Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš: Až do smrti jsem kandidát jen já. Vláda s ČSSD a podporou KSČM je jediná varianta

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. února 2018
16:46

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se ve středu poprvé sešel s novým vedením ČSSD - předsedou Janem Hamáčkem a místopředsedou Jiřím Zimolou. Ti mu řekli, že chtějí přímo do vlády. Žádná tichá podpora nebo tolerance. Pro Babiše z toho plyne jediné - vláda s ČSSD, podporovaná KSČM je nyní jediná možná. A on sám zůstává jediným kandidátem ANO na premiéra. „Až do smrti,“ hlásil Babiš. Na schůzku za ním dorazil i šéf ODS Petr Fiala. Podle Babiše však opět řekl vládě s ANO rychlé „ne“.

ČSSD by s ANO do vlády šla, potvrdil dnes Andreji Babišovi (ANO) nový předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Na Babišovy výzvy ke společnému vládnutí tak de facto kývl, byť by bylo třeba vyřešit ještě několik věcí. Hlavně program. Ale i vládní křesla, na která dnes prý nedošlo. „My jsme řekli, že jsme schopni diskutovat o spolupráci na vládní úrovni za předpokladu, že budeme schopni najít programovou shodu,“ potvrdil dnes po schůzce Hamáček.

Za premiérem poté dorazil i šéf ODS Petr Fiala. Dle svých slov jednat o zahraniční politice ČR vůči Evropské unii. Babiš po schůzce tvrdil, že se jako první zeptal na společnou vládu. „To byla moje první otázka, jestli si to ODS nerozmyslela, jestli by nešla do vlády. Odpověď zněla ne. A jestli by nás tolerovala? Odpověď zněla ne. Tak jsme řešili jenom evropskou politiku,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv Babiš.

ČSSD chce do vlády, podporu SPD odmítá

ODS odmítá vládnout s Babišem opakovaně. Šéf ANO proto vyčkával, jak dopadne sjezd ČSSD a dočkal se nového předsedy Hamáčka, kterému má záda krýt Jiří Zimola. Mimo tento tandem tak zůstal Babišův ostrý kritik Milan Chovanec, který před vládou s ANO varoval. A tak se dnes Hamáček vydal za Babišem ukázat přívětivější tvář ČSSD.

Namísto podpory či tolerance menšinové vlády, o kterou Babiš původně stál, by však volila ČSSD raději přímou účast ve vládě. „My jsme se bavili o tom, v jakém formátu ta spolupráce má být, padaly tam různé alternativy, nicméně my jsme mu otevřeně řekli, že pro sociální demokracii je nejpřijatelnější vyjednávání o případné vládní spolupráci,“ prozradil nový šéf ČSSD.

Diskuze se dnes podle Hamáčka vedla především o programových věcech - s Babišem si určili devět okruhů, o kterých jsou připraveni jednat. Hamáček zmínil mj. progresivní zdanění. „Co na té schůzce nepadlo, jsou personální otázky, neřešili jsme žádná křesla,“ uvedl Hamáček.

Babiš: Je to první strana, se kterou můžeme jít

ANO s ČSSD však většinu v Poslanecké sněmovně nemají. A tak musí hledat další podporu. S kým by do vlády určitě nešli? „Informovali jsme pana premiéra, že pro nás je nepřijatelná podpora ze strany SPD,“ říkal Hamáček při dotazu Blesk Zpráv.

Premiér v demisi Babiš si jednání s ČSSD pochvaloval. „Mám dobrý pocit z toho jednání,“ řekl novinářům. „Je to de facto první strana, která říká, že by s námi šla do vlády, i když samozřejmě to usnesení sjezdu mluví o výzvě hnutí ANO, aby nenominovalo mě do vlády (...) Je to první strana, se kterou i my bychom uvažovali, že bychom tam šli,“ připomněl premiér usnesení o tom, že ČSSD nechce do vlády s trestně stíhanou osobou.

Jediná varianta a méně shovívavý Zeman

Jiné varianty, než spolupráci s ČSSD za podpory KSČM, však Babiš momentálně nevidí. „Žádná jiná není. Programově samozřejmě ČSSSD a KSČM jsou si blízko a KSČM s námi vyjednává,“ připomněl.

Reagoval i na zprávu o tom, že by po něm prezident Miloš Zeman chtěl vládu do letních prázdnin. „Já bych to chtěl určitě podstatně dřív, ale já myslím, že ten datum je rozumný a rozumím tomu, že by pan prezident byl potom méně shovívavý,“ říkal Babiš. K jednání s ČSSD dodal, že se vedení stran znovu sejde příští týden. A do práce se dají i expertní týmy kvůli programovým shodám.

ČSSD: Štěch proti vládě s Babišem, Zimola pro

Vznikne tedy koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů? Vyhráno Babiš ještě nemá. „Já jsem byl informován, že finální rozhodnutí udělá 18 tisíc členů ČSSD,“ poukázal Babiš na vnitrostranické referendum ČSSD.

Ačkoli nové vedení sociálních demokratů se otevřeně vyslovilo pro vládní účast, v ČSSD dál přetrvávají hlasy proti tomu, zasednout znovu s Babišem ve vládní lavici. „Ano, jsem nakloněn tomu, aby ČSSD zůstala v opozici. Potřebuje nabrat síly a já pevně věřím, že se jí to podaří,“ míní šéf Senátu Milan Štěch a dodává: „Osobně sdílím názor, že účast ve vládě s trestně stíhanou osobou prostě nemůže být pro sociální demokracii přínosem.“

K otázce trestně stíhaného člena vlády se však Hamáček s Babišem prý dnes ani nedostali. „My jsme ho informovali i o této pasáži usnesení sjezdu, ale jak jsem řekl, personálie jsme neřešili,“ reagoval Hamáček na dotaz novinářů.

Ani trestní stíhání Babiše by však nakonec nemuselo vadit. Naznačuje to reakce prvního místopřesedy Zimoly na Štěchova slova. „Můžeme trvat na vládě bez Babiše. Anebo můžeme sedět v opozici a třeba nechat Babiše zrušit Senát. Co by bylo pro Milana Štěcha lepší?“ uvedl na Twitteru. Dnes si pak na tiskovce především pochvaloval, že se nezavřely dveře pro další vyjednávání s ANO.

Příkop mezi ODS a ANO, most je prý v nedohlednu

To v ODS dveře před ANO doslova přibouchly. A situace byla i před dnešním jednáním s Babišem jasná. Předseda Petr Fiala se proto nechystal jednat o vládní spolupráci, na schůzku se objednal prý kvůli politice Česka vůči EU v době, kdy Unie stojí před změnami a reformou. „Jedna věc jsou vnitropolitické spory a neshody, které nepochybně máme, ale druhá věc je, že se tady kolem nás odehrávají velké změny, v EU probíhají zásadní debaty,“ upozornil Fiala.

Jednání tak bylo hlavně o evropské politice, ve které našli s Babišem shodné postoje. „Pan Fiala mi napsal dopis ohledně našich aktivit v EU, které ocenil v porovnání s předchozí vládou,“ pochvaloval si Babiš. „Já jsem ocenil to, že pan premiér Babiš se snaží být aktivnější v evropských záležitostech, ale snaha je jedna věc, důležité je, aby to také přineslo výsledky,“ podotkl Fiala a připomněl, že „navenek může být jenom tak silní, nakolik jsme doma jednotní“.

O samotných nabídkách Babiše vůči ODS ohledně vládní spolupráce se mluví vlastně již od voleb, první dáma ODS Alexandra Udženija je však nepovažuje za skutečně míněné. „ODS od spolupráce s ANO dělí obrovský programový příkop. Žádné mosty přes něj nevedly a nevedou,“ vzkázala včera před Fialovou schůzkou s Babišem na Twitteru. A připomněla, že ANO nepodpořilo návrh ODS mj. dvou procent HDP na obranu či na zrušení EET.

Ostře se přitom opřela i do šéfa ANO Babiše. „Babiš chce a musí zůstat hlavou té své chobotnice,“ míní a nařkla premiéra v demisi ze „špinavé hry proti demokratickým stranám“. Fiala dnes mluvil mírněji - o ztracených a promarněných třech měsících, kdy se sestavovala menšinová vláda bez důvěry. „Teď se čekalo na sjezd ČSSD, tak uvidíme dál, jak budou probíhat jednání. To není něco, co bych já mohl ovlivnit (...) Naše pozice, pokud jde o vyjednávání s hnutím ANO, se nemění,“ vzkázal dnes Fiala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:23 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

cezar8 ( 22. února 2018 12:54 )

Situace s parlmentními volbami a prohra pidistran alias demokratický blok je stále živá, to je rána pro lidí, kteří na minimálně 4 léta ztratili veškeré svoje sny a schytali politický debakl. Vážení, vítěz bere vše a tak vám nezbývá nic jen urážky, ubožácké posměšky a obrovská frustrace...běžné chování bezradných psychopatů....

gocemb ( 22. února 2018 12:07 )

Vůbec to tak Babiš neřekl jen se tu pasete na drbu, dejte si záznam. Stejně máte útrum, STAN už se tetelí do vlády.

4552 ( 22. února 2018 11:53 )

A to Vám nevadí, že za tech 20 se tady děly věci! vždy se otevřela kauza a v tichosti vyšumněla.to co se dělo za Nečase,Topolánka,Ratha a jiných jim podobným - nikdo nebyl potrestán, Rath si užívá svých milionů a ordinuje v klidu. Nečas s tou bajadérou tady vytvořili mezinárodní ostudu padla vláda a nic.. takže o co jde ? Já osobně věřím že Babiš tam ten pořádek udělá má na to a již ta chátra neví jak na něj jen aby měla volné ruce ke svým machinacím a hlavně aby tam odsud odcházeli až do penálu.

buhahaha ( 22. února 2018 11:41 )

takových bylo, co tohle říkali a jak dopadli?....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa