Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vláda navrhla zákon o politickém lobbingu. Chce do lobbistů zařadit i odbory

Autor: ČTK, ivm - 
21. února 2018
21:33

V Česku by mohla vzniknout jasná pravidla pro politický lobbing. Vláda ve středu schválila věcný záměr zákona, který usiluje o to, aby se lobbisté ke své činnosti přihlásili a aby se díky tomu omezily nežádoucí jevy s lobbingem spojené - korupce, střet zájmů nebo klientelismus. Odbory požadovaly, aby do seznamu organizovaných lobbistických skupin nebyly zařazeny odborové organizace a organizace zaměstnavatelů. Schválené obrysy zákona kritizují.

Návrh vznikl za předchozího ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jana Chvojky (ČSSD). Autoři materiálu označují lobbing, tedy soustavnou činnost spočívající v prosazování skupinových zájmů, za legitimní součást demokratického procesu. Zároveň upozorňují, že veřejnost si jej kvůli neexistenci jasných pravidel často spojuje s korupcí, protože hranice mezi lobbingem a trestným činem nepřímého úplatkářství je velmi tenká.

Mezi lobbingem a trestným činem je tenká hranice

Materiál předkládá čtyři různé varianty budoucí regulace lobbingu. Preferuje tu, která zavádí registr lobbistů, tzv. legislativní stopu, a zaznamenávání veškerých darů přesahujících 5000 korun.

V registru by byli podle této varianty povinně evidováni lidé, kteří systematicky nebo organizovaně usilují o ovlivňování zákonodárného procesu na centrální úrovni, tedy nikoliv na úrovni územních samosprávných celků. Ministři, poslanci a senátoři by pak měli být vyzváni k tomu, aby se s neregistrovanými lobbisty nestýkali.

Do registru by měli být zahrnuti o odboráři

Odboráři nesouhlasí s tím, že by v registru měli být i zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů jako organizované lobbistické skupiny. Označili to za „naprostý právní nesmysl“.

„Jsme sociální partneři. Zákon nám za tím účelem svěřuje zvláštní oprávnění, naše postavení je garantováno i ústavou a mezinárodními úmluvami. Jsme oficiálním připomínkovým místem návrhů zákonů týkajících se sociálních a ekonomických zájmů zaměstnanců,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Jednání s vládou či poslanci a podávání připomínek k chystaným normám umožňuje a ukládá odborům jako zástupcům pracovníků například zákoník práce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa