Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Pepřák“ na sjezdu ČSSD už řeší policie. Rozhlas s útočníkem skoncoval

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
19. února 2018
17:10

Incident z nedělního sjezdu ČSSD, při kterém spolupracovník Českého rozhlasu Štěpán Kotrba nastříkal pepřový sprej do očí dvěma bezdomovcům, řeší policie. Uvedla to policejní mluvčí Iva Kormošová pro TN.cz. Kotrba trvá na tom, že byl napaden a jen se bránil. Na sociální síti také napsal, že si měl možná radši „nechat dát do držky, aby jej lidé aspoň litovali“. Vyjádření poté smazal. Český rozhlas v pondělí oznámil, že s Kotrbou ukončil spolupráci.

„Český rozhlas s analytikem Štěpánem Kotrbou zastavil externí spolupráci. Incident v Hradci Králové považujeme za jeho osobní selhání. Jeho reakce byla nepřiměřená a poškodila dobré jméno Českého rozhlasu,“ uvedl v pondělí mluvčí veřejnoprávního rozhlasu Jiří Hošna. 

Všechno se seběhlo v odpoledních hodinách před budovou KD Střelnice, kde se konal sjezd ČSSD. Postávalo před ní pár bezdomovců, kteří se přišli podívat a něco vyprosit, protože, jak zmínili, „volili ČSSD“.

Jenže zatímco někteří zúčastnění je jednoduše ignorovali, nebo jim z milosti dali cigaretu, Kotrba jejich přítomnost vyhodnotil jako napadení a zblízka dvěma mužům nastříkal do obličeje pepřový sprej.

Policie se o napadení dozvěděla až z Facebooku

Celou událost popsala novinářka Respektu Ivana Svobodová. „Martin Veselý s kolegou bez domova tu od rána postávají, vypráví si s lidmi, co chodí pokuřovat, občas vysomrují cigárko, jsou tu, protože prý volili ČSSD. Když s žádostí o drobné oslovili i Štěpána Kotrbu, ten vytáhl pepřový sprej a z pěti centimetrů jim ho nastříkal do očí. Cítil se prý napaden,“ napsala Svobodová na Facebook. Podle ní v útoku pokračoval i poté, co se jeden z mužů svalil na zem.

Incident proto začala prošetřovat už i hradecká policie. „Napadení nám nikdo přímo nehlásil, ani ho nezaregistrovali kolegové, kteří na sjezdu dohlíželi na dodržování veřejného pořádku. Nicméně jsme se o všem dozvěděli ze sociálních sítí a jiných zdrojů, takže událost už prověřujeme,“ popsala pro TN.cz policejní mluvčí Iva Kormošová. Podle ní bude třeba rozhodnout, zda šlo o přestupek nebo například trestný čin výtržnictví.

Kotrba raději smazal, co na Facebook napsal

Štepán Kotrba na svém chování neshledal nic divného. V neděli na sociální síti vysvětloval, že byl bezdomovci napaden, a tak se bránil. To samé sdělil v pondělí pro TN.cz. „Reagoval jsem na počátek napadení tím mužem. Víc k tomu nemám co říci,“ zmínil Kotrba.

Své původní stanovisko na Facebooku brzy smazal a zveřejnil jiné, ve kterém popisuje, že by pro něj bylo lepší, kdyby se fyzicky napadnout nechal. „Když člověka někdo napadne, má si nechat dát do držky. Alespoň ho někdo polituje,“ napsal muž. To také o den později smazal.

Video  Jan Hamáček a Jiří Zimola - dva nejvýše postavení sociální demokraté po sjezdu v Hradci Králové (18.2.2018)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Europoslanec Miroslav Poche, který celý incident viděl, tvrdí, že bezdomovci agresivní nebyli. „Ne, vůbec, nebyli agresivní,“ zmínil Poche, „jen si řekli o drobné, nic nám nedělali. Jsem z toho v šoku,“ popsal v neděli pro Respekt. Mužům tak alespoň po napadení zajistil kávu a vodu.

hurybury ( 19. února 2018 17:39 )

Ještě že si nevzal pod kabat flintu ,bo ti dva by už byli po smrti a kdo ví kdo ještě z přihližejicich .

hurybury ( 19. února 2018 17:26 )

Vezme si pepřak na sjezd čssd ,no není to depil . Ten nepotřebuju ani o púlnoci v Ostravě vitkovicích nebo přivoze . Tam by se Kotrba posral .

moiaza ( 19. února 2018 16:36 )

Tím pepřákem si chtěl jen Kotrba pozvednout své sebevědomí. Musel přece ukázat světu, že je KING. Že klikdně zvládně levou zadní ubohého a neškodného bezdomovce. Asi stejně, jako ti ubožáci níže diskutující. Ti si také někde musí zahojit své komplexy méněcenností.

kurna1 ( 19. února 2018 16:16 )

Zasranej novinář

hurybury ( 19. února 2018 15:59 )

Ten dobytek by jim měl zaplatit bolestne a trvale nasledky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa