tom druhém získal 65,5 % hlasů. Kandidoval proti němu mimo jiné také sexuolog Radim Uzel.

„Dnes ráno jsem obdržel zprávu od rodiny o úmrtí našeho kolegy senátora a mého přítele Jana Hajdy. Zemřel po těžké nemoci dnes ráno. Odchod dobrého člověka mě vždy naplní smutkem. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ reagoval na smutnou zprávu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Se smutkem přijal zprávu o Hajdově úmrtí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle kterého byl Hajda moravský zemědělec a vinař tělem i duší. „Vždy jsem si cenil jeho odborné erudice podložené praktickými celoživotními zkušenostmi v zemědělském podniku. Upřímnou soustrast pozůstalým a Honzo, čest tvojí památce,“ uvedl Hašek.

Ve funkci zemřeli už dva senátoři

Ve funkci dosud zemřeli dva senátoři. V roce 1999 skonal ve věku 52 let člen ODS, bývalý předseda Křesťanskodemokratické strany, která se s ODS sloučila, Václav Benda, který byl od roku 1996 prvním senátorem za obvod číslo 27 - Praha 1.

V roce 2011 zemřel také senátor Jiří Dienstbier starší. Jeho pohřeb pak doprovázela pieta v Senátu, během níž byla vystavena rakev prvního polistopadového ministra zahraničí. Čestnou stráž u ní drželi i jeho kolegové z ČSSD. Pieta se bude zřejmě opakovat v podobném duchu i na památku Hajdy.

Po úmrtí Václava Bendy se v srpnu 1999 konaly první doplňovací volby do Senátu. Již v prvním kole byl tehdy senátorem zvolen podnikatel Václav Fischer. Doplňovací volby po úmrtí Jiřího Dienstbiera se konaly v březnu 2011, mandát tehdy ve druhém kole získal jeho syn Jiří Dienstbier mladší.

Doplňovací volby do horní komory českého parlamentu se konají vždy, když zanikne mandát dosavadního senátora - ať už úmrtím, odstoupením nebo zvolením do některé z funkcí, jež jsou s místem v Senátu neslučitelné. Zákon o volbách však také stanoví, že doplňovací volby se nevyhlašují v případě, že do konce mandátu zbývá od jeho zániku rok nebo méně. To je případ současného úmrtí senátora Jana Hajdy, kterému měl mandát skončit letos na podzim. Nový senátor tak bude zvolen v řádném termínu v říjnových volbách.

Pohřeb Jiřího Dienstbiera: Pieta v Senátu, kde drželi čestnou stráž i senátoři za ČSSD. Pohřeb Jiřího Dienstbiera: Pieta v Senátu, kde drželi čestnou stráž i senátoři za ČSSD. | Martin Mithofer

Rezignaci na svůj post oznámil před několika dny také zlínský senátor František Čuba. Za něj se ale bude volit náhradník dříve, Čubův mandát měl totiž končit až v roce 2020.

ohrazenice ( 27. února 2018 17:02 )

Díky ochlastovi Havlovi nahrabal miliony. Senát, Ombudsman, Kancléř a další naprosto zbytečné funkce které pro své kamarády a komunisty prosadil ochlasta a lhář Havel. 100 let se bude tento stát vzpamatovávat ze řádění vožrali Havla.

ohrazenice ( 27. února 2018 16:57 )

Mně nezajímá senátor který vyžíral díky ochlastovi Havlovi státní kasu.

bibijana ( 27. února 2018 15:45 )

Musím vám dát za pravdu.Bydlím ve vinařském kraji,takže o těch postřicích dost vím.Hrozny jsou samá chemie,to se musí dostat i do těch vín.Navíc vinaři se tady dost vysokého věku teda nedožívají.

4552 ( 27. února 2018 12:00 )

Budiž mu země lehká. Ja myslím že ho nikdo neznal.Jeden z mnoha co jsou ulity v senátu za nehorázné platy - odkladiště důchodců z různých postů, aby si ještě do smrti nahrabali.Senát je jen pro tyto lidi jinak je k ničemu.Tady se handrkují zda mají důchodcům přidat nejakou ubohou stokorunu a oni tam za desetitisíce hnijí a za tyto peníze neodvádí žádné výsledky.fuj

deratizater ( 27. února 2018 11:18 )

Až sedm chemických postřiků za rok mu na zdravosti nepřidá a taky přidávání síry aby se nekazilo.V zemích kde hodně pijí víno nežijí déle umírají na cirhozu jater dvakrát více než na severu.To je psáno v lékařských výzkumech.Pomáhá ale jen dvě deci denně nikoliv dva litry denně.Cyklokrosař Šimůnek po ukončení kariéry pil denně sedmičku vína a nedožil se ani čtyřiceti odešla mu játra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa