Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mayová na konferenci pochválila Česko. Babiš to bude mít jen z doslechu

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
17. února 2018
09:15

Britská premiérka Theresa Mayová považuje rozbití gangu otrokářů v Británii s pomocí české policie za úspěšný příklad bezpečnostní spolupráce v Evropské unii. Londýn v ní chce pokračovat také poté, co Unii kvůli takzvanému brexitu opustí. Vyplývá to z projevu, který Mayová přednesla v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově. A z něhož přinesla předem výňatky britská zpravodajská televize Sky News.

Mayová vyzvala k uzavření nové bezpečnostní smlouvy s blokem, který má položit základ pro „hluboké a zvláštní partnerství“ mezi oběma stranami pro období po odchodu Británie z EU. Zdůraznila, že Británie považuje za svůj bezpodmínečný závazek se nadále podílet na udržování bezpečnosti v Evropě.

„Existuje precedens pro komplexní strategické vztahy mezi EU a třetími zeměmi v oblastech, jako je obchod. A neexistuje žádný důvod z hlediska práva nebo realizovatelnosti, proč by taková dohoda nemohla být dosažena v oblasti vnitřní bezpečnosti,“ uvedla v projevu.

Mayová poukázala na příklad operace Triage (Třídění), kdy britská policie ve spolupráci s Europolem a českou policií rozbila převážně český gang, který na britském území vykořisťoval své krajany.

Jde o případ z roku 2014, kdy policie na jihozápadě Anglie osvobodila osm Čechů od skupiny, která tyto muže nutila k práci a její výtěžek si za pomoci vydírání i násilí nechávala pro sebe.

Babiš chválu neuslyší

Na bezpečnostní konferenci měl být o tomto víkendu také český premiér Andrej Babiš. Účast ale nakonec během týdne zrušil. A to pouhý den poté, co bratislavský soud pravomocně rozhodl, že byl šéf ANO vedený ve svazcích StB oprávněně jako agent. Hlavním důvodem neúčasti na konferenci je ale podle Babiše a jeho tiskové mluvčí především nachlazení.

„Definitivně jsme se rozhodli účast na bezpečnostní konferenci v Mnichově zrušit poté, co svoji účast kvůli nachlazení odvolal i ministerský předseda Bavorska Seehofer, s nímž se měl pan premiér setkat,“ řekla ve středu Blesk Zprávám mluvčí vlády Barbora Peterová. Na akci ho ale zastupuje ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Už v neděli se ale premiér Babiš setká v restauraci jeho ženy u večeře s prezidentem Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou.

gabreta ( 18. února 2018 02:02 )

Já bych na tvým místě, toho hulení nechal!! Začíná to mít už následky!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa