Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střídání času: „Je to hloupost. Čím jsem starší, tím je to horší,“ zní od europoslanců

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    9. 2. 2018
    06:30

    Začátek konce střídání času, nebo rozhodnutí, které nikam nepovede. Europoslanci se přou o to, zda schválená rezoluce o střídání času znamená to, či ono. Europarlament totiž přijal výzvu ve změkčené formě a nenařídil tak Evropské komisi přímo zrušení letního nebo zimního času. Může za to jeden z pozměňovacích návrhů, a to štve například Stanislava Polčáka (STAN). Pavel Svoboda (KDU-ČSL), stojící za skupinou pro zrušení změn času, je přesto rád. Podle odborníků je dopad střídání času na lidské tělo sporný.

  • 1.Polčák: Čím dál horší

    „Čím jsem starší, tím je to horší,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv, zda má se změnami času problémy, europoslanec STAN Stanislav Polčák.

    Anketa
    Jste pro konec střídání zimního a letního času?
    počet hlasujících: 7336

    „Už vůbec nechápu motivy tohoto počínání. V zásadě všichni ví, jaká je to hloupost a že v dnešní době chybí důvody, pro které kdysi toto opatření bylo zavedeno, ale neumíme to rozumně změnit,“ řekl také. „Dostal jsem zajímavou otázku od mojí maminky, zda to jako europoslanec můžu pomoci změnit. Zjevně se dnes ukázalo, že ne,“ vyjádřil zklamání nad tím, že neprošla „tvrdá“ verze rezoluce, která by přímo nařídila Evropské komisi střídání času zrušit. 

    Europoslanec Stanislav Polčák (za TOP 09) Europoslanec Stanislav Polčák (za TOP 09) | Profimedia.cz

  • 2.Svoboda: Soustředění, spánek

    Nemám s tím extrémní problémy, jen menší. Soustředění, kvalita spánku v tom týdnu po změně… Ale osobně na to příliš netrpím,“ podělil se o osobní problémy se střídáním času Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Právě předseda právního výboru europarlamentu stál v čele skupiny 80 poslanců, kteří za zrušení „dvojího“ času několik měsíců horovali. 

  • 3.Konečná: Důležité pro lidi na inzulinu

    „Osobně to zvládám dobře a rodina také,“ odpověděla komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, která má doma dvouletého syna. „Problém mají spíše ti, kteří potřebují časově přesné dávkování léčiv (třeba inzulinu), nebo ti, co se starají o zvířata. Znám i dost lidí, kterým to významně zasahuje do životního rytmu a mají problémy se spánkem a celkovou adaptací,“ dodala s tím, že se pro ni nejedná o zásadní téma, střídání času nicméně považuje za zbytečné.

    Palmový olej řešili i v Bruselu: Kateřina Konečná a šéfka frakce GUE/NGL Gabriele Zimmer. Palmový olej řešili i v Bruselu: Kateřina Konečná a šéfka frakce GUE/NGL Gabriele Zimmer. | Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 4.Zahradil: Je to zbytečné

    „Mně je to jedno a nijak mi to nevadí. Pro rezoluci EP jsem nehlasoval, přijde mi to zbytečné,“ shrnul stručně svůj postoj i osobní dopady změn europoslanec Jan Zahradil z ODS. 

    Video  Bude tu víc uprchlíků a silnější Němci, varuje Zahradil po brexitu.  - Václav Lang, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Minusy změn času nejsou jednoznačné

    Střídání času původně vzniklo kvůli šetření energií, ale podle odborníků je tento argument už lichý. Analytik Michal Skořepa vypočítal, že úspora energie je asi taková, jako bychom v pracovní den všichni v Česku pracovali o minutu déle. 

    Biolog Stanislav Mihulka i výživová poradkyně Karolína Hlavatá se shodli, že velký vliv na tělo má nicméně množství světla. Celkový vliv střídání času je ale rozporuplný. „Je to o tom, že většina lidí zvládá posun času bez potíží a ti, co to nezvládají, mohou mít i jiné potíže, o kterých nemusejí vědět. Například o vlivu posunu času na deprese se objevují protichůdné výsledky. Podle některých studií je vliv posunu času celkově spíše pozitivní, protože lidé mají více světla na pohyb venku a více cvičí, a tvoří se jim více vitaminu D,“ řekl Mihulka.

    „Nálada klesá, máme větší tendenci být ,zalezlí‘ doma a třeba si i náladu vylepšovat jídlem. V zimě je tedy potřeba využít každého slunného dne o víkendu a jít na procházku,“ zmínila také Hlavatá.

    Střídání času už nemá podporu v energetické úspoře. Střídání času už nemá podporu v energetické úspoře. | profimedia.cz

eva2208 ( 17. března 2018 10:56 )

panu Zahradilovi je to jedno,protoze nemusi rano brzy vstavat...urcite zrusit,nevim,proc bych mela v lete vstavat o hodinu drive

bobin135 ( 10. února 2018 12:45 )

Už včera bylo pozdě.

sores ( 9. února 2018 14:10 )

Řídit si sami kdy bude noc a den je proti přírodě! Blbost na entou. Příroda je chytřejší a hlavně mocnější nežli 7,5 miliard živočichů na planetě!!!

bibijana ( 9. února 2018 11:20 )

Mně dělá tohle střídání času velké zdravotní a hlavně psychické problémy.Mám svůj biorytmus a najednou je všechno přeházené.Celá staletí se čas člověka řídil podle přírody.Několik dní po změně času minimálně sleduji hodiny,abych si zvykla.Nejhorší to bylo, když mně umřela maminka.Dodnes nevím, jaký čas její smrti je správný - ten umělý,nebo přírodní?Lidi se přizpůsobí změně,aspoň si to myslí.Ale jejich organismus se musí vypořádat s určitým stresem.Nejhorší je to pro zvířata,držená v zajetí.Jsou navyklá na určitý čas krmení a tohle přehazování času jim dělat tedy dobře nemůže.Vraťte čas do souladu s přírodou!

janejaneja ( 9. února 2018 10:49 )

Zrušit !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa