Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéfem ČSSD je Hamáček, Zimola mu kryje záda. Vládě s ANO dal sjezd šanci

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová, kal, ht, ČTK - 
18. února 2018
20:45

Novým předsedou ČSSD se stal místopředseda Sněmovny Jan Hamáček. Ve finálovém boji porazil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který pak uspěl v boji o post 1. místopředsedy. Úřadující šéf Milan Chovanec neprošel ani do druhého kola volby a ve vedení strany úplně končí. Sociální demokraté se otevřeli jednání o vládě s hnutím ANO, stále jim ale vadí osoba trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Dění na sjezdu ČSSD sledovaly Blesk Zprávy v podrobné online reportáži.

Sjezd ČSSD 2018
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
20:45
18. 2. 2018

To je z prvního dne 40. mimořádného sjezdu ČSSD vše. Pokračovat se bude 7. dubna, pravděpodobně volbou místopředsedů, či pokroky v jednání o sestavování vlády. Hezký zbytek neděle.

20:26
18. 2. 2018

„K vyjednaným parametrům by se měla vyjádřit celá členská základna,“ řekl také Zimola k jednání o vládě, které bude zřejmě posvěcovat každý sociální demokrat.

„Očekáváme, že nám kolegové z hnutí ANO řeknou, jak to budou řešit,“ řekl Hamáček k případné účasti ČSSD ve vládě vzhledem k trestnímu stíhání Andreje Babiše.

20:24
18. 2. 2018
!

„Všem kandidátům děkuji za férový souboj, tentokrát to bylo hodně o argumentech a vizích. Mám pocit, že máme našlápnuto tím správným směrem. Vedení dostalo mandát vyjednávat o konstrukci nové vlády, jsme na jednání připraveni. V následujících dnech se odehrají první schůzky. Účast trestně stíhané osoby je zásadní problém,“ řekl na tiskové konferenci nový předseda strany Jan Hamáček.

„Doufám, že když je tak zle, jak sociální demokracii je, a já se tím netajím, že umíme zapnout a snažit se řešit,“ doplnil ho první místopředseda Jiří Zimola.

20:14
18. 2. 2018
!

ČSSD je tak bez místopředsedů. Ti dosavadní rezignovali a noví budou zvoleni až v dubnu. Čeká se už jen na závěrečnou tiskovou konferenci Hamáčka se Zimolou.

20:10
18. 2. 2018
!

Sjezd ČSSD skončil, delegáti ho přerušili do 7. dubna.

20:01
18. 2. 2018

Sjezd rozhoduje o účasti v nové vládě Andreje Babiše, popřípadě její podpoře. Nově zvolený předseda strany Jan Hamáček předložil návrh svého usnesení. Řekl, že je do něj připravený připojit ještě větu, že sociální demokraté podpoří takový kabinet, který navíc nebude opřený o hlasy SPD Tomia Okamury. 

Někteří členové strany mají za to, že by tyto mantinely neměl stanovovat sjezd, protože své představy o postupu nastínili Hamáček i první místopředseda ČSSD Jiří Zimola už ve svých projevech a s tím byli také zvoleni.

Nadšení delegátů na 40. sjezdu ČSSD. Poloprázdný sál na sjezdu ČSSD: Z téměř šesti stovek delegátů jich v sále seděla zhruba polovina.
19:25
18. 2. 2018

„Beru na sebe závazek týmové práce. Chci vás ubezpečit, že důvěra, kterou jste do mě vložili, je pro mě závazkem. Udělám vše pro to, aby se naše strana zvedla ze dna. Pojďme do toho,“ poděkoval Zimola delegátům. Onderka bude kandidovat na řadového místopředsedu.

19:23
18. 2. 2018
!

Výsledky byly oficiálně potvrzeny.

19:20
18. 2. 2018

Neoficiálně porazil Zimola Onderku výrazně. 335 hlasů ku 134.

19:18
18. 2. 2018

Zimola je statutárním místopředsedou ČSSD. Informace Blesk Zpráv potvrdil na sociální síti ještě před vyhlášením výsledků exministr Jan Mládek.

19:12
18. 2. 2018
!

Prvního místopředsedu ČSSD a tedy zástupce Janu Hamáčkovi bude dělat podle informací Blesk Zpráv Jiří Zimola. V prvním kole porazil Romana Onderku.

Jan Hamáček je novým předsedou ČSSD, ve finále volby porazil exhejtmana Jiřího Zimolu.
19:11
18. 2. 2018

Změny vnitřních pravidel ČSSD nadzdvihly ze židle exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. „Návrh stanov považuji za výsměch. Před třemi lety ÚV vyhlásil referendum, na základě toho se tyto věci doplnily do stanov. Odhlasovala se změna, že se tento princip uplatní jen tehdy, když je odhlasují tři pětiny všech delegátů. To přeci znamená, aby se neuplatnily už nikdy,“ řekl delegátům. „Jestli nebudeme rozhodovat o takovýchto věcech, tak to tady můžeme zabalit,“ dodal naštvaně a odešel z pódia.

18:59
18. 2. 2018

Volba statutárního místopředsedy skončila. Protože jsou jen dva kandidáti, rozhodne se už v prvním kole, pokud nepřijde bojkot části delegátů. Favoritem je Zimola.

18:44
18. 2. 2018

Gratulaci připojil i šéf ODS Petr Fiala:

18:42
18. 2. 2018

Představitelé politických stran už posílají gratulace nově zvolenému předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Premiér v demisi Andrej Babiš podle informací Blesk Zpráv zaslal Hamáčkovi gratulační SMS zprávu. Na Twitteru se vyjádřila i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. 

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
18:37
18. 2. 2018

ČSSD oznámila zvolení Jana Hamáčka oficiálně také na svém twitterovém účtu

18:32
18. 2. 2018

 

Se svým kandidátským projevem vystoupil také druhý z kandidátů na statutárního předsedu ČSSD Jiří Zimola. Oba kandidáti mluvili do poloprázdného sálu.

„Volba pro mě bude volba pro budoucnost ČSSD,“ řekl Zimola. 

Po jeho projevu šli delegáti sjezdu opět volit. Čas mají až do 18:55. Jméno statutárního předsedy by mohli straníci znát krátce po čtvrt na osm. 

Růžové brýle na sjezdu ČSSD. Delegátům je rozdal Jiří Zimola, který jim chtěl ukázat, jak vidí ČSSD její vedení.
18:28
18. 2. 2018

„Program a programové cíle nemá špatné, ale neumíme ho sdělit, statutární místopředseda má umět říct předsedovi nepříjemné věci do očí. Nový předseda má umět navázat respekt s bývalými předsedy, ať se jmenuje Zeman, nebo Sobotka,“ řekl ve svém projevu Onderka a nezakrýval, že byl vážným kritikem bývalého předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Nové vedení má podle Onderky vyvést stranu z údolí smrti.

18:21
18. 2. 2018

Na post statutárního předsedy ČSSD kandidují jen dva zájemci. Poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka a také neúspěšný kandidát na post předsedy strany, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Oba teď mají prostor pro své kandidátní projevy. 

Roman Onderka (ČSSD) už nebude primátorem Brna Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola nasadil straníkům při svém kandidátském projevu růžové brýle
18:09
18. 2. 2018
!

Jiří Zimola pogratuloval Janu Hamáčkovi ke zvolení. Svůj boj ve vedení ČSSD ale nevzdává. Poté, co mu policie v pátek potvrdila, že nebude trestně stíhaný kvůli výstavbě usedlosti v Lipně, je bývalý jihočeský hejtman plný chuti a oznámil, že chce krýt Hamáčkovi ve vedení sociální demokracie záda. 

„Oba jsme k této volbě přistupovali s pokorou. Honzovi upřímně gratuluji, vnímám volbu jako sport, politika prý sport je, prý se nejvíc blíží lyžování – občas sjezd, většinou slalom. Budu se ucházet o vaši důvěru ve funkci 1. místopředsedy strany,“ prohlásil po oznámení výsledků Zimola.

Volba předsedy ČSSD na 40. sjezdu strany v Hradci Králové. Kandidoval také Jiří Zimola.
18:04
18. 2. 2018
!

“Doufám, že sociální demokracie z toho sjezdu vyjde jednotná, čekají nás další volby, chci požádat, aby všichni volili tak, aby do čela ČSSD postavili silný tým, který zvládne výzvy, které jsou před námi,“ řekl těsně po svém zvolení nový předseda ČSSD Jan Hamáček. V Hradci Králové teď přijímá od delegátů sjezdu gratulace. 

Hamáček se tak stal šestým předsedou novodobé ČSSD. V uvolněném křesle nahradí Milana Chovance, který byl po rezignaci Bohuslava Sobotky pověřený řízením strany. 

Nový předsedou ČSSD je Jan Hamáček, porazil Jiřího Zimolu Nový předsedou ČSSD je Jan Hamáček, porazil Jiřího Zimolu
17:58
18. 2. 2018
!

Jan Hamáček získal ve druhém kole volby 272 hlasů, Jiří Zimola 224 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba 264 hlasů delegátů. Hamáček tak pozici získal o osm hlasů. Zhruba dvě desítky delegátů nevolily ani jednoho z kandidátů.

„Začnu pracovat hned zítra,“ řekl po svém zvolení Hamáček a pogratuloval k výsledku také poraženému protivníkovi. 

17:50
18. 2. 2018
!

Novým předsedou ČSSD se podle neoficiálních výsledků stal Jan Hamáček, který ve druhém kole volby porazil Jiřího Zimolu.

Jiří Zimola a Jan Hamáček odevzdali svůj hlas ve druhém kole volby předsedy ČSSD. V něm o nejvyšší stranický post bojují právě oni dva
17:36
18. 2. 2018

Na sjezdu ČSSD skončilo hlasování ve druhém kole volby předsedy. Volební komise začala sčítat odevzdané hlasy. Novým šéfem ČSSD může být buď dosavadní místopředseda strany Jana Hamáček, nebo bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. 

Volba předsedy ČSSD na 40. sjezdu strany v Hradci Králové. Kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček, bývalý předseda Sněmovny. Volba předsedy ČSSD na 40. sjezdu strany v Hradci Králové. Kandidoval také Jiří Zimola.
17:13
18. 2. 2018
!

V Hradci Králové v tuto chvíli začalo druhé kolo volby předsedy ČSSD. Delegáti sjezdu vybírají mezi dosavadním místopředsedou strany Janem Hamáčkem, v prvním kole získal 155 hlasů, a bývalým jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, který první kolo se 179 hlasy vyhrál. Výsledek volby by měl být známý před 18. hodinou. 

Dva finalisté volby předsedy ČSSD: Jiří Zimola a Jan Hamáček
17:10
18. 2. 2018
!

Milan Chovanec nebude ve vedení ČSSD. Poté, co prohrál v boji o post předsedy, kdy získal jen 116 hlasů z 526, řekl redaktorce Blesk Zpráv, že se nebude ucházet o žádný jiný post. Novému vedení prý Chovanec nebude „házet klacky pod nohy“. 

17:00
18. 2. 2018

Kromě volby nového vedení zažil sjezd ČSSD i jeden nepříjemný incident. Před KD Střelnice v Hradci Králové nastříkal novinář Štěpán Kotrba akreditovaný za Český rozhlas do očí pepřový sprej bezdomovcům

Video  
Video se připravuje ...
16:45
18. 2. 2018
!

Dosavadní úřadující místopředseda ČSSD Milan Chovanec získal při volbě předsedy 116 hlasů. Předsedou tedy nebude. V prvním kole volby hlasovalo celkem 526 delegátů. Reakce Milana Chovance zjišťujeme přímo na místě. Druhé kolo volby předsedy ČSSD bude v Hradci Králové pokračovat zhruba za 20 minut, až volební komise vytiskne hlasovací lístky.

Milan Chovanec během svého kandidátského projevu na předsedu ČSSD.
16:41
18. 2. 2018
!

Vítězem prvního kola předsedy ČSSD je Jiří Zimola. Podle zdroje Blesk Zpráv získal 179 hlasů. Jan Hamáček jde do druhého kola s podporou 155 delegátů.

Růžové brýle na sjezdu ČSSD. Delegátům je rozdal Jiří Zimola, který jim chtěl ukázat, jak vidí ČSSD její vedení. Jan Hamáček a jeho projev při kandidatuře na předsedu ČSSD.
16:34
18. 2. 2018
!

Podle neoficiálních výsledků, které mají Blesk Zprávy k dispozici, postoupili do druhého kola volby předsedy ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola. Milan Chovanec vypadl. 

16:20
18. 2. 2018

Skončila volba. Začíná sčítání hlasů. Diskuze pokračuje.

15:58
18. 2. 2018

Na možnost hlasovat ve volbě předsedy ČSSD se hrnou davy, tvoří se velké fronty. Dosavadní místopředseda Jan Birke i exministr Jiří Dienstbier volili Jana Hamáčka. Zdeněk Škromach vhodil hlas Jiřímu Zimolovi, exministr Svatopluk Němeček mluvil před volbou o podpoře Milana Chovance.

Video  
Video se připravuje ...
15:38
18. 2. 2018

Začaly volby předsedy ČSSD. Straníci budou moci odevzdávat své lístky do 16:10. Diskuze je proto přerušena.

15:32
18. 2. 2018

„S tímto výsledkem, a můžeme se hádat, jestli za něj mohou ti nebo ti, bychom ve vládě byli jako chudí příbuzní a Andrej Babiš by si s námi vytřel víte co,“ bouřil u řečnického pultíku také předseda Senátu Milan Štěch.

15:17
18. 2. 2018

Poslední je na řadě Romana Žatecká. Svou kandidaturu nakonec potvrdilo jen 7 kandidátů, původně bylo ohlášeno osm. „Stojím tady a chci s tím něco udělat,“ řekla rázně starostka České Lípy. Delegáty nabádala k selskému a především vlastnímu rozumu. „Chci odjet s nadějí, že mi zítra neřeknou na shledanou další lidé z naší organizace a že komunální volby nebudou smrtící ranou,“ prohlásila sebevědomě.

Nabádala ke znovunalezení cesty k voličům, lepší komunikaci, srozumitelnosti a jednotě. Požadovala aktivitu a výsledky. „Nabízím standardní krizové řízení,“ doplnila s tím, že je třeba modernizovat program.

„Ticho!!“ musel zakročit znovu moderující Jan Chvojka, protože v sále nebylo slyšet vlastního slova. Doplnil ho zástupce místní organizace, ze které Žatecká pochází. Připomněl delegátům, že se jedná o volbu předsedy strany.

Romana Žatecká, kandidátka na předsedkyni ČSSD, starostka České Lípy
15:07
18. 2. 2018

„Pokusme se zachránit sociální demokracii. Doufám, že si to budete pamatovat. Já jdu do toho, pokud chcete, pojďte se mnou,“ uzavřel Zimola a sklidil zatím největší potlesk.

Vystoupení Jiřího Zimoly s růžovými brýlemi si pusťte ze záznamu:

Video  
Video se připravuje ...
15:04
18. 2. 2018

Jiří Zimola přišel mezi delegáty i na pódium v růžových brýlích. Sál vyzval, aby si je všichni nasadili. „Chci, abyste se na ně podívali, jak vidí situaci současné vedení. To je paráda co. Jsme silná, sebevědomá, hrdá strana. Hodinu demonstrujeme v centru Prahy za vyšší mzdy. Strana je jednotná, rodiny Špačků a Foldynů plánují společnou dovolenou. Bez problémů je Zdeněk Škromach, ten si kupuje větší bazének a přikupuje rovnou televizní studio. Martin Starec váhá, zda k Lidovému domu přikoupit dům Obecní nebo Slovanský,“ rýpal do současného čela ČSSD.

Nic není v pořádku. 4 roky jsme vedli tuto zemi, ale protože jsme zapomněli poslouchat naše voliče, tak nám je odlákal miliardář vystupující jako dobrosrdečný filantrop. Jak jsme mohli vědět, co chtějí? Že chtějí zpět normální českou školu, že nechtějí školu, kde bude všeobecná inkluze? Že Češi nechtějí pracovat za mzdu, ze které se nedá vyžít,“ burcoval sál. Teprve v polovině proslovu sundal Zimola své růžové brýle.

Růžové brýle na sjezdu ČSSD. Delegátům je rozdal Jiří Zimola, který jim chtěl ukázat, jak vidí ČSSD její vedení. Růžové brýle na sjezdu ČSSD. Delegátům je rozdal Jiří Zimola, který jim chtěl ukázat, jak vidí ČSSD její vedení. Růžové brýle na sjezdu ČSSD. Delegátům je rozdal Jiří Zimola, který jim chtěl ukázat, jak vidí ČSSD její vedení.
14:55
18. 2. 2018

Pátý na řadě je Antonín Staněk, olomoucký primátor. „ČSSD má před sebou historickou roli. Chci straně vrátit důvěryhodnost. Ztratili jsme 1,3 milionu voličů a příznivců od roku 2003. Všichni čekají, co tento sjezd rozhodne. Chci vrátit straně jednotný hlas,“ představil svou vizi.

Cestu k úspěchu vyznačil srozumitelnou sociální a evropskou politiku. „Nechceme z EU, chceme být součástí, ale důstojnou. Lidem to musíme srozumitelně a jasně říct,“ přidal další aspekt. S protikandidáty se v mnohém shodujeme, přiznal také.

14:47
18. 2. 2018

„Jsem ten drzý generál, který se odvážil chtít být předsedou této strany,“ začal svůj projev Miroslav Krejčík citací svých odpůrců. Drzý podle svých slov není, je ale rozzlobený. „Přestal jsem rozumět naší straně, našemu vedení. Přestal jsem chápat kroky, které dělala, nebo nedělala. Nepochopil jsem dodneška, co se v roce 2017 stalo,“ řekl k bývalému vedení a padajícím preferencím. „Najednou nám zmizel lídr, předseda. Měl jsem pocit, že jsme osiřeli poprvé. Když velitel uteče z boje, má to dopad na morálku, říká se tomu dezerce,“ vzkázal tvrdě Sobotkovi.

Stěžoval si na to, že se po výprasku ve volbách nic nedělo. „Tak jsem ohlásil kandidaturu na předsedu strany a rozjel jsem se na okresní a krajské konference. Zjistil jsem, že nejsem rozladěn sám,“ vysvětlil svoji kandidaturu. „Možnosti máte dvě, vsadit na koně, které znáte. Nebo vsadíte na ty, kteří představují změnu,“ řekl delegátům bývalý šéf Vojenského zpravodajství.

Miroslav Krejčík, kandidát na předsedu ČSSD
14:36
18. 2. 2018

Po Chovancovi následuje dle abecedy Jan Jukl. Nemá nominaci z okresních ani krajských konferencí, to ale není v boji o posty v ČSSD třeba. Jukl na úvod citoval Franka Zappu: „Bez odchýlení se od normy není možný pokrok.“

Nabádal tak k odchýlení se od „běžné normy stranického uvažování“. Personifikoval ji názory staré ČSSD, která „vstoupila do Strakovy akademie hlavním vchodem“. „Taková strana tu je, pořád jí pomáhá Miloš Zeman, který ale složitý systém vyměnil za elán a energii jednoho podnikatele,“ řekl Jukl. Varoval před tím, aby se z ČSSD staly nové Kostelecké uzeniny, které spadají pod Agrofert. Prosil také členy, aby ze strany ČSSD neodcházeli ve chvíli, „kdy je strana nejvíce potřebuje“.

14:26
18. 2. 2018

Dalším kandidátem s projevem je Milan Chovanec, úřadující předseda. „Nejsem dokonalý, nejsem Macron, ani Fico,“ začal sebekriticky. Připomněl, že by vedení mělo více mluvit se všemi členy prostřednictvím anket nebo debat. „Děkuji za stovky dopisů, řada nebyla příjemná, ale byla pravdivá,“ dodal k tomu. Varoval před ekonomickou krizí, která přijde, a ČSSD by měla lidi před ní ochránit.

Chovanec je pro nastavení společných bodů s hnutím ANO, ale ne pro přímou účast na vládě. „Já to té straně dlužím. Druhým impulsem byla slova Andreje Babiše, který si začal objednávat, koho máme zvolit,“ řekl ke své kandidatuře na předsedu. Svůj postoj k migraci označil za zdravý rozum.

Milan Chovanec během svého kandidátského projevu na předsedu ČSSD.
14:17
18. 2. 2018

„Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat. Kdykoli budeme mít pocit, že se nám ta jednání o vládě nedaří, tak je můžeme ukončit. O účasti ČSSD ve vládě nerozhodne úzká skupinka ve vedení, ale vy ve vnitrostranickém referendu,“ ukončil Hamáček své vystoupení.

Kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček, bývalý předseda Sněmovny.
14:14
18. 2. 2018

„Lidový dům není na prodej. Bude v něm infocentrum a každý, kdo si zavolá, bude mu na jeho otázky odpovězeno,“ řekl Hamáček delegátům k sídlu sociální demokracie v Praze. V případě zvolení chce Hamáček obnovit porady šéfů okresních organizací. ČSSD by se podle něj měla zasadit o výstavbu bytů. Chce vyšší daň pro právnické osoby a korporátní daň. 

„Dejme lidem spravedlnost a oni nám dají svůj hlas,“ burcuje Hamáček straníky. V případě zvolení se chce pustit do práce už zítra. Hlavním úkolem jsou prý podzimní komunální a senátní volby. Na obojí chce Hamáček postavit zvláštní tým. 

„Do voleb i po volbách povedeme permanentní kampaň,“ burcuje opět Hamáček své straníky za potlesku v sále. 

Jan Hamáček a jeho projev při kandidatuře na předsedu ČSSD.
14:08
18. 2. 2018
!

Na sjezdu ČSSD v tuto chvíli začaly nominační projevy kandidátů na předsedu ČSSD. Volební komisi se nakonec přihlásilo sedm kandidátů. Jako první vystupuje Jan Hamáček - dosavadní místopředseda strany. Každý z kandidátů má na své vystoupení deset minut. 

14:07
18. 2. 2018

Sociální demokraté se budou nakonec rozhodovat mezi sedmi kandidáty na předsedu, uvedl předseda volební komise. Jiří Sokol z Poličky, který se ozval na poslední chvíli, mezi nimi není.

14:06
18. 2. 2018
!

Na sjezdu ČSSD v tuto chvíli vystupuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Na své vystoupení čekal téměř od začátku 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Přes dohady straníků se ale ke slovu dostal až teď a začal zostra. 

 „Myslím, že se dost hnípáte v minulosti a máte někteří dost sebemrskačské tendence, místo toho, abyste se koukali do budoucna,“ pustil se Středula do straníků. A dodal, že ČSSD je historicky prověřeným symfonickým orchestrem. „Čas od času změníte dirigenta, ale neměli byste měnit repertoár,“ dodal Středula. 

ČSSD má podle odborového předáka udělat vše pro zaměstnance, pro nemocné lidi. Řekl, že to pro něj nebyla přiliš milá chvíle, kdy seděl mezi delegáty v sále a sledoval dohady jednotlivých straníků. „Bojujte za poctivé lidi,“ uzavřel své vystoupení odborový předák. 

13:22
18. 2. 2018
!

V Hradci Králové právě zazněl návrh, aby sjezd stranu rozpustil. Jeden z delegátů to nemyslel jako vtip. Ze sálu se ozval pískot. Daniel Spálenka, autor výroku, je členem okresního výboru ČSSD Pardubice. „Bylo to možná příliš, ale obávám se, abychom se fakticky nerozpustili sami,“ reagoval na jeho slova exministr a senátor Jiří Dienstbier, který upozornil, že nic nefunguje.

13:20
18. 2. 2018

„Souboj mezi Milanem Chovancem a ostatními kandidáty o post předsedy ČSSD bude velice vyrovnaný. Prezident Miloš Zeman ve svém projevu nezapomněl připomenout, že rozpolcenost stranu dlouhodobě velmi oslabuje,“ zmínil pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček. „A nedá se říci, že by se o ten rozpad strany postaral – se sociální demokracií často velice cíleně pracoval. Je nutné říci, že kdyby ta strana byla jednotná, tak by jí to nesmírně pomohlo,“ soudí.

„Ať volba předsedy dopadne jakkoli, tak se zdá, že v čele strany bude někdo z těch, kteří jsou Zemanovi nakloněni, takže ta situace je pro prezidenta ideální. A bude časem chtít prohlašovat, že ČSSD posílila díky jeho pomoci. On také potřebuje nějaké beranidlo na premiéra v demisi Andreje Babiše,“ zmínil Kubáček. Nemyslí si přitom, že by se jednalo o nějaké konkrétní věci, které by Zeman ve vládě chtěl prosadit. Jde mu prý o mocenskou pozici.

13:16
18. 2. 2018

Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví, si podle svých slov prezidenta Zemana váží, ale jeho slova o angažmá ve vládě ve formě náměstků nechápe. „Musím říct, že mám výrazně odlišný názor na strategii sociální demokracie. Myslím, že by měla jít do opozice, měla by se vrátit ke svým kořenům, k programu, se kterým kdysi začínal Miloš Zeman, a to jít vládě po krku. Z levicových pozic hájit levicové voliče. Představa, že získá ČSSD voliče tím, že dostane několik náměstků ve vládě, to si nemyslím,“ řekl.

Síla strany není podle něj o 15 poslancích, ale o tom, jak budou fungovat, například jaká témata budou „tlačit“. Pochvala od Milana Chovance ho prý potěšila, podporu cítí i od řady dalších delegátů. „Proto rád jezdím na akce, jako je sjezd, protože jsou tu lidé, které znám dlouhé roky, které mám rád a cítím se mezi nimi jako doma,“ dodal. Sám prý podpořil otevření sjezdu pro média a volit bude na předsedu nejspíš Milana Chovance. „Z těch stanovisek zatím k tomu má nejblíž Milan Chovanec,“ přiznal.

Němeček si dá prý po odchodu z čela ostravské nemocnice chvíli pauzu a zamíří určitě do komerčního sektoru. Ve státním už být nechce.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (na snímku)
13:00
18. 2. 2018

„Na Zemanovi je vidět, že už je ve stadiu, kdy se u něj osobnost dlouhodobě rozkládá. A to ani nechci narážet na aktuální zdravotní stav – spíše jde o pomstychtivost. Jeho ego ještě pořád není zahojeno po první zradě z jeho první, neúspěšné prezidentské volby,“ zmínil také Josef Mlejnek.

12:59
18. 2. 2018

„Pan prezident nepřekvapil a vyzval k účasti ČSSD ve vládě. Řekl, že se sociální demokraté nebudou mít dobře, pokud do vlády nepůjdou a že zapadnou. On je tlačí do vlády, protože se přes ČSSD chce tak trochu stát koaličním partnerem,“ řekl v reakci na Zemanův projev pro Blesk Zprávy politolog Josef Mlejnek.

„Zeman jednoduše chce, aby měl další páku na Andreje Babiše prostřednictvím sociálních demokratů. A nepřekvapil ani v tom, že připomenul zrádce a řekl, aby sociální demokraté nebyli stranou podrazáků. Dokonce se opřel i do Špidly nebo těch, kteří podporovali Drahoše. Samozřejmě propleskl Sobotku a to dost nechutným způsobem, protože o něm prohlásil, že byl přímo odpudivý,“ dodal politolog.

12:50
18. 2. 2018

Jiří Zimola byl na rozdíl od Petra Pavlíka k projevu Miloše Zemana neutrální. „Projev pana prezidenta byl přesně takový, jaký jsme čekali. Kritický k předchozímu vedení a tajemný k volbě vedení nového. Nechme se překvapit, jak jeho vystoupení ovlivní delegáty sjezdu,“ řekl Blesk Zprávám.

12:47
18. 2. 2018

Zatímco na projev českého prezidenta a slovenského premiéra byl sál plný a tichý, na projevy delegátů je poloprázdný, zato velmi hlučný. Řada účastníků sjezdu debatuje paralelně s probíhajícími projevy po vlastní ose. Nechybí ani pivo.

Hluk v sále byl během proslovů delegátů velký, moderátoři se marně snažili sál ztišit. Poloprázdný sál na sjezdu ČSSD: Z téměř šesti stovek delegátů jich v sále seděla zhruba polovina. Hluk v sále pocházel především od stolků na okraji sálu, kde se zvesela popíjelo pivo. Poloprázdný sál na sjezdu ČSSD: Z téměř šesti stovek delegátů jich v sále seděla zhruba polovina.
12:37
18. 2. 2018
!

Miloš Zeman odjel z KD Střelnice ze sjezdu ČSSD. S novináři se nebavil.

Podívejte se na celý jeho projev, ve kterém radil ČSSD, aby šla do vlády s hnutím ANO, ale aby nechtěla řídit žádné ministerstvo:


Video  
Video se připravuje ...
12:25
18. 2. 2018

„My si o žádné náměstky říct nemůžeme, pan prezident nezná služební zákon. Představa, že bychom prosazovali svůj program skrze náměstky, je lichá. Pokud půjdeme do opozice, tak je to výzva, abychom začali pracovat a měli čas naši stranu renovovat. Milan Chovanec pozval prezidenta na sjezd a já jsem se dozvěděl, že je drahošovec, protože nechce, aby šla ČSSD do vlády,“ pustil se do Zemana předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

12:15
18. 2. 2018

Místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman na Twitteru napsal, že Zeman byl ve svém projevu arogantní, urážel a rozděloval společnost. Kritizoval také výrok prezidenta o podrazácích, který Zeman pronesl v souvislosti s některými politiky ČSSD. „Chucpe v přímém přenosu. Člověk, který mě osobně na podzim 2016 tvrdě podrazil v kauze Brady–dalajlama, vyzývá jiné, aby nebyli podrazáky!“ připomněl Herman svůj spor se Zemanem o státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho, který přežil holokaust.

12:12
18. 2. 2018

Prezident Zeman vyzval ČSSD, aby se vzdala předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Na Twitteru to v reakci na Zemanův projev na sociálnědemokratickém sjezdu uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj se potvrdilo, že Babiš sestavuje Zemanovu vládu. „‏Miloš Zeman říká sociálním demokratům: vzdejte se Babišovi a nechtějte ani ministry. Ještě někdo pochybuje, že vzniká Zemanova vláda?“ uvedl Pospíšil.

12:10
18. 2. 2018

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil projev prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD za pravdivý, trefný a vtipný. Zemana v reakci na Twitteru označil za geniálního rétora.

12:08
18. 2. 2018

Moderátor Jan Chvojka už kvůli hluku musí na delegáty zvyšovat hlas a je naštvaný. Poslankyně a bývalá místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková už musela dvakrát přerušit svůj projev. Pohrůžky zatím nezabraly, Chvojka už mluvil i o přerušení sjezdu.

12:05
18. 2. 2018
!

Ze zprávy šéfa stranické kasy Martina Starce vyplývá, že nad ČSSD nadále visí „mrak“ dluhu souvisejícího s Lidovým domem. Strana se soudí se Zdeňkem Altnerem, resp. jeho dědici. Starec smlouvu s právníkem označil za kontrakt, který „jsme neměli nikdy podepsat“. Podotkl, že za ni ale nikdo ze současného vedení nemůže. „Nadále probíhá řízení před Nejvyšším soudem, čeká se na stanovení dědice,“ řekl k tomu Starec. Jeden z dědiců totiž dědictví odmítl. ČSSD proto eviduje „pasivní položku“.

I v roce 2017 hospodařila strana záporně, minusový výsledek prý pokryla z vlastních zdrojů a kontokorentu. Podle Starce jsou ale všechny závazky aktuálně zaplaceny.

Neoficiálně ale členové ČSSD přiznávají, že strana na tom finančně příliš dobře není a bude muset nejspíš zasáhnout do svých struktur. Mluví se o „osekávání“ některých řídících orgánů, funkcí, uskromnil se také sjezd, který se kvůli šetření koná v jedné z budov, které ČSSD vlastní. Na brněnském výstavišti by podle neoficiálních informací stál 8 milionů korun, v hradecké Střelnici jen dva miliony.

Zaplněný sál delegáty 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček, bývalý předseda Sněmovny.
11:52
18. 2. 2018
!

Zeman i Fico sál po zprávě Milana Chovance opustili.

11:51
18. 2. 2018

Pokračuje se zprávou statutárního předsedy ČSSD Milana Chovance. Trochu to ale vypadá, že už začaly kandidátské projevy. Chovanec stihl zkritizovat svého konkurenta v boji o nejvyšší post Jana Hamáčka za to, že nastínil, o jaká ministerstva by měla ČSSD usilovat. Zdůrazňoval také své zkušenosti z vlády s hnutím ANO. „Já se divím, že o tom uvažujeme ve chvíli, kdy hnutí ANO vyhazuje naše lidi,“ hřímal a děkoval Svatopluku Němečkovi, exministru zdravotnictví, kterého Babišův ministr Adam Vojtěch před několika dny zbavil postu v čele ostravské nemocnice.

11:39
18. 2. 2018
!

Ficův projev sklidil jasně větší potlesk, než prezident Zeman.

Vystoupení slovenského premiéra Roberta Fica na sjezdu ČSSD (18.2.2018).
11:33
18. 2. 2018

Potlesk v sále byl velký, ale nikoliv bouřlivý. Srdečněji přivítalo téměř šest stovek delegátů slovenského premiéra a předsedu SMERu Roberta Fica. „Chci poděkovat za pozvání, které vždy přijímám. Musíme mluvit o společné podpoře,“ řekl Fico na úvod. Čechům připomněl, že se nikdy neměli tak dobře. Poukázal ale na pokles sociální demokracie v celé Evropě. O pravicových slibech mluvil jako o „kecech“.

Video  
Video se připravuje ...
11:30
18. 2. 2018

Zeman nešetřil ani Bohuslava Sobotku, který na předsedu ČSSD rezignoval už před volbami. „Můžeme se ptát, co vedlo sociální demokracii k tak razantnímu a setrvalému poklesu. Já vám nabídnu vysvětlení, které vám bude připadat jako krajně zjednodušující, ale o němž jsem přesvědčen, že je pravdivé. V úzkém kruhu členů jakékoliv politické strany známe klíčové funkcionáře, ale znají je i voliči? Ti znají většinou jen předsedu a nikoho jiného. Buď je dokáže strhnout, nebo ne. Nechci mluvit o konkrétní osobě Bohuslava Sobotky,“ hodil na něj volební propadák strany jako viditelného lídra, i když třeba nenáviděného, připomněl Miroslava Kalouska, exšéfa TOP 09.

11:28
18. 2. 2018

„Hnutí ANO má zájem na spolupráci se sociální demokracií, je ochotné čekat. Má ale současně další dva partnery, kteří mu pohodlně stačí, aby měli většinu v Poslanecké sněmovně. Polovina tohoto sálu, takzvaní drahošovci, bude rozladěna, druhá polovina bude zastávat názor, že je zapotřebí jít do vlády,“ připomněl delegátům, že jinak je možné, že se ke kormidlu dostane KSČM s SPD.

11:24
18. 2. 2018
!

„Sociální demokracie je jediná strana, která neměla jasného kandidáta na prezidenta. Je jediná, která neví, kdo bude její předseda, zda chce jít do vlády, nebo ne. Jinak jste naprosto v pořádku,“ rýpl si Zeman vzápětí. ČSSD pak poměrně přímo vyzval, aby šla do vlády s hnutím ANO, ale neusilovala o žádná ministerská křesla.

„Chcete slyšet, zda jít do opozice, nebo zkusit jít do vlády. Ti, kdo vás budou v dobré víře vyzývat, abyste odešli do opozice, budou vyzývat, abyste nic nedělali. Abyste nepracovali pro tuto republiku, ani sociální demokracii. Těch vašich ubohých 15 poslanců se smíchá do nějakého koktejlu, koho tam máme, no STAN, vynikající, TOP 09, ještě lepší, a anarchisticko-chaotické hnutí, které se nazývá Piráti. Pokud chcete být jeho součástí, poslužte si, ale můžete klesnout i pod pětiprocentní hranici, protože o vás nikdo nebude vědět. Na druhou stranu těžká cesta, kterou můžete zvolit a ve tvrdém vyjednávání s hnutím ANO. Necpěte se do vlády, nechtějte ministerská křesla, s 15 křesly je to trochu komické, chtějte náměstky ministrů, někoho, kdo může pro sociální demokracii něco udělat,“ řekl prezident a přimlouval se tak fakticky za podporu Babišovy vlády, ale s minimálním vlivem pro ČSSD.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v Hradci Králové (18.2.2018).
11:15
18. 2. 2018

Stejně jmenovitě ale ukázal také na své odpůrce, hejtmany Martina Netolického, Josefa Bernarda a Jiřího Štěpána. „Samozřejmě že plně respektuji i odlišné názory. Proto respektuji i názor tří sociálně demokratických hejtmanů, kteří vyjádřili podporu Jiřímu Drahošovi. To jest Martina Netolického, hejtmana pardubického kraje, Josefa Bernarda, hejtmana Plzeňského kraje a Jiřího… Panebože… To už je ta pokročilá skleróza… Štěpána, děkuji,“ zapomněl prezident jméno královéhradeckého hejtmana.

„Tito spolu s Jiřím Čunkem a trestně stíhaným Martinem Půtou skládali písmenka a vyšlo jim jméno Drahoš. V poměrně nudné kampani to byl alespoň krok k lidové tvořivosti. Ale, přátelé, když už vyjadřujeme tuto podporu, tak bych měl být alespoň natolik důsledný, že budu sdílet jeho názory,“ zkritizoval své odpůrce.

11:06
18. 2. 2018
!

„Milé přítelkyně, vážení přátelé. Už dlouho jsem toto oslovení nepoužil a bylo mi to líto. Stýskalo se mi po vás,“ zaznělo v úvodu Zemanova projevu. Šlo o narážku, že se několik let Zeman na sjezdu neobjevil. „Chtěl bych poděkovat těm, kdo mi v prezidentské kampani vyjádřili svoji podporu a dali svůj hlas. Chtěl bych tedy poděkovat třem v médiích nejčastěji uváděným kandidátům na předsedu – Janu Hamáčkovi, Milanu Chovancovi a Jirkovi Zimolovi. Omlouvám se zbylým pěti kandidátům, jejichž stanoviska neznám,“ poděkoval jmenovitě adeptům na post po Bohuslavu Sobotkovi, který na sjezd nepřijel.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v Hradci Králové (18.2.2018).
10:59
18. 2. 2018
!

Na pódiu se právě objevil slovenský premiér Robert Fico, po několika minutách s prezidentskou znělkou také Miloš Zeman.

10:51
18. 2. 2018

Delegáti se teď dohadují, které rezignace by měl přijmout. Není totiž jasné, zda dnes ČSSD zvládne zvolit kompletní předsednictvo, tedy všechny řadové místopředsedy. Stranu by tak až do pokračování sjezdu například řídila jen dvojice předseda a statutární místopředseda. Chovanec zdůraznil, že všichni členové vedení jsou připraveni rezignovat.

Program sjezdu byl nicméně schválen. „Půlhodiny jsme si pokecali,“ pronesl kousavě Chvojka, který debatu moderuje.

10:49
18. 2. 2018

„Před třemi týdny jsem přestal kouřit, obávám se, že zase začnu,“ reagoval předseda poslanců ČSSD a exministr Jan Chvojka na debatu, která se rozproudila už kolem programu sjezdu.

Milan Chovanec je upozornil, že prezident Miloš Zeman v zákulisí stále čeká na své vystoupení. „Dělám společnost prezidentu republiky,“ omlouvil se za neúčast v sále.

Milan Chovanec na sjezdu ČSSD: Dělám společnost prezidentu republiky, který stále čeká na své vystoupení.
10:42
18. 2. 2018
!

ČSSD se nakonec usnesla, že sjezd bude nadále otevřený v celé šíři. Na webu přitom ještě dnes ráno strana publikovala upozornění, že „média by měla mít přístup na zahájení sjezdu, vystoupení prezidenta České republiky Miloše Zemana a nominační projevy kandidátů na předsedu strany“. Nikoliv tedy na diskusi.

Pro otevření bylo nakonec 262 delegátů, proti jen 53. 163 delegátů se ale hlasování zdrželo. Toto hlasování zřejmě jako jediné proběhlo za zavřenými dveřmi.

Uzavřením sjezdu proslula v posledních měsících především SPD Tomia Okamury, odkud až nyní prosakují například nevhodné výroky o koncentračním táboře v Letech.

10:33
18. 2. 2018

Oproti původnímu plánu se čeká na vystoupení Miloše Zemana, ten měl začít už v 10:15. Zatímco některé strany, například TOP 09 nebo Piráti, mají hlasování během sjezdů elektronická, ČSSD ne a stále používá skrutátory, tedy „ruční sčítání“. Strana tak teď stále schvaluje dílčí návrhy na změnu programu sjezdu.

10:31
18. 2. 2018

„V Hradci to začalo a v Hradci to možná i skončí. Je čas přestat se vymlouvat na jiné. Jen my, členové ČSSD, neseme zodpovědnost,“ napsal tvrdě na sociální síti bývalý vysoce postavený člen ČSSD Zdeněk Škromach.

10:13
18. 2. 2018

Jiří Zimola ještě před zahájením nechtěl spekulovat o tom, na jaké pozici může skončit, když neuspěje v boji o předsednický post. „Teď kandiduji na předsedu,“ prohlásil. To Milan Chovanec už v týdnu jasně řekl, že pokud se nestane předsedou, na jinou funkci v úžším vedení strany kandidovat nebude.

Video  
Video se připravuje ...
10:02
18. 2. 2018
!

40. sjezd ČSSD začal, už zahájení je ale neveřejné. Hymna i úvodní slova tak zní za zavřenými dveřmi.

9:47
18. 2. 2018

Na sjezd dorazil i mistr selfie Zdeněk Škromach, bývalý ministr a senátor, který si neopomněl selfie udělat. Nechybí ani organizátor Matějské pouti Václav Kočka starší, který se sjezdů účastní už tradičně.

Zdeněk Škromach si udělal selfie se Stromem z Vysočiny, podporovatelem Miloše Zemana. Zdeněk Škromach si udělal selfie se Stromem z Vysočiny, podporovatelem Miloše Zemana.
9:39
18. 2. 2018

Před Kulturním domem Střelnice, kde se sjezd odehrává, protestuje několik desítek lidí. Chtějí, aby s nimi prezident Zeman mluvil, nebo aby nebyl premiérem „trestně stíhaný donašeč“.

Před Kulturním domem Střelnice, kde se sociální demokraté sešli, se demonstrovalo. Proti Miloši Zemanovi i „trestně stíhanému donašeči“, který má být znovu premiérem. Před Kulturním domem Střelnice, kde se sociální demokraté sešli, se demonstrovalo. Proti Miloši Zemanovi i „trestně stíhanému donašeči“, který má být znovu premiérem. Před Kulturním domem Střelnice, kde se sociální demokraté sešli, se demonstrovalo. Proti Miloši Zemanovi i „trestně stíhanému donašeči“, který má být znovu premiérem.
9:30
18. 2. 2018
!

Nejvýznamnějším hostem 40. sjezdu ČSSD, který je svolán jako mimořádný, bude předseda spřátelené strany SMER-SD a slovenský premiér Robert Fico. Ten by podle informací Blesk Zpráv měl přistát na brněnském letišti vrtulníkem z Bratislavy.

Robert Fico na jednání v Bruselu
9:26
18. 2. 2018
!

Od 9 hodin také zasedá grémium strany, tedy nejužší vedení. Tématem je průběh sjezdu, dá se předpokládat i jeho částečné uzavření novinářům.

9:23
18. 2. 2018

Někdejší šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek považuje za chybu nepřítmnost Bohuslava Sobotky, který by podle něj měl skládat účty za volební neúspěch, který následoval jeho čtyřletému vládnutí. Hašek tvoří Sobotkovu opozici ve straně, zúčastnil se např. lánské schůzky, která měla za cíl Sobotku sesadit. Hašek by rád ve vedení strany viděl „zkušeného člověka z regionu i vysoké politiky“. Narážel tak zřejmě na podporu svého kolegy a jihočeského exhejtmana Jiřího Zimoly.

Video  
Video se připravuje ...
9:18
18. 2. 2018

Jedna ze dvou poslankyň ČSSD Alena Gajdůšková se před začátkem sjezdu vyslovila pro otevřené setkání. Strana totiž plánuje významnou část sjezdu novinářům uzavřít. Argumentem má být větší věcnost diskuse, která by mohla za přítomnosti televizních kamer sklouznout k sebepropagaci některých členů. Pro úplné otevření sjezdu je i „pučista“ Michal Hašek.

Poslankyně Alena Gajdůšková při příchodu na 40. sjezd ČSSD v Hradci Králové.
9:11
18. 2. 2018
!

Nejsledovanější postavou začátku sjezdu ČSSD bude ale prezident Miloš Zeman. Sociální demokraté se vrací jednat o své budoucnosti do Hradce Králové na Střelnici, kde před 25 lety zvítězil v boji o předsedu právě Zeman. A vytáhl stranu od tehdejšího volebního fiaska v podobě 6,53 procenta hlasů až do vlády. Jakkoli se nakonec se stranou rozešel, nikdy ji nepřestal sledovat a dění v ní komentovat. S Bohuslavem Sobotkou měl výrazné spory, po volbách ale mluvil o tom, jak ho katastrofa ČSSD zasáhla. Na sjezdu vystoupí jako host.

Video  
Video se připravuje ...
9:03
18. 2. 2018

Je otázka, jak silně do boje o předsedu promluví bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Jakkoli také on nechyběl na lánské schůzce, patřil dlouhodobě k oblíbeným straníkům a především zajistil ČSSD krajskou výhru ve volbách i ve chvíli, kdy jiné hejtmany válcovalo hnutí ANO. Stáhl se sice do ústrání ve chvíli, kde se rozjelo policejní vyšetřování kolem jeho chalupy na Lipně. Těsně před sjezdem ale získal od policie dokument, že je v této kauze „čistý“. Zimola patří mezi zakladatele platformy Zachraňme ČSSD.

Jedním ze zakladatelů platformy je také Jiří Zimola.
8:57
18. 2. 2018
!

Chovancovi část straníků vyčítá jeho účast ve volebním štábu prezidenta Miloše Zemana, se kterým stál úřadující šéf ČSSD na pódiu po Zemanově výhře ve druhém kole. A slavil ji pak například i s kontroverzním poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Chovanec je také jedním z těch, kdo byli po volbách v roce 2013 za prezidentem na lánské schůzce, která tehdy zpochybnila Sobotku jako lídra pro vládní vyjednávání. To Hamáček výrazným kontroverzím unikl, upozornil na sebe jen ve chvíli, kdy řídil schůzi Sněmovny se dvěma panáky a nechal se vystřídat.

Video  
Video se připravuje ...
8:53
18. 2. 2018

Milan Chovanec se dalšímu pokračování vládní spolupráce s hnutím Andreje Babiše brání. Pro Blesk Zprávy zmínil, že ČSSD pod jeho vedením nebude dcerou Agrofertu a že strana „nepoleze s Babišem do postele“.

Video  
Video se připravuje ...
8:47
18. 2. 2018

Nejvíce nominací z krajů, celkem šest, má Jan Hamáček. Právě pro něj se v anketě vyslovili také čtenáři Blesk Zpráv, když rivala Milana Chovance porazil poměrem 92:8. V rozhovoru promluvil například o možné účasti ČSSD ve vládě s ANO.

Jan Hamáček výrazně porazil Milana Chovance v anketě Blesk Zpráv o tom, kdo by podle čtenářů byl lepším předsedou ČSSD
Video  
Video se připravuje ...
8:41
18. 2. 2018
!

Zatímco bývalý premiér a stranický šéf Bohuslav Sobotka (46) už zmizel ze scény, je řadovým poslancem a na sjezd nedorazí, o křeslo po něm se před sjezdem přihlásilo osm jmen. Do boje jdou pověřený předseda strany Milan Chovanec (48), místopředseda ČSSD Jan Hamáček (39), jihočeský exhejtman Jiří Zimola (46), bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík (53), olomoucký primátor Antonín Staněk (51), starostka České Lípy Romana Žatecká (52), zastupitel v Poličce Jan Jukl (38), a na poslední chvíli se ozval také Jiří Sokol z Poličky. O nejvyšší post neusiluje naopak volební lídr a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (61).

Video  
Video se připravuje ...
8:35
18. 2. 2018

Sociální demokraté se stále vzpamatovávají z volebního debaklu, bývalá nejsilnější vládní strana dosáhla jen na 7,27 procenta hlasů a místo 50 poslanců jich má ve Sněmovně už jen 15.

8:30
18. 2. 2018

Dobrý den, neděle je klíčovým dnem pro další politické směřování ČSSD. Vítejte u online zpravodajství z 40. sjezdu strany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 19. února 2018 09:42 )

Docela zábavné číst vyblitky specialisty na politiku socana68. Dokonalý odborník.

1pravda1 ( 18. února 2018 23:06 )

Ty plácáš ale nesmysly, co? U socanů je naprosto jedno už, kdo je povede, Hamáček nebo Sobotka - oba stejné želé bez charisma.

1pravda1 ( 18. února 2018 20:24 )

Socani jsou líní jako vši! Od října nevědí, kdo je vede, konečně udělají sjezd v únoru, mají předsedu a místopředsedu a v 8 to zabalí, sjezd měl být do nočních hodin. NORMÁLNÍ STRANA UDĚLÁ POŘÁDNÝ SJEZD, KDE JSOU SCHOPNI ZVOLIT I MÍSTOPŘEDSEDY STRANY. ALE ONI TO ODLOŽÍ O MĚSÍCE Ještě že chrapoun a podvodník z plzeňských práv - Chovanec zmizí. Pokud mu ovšem jeho poslanecký kolega slaboučký Hamáček nepoleze strachy do zadku.

žanyn ( 18. února 2018 19:07 )

Bude rapidní změna? A nebo mediálně a verbálně na výši Sobotka II....

rencaa ( 18. února 2018 18:47 )

No když já nevím, jestli to je jedno, pravda je, že Zimola ve volbách vyhrával i když ČSSD celostátně propadala. Má zkušenosti,výsledky a lidi za ním stojí. Jo a máte pravdu lidovci, ti se spojí klidně i s čertem, když půjde o koryta. Bylo, je a bude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa