Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman přesvědčoval ČSSD k podpoře vlády. Politolog Jelínek: Špatné řešení

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová - 
18. února 2018
15:20

Prezident Miloš Zeman se vrátil na místo činu. Po pěti letech opět vystoupil na sjezdu ČSSD. Tentokrát v KD Střelnice v Hradci Králové, právě tady byl před 25 lety zvolen do čela sociální demokracie. Svou bývalou stranu Zeman vyzval, aby nebyla stranou „podrazáků“, a také k tomu, aby podpořila druhou vládu Andreje Babiše. Ve vládě by si přitom měla ale vystačit s posty náměstků a nedrat se do ministerských křesel.

„Stýskalo se mi po vás,“ začal prezident Zeman svůj téměř 30minutový projev. V plně obsazeném sále kulturního domu sedělo v tu chvíli necelých 600 delegátů jen na židlích bez stolků.

Na svoji řeč si musel ale kvůli počátečním zmatkům na začátku 40. sjezdu ČSSD počkat. Sociální demokraté se zasekli nad body programu. V první fázi projevu Zeman poděkoval především těm, kteří ho podpořili při volbě prezidenta – jmenovitě třem adeptům na předsedu strany Milanu Chovancovi, Janu Hamáčkovi a Jiřímu Zimolovi. Zmínil také ty hejtmany, kteří naopak podpořili jeho konkurenta Jiřího Drahoše. „Skotačili na louce, skládali písmenka a z těch písmenek jim vyšel Jiří Drahoš,“ zlehčil tuto podporu Zeman.

Jelínek: Zeman si vyřizoval účty a byl jak emisar Babiše

„V jedné půlce byl poměrně osobní a vyřizoval si účty se svými kritiky především v sociální demokracii. A pak působil především jako emisar Andreje Babiše, kterému záleží především na tom, aby tady mohl Babiš vládnout nerušeně bez nějakých velkých koaličních kompromisů,“ zhodnotil začátek vystoupení Zemana pro Blesk Zprávy politolog Dělnické Masarykovy univerzity Lukáš Jelínek přímo v sále Hradeckého kulturního domu.

Právě k podpoře vlády Miloš Zeman sociální demokraty vybízel. Ale ne k přímé účasti v ní.

Video  Zeman rázně na sjezdu ČSSD: Nebuďte podrazáky a jděte do vlády  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Chcete slyšet, zda jít do opozice, nebo zkusit jít do vlády. Ti, kdo vás budou v dobré víře vyzývat, abyste odešli do opozice, budou vyzývat, abyste nic nedělali. Abyste nepracovali pro tuto republiku, ani sociální demokracii. Těch vašich ubohých 15 poslanců se smíchá do nějakého koktejlu, koho tam máme, no STAN, vynikající, TOP 09, ještě lepší, a anarchisticko-chaotické hnutí, které se nazývá Piráti,“ vysmíval se Zeman dalším menším sněmovním partajím.

„Pokud chcete být jeho součástí, poslužte si, ale můžete klesnout i pod pětiprocentní hranici, protože o vás nikdo nebude vědět. Na druhou stranu těžká cesta, kterou můžete zvolit,  je ve tvrdém vyjednávání s hnutím ANO,“ hrnul na delegáty sjezdu své argumenty Zeman. I proto, že nemá strana příliš velký mandát, doporučil sociálním demokratům, aby se nehnali přímo do vlády.

„Necpěte se do vlády, nechtějte ministerská křesla, s 15 křesly je to trochu komické, chtějte náměstky ministrů, někoho, kdo může pro sociální demokracii něco udělat,“ řekl prezident. A přimlouval se tak fakticky za podporu Babišovy vlády, ale s minimálním vlivem pro ČSSD.

Politolog: Když do vlády, tak s ministry

Pro politologa Lukáše Jelínka je tento Zemanův návrh ale tím nejhorším možným řešením. Sociální demokraté by totiž byli ve vládě, případné úspěchy by prezentovali ministři, kteří s ČSSD nemají příliš společného.

„Když bude ČSSD v opozici, bude se snažit stát alternativou hnutí ANO, bude to tvrdé, ale může být vidět. Když bude ve vládě, tak může zkusit v té vládě prosadit své a může být vidět. Ale když bude mít jen náměstky, tak ti nikoho nezajímají. V okamžiku, kdy bude vládu jen podporovat a vystaví ji nějaký bianco šek výměnou za pozice ve státní správě, tak to určitě sociálně demokratické voliče nepřitáhne,“ míní Jelínek s tím, že by taková podpora mohla sociální demokracii nakonec stáhnout ke dnu.

Zemanův nátlak skrze KSČM a SPD

Zeman pak podle Jelínka ale použil také mírný nátlak na sociální demokraty. A to když veřejně řekl informaci, že se příští týden chystá sejít s představiteli KSČM a SPD, kteří chodí už několik dní za ANO na vládní námluvy.

„Hnutí ANO má zájem na spolupráci se sociální demokracií, je ochotné čekat. Má ale současně další dva partnery, kteří mu pohodlně stačí, aby měli většinu v Poslanecké sněmovně. Polovina tohoto sálu, takzvaní drahošovci, bude rozladěna, druhá polovina bude zastávat názor, že je zapotřebí jít do vlády,“ pokračoval Zeman. Dodal, že by se ČSSD k podpoře vlády měla rozhýbat co nejdříve.

„Miloš Zeman jasně naznačil, že Andrej Babiš má i další varianty a když bude ČSSD dlouho váhat, tak může nakonec být pozdě. Nátlak jsem tu dost cítil,“ řekl k tlačení na sociální demokracii Blesk Zprávám politolog Jelínek.

Sobotka to od Zemana schytal. Už zase

Zeman nešetřil ani Bohuslava Sobotku, který na předsedu ČSSD rezignoval už před volbami a účast na volebním mimořádném sjezdu ČSSD odmítl, což kritizovali straníci na samém začátku jejich setkání, když přicházeli.

„Můžeme se ptát, co vedlo sociální demokracii k tak razantnímu a setrvalému poklesu. Já vám nabídnu vysvětlení, které vám bude připadat jako krajně zjednodušující, ale o němž jsem přesvědčen, že je pravdivé,“ uvedl prezident.

„V úzkém kruhu členů jakékoliv politické strany známe klíčové funkcionáře, ale znají je i voliči? Ti znají většinou jen předsedu a nikoho jiného. Buď je dokáže strhnout, nebo ne. Nechci mluvit o konkrétní osobě Bohuslava Sobotky,“ hodil na něj volební propadák strany jako viditelného lídra, i když třeba nenáviděného. Zeman pak připomněl Miroslava Kalouska, exšéfa TOP 09.

Podle politologa Jelínka se dá předpokládat, že sbližování prezidenta a sociální demokracie tak jako dnes v Hradci Králové může opět skončit.

Koho Zeman naštval a komu se zalíbil?

Během Zemanova projevu byl sál kulturního domu Střelnice obsazený do posledního místa. Žádný z kandidátů si nedovalil číst v mobilu nějaké články, hrát hry, anebo nechat dokonce prázdnou židli. Reakce na Zemanovo vystoupení už jsou ale hodně rozdílné.

Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví, si podle svých slov prezidenta Zemana váží, ale jeho slova o angažmá ve vládě ve formě náměstků nechápe.

„Musím říct, že mám výrazně odlišný názor na strategii sociální demokracie. Myslím, že by měla jít do opozice, měla by se vrátit ke svým kořenům, k programu, se kterým kdysi začínal Miloš Zeman, a to jít vládě po krku. Z levicových pozic hájit levicové voliče. Představa, že získá ČSSD voliče tím, že dostane několik náměstků ve vládě, to si nemyslím,“ řekl bývalý ministr a kandidát na místopředsedu Blesk Zprávám.

Kandidát na předsedu ČSSD Jiří Zimola podle svých slov slyšel projev, který očekával. „Kritický k předchozímu vedení a tajemný k volbě vedení nového. Nechme se překvapit, jak jeho vystoupení ovlivní delegáty sjezdu,“ reagoval pro Blesk Zprávy někdejší jihočeský hejtman.

Bývalého ministra zdravotnictví a člena pražské organizace Miloslava Ludvíka vystoupení Miloše Zemana nepřekvapilo, mluvil prý jako zkušený politik, který zná ČSSD zevnitř. „Jeho návrh na to, aby se ČSSD podílela na vládě, se dal čekat, mluvila z něj politika,“ řekl Blesk Zprávám Ludvík.

Bývalá Ludvíkova náměstkyně Lenka Teska Arnoštová podle svých slov musela nad některými body projevu Miloše Zemana dost přemýšlet. Sama prý chvíli nevěděla, jak je prezident myslí. Tím hlavním, čemu prý nerozuměla, byl podíl ČSSD na vládě. „Nevěděla jsem, zda chce, aby to nakonec byla vláda odborníků, nebo vláda, ve které bychom měli mít politické náměstky, které prezident Miloš Zeman v minulosti kritizoval a mluvil jako o trafikách pro nepotřebné straníky,“ dodala Arnoštová.

„Na prezidentův styl to byl projev mírný,“ zareagovala na Zemana místopředsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, podle které se prezident obracel na delegáty sjezdu jako bývalý předseda ČSSD. Valachová také ocenila, že Zeman nedal žádné jasné doporučení, koho by si sociální demokraté měli v Hradci Králové zvolit do svého čela.

Exministryni školství se ale nelíbila Zemanova kritika Bohuslava Sobotky, se kterým měl prezident v posledních letech špatné vztahy. „Podle mého soudu  opomněl rozlišit úlohu premiéra a předsedy strany. Jako premiér byl druhým sociálním demokratem, který udržel stabilní čtyřletou vládu po Miloši Zemanovi. A ano, nebyl dobrým předsedou strany,“ dodala bývalá ministryně. 

oldedek ( 19. února 2018 10:08 )

Sám tvrdej podrazák, varuje nás ostatní před podrazy - je to hodnej dědeček, ví jaký je to svinstvo ...

konstantinos ( 19. února 2018 09:16 )

proč si myslíte ,že se mýlí ?

konstantinos ( 19. února 2018 09:13 )

soudruh už vylezl od voleb podruhé z lánské nory, tak snad stačí příště zase až s klenotama

bcase ( 18. února 2018 22:04 )

Videl jsem jeho projev jen jako sestrih v mediich, jeho nepritomny pohled do blba, kdyby pred nej dali sitku, rekl bych ze projev byl primym prenosem z PA lecebny. Veskere sve usili soustredil na koordinaci koncetin, tleskal jen symbolicky, silnejsi potlesk by ho s nejvetsi pravdepodobnosti totalne vycerpal. Stale cekam, kdy se z toho zleho snu probudim.

buor ( 18. února 2018 21:54 )

Na to nemusíme být politologové, to slyší a vidí i hluší a slepí. A Zeman to ví, to je to smutné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa