Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ošizené jídlo zmizí z českých obchodů: „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
10. února 2018
06:10

Už žádné náhražky masa v konzervách nebo jablko místo pomeranče v pomerančovém džusu. Evropská komise chystá tvrdá opatření na výrobce a prodejce kvůli dvojí kvalitě potravin. Novou legislativu píše eurokomisařka Věra Jourová, která prostřednictvím Blesk Zpráv lidem vzkazuje: „Šizení spotřebitelů bude neférová obchodní praktika. Budeme chtít sankce a hromadné odškodné.“ 

Dělám přípravu na společné testování produktů. Uděláme velký zátah na ošizené produkty, abychom zjistili, které produkty to jsou. Toto chování je neférová obchodní praktika,“ řekla Věra Jourová ve studiu Blesku. Jako komisařka, která má na starost ochranu spotřebitelů, by chtěla tvrdě trestat výrobce nebo prodejce, kteří pod stejnou značkou prodávají stejné potraviny nebo výrobky, ovšem v různé kvalitě.

Stejné džusy i cukrovinky

Jde o realitu v řadě východních států, jako je Česko, Slovensko nebo třeba Maďarsko – kvůli takzvané dvojí kvalitě potravin lidé z těchto zemí kupují méně kvalitní jídlo, aniž by se mohli jakkoliv účinně bránit. „Pokud si pan Novák koupí lunchmeat, který má o polovinu méně masa než ten, který se prodává za hranicemi, tak on to nepůjde žalovat soudu, protože škoda je 20 korun. Ale kolik těch lidí je?“ ptá se řečnicky Jourová. A dodává, že rozhodně nejde o pseudoproblém, jak se doposud tvrdilo.

„V tuto chvíli znám asi stovku produktů. Týká se to ovocných džusů, masových a rybích konzerv, pizzy a obsahu sýra, řady cukrovinek, například máslových sušenek, ve kterých není máslo, ale palmový olej,“ říká Jourová, která nyní vymýšlí jednotná pravidla, jak kvalitu v celé EU testovat a hlídat. Definitivně jasno v tom, kdo a jak spotřebitele šidí, by mělo být do konce roku.

„Další Dieselgate? Budou tvrdé sankce!“

Součástí nového legislativního balíčku, který bude muset schválit nejprve Komise jako celek a následně i členské státy a europoslanci, bude také nový institut hromadné či kolektivní žaloby. Skupina lidí, které jeden výrobce poškodí nebo ošidí, se budou moci hromadně obrátit na soud, což doposud nebylo možné. Využijí k tomu předem určenou organizaci. „V Česku to může být například Česká obchodní inspekce, ale to samozřejmě nechám na jednotlivých státech,“ upřesnila Jourová s tím, že by chtěla prosadit co nejvíce oblastí, ve kterých se budou moci lidé bránit.

Typickým příkladem hromadného poškození běžných spotřebitelů je skandál Dieselgate, ve kterém automobilka Volkswagen tajně upravovala motory aut tak, aby naoko vykazovaly nižší emise než ve skutečnosti. V EU se přitom problém týká téměř několika milionů lidí včetně 164 tisíc Čechů. Jenže zatímco majitelé v USA mají nárok na odškodné ve výši 220 tisíc korun, Evropané „ostrouhali“.

„Rozčílilo mě, že v USA šlo o jedno rozhodnutí soudu a majitelé aut to odškodné dostali. V Evropě se klopotíme, co členský stát, to různé typy procesů, protože EU není federace a nemá federální soud, který by to rozhodl,“ zuří Jourová. Už v dubnu by měla představit návrh, jak situaci změnit.

Věra Jourová už dříve v rozhovoru pro Blesk Zprávy hovořila o skandálu Volkswagenu s emisemi. Poslechněte si, proč Češi nemají nárok na odškodné?

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Krysinka ( 15. června 2018 11:36 )

Neobhajujte potraviny z doby totality,hlavně si vzpomeňte na brambory s nánosy hlíny,totéž mrkev,celer atd.A co polychlorované bifenyly v mléku?Takže, to byl taky pěkný hnus!Ale lidí zapomínají,a kvalitní kávu jsme ani neviděli a maso?Fuj!

marmat ( 11. února 2018 14:11 )

EU to shodilo ze stolu před pér dny jako KONSTRUKCI....Udavač/i k OLAFu je tentýž ??? Máme velmi "pilné udavače"

marmat ( 11. února 2018 14:07 )

Buďme šťastní, jak se pod taktovkou ANO všechno TOHLE svinstvo pomalu, ale jistě řeší....Smrdí to už léta ...Nikdo to nerozjel, a když neumíte řeči. tak ani nemohl nakousnout

marmat ( 11. února 2018 14:03 )

Dnes mimořádně lživá a tendenční "DISKUZE" Komplet...Nepochybuji, že mezi účastníky je i udavač Jourové k Bruselu za jakýsi vyfabulovaný výrok této Euro-poslankyně z roku 2016 . kde údajně (dle UDAVAČE) sama zpochybnila naše dotace Jsme opravdu až takhle odporní ???

Jana cat ( 11. února 2018 13:28 )

 Chci okamžitě zrušit vsechny supet a bypermarkety kde se objevi jakakoliv byt jedina náhražka,ta kvalita uz ted stoji za prd a to jsem slusna!!a taky se chci rovnou pani eurokomisarky zeptat,proc zavira a rusi sedlcany,nasi vyrobnu sýrů,ktere mame kvalitou nejlepší,proc rovnou nezasahne tam,nezjisti,kdo to opet vytuneloval nebo se na to chystá!!proc mame jist dovážené sýry,když mame jednu z nejlepších vyroben primo tady??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa