Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš zuří kvůli „čistkám“. „Nepřátelské převzetí státu,“ kritizuje vyhazovy opozice

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. února 2018
05:14

Rozjela Babišova vláda „čistky“ a „nepřátelské převzetí“? Andrej Babiš (ANO) zuří, že nic takového. A opakuje, že každý ministr má právo na změny a výběr spolupracovníků. Naposledy vzbudil rozruch padák pro exministra Svatopluka Němečka (ČSSD) z čela ostravské nemocnice, bývalý náměstek Ondřej Závodský z ministerstva financí hrozí za vyhození dokonce soudem. Co říká politolog na silné emoce, které doprovází změny nastartované menšinovou vládou, která však nemá důvěru?

Změny na ministerstvech i v čele některých institucí budí dál vášně. I vláda v demisi má na personální změny právo, míní sice bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ale doprovází to varováním. „Vidíme, že ANO se chová jako při nepřátelském převzetí státu a jako na nepřátelském území,“ řekl Právu.

Pozor, nepřátelské převzetí

Údajné čistky na ministerstvech tak doplnil další termín - nepřátelské převzetí (známé též pod anglickým hostile takeover) se přitom využívá ve firemním slangu a v minulosti se mělo dle kritiků týkat i aktivit Agrofertu tehdy vlastněného Andrejem Babišem (ANO), který se tomu taktéž bránil. Jde o techniku, kdy se společnost snaží ovládnout a koupit jinou společnost - i přes její nesouhlas.

Dochází k něčemu takovému i v případě vlády bez důvěry? „Nemám rád, když se to přehání s terminologií. Hovořit o čistkách se dá v okamžiku, když se někde někdo plošně a důsledně odstraňuje, ale když se sejde několik personálních změn, tak bych ještě neřekl, že jsou to čistky. I co se týče nepřátelského převzetí, tam bych byl hodně opatrný se slovy,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek. 

„To, že politické strany mají tendenci své členy nebo sympatizanty dosazovat ledaskam, třeba až za roh, zkrátka všude, kam dosáhne jejich vliv po veřejné správě a nejrůznějších institucích, je smutný nešvar, který v této zemi funguje prakticky odjakživa,“ míní Jelínek.

Tato praxe přitom podle něj pokračuje i za vlády ANO, které se přitom vůči tradičním stranám často vymezuje. Jelínek k tomu dodává: „Nemluvil bych přímo o nepřátelském převzetí, jako spíš o vyústění jevu či trendu, který tady bohužel už zavedly tradiční demokratické politické strany.“

Hun Atilla a zemětřesení v Česku? 

Přesto je nyní Babišova vláda pod ostrou palbou těchto stran. Před svým sjezdem se činil i někdejší koaliční partner babišovců ČSSD. Za personální změny kritizoval vládu šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Já to chápu jako pokračování v byznysu – toho nepřátelského přebírání firem – v tomto případě jde o nepřátelské převzetí pozic,“ uvedl na ČT na konci ledna. Jeho stranický kolega Milan Chovanec si pro změnu do Babišovy vlády rýpl, že si prý počíná hůře, než „Hun Atilla na dobytém území“.

A pozadu nezůstává ani ODS. Její místopředseda a poslanec Martin Kupka na Twitteru nedávno uvedl, že „vláda dělá zemětřesení na důležitých postech a přitom ani nemá důvěru Sněmovny“. „Nebyl to Andrej Babiš, kdo tak brojil proti výměnám na ministerstvech s každou změnou vlády a zase jako vždy změnil názor?“ tázal se.

Babiš se brání: Žádné čistky nejsou

Tahle tvrdá a opakující se kritika však premiéra očividně štve. „Žádné čistky jsme nedělali. Já jsem jen čistil Úřad vlády od hordy úředníků, které si tam natahali Bělobrádek s Chvojkou. Postupoval jsem ne podle politického klíče, ale podle kvalifikací. Nemáme za sebou hordu bafuňářů, kteří se klepou na funkci,“ rozzuřil se nyní Andrej Babiš v Právu. Podle něj si „tradiční tzv. demokratické strany nastrkaly na různé posty své kámoše“, a tak bylo třeba v některých případech zakročit.

Premiér odmítal kritiku i po středečním jednání vlády. „Chtěl bych zdůraznit, že skutečně se nejedná o žádnou čistku. Když někdo napíše nějakou nepravdu, že naše vláda údajně udělá nějako učistku a že 200 lidí odešlo, není to pravda (...) Nejsou žádné čistky, ale jde o to, aby ten ten ministr byl schopen nějakým způsobem fungovat, protože má odpovědnost za resort a pokud si nemůže vybrat ani nejbližšího spolupracovníka, tak samozřejmě že má problém,“ upozornil Babiš.

Vyhazov náměstka míří k soudu

Některé vyhazovy však přitahují pozornost větší než jiné. Nevidomý právník a náměstek z ministerstva financí Ondřej Závodský se dokonce chystá podat žalobu, podle webu Info.cz se k němu mají přidat i další propuštění náměstci.

„V mém případě se bude jednat o správní žalobu proti rozhodnutí vlády, která schválila zjevně účelovou systemizaci, která měla z veřejné správy eliminovat lidi, mající na řešené otázky jiný názor, než vládnoucí garnitura,“ tvrdí Závodský, kterého odvolala ministryně financí Alena Schillerová.

Byl to právě Závodský, politický náměstek nominovaný původně lidovci, kdo nařídil kontrolu služebních bytů s údajně podezřele nízkými nájmy - a jeden takový měla platit i ministryně.

Nevidomý právník Ondřej Závodský byl náměstkem, kterého nominovali lidovci Nevidomý právník Ondřej Závodský byl náměstkem, kterého nominovali lidovci | ČTK

Ohledně reorganizace státní správy však Babiš od nástupu do funkce upozorňuje, že celkově není spokojen s počtem jejích zaměstnanců. „Je to úplně normální, každý nový ministr dělá okamžité změny,“ hájil počínání členů svého kabinetu.

Politolog: Někteří ministři jsou zdrženliví

Během personálních změn, které noví ministři činí, tak není o rušné přestřelky nouze. Jádro problému však podle politologa Jelínka tkví právě v tom, že změny - a nemusí jít zrovna o čistky - dělá zkrátka vláda, která je menšinová a nezískala důvěru.

„Vláda, která nemá důvěru v Poslanecké sněmovně a je navíc v demisi, by rozhodně měla dělat jen ty kroky, které jsou nezbytné z hlediska fungování státu, a všechny zásadní kroky, které se týkají ať už koncepčních otázek nebo personálií, by měla nechat na vládu s důvěrou. Nemyslím si, že by byla zrovna tak žhavá situace na některých úřadech nebo v některých nemocnicích, aby kvůli tomu musela dělat personální změny vláda bez důvěry,“ řekl Blesk Zprávám Jelínek.

Podle něj není a nemůže být jasné, jak se ke změnám postaví příští vláda, která však již důvěru získat může. „Naprosto ze zásady by každá vláda měla být zdrženlivá. Já jsem rád, že někteří ministři i slíbili, že se budou zdrženlivě chovat, třeba paní Šlechtová,“ oceňuje přístup ministryně obrany, která se nerozhodla pro nějaký „kobercový nálet“.  

To se však na druhou stranu týká resortu, který ANO ovládalo již v minulé vládě. Napjatější situace je tak na zdravotnictví či ministerstvu práce a sociálních věcí, které spravovala ČSSD. Spekuluje se, že další personální změny stihnou orgány zdravotních pojišťoven, kam by měly nastoupit náměstci a poradci nové ministryně Jaroslavy Němcové (za ANO), která nahradila Michaelu Marksovou (ČSSD).

Padák pro Němečka? Prý odměna Babišovi

Silné emoce přitom rozvířil vyhazov z čela Fakultní nemocnice v Ostravě. Tu vedl exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (ANO) na jeho místo již vypsalo výběrové řízení. „Lži, kecy a účelovka. Vláda bez důvěry si prostě vyřizuje účty,“ rozčiloval se na Twitteru Němeček.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (na snímku) Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (na snímku) | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

A vyrojily se spekulace o tom, že nejde ani tak o údajnou „destabilizaci“ nemocnice, které se hospodářsky poměrně dařilo, jako o odvetu exministrovi, kterého neměl během společného působení ve vládě Andrej Babiš dvakrát v lásce a posílal Němečka mj. na „odvykačku“.

„Ono to samozřejmě k tomuto vyhodnocení svádí, protože pan Němeček byl jedním ze snad nejčastějších terčů Andreje Babiše a byl to jeho ′oblíbenec′. Člověk slýchá, že manažersky a ekonomicky byla ostravská nemocnice řízena dobře a že dokonce si nechávali od pana Němečka radit, jak řídit jiné nemocnice. Myslím si, že mnohem víc než manažerské nebo odborné důvody tam existovaly důvody politické,“ míní Lukáš Jelínek.

Rychlá výměna ministrem v demisi tak dle něj vzbudila rozruch oprávněně. „Se Svatoplukem Němečkem Andrej Babiš ještě donedávna válčil a může to být vnímáno jako určitý dárek od pana ministra Vojtěcha panu premiérovi Babišovi - třeba proto, aby mohl zůstat ministrem i v příští vládě,“ dodává odborník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alideda ( 21. února 2018 17:40 )

ten dacan nemecek zacal loupeznicit v bohuminske nemocnici a kde to ta kurva dotahl barak na celadne za miliony kurvy politicke amerikama dve strany pres trista milionu obyvatelcesi posranych deset mil. apres tricet stran slo do voleb kazdemu jde o republiku bandite ted se angazuje mlady klausss foter ten se podepsal.

jiri.k ( 21. února 2018 16:16 )

Ty wole, dpč, to patřilo až pod ganzanie, korwa !!!

jiri.k ( 21. února 2018 16:08 )

Ty jo, Ludvík Svoboda, no, ale i ten úřadu prezidenta dával punc ctihodnosti, ne jako tahle polozdechlina, co se tam pochcává dneska. Myslel jsem ředitele Motola Miroslava Ludvíka.

kukuku ( 21. února 2018 15:30 )

To jsou pravičácké pověry, že musíš pracovat, aby se peníze vydělaly. Já sem tam napíšu hňupům jako ganzanie + celé hejno nicků zdenkka - a peníze se přitom vydělávají dál.

ivoadler ( 21. února 2018 15:17 )

Neříkám to poprvé ani nejsem originální. Budova státní administrativy je nejcennější kořistí vítězné strany. To psal už Marx v Komunistickém manifestu. A ono to pořád platí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa