Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Piráti chtějí „pískat“ boj o referendum: Lidé by mohli sesadit i prezidenta

Autor: jmik - 
14. února 2018
11:40

Sami z Evropské unie vystoupit nehodlají, občanům by ale chtěli dopřát možnost hlasovat i o této otázce. Piráti jako sněmovní nováček navrhují zajít ještě dál, zapovězené by nemělo být dokonce ani hlasování o odvolání prezidenta republiky z funkce. Vzájemné oťukávání ANO, SPD, komunistů a Pirátů, které začalo minulý týden, bude ve středu pokračovat v širším formátu. V Poslanecké sněmovně zasedá Stálá komise pro Ústavu České republiky a právě obecné referendum je jedním bodů jejího programu.

Hlasování o možném vystoupení Česka z EU je aktuálně hlavní třecí plochou mezi hnutím ANO a SPD Tomia Okamury. ANO si za členstvím v Evropské unii stále stojí, Andrej Babiš i ostatní členové strany se snaží vystupovat značně proevropsky.

Podle návrhu SPD by občané naopak mohli hlasovat téměř o čemkoliv a výsledek referenda by byl platný bez ohledu na účast ve hlasování. Zákon o referendu je pro Okamurovu stranu klíčovým tématem a je pro něj zásadní, že existuje vůle propustit ho do druhého čtení.

„Minimalistické referendum“ jako první krok

Piráti hodlají postupovat opatrněji než Okamura a navrhují rozdělit problém referenda na dva okruhy. „V první fázi by mělo jít spíše o takový minimalistický zákon, který by se měl odzkoušet v reálných podmínkách,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Mikuláš Ferjenčík. 

Referendum v minimalistické podobě by se podle představ Pirátů mohlo týkat například regulace kouření. Ale také možnosti hlasovat o odvolání úřadujícího prezidenta, upřesnil Ferjenčík pro deník Právo. V tomto případě by stačilo na jeho vypsání 150 až 250 tisíc podpisů, míní.

„Chceme přímou odvolatelnost přímo volených politiků. Mělo by se to týkat senátorů a starostů, pokud by byli přímo voleni, což v tuto chvíli nejsou. A analogicky i prezidenta,“ řekl Ferjenčík Právu, pro Blesk Zprávy předtím zmínil: „U tohoto typu referenda předpokládáme odloženou účinnost v horizontu jednoho až dvou volebních období.“

U ústavního referenda si Piráti představují přísnější parametry: k vyvolání referenda by bylo potřeba dvakrát více podpisů a jeho platnost by vyžadovala souhlas 60 procent hlasujících, padesátiprocentní prostá většina by nestačila. Piráti plánují ohlídat, aby pravidla pro konání referenda byla naprosto jednoznačná a nemohlo docházet ke zneužití.

Lidovci a ODS zákon o referendu kritizují

Piráti by chtěli jednat o návrhu zákona ještě s lidovci a ČSSD. V případě sociálních demokratů čekají, jak dopadne nedělní sjezd strany. Dva hlavní rivalové v boji o předsednickou funkci Jan Hamáček a Milan Chovanec se totiž ve svých pozicích rozcházejí.

Z příprav na zavedení referenda není nadšený lídr ODS Petr Fiala. Podle něj jde o zbytečný institut, který oslabuje parlamentní demokracii. „Představa, že nám referendum chybí, je iluze. A nejde jen o něj. Hnutí ANO, které těmto nápadům dnes dává politickou sílu a reálné kontury, v těsné koalici s SPD, KSČM a za nerozumné asistence Pirátů, má hlubší cíl. Tím je destrukce ústavního a politického systému. To není přehánění ani osočování. Je to prostě fakt,“ hromoval Fiala na sociálních sítích.

Podle Fialy je jedinou podstatnou otázkou pro referendum, jestli Češi zavedou euro. Jenže právě to je podle Ferjenčíka nesmysl. „Euro jsme se automaticky zavázali přijmout v referendu o přistoupení České republiky k EU v roce 2003,“ řekl Blesk Zprávám.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání s občanskými demokraty doplnil, že menšinová vláda sice deklaruje, že chce o návrzích jednat se všemi stranami. Jenže k jednání o návrhu referenda ale lidovci ani zástupci stran přizváni nebyli. Za pojistku mají lidovci nynější rozložení sil v Senátu, jehož souhlas je k prosazení ústavních zákonů třeba, zmínil Jurečka pro Echo24.cz.

marmat ( 15. února 2018 17:16 )

A co by dělali jako druhý na pásce ...??? Za ODS o necelé 1% !!! No asi TO,co Fiala..Ten je fyzicky jako brácha Michálka a DRZOSTÍ bez toho jako = fifty/fifty

marmat ( 15. února 2018 17:10 )

Každý z nich "chytrej jako radio Jerevan" za plat o kterém se jim nemohlo nikdy zdát a TO VŠE jako naprosto nekonstruktivní , amatérská a kverulantská "OPOZICE"...Naběhli si a jsou pro srandu králíkům

marmat ( 15. února 2018 17:05 )

Jejich dosavadní vizitka je propadák...totální UFO z Kocourkova, za velký prachy velkej krach ambicí....

hejhej ( 15. února 2018 13:30 )

Nemá cenu číst článek, staří nadpis. Z feťáckých pirátů vypadává jedena blbost za druhou. Přímá volba , vy pitomci piráti- je v podstatě referendům. Na ty idioty se nedá dívat - jedno strašidlo vedle druhého a poslouchat už vůbec ne.

salto ( 15. února 2018 08:15 )

Když se na to panoptikum dívám, tak si myslím, že by jim to na střeše nějaké ruiny slušelo líp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa