Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Superlimuzíny zvedly Babišovi tlak. Strefuje se kvůli nim do Chovance

Autor: Jakub Veinlich - 
20. února 2018
16:30

Politici s ochrankou mají již brzy dostat nová auta. Nablýskané limuzíny BMW Li xDrive v provedení VIP objednalo Policejní prezidium v „plné palbě“. Za 18 luxusních aut a další doprovodná vozidla chce zaplatit 50 milionů korun. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce nechat zakázku prověřit. Žádné takové auto prý nepotřebuje. A za drahý „špás“ se strefuje do bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten jakoukoliv spojitost odmítá. 

„Četl jsem titulek ‚Nová vláda, nová auta‘ a hned mi z toho stoupnul tlak,“ řekl Blesk Zprávám premiér v demisi Andrej Babiš s tím, že se o zakázce dozvěděl právě až z Mladé fronty Dnes, která na zakázku jako první upozornila. Hned proto zaúkoloval ministra vnitra Lubomíra Metnara, aby nákup 18 VIP limuzín, 2 kusů osobních limuzín, jednoho sporťáku a dvou mikrobusů prověřil.

„Pan ministr se snaží, aby mu úředníci zjistili, jak to bylo. Rámcovou smlouvu na ta auta údajně podepsal předešlý ministr vnitra (Milan Chovanec). Pracujeme na tom, státní správa je ale pomalá, takže musíte počkat,“ pokračoval premiér s tím, že podobné auto prý nepotřebuje. Nejraději by totiž jezdil svým osobním, jenže to mu šéf ochranné služby nechce kvůli bezpečnosti dovolit. Jak je prověřování zakázky na ministerstvu daleko, zatím tiskový odbor úřadu nedokázal  odpovědět.

 „Já nepotřebuji žádné BMW, nevím, pro koho to je. Na Policejním prezidiu si to někdo objednal, tu zakázku někdo potvrdil a je to na rozhodnutí nejspíš pana Chovance. Ale my nepotřebujeme superlimuzíny za 50 milionů. Někdo nám to musí prostě vysvětlit,“ dodal Babiš, který prý navíc pošilhává po českém autě Škoda Superb, které má nově dostat po své inauguraci prezident Miloš Zeman.

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec odmítá, že by měl se zakázkou na auta něco společného, navíc prý o ní musel vědět i samotný Babiš. O výměně vozového parku Policejní prezidium mluvilo už před dvěma lety.

Video  Miloš Zeman má novou limuzínu: Bude méně drncat!  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„V roce 2016 avizovala Policie České republiky potřebu obměny vozového parku, takže se na rok 2017 a 2018 alokovaly finanční prostředky. Ani vláda, ani ministerstvo vnitra nemá s tou zakázkou nic společného, kromě toho, že se v rozpočtu policie tyto peníze alokovaly, což předpokládám, vědělo ministerstvo financí, které tehdy vedl pan Babiš,“ řekl Blesk Zprávám bývalý ministr Chovanec, podle kterého takové peníze muselo ministerstvo financí nutně schvalovat. „Já si dokonce myslím, že pan premiér už si vyžádal potřebné podklady a že velice dobře ví, kde je pravda,“ uzavřel Chovanec s tím, že zakázku ani nespolupodepisoval.

Policejní prezidium hájí nákup vozů nutnou obměnou vozového parku a upozorňuje na to, že se do otevřeného výběrového řízení mohl přihlásit každý. „Technická specifikace umožňovala podání nabídek pro široký okruh dodavatelů,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová. A dodal, že výměně a nákupu nových aut předcházelo posouzení, zda ta stará odpovídají účelu, pro který byla pořízená. „Vyřazená vozidla budou dále využita pro jiné účely policie. Vozidla doposud nebyla fyzicky převzata,“ uzavřela mluvčí. 

Až je policejní ochranáři převezmou, je dost možné, že v nich usednou všichni ministři, kteří jsou pod neustálým dohledem policie. Ochranku má premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, nebo ministr vnitra Lubomír Metnar. Auta mohou používat i další ústavní činitelé jako například šéf Poslanecké sněmovny nebo Senátu. A svezou se v nich také zahraniční delegace, které budou v České republice na návštěvě. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dubina ( 21. února 2018 12:36 )

dlabanec vyborne

blamal ( 21. února 2018 09:19 )

Uchylna zruda ses ty. Chovanec je kr.ipl,ale kam se hrabe na Burese, tak co to tady zas demagogicky pleskas, koblihoidni najatej trolle. Bez dlouho naplanovanych a konkretne urcenych prachu, uvolnenych ministerstvem financi, by si vnitro neskrtlo, tak nemel kraviny. Jestli mas predstavu, ze si jeden den Chovanec vzpomene a druhej den ma podepsanou smlouvu na auta, tak jsi presne ten de.ment, ktere Bures najima, aby jeho svinstva a lzi obhajovali. Hnus.

marmat ( 21. února 2018 01:04 )

Proto jsem fanouškem předčasných voleb ....tam si už nevrznou

marmat ( 21. února 2018 01:02 )

junkiexl: toto velmi rádi....je to první katapult CHOVANCE přímo za Sobotkou

marmat ( 21. února 2018 00:59 )

OK - vlastně chudák...pokud je placený !!! A musííííííííííí se uchýlil k vyhledávání a kopírování nekombinovatelných a hlavu/patu nedávajících trucargumentů....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa