Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiše skolilo nachlazení, zrušil program. A Monika je na tom špatně

Autor: vr, kal, ČTK - 
14. února 2018
15:00

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zrušil kvůli nachlazení účast na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se koná o víkendu. Babiš to oznámil den poté, co bratislavský soud pravomocně rozhodl, že byl šéf ANO vedený ve svazcích StB oprávněně jako agent. Babišovy zdravotní problémy potvrdila novinářům mluvčí vlády Barbora Peterová. Podle informací Blesk Zpráv má navíc dál potíže se slinivkou premiérova žena Monika Babišová.

„Pan premiér bojoval s nachlazením celý týden, dnešní program na vládě dokončí,“ uvedla Peterová pro Blesk Zprávy a dodala: „Definitivně jsme se rozhodli účast na bezpečnostní konferenci v Mnichově zrušit poté, co svoji účast kvůli nachlazení odvolal i ministerský předseda Bavorska Seehofer, s nímž se měl pan premiér setkat.“

Někteří opoziční politici v úterý upozorňovali na to, že reputaci České republiky v zahraničí škodí, že premiér Babiš je podezřelý ze spolupráce s komunistickou státní bezpečností. Bratislavský krajský soud v úterý v obnoveném řízení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Babiš teď ale musí řešit vážnější problémy, než jsou svazky StB. Zatímco sám je jen nachlazený, jeho žena Monika má další problémy se slinivkou. S jejím zánětem byla už v době prezidentských voleb v nemocnici, teď má přísnou dietu a šéf ANO i proto rušil účast na společenských akcích, na které se jeho paní ještě necítí.

Českou republiku budou v Mnichově  reprezentovat ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO). Ministra zahraničí čeká na místě několik bilaterálních schůzek. Stropnický letí do Mnichova z neformálního setkání ministrů zahraničí EU, které se ve čtvrtek a pátek koná v Bulharsku.

Mnichovská konference patří k nejvýznamnějším setkání politiků a expertů k tématu bezpečnosti. Letos jsou potvrzenými hosty například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ukrajinský prezident Petro Porošenko nebo americký ministr obrany James Mattis. Tradičně budou přítomni také vrcholní představitelé německé vlády včetně kancléřky Angely Merkelové. Babiš minulý týden po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že na konferenci chce potvrdit zakotvení České republiky v EU a NATO.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brkonos500 ( 15. února 2018 16:35 )

Bacha na to, Kájínek se chystá na trůn. Už se na to nemůže dívat.

arne100 ( 15. února 2018 14:33 )

cirilko ovšem co to je proti tobě.Tvoje demence už pokročila můžeš se těšit na do ústavu pro dementní obyvatele.Čobolák zůstane čobolákem že cirilko.

verul ( 15. února 2018 13:43 )

Dojíždím odkaz, dej to!!

cyrilko ( 15. února 2018 13:25 )

Mít za premiéra migranta, Stb-áka, lháŕe, podvodníka a zloděje českého majetku a prostřetků z EF, s vlastní tajnou službou, tak to chce pořádnou dávku hloupoty.

verul ( 15. února 2018 13:16 )

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magda-vasaryova-hodnoti-slovensky-export-andreje-babise-trestne-s tihaneho-premiera-s-minulosti-v-stb-42747?dop-ab-variant=&seq-no=2&source=hp Výzva: „Nechme starého pána, ať tam sedí a vládne.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa