Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Okamurovi jsou muslimové ukradení.“ Koten z SPD bouřil proti islámu, arabista žasne

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. února 2018
20:15

Okamurovci chtějí zakázat islámskou ideologii. „No to je zákaz islámu,“ reagoval moderátor Václav Moravec v ČT na poslance Radka Kotena (SPD). „Ano,“ potvrdil bezelstně Koten. Protiislámské projevy členů SPD nenechávají chladnými ani odborníky. Arabista Bronislav Ostřanský k tomu pro Blesk Zprávy říká: „Koten, Okamura a vůbec celá ta strana, kdyby o tom alespoň něco věděli… Jsou bojovníci proti islámu, kteří se alespoň něco naučili. Třeba Konvička.“

Jenže kde je Martinu Konvičkovi, který na strachu z islámu chtěl založit svou politickou kariéru, konec. Jeho sen se rozplynul, naopak Okamurova SPD při sázce na protiuprchlickou a protiislámskou rétoriku vytěžila čtvrté místo ve volbách a 22 sněmovních křesel, díky kterým hraje značnou roli i při povolebních vyjednáváních. O zakázání „islámské ideologie“ mluvil Tomio Okamura už v průběhu ustavující schůze nové Sněmovny.

Koten: Chceme zákaz islámské ideologie

Nyní tento cíl připomněl jeden z jeho věrných – poslanec Radek Koten (SPD). Spolu s exministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) vystoupil v Otázkách Václava Moravce na ČT, zatímco Okamura o víkendu „obšťastňoval“ lidi svou přítomností při fašanku ve Zlínském kraji a v neděli vyrazil na Fed Cup fandit českým tenistkám.

Koten tak po Okamurovi převzal štafetu ve štvaní proti muslimům. „My vidíme nebezpečí v islámské ideologii. Ne v náboženství islámu, ale islámské ideologii, protože islámská ideologie z mého pohledu není kompatibilní s evropským právem,“ tvrdil Koten.

„Když tady vy slibujete jako SPD zákaz islámu,“ reagoval na něj o chvíli později moderátor Moravec. „Islámské ideologie,“ opravil ho Koten. „No to je zákaz islámu,“ kontroval Moravec. „Ano,“ uvedl Koten v ČT. Rozšíření „islámské ideologie“ u nás označil i za problém pro vnitřní bezpečnost republiky. „Mohl by to být velký problém a to z toho důvodu, že my zde máme nějakou komunitu muslimů, kteří tu jsou nějakým způsobem, léta, ještě z doby vysoké školy, z dob studií,“ varoval.

Přes narážky na muslimy si Koten v televizi stěžoval: „My jsme pořád nálepkováni jako extremistická strana, xenofobní strana apod.“ Na to, že se nyní šíří volání po zákazu „islámské ideologie“, potažmo islámu přímo z Poslanecké sněmovny, reagoval pro Blesk Zprávy arabista Bronislav Ostřanský, vědec z Orientálního ústavu Akademie věd ČR.

Odborník: Skáčou po „lajkovaných“ věcech

„Já to vnímám jako naprosto nerealistické. Víte, tady u nás politici často, aniž by příliš přemýšleli, skočí po tom, co najdou hojně lajkované nebo objevující se na internetu. Různá spojení, např. islámská ideologie, politický islám. Zní to pro ně vzletně. Ale je to naprostý nesmysl,“ říká Ostřanský.

Upozorňuje i na samotnou právní stránku věci. „Zákaz islámu by byl proti pilířům, na kterých stojí zdejší právní řád. Např. i svoboda vyznání atd. Když od toho odhlédneme, je tu i faktický rozměr. Co by dělal pan Koten s těmi všemi muslimy, kteří zde žijí? Naprostá většina zdejších muslimů nejsou praktikující, respektive se ani nehlásí k nějakému komunitnímu aktivismu. Naprostá většina z nich nechodí do mešity, náboženství je pro ně pouze součástí jejich identity,“ pokračuje s tím, že to dokládají opakovaná sociologická šetření.  

„Muslim, který je v Česku v druhé, třetí generaci a který se pokládá za muslima, protože se narodil v muslimské rodině, která má kořeny v muslimské zemi, o tom příliš nepřemýšlí. Není to nějaký nábožný člověk. Čím více mu bude připomínáno, že on je vlastně nepřítel a že islám je zlo, tím více se na to náboženství bude fixovat, bude se chtít bránit,“ doplňuje Ostřanský.

Video  „Ruský agent“ Koten z Okamurovy SPD: S Putinem jsem na kafi nebyl.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Islamofobie jako „choroba“

Před šířící se „chorobou“ jménem islamofobie varuje Ostřanský spolu s kolektivem autorů v nové knize „Islamofobie po česku“, mapující její kořeny i aktuální stav. Islamofobie se přitom stala politickou kartou před volbami, zůstává jí však i nyní a stále se na ni snaží politici sbírat body.

„Je to velice zrádné a nebezpečné. A třeba výroky pana Kotena jsou naprostá nesoudnost. Tím, jak se vyhraňují všichni proti islámu, tak aby média a veřejnost vůbec něco zaujalo, musí oni hodně šlapat na plyn. Když dnes řeknete, že islám je problematická ideologie, která se staví proti našim hodnotám, po tom ani pes neštěkne. Musíte šlápnout na plyn jako pan Koten. Produktem této obliby politiků vytahovat muslimské strašáky je radikalizace a to, že dnes se toho skutečně chápou lidi, které vlastně ani muslimové nezajímají,“ míní Ostřanský.

Okamuru muslimové nezajímají, míní expert

To je podle Ostřanského ostatně i případ Tomia Okamury. „Já si myslím, že panu Okamurovi jsou muslimové úplně ukradení. Sáhl si na téma. Jde o naprosto čirý oportunismus. Pochopil, že toto téma přitahuje a jde o chladný kalkul. Rozhodl se využít téma, které dokáže mobilizovat,“ říká Ostřanský.

Podobně píše o Okamurovi i exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Okamura mi osobně v PS řekl, že jeho strategií je nejprve lidi vystrašit, aby je posléze mohl ‚zachraňovat‘,“ uvedl na Twitteru. Právě Herman je však u SPD ve značné nelibosti. Mj. kvůli účasti na sudetoněmeckých sjezdech.

Sluníčkář vs. vlastenec. Islám slouží k dělení lidí

Ostřanský přitom varuje před tím, že islamofobie má jasný dopad na běžné lidi – neptají se např., co je pravda o islámu a muslimech, ale primárně na to, zda je to pro, nebo proti muslimům. „Máte něco na Facebooku nebo internetu a lidi se neptají, zda to je pravda, či hoax, ale zajímají se, zda je to pro, nebo proti, jestli je autor sluníčkář, nebo uvědomělý vlastenec. Islám a muslimové, o kterých pisatelé mnoho neví, slouží jako velmi spolehlivý nástroj rozdělování společnosti. A apel na emoce,“ varuje Ostřanský.

SPD se v tomto dle něj vyžívá. Což podle arabisty vychází i z dalšího personálního obsazení strany. „Odborník na islám v jejich straně je poslanec Jiří Kobza, bývalý chargé d’affaires v Íránu, vzděláním geolog. Člověk, který velmi rád a velmi často hovoří o islámu, používá silná slova,“ upozorňuje vědec mj. na to, že údajně právě z Kobzovy hlavy byl dřívější nápad venčit psy u mešit, který pak Okamura zpropagoval. 

Video  „Žádný mozek, jenom svaly?“ Okamura ve Sněmovně zase burácel proti ČT.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kobza je dle Ostřanského člověk, který má velmi problematické znalosti o islámu. A přesto se stal odborníkem SPD na islámskou agendu. Dle vědce to však svědčí o naprosté devastaci veřejného diskurzu u nás.

„Lidem už je to v podstatě jedno. On může říkat sebevětší blbosti a v okamžiku, kdy mu to bude dostatek lidí lajkovat, tak se najednou z té hlouposti stane alternativní pohled,“ říká Ostřanský. S tím ostatně souvisí i Kotenovo přemítání o tom, co je pravda, z víkendových Otázek Václava Moravce: „Kdo řekne, co je vlastně pravda?“

Méně hysterie, více věcnosti, vyzývá vědec

V Kotenově přístupu, potažmo v přístupu SPD k islámu, však vidí arabista velké nebezpečí. „Pan Koten u pana Moravce vykládal o zákazu islámu, což je natolik radikální krok, že si to nedovedou představit ani jiní čeští protiislámsky smýšlející aktivisté. Jenže v okamžiku, kdy to bude zaznívat častěji a častěji, se z tohoto úletu stane relevantní možnost a už se zapomene na to, že je to blbost a budou se odborníci, politologové, novináři přít, jestli to náhodou není správný krok správným směrem. Je to přesně jako s tou stokrát opakovanou lží,“ shrnuje Ostřanský.

O vyvracení lží se snaží ve své knize a věří, že se dostane i mimo akademickou „bublinu“. „Nechci, jak často bývá odborníkům předhazováno, něco cenzurovat. Chtěl bych, aby ta česká debata o islámu byla trošku méně o hysterii a trochu více o věcnosti,“ dodává.

Video se připravuje ...
Další videa