Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš vládne v demisi a dělá čistky, zuří opozice. Pithart: Zdrženlivost se nedá vynutit

Autor: Jitka Mikysková - 
22. února 2018
06:25

Vláda v demisi Andreje Babiše nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, přesto dělá řadu zásadních kroků. Prezident Zeman nechce Andreje Babiše „svazovat“ žádným termínem a tak mu dal v podstatě neomezený čas na druhý pokus. Andrej Babiš také vládu „s hendikepem“ nepovažuje za nijak omezující. „Vláda pracuje a funguje normálně. A nevidíme v tom rozdíl, jestli jsme v demisi, s důvěrou, nebo bez důvěry, pracujeme naplno od 14. prosince,“ vysvětlil. Jak to vidí opozice a jak odborníci? 

„Osobní odpovědnost nejde obcházet“

Česká ústava přímo nespecifikuje, jaké jsou kompetence vlády v demisi. „Je ale zjevné, že vláda by tyto kroky dělat neměla,“ říká pro Blesk Zprávy politolog Petr Jüptner, ředitel Institutu politologických studií FSV UK. „Demokracie je postavená i na osobní odpovědnosti ústavních elit, pokud jí budou obcházet, může dojít k znefunkčnění celého systému. Vláda tak svými kroky může vyvolat stav, se kterým se bude potýkat i několik vlád v následujícím období,“ dodává.

Expert na ústavní právo a bývalý premiér české vlády Petr Pithart to vidí i jako etický problém: „Vláda v situaci bez důvěry, by zajisté měla být zdrženlivá. Ale nevěřím, že se tu zdrženlivost může podařit – v reálném čase - definovat tak, aby se z ní stalo závazné pravidlo. Zdrženlivost patří mezi „ctnosti“ a ty můžeme vyžadovat jen po sobě. Nelze ji ukládat jinému, nějakým právně či ústavně závazným způsobem,“ řekl Blesk Zprávám.

Na Slovensku si vládu v demisi hlídají víc

Podle odborníků  je tedy určitě rozdíl mezi vládou, která důvěru dostala, a vládou, která vládne bez důvěry. Vláda v demisi by tedy měla vykonávat běžnou agendu a nedělat zásadní rozhodnutí a nevratné kroky. Česká ústava totiž vychází z předpokladu, že má vládnout vláda opřená o důvěru Poslanecké sněmovny a činnost vlády v demisi nijak konkrétně nevymezuje, na rozdíl třeba od slovenské ústavy, která poměrně přesně určuje, co může vláda v demisi vykonávat, a její kroky jsou vázané na předchozí prezidentský souhlas. Prezident republiky by tedy měl bdít nad tím, aby vláda v demisi vládla jen po dobu nezbytně nutnou a poté byla nahrazena vládou, která důvěru bude mít.

Jenže současná vláda se chová, jako by se jí žádná omezení netýkala. Vlna kritiky se snesla na ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha za odvolání již dvou ředitelů fakultních nemocnic. Nejdříve koncem ledna skončila z rozhodnutí ministra ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, druhým odvolaným se stal minulý týden ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček. A ministr plánuje další personální změny. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner zase odvolal generálního ředitele agentury Czechinvest Karla Kučeru.

ODS: Vláda je politicky nelegitimní

Právě o vymezení jasných mantinelů pro vládu v demisi chce ve Sněmovně jednat předseda ODS Petr Fiala, s dalšími nevládními stranami. Fiala tak reaguje na záměr prezidenta Zemana poskytnout premiérovi v demisi neurčitě dlouhou dobu na sestavení nového kabinetu. „Předpokládám, že většina jednání proběhne ve sněmovním týdnu. Budeme na nich navrhovat přijetí silného a jednoznačného usnesení s definováním oblastí, kde bude sněmovna očekávat od vlády v demisi zdrženlivost. Reagujeme tím na skutečnosti, že současná vláda je politicky nelegitimní a že předseda hnutí ANO dostal od prezidenta republiky nespecifikovaný čas na sestavení vlády nové, což považujeme za obcházení ducha ústavy,“ upřesnil Petr Fiala pro Blesk Zprávy.

STAN: Ministr bez důvěry vyjadřuje nedůvěru

Petr Gazdík (STAN) také nepovažuje vládu v demisi za plnohodnotnou. Tím, že nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, by neměla činit žádné významné kroky. Podle Gazdíka by měla být pouze vládou „provozní“. „Zkrátka nesdílíme názor Andreje Babiše, že je jedno, zda vláda důvěru má, nebo nemá.“ uvedl Gazdík pro Blesk Zprávy.

K iniciativě ODS je ale skeptický. „Domnívám se, že kromě kategorie „zákon či Ústava to nezakazuje“ jsou v politice i věci, které „se zkrátka nedělají“. Vláda v demisi by si toho měla být vědoma. Pravidla slušného chování také neurčuje zákon. A tvůrci ústavy počítali s určitou politickou kulturou“. Podle Gazdíka je ale nemožné vyjmenovat všechny věci, které by vláda v demisi neměla dělat. „Když to vezmu konkrétně: ministr zdravotnictví bez důvěry Sněmovny nemá co vyjadřovat nedůvěru k ředitelům nemocnic,“ dodal.

TOP 09: Na reformu ústavy není vhodná doba

Místopředsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová považuje za smutné, že je nezbytné vynucovat si běžné součásti politické kultury usnesením Sněmovny. „Vláda v demisi však bohužel ukazuje, že ústavní zvyklosti respektovat nehodlá. Proto podpoříme usnesení, které po ní bude požadovat v určitých oblastech zdrženlivost,“ potvrdila Pekarová Adamová Blesk Zprávám. Současně si ale nemyslí, že je rozumné v současné době otevírat diskuzi nad reformou ústavy a specifikací některých lhůt. Podle ní mají ve Sněmovně totiž velkou sílu strany, které by jistě rády zavedly řadu dalších změn, „o jejichž prospěšnosti by se dalo s úspěchem pochybovat," dodala.

KSČM: Poloviční předseda vlády? Nic takového není

S vymezováním mantinelů pro současnou vládu ale nesouhlasí místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. „Jsem už dlouho na světě, abych věděl, že nic takového jako duch zákona nebo ústavy není! Nevěřím už ani planým slibům, těch jsme si užili za posledních 28 let hodně. ODS pana Fialy by opět chtěla být u moci a znovu zhasnout a tučně hodovat. Vždyť právě to bylo za vzestupem hnutí ANO 2011, upřesnil Blesk Zprávám.“ Podle Luzara voliči rozhodli a není tedy žádná neplnohodnotná vláda s omezenými pravomocemi nebo poloviční předseda vlády.

Piráti: Zabránili jsme „vykostění“ jednacího řádu

Podle Pirátské strany není pochyb o tom, že zdrženlivost vlády v demisi je na místě a souhlasí i s debatou o limitech pro takovou vládu. „Piráti již od počátku povolebních jednání upozorňovali na nevhodnost některých radikálních kroků pana Babiše a jeho kabinetu, které bez důvěry či v demisi konal. Příkladem byl třeba pokus o „vykostění“ Jednacího řádu vlády, tedy zbavení odpovědnosti ministrů za vlastní hlasování, které se však Pirátům díky mediálnímu tlaku a interpelacím podařilo zastavit,“ vysvětluje Blesk Zprávám poslanec Mikuláš Ferjenčík. „A současně by dle našeho názoru měl Andrej Babiš neprodleně vyjednávat důvěru pro svou vládu, pokud ji nesežene, měl by dle ústavy parlament konat,“ dodává.

 

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:29 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

cezar8 ( 23. února 2018 20:51 )

cezar8 ( 23. února 2018 08:25 )

Jsem rád, že konečně nastala doba, kdy se našel někdo, kdo zastaví ten nehorázný bordel. Babiš jako většina podnikatelů využil nedokonalost zákonů, ale jako jeden z mála odevzdává státu vysoké daně, ze kterých žijete všichni. Chápu, že mu lidé závidí, protože snaha a píle se u nás neuznává. Za minulých vlád se tady jen hrabalo do svých kapes, jako sarančata se zde vyrojili tuneláři. Pokud někdo nechce vidět, že se něco už rozhýbalo k lepšímu, tak to nikdy neuvidí a bude hledat chyby vždy a všude.....

marmat ( 22. února 2018 21:22 )

Babišův projev o čemkoliv je "něco", co jsme za 30 let nezažili...inteligence, nenafoukanost, přehled, konkrétní kroky, plány ,grafy a výslednice sype z rukávu Je jako zjevení nad kroutící se chobotnicí

marmat ( 22. února 2018 21:11 )

SUPER ZKRATKA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa