Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chovanec: S ANO do postele nepolezu, ČSSD nebude dcerou Agrofertu. A co Zeman?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
16. února 2018
05:37

Nejdůležitější sjezd poslední doby čeká v neděli sociální demokracii v Hradci Králové. Úkolem číslo jedna je zvolit nové vedení, případně se bavit o krizi, ve které se strana po volbách ocitla. Očekávají se také pokyny delegátů, jak má nové vedení naložit s možnou účastí ve vládě. Jedním z dvojice největších favoritů na post předsedy je statutární místopředseda pověřený aktuálně vedením strany Milan Chovanec. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil o svých prioritách, změnách názorů i účasti ve štábu Miloše Zemana či o svých problémech s váhou. Celý rozhovor najdete na videozáznamu.

„Nemám ambici se nikdy stát předsedou sociální demokracie“. Vzpomínáte si na tahle slova?

Hm. (Přikyvuje)

Co se změnilo? Máme o rok a půl později a vy najednou kandidujete na předsedu sociální demokracie. 

Já jsem tehdy kandidoval na prvního místopředsedu a kdybych měl ambici tehdy kandidovat na předsedu, tak jsem kandidoval. Tehdy kandidoval Bohuslav Sobotka, já jsem ho vnímal jako lepšího kandidáta. Po tom volebním výprasku, který jsme zažili, jsem říkal, že moje hlavní ambice je dovést stranu ke sjezdu. Když vidím to volání po nových tvářích, které ale nevidím, tak si myslím, že ta strana potřebuje krizového manažera v této době. Člověka, který pomůže ČSSD stabilizovat, proto jsem se přihlásil, byť ten úkol je velmi složitý. Nic za to nechci, ani ministerskou židli, ani placenou pozici předsedy strany.

Rozhovor s Milanem Chovancem, úřadujícím předsedou ČSSD, před sjezdem, kde kandiduje na nejvyšší stranický post. Rozhovor s Milanem Chovancem, úřadujícím předsedou ČSSD, před sjezdem, kde kandiduje na nejvyšší stranický post. | Daniel Černovský

To znamená, že jste v té době nepředpokládal, že přijde na sociální demokracii taková krize…

Nepředpokládal. Kdyby ano, tak bych byl asi více hlasitý na debatách v rámci vedení strany. Nabyli jsme marného dojmu, že lidé ocení, že se zemi daří dobře, že jsme součástí vlády, máme premiéra. Že ocení tu dobrou práci, to byla naprosto fiktivní úvaha. Změnila se doba. Je třeba jiný přístup. 

Kdo vás pozval do štábu Miloše Zemana?

Pozvání jsem dostal, projít do 4. patra hlídaného hotelu, tak jak říkal Andrej Babiš, že jsem se vetřel, to je úplná utopie. 

A kdo vás pozval?

Byl jsem pozván nejbližším okolím pana prezidenta. 

To znamená panem poradcem Nejedlým?

Byl jsem pozván nejbližším okolím pana prezidenta. Se souhlasem pana prezidenta.

Martin Nejedlý v rozhovoru s úřadujícím šéfem ČSSD Milanem Chovancem Martin Nejedlý v rozhovoru s úřadujícím šéfem ČSSD Milanem Chovancem | Machan, Hykl

Jak jste to vysvětloval spolustraníkům? Část vedení se bouřila, ani ne tak kvůli tomu, že jste se objevil ve štábu Miloše Zemana, jako kvůli tomu, že nedaleko vás stál Tomio Okamura.

Kdybych si měl vybrat účastníky toho stání na pódiu, tak bych tam určitě s panem Okamurou stát nechtěl. Na druhou stranu nemám právo lustrovat lidi, které pozve prezident České republiky. Nikdo z těch straníků mi to do očí neřekl, většinou jsem to četl v médiích. 

Neměl jste potřebu tohle s vedením sociální demokracie probrat?

Naposledy jsem se ptal, kam smím, maminky, ještě když jsem byl asi dvanáctiletý. Na vedení jsme se jasně domluvili, že každý se vyjádří k podpoře prezidenta podle vlastní úvahy. Šel jsem podpořit svého přítele Miloše Zemana. Kdybych tam přišel v 16:15, kdy bylo jasné, jak to dopadlo… Já jsem tam byl ve 13:58. Také jsem tam mohl v 15:30 sedět s člověkem, kde bylo zjevné, že prohraje. Byl bych tam možná sám a ta debata by se nevedla. Nemyslím, že bych se o tom měl s někým radit.

Spolustraníkům jste v dopise před sjezdem napsal, že žádný z kandidátů nemá dostatek životních zkušeností či manažerský talent. Jan Hamáček víceméně bez problémů vedl čtyři roky Sněmovnu. Skutečně to není podle těch kritérií člověk, který by se mohl postavit do čela ČSSD?

Mohl. Pokud sjezd rozhodne, tak se tam postaví. Každý píšeme nějaká sdělení straníkům. Poslouchám o tom, že chci do vlády – nechci. Jsem přesvědčen, že vláda by měla být poslední variantou. Otázka, co nám to přinese, co to přinese našim voličům. To by měla být ta debata, ne úprk k funkcím za každou cenu. Pokud dostaneme čtyři ministerstva, o kterých píše Jan Hamáček ve svém dopise, myslíte si, že nás nechá Andrej Babiš vedle sebe vyrůst? 

To asi víte vy nejlépe… Po čtyřech letech ve společné vládě…

Vím. Dopadne to tak, že veškeré úspěchy budou Andreje Babiše a veškeré neúspěchy budou těch čtyř ministrů. Navíc pokud jednou vznikne vláda Andreje Babiše s důvěrou, tak jestli se rozhodne druhý den je odvolat, tak bude stále vláda s důvěrou. A v Poslanecké sněmovně, kde KSČM, SPD a ANO mají většinu, tak po získání důvěry i díky hlasům sociální demokracie, tak se může Andrej Babiš rozhodnout je odvolat a stále bude mít vládu s důvěrou. Navíc, když jsem si přečetl ta ministerstva, která bychom podle Jana Hamáčka měli mít, tomu vůbec nerozumím.

Anketa
Kdo by podle vás byl lepším předsedou ČSSD?
počet hlasujících: 1122

Bude postoj k vládě hlavním kritériem volby předsedy v neděli?

Když se podíváte, co nám udělal Andrej Babiš v kauze lithium, kde bezostyšně lhal. Dodneška neřekl, že tu lež použili vědomě, aby získali voličský potenciál… Bez toho, aby se omluvil sociální demokracii za to, co vymyslel tehdy se svými píáristy, tak vůbec nevím, jak můžeme uvažovat o další spolupráci. Taková kauza přijde kdykoliv.

Seděl jste čtyři roky ve vládě. Cítíte spoluvinu za současnou situaci ČSSD? 

Určitě. Jasně, že cítím. Mělo by ji cítit celé vedení i lídři, kteří kandidovali.

Je tedy vhodné, abyste stál v čele ČSSD?

Nejvhodnější by bylo, kdybychom udělali přímou volbu předsedy. 

Tu ale zatím nemáte…

A to je jeden z důvodů, proč jsem přijal nominace na předsedu. Druhý důvod je ten, že Andrej Babiš začal radit sociální demokracii, koho má zvolit. Já nechci, aby se tady soutěžilo o pokorné vedení, které dovede sociální demokracii do postele hnutí ANO a staneme se dceřinou společností Agrofertu.

Chcete otáčet stranu ostře doleva. Co to konkrétně znamená?

Budeme se vracet k našim tématům. Podpora rodin s dětmi, vyšší porodné, podpora nájemního bydlení, bezplatné zdravotnictví a vysoké školství, aby tady neměli exekutoři eldorádo… Je třeba dát sociální demokracii tvář.

Vy jste měl v souvislosti se změnou váhy zdravotní problémy. Jak jste na tom aktuálně se zdravím a hubnutím?

Přibírám a hubnu, to je můj nekonečný příběh. Zdraví v současné době drží vcelku. Chodím cvičit, jednou denně jsem v posilovně. Snažím se chodit třeba v šest ráno, abych to stihl. Bez pohybu bych znovu dramaticky přibral. I po psychické zátěži na vládě to vcelku jde. Zraněné rameno už mě netrápí.

1pravda1 ( 16. února 2018 11:45 )

Ještě dva dny a tento podvodník a lhář a neschopný 1. místopředseda ČSSD skončí na smetišti dějin, sbohem Milane Šumane.

1pravda1 ( 16. února 2018 11:43 )

To je prostě neuvěřitelný lhář!!! Na kauzu lithium upozornila KSČM a SPD a pak teprve sháněli hlasy pro mimořádnou schůzi sněmovny! A zase kur.... ani slovo sebereflexe, že Havlíček podepsat tajně memorandum o lithiu 14 dní před volbami, dobře věděl, že pak už ministrem nebude. CHOVANEC JE STEJNÝ JAKO KALOUSEK, FARSKÝ, BARTOŠEK, MICHÁLEK, BĚLOBRÁDEK, ONI SE JEDNOU Z TOHO BABIŠE ZBLÁZNÍ, A MYSLÍ SI, ŽE ANO MŮŽE ZA VŠECHNY JEJICH PROBLÉMY I ZA DEMENTA SOBOTKU - DEMISE NEDEMISE. Sjezd ti ukáže dveře a ani pes po tobě neštěkne.

marmat ( 16. února 2018 11:30 )

KOMU a ČEMU uvěřili lídři a celé strany, když rozpoutali jízdu do Babiše? Kalousek je jasnej, ale to chtělo větší KALIBR , který by zaplatil média. Snad se to časem dozvíme.

marmat ( 16. února 2018 11:26 )

Chcete důkaz, že česká přísloví jsou šitá "na míru" ??? Takový :"Jaký si to uděláš takový to máš ?", nebo "Každý svého štěstí strůjce" Nejšílenější rádce je přitom doslova likvidační SUPER-EGO a o tom to je - sorry jako.

marmat ( 16. února 2018 11:20 )

Byl to pád na ústa, který si vystrojili SAMI svou posedlostí AB Trest byl jak ze sci-fi o woodo Někomu se nepovedlo/vymklo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa