Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci zkusí Okamuru „sestřelit“ z vedení Sněmovny. Jsou za tím lidovci

Autor: Jakub Veinlich - 
27. února 2018
05:00

Šéf SPD Tomio Okamura může už tento týden skončit jako místopředseda Poslanecké sněmovny. Lidovci shání podpisy ostatních poslanců na jeho odvolání, potřebují jich 80. Dolní komora bude jednat také o návrhu komunistů na zdanění církevních restitucí, nebo zákonu o obecném referendu, který se snaží protlačit SPD. 

V úterý začíná další schůze Sněmovny a bude to nejspíš zase mela. Jedním z ostře sledovaných bodů je pokus o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Podpisy dvou pětin všech poslanců sbírají Lidovci.

„Předpokládám, že ta věc je natolik zásadní, že se k ní připojí další poslanci. Není možné zpochybňovat holokaust,“ řekl k návrhu KDU–ČSL předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. Lidovcům vadí výroky Tomia Okamury o koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holokaustu. Záměr má podporu TOP 09 a STAN.

Bartošek: Okamura překrucuje fakta

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. 

„Je pro nás důležité, aby ve vysokých ústavních funkcích byli lidé, kteří ctí svobodu, lidská práva, demokracii a nepřekrucují historická fakta,“ uvedl na adresu Okamury Bartošek.

Své podpisy k návrhu připojí i Piráti a dost možná také zástupci ODS, kteří o tom budou jednat v úterý na poslaneckém klubu. „Nicméně musíme se na to dívat realisticky. Hlasovací mašinerie 115 hlasů ANO, KSČM, SPD zvolila Tomia Okamuru do vedení Poslanecké sněmovny. Hlavně by muselo změnit hnutí ANO svůj názor,“ řekl Blesk Zprávám předseda 25 občanských demokratů v Poslanecké sněmovně Zbyněk Stanjura. Pro odvolání Okamury je také většina poslanců ČSSD.

Video  Neználek Okamura se znemožnil v ČT: Zabrousil do připomínky holocaustu a už nevybrousil  - Události ČT
Video se připravuje ...

ANO a komunisté zatím šéfa SPD podrželi

Proti odvolání Okamury se naopak staví většina ze 78 zákonodárců ANO. Poslanci vládního hnutí mají takzvané volné hlasování. Ministr spravedlnosti a poslanec Robert Pelikán o SPD nedávno prohlásil, že je to fašistické hnutí, o odvolání Okamury ale úplně přesvědčený není.

„Myslím si, že to není důstojné, abychom toto téma spojovali s nějakým politickým bojem a s odvoláváním někoho z nějakých funkcí,“ řekl před týdnem Pelikán. Raději by vyhlásil 2. srpen jako den připomínající oběti romského holocaustu.

Za svým předsedou stojí také SPD a komunisté nechtějí jiným stranám „kádrovat“ jejich lidi ve funkcích. ANO, KSČM a SPD přitom mají v Poslanecké sněmovně dohromady nadpoloviční většinu 115 hlasů.

Okamura: Je to kampaň volbám navzdory

Tomio Okamura dlouhodobě kritiky svého politického počínání odmítá. Politiky a média obviňuje ze štvavé kampaně, která má zabránit spolupráci s hnutím ANO a také prezidentem Milošem Zemanem. 

„Kampaň je vedena s cílem zvrátit výsledek demokratických voleb a je vedena v zájmu nadnárodního řízení České republiky. Obvinění SPD z tunelování volební kampaně nebo popírání holocaustu jsou vykonstruovaná a směšná. SPD se bude bránit právní cestou a podá trestní oznámení,“ napsal nedávno Okamura na svém facebookovém účtu. 

Obecné referendum jako problém

Při vládních námluvách mezi ANO a SPD bylo právě obecné – tedy celostátní referendum jednou z programových priorit hnutí SPD, za které je ochotné tolerovat novou vládu Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně. Babišova vláda k němu přijala těsně po svém nástupu neutrální stanovisko: navzdory doporučení legislativních odborníků. Podle nich je totiž v rozporu s principy zastupitelské demokracie.

Video  Horáček: Češi jsou silní, mají hlasovat v referendu. Fischer je proti  - Blesk zprávy
Video se připravuje ...

„Ústavodárce zamýšlel využití výkonu státní moci přímo lidem jako výjimečný doplněk k jinak primární zastupitelské demokracii,“ napsali v předběžném stanovisku ministrům.

Obecné referendum chce i hnutí ANO. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše by ho mělo mít možnost svolat deset procent oprávněných voličů, tedy zhruba 800 tisíc obyvatel. „A rozhodnout musí většina oprávněných voličů. Referendem nechceme rozhodovat o všech tématech, určitě ne o zahraničních závazcích a daních,“ napsal Babiš na Twitteru. Čímž vyloučil referendum například o vystoupení ČR z Evropské unie nebo NATO, což ale právě SPD prosazuje.

Církevní restituce podle gusta komunistů

Své želízko v ohni mají na nadcházející schůzi také komunističtí poslanci. Chtějí protlačit Sněmovnou zdanění církevních restitucí. Jejich návrh Babišova vláda podpořila. Novela zákona tak má šanci projít alespoň první čtením. Pro by totiž mohla hlasovat už jednou zmíněná 115členná většina. A není vyloučené, že pro budou i někteří sociální demokraté.

Církve mají od státu dostávat ročně jako náhrady dvě miliardy korun, po jejich zdanění by se do rozpočtu vrátilo zhruba 380 milionů korun. Pokud zákon projde, dost možná skončí u Ústavního soudu. Proti jsou především pravicové strany. Podle lidovců se chystá vláda zdanit odškodnění za ukradený majetek.

„Přijetí návrhu by znamenalo porušení smluv o vypořádání uzavřených s jednotlivými církvemi a náboženskými společnostmi, kterým je poskytována finanční náhrada,“ uvedlo ve svém stanovisku ministerstvo kultury. A doporučilo vládě návrh na zdanění zamítnout. Naopak třeba ministerstvo financí dalo k novele zákona souhlas.

Kancléř už jen s prověrkou?

Hnutí Starostové a nezávislí, které je ochotno za určitých podmínek podpořit novou vládu hnutí ANO, má ve Sněmovně ve hře také jeden ze svých zákonů. Poslanci by se měli v takzvaném zrychleném čtení zabývat novelou, podle které by měl mít prezidentův kancléř nejpozději do roka od svého jmenování prověrku na stupeň utajení přísně tajné.

Pokud by takové osvědčení kancléř nezískal, musel by ve funkci skončit a už by se o ni nesměl ucházet. Současný kancléř Vratislav Mynář takovou prověrku nemá. Podle vlády v demisi je i tento zákon zbytečný – k návrhu dala zamítavé stanovisko.

„Podle vlády prý není potřeba, aby měl kancléř prezidenta nejvyšší prověrku. Ale člověk, který má nejblíže k prezidentovi, který se účastní nejvyšších politických jednání, bez takové prověrky být nemůže. Mimochodem - ještě před pár lety si to mysleli i pánové Zeman a Mynář...,“ reagovala na rozhodnutí vlády na svém twitterovém účtu předkladatelka zákona Věra Kovářová.

Například Andrej Babiš přitom před prezidentskými volbami varoval prezidenta Miloše Zemana, aby se svého kancléře v případě druhého zvolení zbavil.

Video  Zeman a Mynář  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zasedání poslanecké sněmovny začne jako obvykle v úterý ve 14 hodin. Kromě zmíněných návrhů zákona přijde na přetřes například i úprava EET. S čímž přichází ODS. EET by se podle občanských demokratů mělo týkat jen těch, kteří mají roční obrat přes milion korun.

balyka ( 27. února 2018 11:42 )

Nemám okouše rád,šikmookáč plný osobních sraček se vecpal do politiky nahrabat na srajdách voličích!

balyka ( 27. února 2018 11:40 )

dotaz ( 27. února 2018 11:32 )

Ta sedí na Hradě,ryba se rozkládá od hlavy.

kurna1 ( 27. února 2018 11:27 )

Černo***níci se vždy do něčeho s e r o u, po čem jim je úplné h o v n o

dotaz ( 27. února 2018 11:27 )

Okoun je odjakživa xenofob. Sesadit! Vyžírá jen na migrantech, ty tu nechce nikdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa