Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hamáček promluvil o chybách Sobotky. O spolupráci s Babišem chce v ČSSD referendum

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
16. února 2018
05:37

Na šestého předsedu novodobé ČSSD kandiduje sedm zájemců. Nejvíc nominací získal dosavadní místopředseda strany a Sněmovny Jan Hamáček. Blesk Zprávám těsně před 40. mimořádným sjezdem v Hradci Králové řekl, že by sociální demokraté měli za určitých podmínek uvažovat o účasti ve vládě. Promluvil i o sjednocení strany nebo o vztazích s prezidentem Milošem Zemanem. Zmínil navíc chyby bývalého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky. O něm navíc Hamáček neví, jestli na nedělní sjezd vůbec dorazí. 

Volební neúspěch ČSSD nemá podle Jana Hamáčka jednu jasnou příčinu, ale více důvodů. Po sestavení vlády se prý zpočátku dařilo prezentovat dosažené cíle a úspěchy jejích ministrů – první náraz ale přišel po ohlášené policejní reformě. „Kdy se Andreji Babišovi podařilo takříkajíc překreslit hřiště a strčit nás do jednoho pytle s těmi tradičními politickými stranami a to byl boj, který jsme nevěděli jak bojovat a tam poprvé naše preference začaly klesat,“ říká k začátku pádu sociální demokracie Hamáček.

Dalším kamenem úrazu byly krajské volby. „Kdy jsme dostali takové varování od našich voličů a ten opravdu strmý pád,“ popisuje lídr středočeské ČSSD.

Jenže problémy se podle Hamáčka stále více kupily. „Velký problém byla celá vládní krize a způsob, jakým ji sociální demokracie nebo premiér řešili, kdy vláda ústy pana premiéra nejdříve dávala demisi, pak zase ne,“ vzpomíná. Na kolena pak ČSSD těsně před volbami prý srazila takzvaná kauza lithium.

Poučení z chyb

To, že sociální demokraté nedokázali na propadající preference reagovat dřív, byla z Hamáčkova pohledu chyba. I přes propady totiž sjezd loni v březnu potvrdil Bohuslava Sobotku v čele strany a téměř se nezměnilo ani dosavadní vedení. Nakonec Sobotka v červnu – tedy pouhé tři měsíce po znovuzvolení – rezignoval.

„Z mého pohledu a s odstupem času to možná byla chyba, ne snad v tom, že bychom zásadním způsobem měli měnit vedení strany, ale spíš jsme měli připustit, aby to vedení bylo různobarevnější,“ hodnotí dnes další z chyb ČSSD Hamáček. Tím by se prý dalo zabránit rozpadu strany zevnitř a nevznikaly by tak názorové proudy a platformy jako například ta Zachraňme ČSSD, za kterou stojí mimo jiné Jiří Zimola, jež kandiduje proti Hamáčkovi na předsedu strany. 

Do vedení i jeho dosavadní odpůrci?

Pokud prý Hamáček při volbě uspěje, chce dát ve vedení ČSSD prostor všem názorovým proudům. To by měla být nejvýraznější změna ve straně.

Na počet nominací je Hamáček favoritem volebního sjezdu. Podporu mu vyjádřilo pět krajských organizací a takzvaný zahraniční region. Sám se prý ale jako favorit necítí. Svou představu, jak by měla sociální demokracie v případě jeho zvolení vypadat, už nastínil spolustraníkům například na svém facebookovém účtu. Stranu chce mimo jiné modernizovat, tak aby byla schopná rozhodovat o dílčích věcech například v elektronickém hlasování. Což by mělo být v 21. století už spíše samozřejmostí.

„To, že budeme schopni například volby elektronizovat a zkrátit na minimum, nám dá prostor k tomu, abychom se spolu začali konečně bavit,“ říká Hamáček k možné novince. Zavést chce elektronické ankety nebo elektronické referendum, které by se mohlo vyzkoušet i za pár týdnů – straníci by totiž podle Hamáčka mohli elektronicky hlasovat například o podmínkách, za kterých má ČSSD eventuálně začít vyjednávat o případném vstupu do vlády Andreje Babiše. „Mne třeba zajímá i to, co si naši členové myslí o tom, zda máme zmírnit protikuřácký zákon nebo ne, a to je ideální téma pro elektronickou anketu,“ vidí Hamáček možnost, jak zapojit členy do rozhodování ČSSD i mezi sjezdy.

Anketa
Kdo by podle vás byl lepším předsedou ČSSD?
počet hlasujících: 1122

Kvóty na ženy a jiné podmínky

Letošní sjezd bude možná poslední, po kterém budou muset být povinně ve vedení ČSSD zastoupené i ženy. Nový návrh stanov totiž tuto variantu vypouští. A Hamáčkovi to příliš nevadí. „Je to věc k diskusi. Nemyslím si, že musíme mít nutně kvóty na ženy. Máme celou řadu schopných političek a jsou schopny se prosadit, jsem přesvědčený, že ať budou kvóty nebo nebudou, tak ženy ve vedení sociální demokracie budou zastoupeny,“ okomentoval s tím, že by se měly hlavně zeštíhlit některé orgány vedení ČSSD.

Zjednodušit by chtěl Hamáček naopak cestu členům ČSSD do vedení strany. Dnes totiž mohou na pozice předsedy a místopředsedy kandidovat jen ti, kteří mají stranickou knížku minimálně čtyři roky. Tahle překážka by měla ale skončit. „Já to pokládám za nešťastné ustanovení, i když rozumím, proč se tam tato podmínka kdysi dostala. To byly stanovy pro stranu stabilní. Ale v momentě, když jsme procházeli krizí, zažili strmý pád, tak potřebujeme každého sociálního demokrata. Máme úspěšné hejtmany i poslance, kteří toto kritérium nesplňují, takže já bych určitě toto omezení zrušil,“ podporuje změnu Hamáček.

Sobotka možná ani nedorazí

Na sjezd sociální demokracie se chystá také prezident Miloš Zeman nebo slovenský premiér Robert Fico či šéf odborů Josef Středula. Jejich vystoupení by měla slyšet i široká veřejnost – pak se ale sjezd divákům i novinářům uzavře a sociální demokraté si budou vysvětlovat historický propad za zavřenými dveřmi.

Chybět u toho ale bude podle Hamáčka s největší pravděpodobností poslední předseda strany a bývalý premiér Bohuslav Sobotka. „Pokud vím, tak Bohuslav Sobotka, stejně jako všichni bývalí předsedové sociální demokracie, byl pozván na hradecký sjezd a dodnes nemám informaci, že by svou účast potvrdil. Myslím, že je to škoda, určitě by se měl účastnit té povolební diskuse, i proto, že udělal pro sociální demokracii velký kus práce,“ popsal.

Chovancova chyba s Okamurou

Proti Hamáčkovi kandiduje na post předsedy ČSSD také statutární místopředseda Milan Chovanec, který je po rezignaci Bohuslava Sobotky pověřený vedením strany. Mnozí sociální demokraté mu v posledních dnech vyčítají, že se při oslavách znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem objevil v jeho volebním štábu.

„Rozuměl jsem vysvětlení Milana Chovance, že šel podpořit prezidenta, kterého dlouhodobě podporoval. To je asi v pořádku. Je otázkou, zda jako úřadující předseda ČSSD měl stát ve třetí řadě za Tomiem Okamurou, to asi byla chyba,“ říká s odstupem několika týdnů Hamáček.

Právě SPD je pro místopředsedu ČSSD totiž strana, kterou nedokáže akceptovat. A pokud by se o ni chtěl Andrej Babiš opírat při sestavování své druhé vlády, byl by to pro Hamáčka velký problém. On sám by totiž chtěl, aby ČSSD našla odvahu vyslat své lidi přímo do kabinetu. I o tom by prý straníci mohli rozhodovat ve vnitrostranickém referendu.

Jednání o vládě

„Sjezd musí rozhodnout, zda vůbec ČSSD chce vyjednávat. Dělal jsem ve středních Čechách elektronickou anketu, ze které vyšlo, že ¾ respondentů chtějí vyjednávat. Pokud to projde, budeme vyjednávat s vítězem voleb, a to je logicky hnutí ANO. A velmi rádi si poslechneme, jak ANO chce řešit povolební situaci a také problém, který má, tedy trestně stíhaného premiéra,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Striktně přitom odmítá přímou či nepřímou účast Okamurovy SPD na budoucím vládním projektu. „Není možné, aby ČSSD byť nějakým způsobem závisela na podpoře SPD.“ Problémem je podle Hamáčka i to, že Andrej Babiš je zatím podle slovenských soudů oprávněně vedený jako agent StB.

Pokud by ČSSD vstoupila aktivně do vlády, měla by prý vyjednávat o obsazení ministerstev, ze kterých by mohla prosazovat svůj program. „Logicky by to bylo ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo zdravotnictví, logicky by tam patřilo i ministerstvo školství, a pokud je naší prioritou bydlení a nastartování výstavby nájemních a družstevních bytů, tak se nabízí i ministerstvo pro místní rozvoj,“ nastínil. Jednání podle Hamáčka ovšem nemají být o rezortech, ale o programu.

Jan Hamáček, popřípadě jiný ze zvolených kandidátů či kandidátek, bude v pořadí šestým předsedou či předsedkyní novodobé sociální demokracie. Prvního lídra si kdysi nejsilnější strana v zemi zvolila přesně před 25 lety na tom samém místě, kde bude mít sjezd i tuto neděli. Tedy v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové. Sjezd začne v deset dopoledne a končit by měl kolem 22. hodiny. Poté straníci jednání přeruší a pokračování by mělo být koncem března nebo začátkem dubna. Některé hlasy ale mluví až o květnovém termínu. Reportéři Blesk Zpráv budou sjezd ČSSD sledovat online přímo v Hradci Králové.  

Video  Milan Chovanec: Nepolezu s ANO do postele, ČSSD nebude dcerou Agrofertu.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

aja10 ( 18. února 2018 10:20 )

Hamáček je placenej z našich daní a klidně v PS sedí a řídí PS pod vlivem alkoholu.Navíc je to velký příznivec EU a je ještě víc snaživej než Sobotka!!Je zakladatelem Pražského institutu a klubu Aspen a finačně tento klub podporuje Bakala a spol!! Všichni kandidáti na šéfa ČSSD jsou zkorumpovaní a proto absolutně nevolitelní.Možná Zimola,ale Hamáček ,který úřaduje za naše peníze z hospody absolutně néééééééé

moiaza ( 16. února 2018 09:50 )

Špičky ČSSD by si měly přestat nalhávat a hledat chyby tam, kde nebyly. Měli by jasně pojmenovat pravou příčinu svého pádu do hlubin. Ač nejsem volič Babiše, byl to vyloženě podraz ze strany ČSSD na Babiše, což jim způsobilo hluboký propad. Vyložena křivárna. Kdyby to udělali před pár léty, nebyl by to problém. Ale těsně před volbami, to bylo svinstvo. Zvláště, když spolu tak dlouho vládli a nikomu Babiš nevadil. ČSSD vsadila před volbami na špatné rádce.

belcev ( 16. února 2018 09:31 )

Sralbotka a ten křiváckej rychlostudent Chovanec by měli jít rovnou do tepláků aspoň na 20 roků dobytkové

kacko ( 16. února 2018 07:39 )

Jsem pro Chovance. A bude od nich pokoj. I když určitě by nalezli někam jinam a takto je budeme mít pěkně pohromadě. Tak nevím co by bylo lepší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa