Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura podá trestní oznámení na ministra Pelikána. Ten hrozí kvůli SPD odchodem z vlády

Autor: Jakub Veinlich - 
21. února 2018
14:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) pokračuje ve vyjednávání o podpoře jeho druhé vlády. V úvahu stále připadá i varianta, že by se mohl v Poslanecké podpoře opřít i o hlasy SPD v čele s Tomiem Okamurou. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (také ANO) by ale v takovém případě odešel ze své funkce, hnutí totiž považuje za fašistické. Okamura za toto označení plánuje na ministra podat trestní oznámení.

Ministr Pelikán by „nepřežil“, kdyby se vláda měla opírat byť o jediný hlas hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

„Pro mě je nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoli opírat o SPD. Jednoduše proto, že by nás nepodporovali jen tak a něco by za to chtěli. A mohli by za to chtít cokoli i v průběhu volebního období a já se nechci dostat do pozice, kdy budu nějakým způsobem muset korigovat svoje názory nebo postupy podle toho, co chce fašistická strana,“ řekl ministr  v demisi Robert Pelikán v rozhovoru pro Aktuálně.cz

Blesk Zprávám řekl, že by se raději živil něčím jiným. „Šel bych dělat něco jiného. Nijak se tím netajím, pan premiér o tom ví,“ netají se Pelikán. Už dnes je mu prý docela nepříjemné, když mu Okamura, coby místopředseda Sněmovny, občas uděluje slovo na schůzích poslanců.

Okamura podá trestní oznámení

Okamura se o větách Pelikána, který má ve vládě na starosti i lidská práva, radí už se svými právníky. Výroky možná skončí u soudu.

Hnutí SPD předá na posouzení právníkům výrok ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že SPD je fašistická strana. Po komunikaci s právníky podáme na pana ministra trestní oznámení, neboť je nutné hájit půl milionu voličů SPD a tisíce našich členů před sprostotou podobných výroků,“ reagoval šéf SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny v tiskovém prohlášení.

Takové výroky podle něj vydává „zpravidla neschopný ministr“, který nezvládá svůj úřad. „Smyslem podobných prohlášení pana ministra Pelikána je především poškodit hnutí ANO a zabránit smysluplnému a konstruktivnímu jednání o sestavení nové vlády,“ doplnil Okamura.

Podobné výroky přitom na adresu SPD pronesla v minulosti také ministryně obrany Karla Šlechtová ( nestr. za ANO).

„Tady chci říct, pane Okamuro, ještě jednu věc, ohledně toho islámu. Vy jste si na tom postavil celý vaše novodobý možná fašistický hnutí, sorry za to,“ řekla Šlechtová Okamurovi přímo v televizním studiu v době předvolební kampaně před sněmovními volbami loni 17. října.

Okamura Šlechtovou vyzval, aby se omluvila, nebo odstoupila z funkce. Před prvním hlasováním o důvěře vládě navíc její jméno nejčastěji zmiňoval jako překážku, proč SPD nebude hlasovat pro důvěru vládě.

Teď už ministryně mluví opatrněji. „Je to politické hnutí, které bylo voleno více než 500 tisíci občany naší země. Hlasy občanů je třeba respektovat. Pan předseda vlády i veřejně sděluje, že s nimi do vlády nepočítá,“ odpověděla Šlechtová na dotaz Blesk Zpráv, zda by jí vadilo, kdyby se popřípadě nová vláda měla opírat o hlasy SPD.

S koaliční vládou s SPD by měl problém také vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec. Toleranci vlády ze strany Okamurova hnutí by ale asi „skousnul“. „Nepřichází pro mne v úvahu koaliční vláda s SPD. Pokud jde o toleranci, záleželo by na podmínkách,“ řekl Brabec Blesk Zprávám a dodal, že „pro hnutí ANO je třeba nepřijatelné využití zákona o obecném referendu na možnost vystoupení ČR z EU.“

Odchodem hrozí i Jourová

Pokud by se Babiš opřel o hlasy SPD a také KSČM, měla by s takovou vládou problém také jedna ze spoluzakladatelek hnutí, bývalá ministryně pro místní rozvoj a teď také česká eurokomisařka Věra Jourová. Sama by prý uvažovalo o své roli v rámci celého hnutí ANO. „To by byl jednoznačně signál k tomu, že tam nemám co dělat,“ uvedla Jourová na začátku února v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Video  Věra Jourová o budoucí vládě: „Podporu komunistů nebo Okamury odmítám“  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Problémem by byla pro Jourovou už jen podpora těchto subjektů, díky které by nová vláda Andreje Babiše přežila v Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře.

„Jsem z toho nervózní. Pro mě by vláda s panem Okamurou a komunistickou stranou byla naprosto nepřijatelná. Pokud by tam byla nějaká podpora ze strany parlamentu, tak bych se ostražitě zajímala o to, co za to,“ doplnila Jourová, které rovněž vadí mimo jiné požadavek SPD na obecné referendum o vystoupení ČR z Evropské unie. To už ale jak premiér Babiš, tak i vicepremiér Brabec odmítli.

Na tento týden má Andrej Babiš domluvené kvůli sestavování nové vlády schůzky se zástupci parlamentních stran. Babiš v úterý po schůzce vyjednávacího týmu ANO odmítl přímou účast SPD i KSČM ve vládě – toleranci těchto stran ale úplně nevyloučil. „Ve vládě určitě ne, my mluvíme o toleranci a samozřejmě to nejsou naše preferované varianty," řekl premiér. Právě předsedové SPD a KSČM míří ve středu na pražský Hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem

ridic ( 21. února 2018 19:20 )

deratizer...mate pravdu, mnoho všelijakých pisemnych dokumentu existuje, ale maloktery pise vylozene o koncentraku pro cikány. Takovehle penize by se daly vyuzit praktičtěji.

doktormediciny ( 21. února 2018 19:08 )

Ono s ti Necesanym je to takove nejiste...Ta holicka mluvi po kazde neco jineho

doktormediciny ( 21. února 2018 18:25 )

Takovych oznameni jsou mraky... 

marmat ( 21. února 2018 16:55 )

Hodně poblouzněná fleško...to je minela na minelu....heleďte, tady se mezi zdenekkama ztratíte, ale mezi svými kamarády to radši neventilujte

marmat ( 21. února 2018 16:52 )

NEJEN Pelikán, ale i Jourová jsou Solitery hnutí ANO...snad bude Okamura až nas posledním místě........................

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa