Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exministr Ruml hájil dívku u soudu o hidžáb, ťal do Klause ml. a chce do Senátu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2018
05:02

Jan Ruml platí za jednu z výrazných tváří polistopadové éry. Loni se objevil coby advokát dívky, která žalovala zdravotnickou školu kvůli zákazu nosit hidžáb a na atmosféru soudu vzpomíná jako na hroznou. Ruml si přitom rýpl i do Václava Klause mladšího, jakkoli působil ve vládě jeho otce. Letos má exministr vnitra opět politické plány. Chtěl by oprášit své zkušenosti ze Senátu a probojovat se do něj na podzim znovu. Věří přitom, že o něj budou mít zájem Piráti, u kterých jde do „primárek“. Blesk Zprávám také prozradil, čím se živí dnes.

„V pondělí jsme měli jednání s Piráty, představil jsem se pražské organizaci, se mnou tam byli další kandidáti do Senátu, nikoli v obvodu, kde chci kandidovat já. Chci kandidovat na Rokycansku, kde nemají kandidáta a měli by zřejmě zájem. Piráti budou mít teprve během února primárky, kterých se budu účastnit,“ potvrdil Blesk Zprávám někdejší mluvčí Charty 77 Jan Ruml, který byl ministrem vnitra ve vládě Václava Klause v letech 1992 až 1997.

U soudu o hidžáb se Sládkem i Klausem ml. za zády

Z vysoké politiky Ruml zmizel. „Jsem veřejně činný pořád, přednáším, jezdím na besedy s občany a chtěl bych toto zúročit,“ ujistil teď. Působil však i coby advokát jedné táborské advokátní kanceláře. A v této roli se objevil i u soudu o hidžáb, který loni vzbudil pořádný „šrumec“.

Somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová se soudila se Střední zdravotnickou školou poté, co jí měla údajně ředitelka vyzvat, aby nesundavala muslimský šátek hidžáb pouze při ošetřovatelské praxi, ale i teoretické výuce. Dívka chtěla u soudu omluvu a 60 tisíc korun. Neuspěla, spor však ještě zcela neskončil a míří kvůli podanému dovolání k Nejvyššímu soudu.

„To byla kauza mé kolegyně z Tábora, která byla tehdy nemocná a já jsem ji zastupoval. U soudu jsem se cítil hrozně. Seděli tam vedle sebe Sládek, mladý Klaus, všichni tihle populisté. Když soudkyně vynášela rozsudek, kterým zamítla žalobu té dívky, tak všichni tleskali, jako bychom vyhráli nad Islámským státem a zpívali českou hymnu. Miroslav Sládek... Celkově neuvěřitelní lidé tam byli. Trochu jsem se hádal s nějakým člověkem a pak jsem šel domů,“ vzpomíná na rozruch u soudu Ruml.

Vedle toho však měl a má i další aktivity. „Dělám s Člověkem v tísni Jeden svět na školách a třeba na podzim jsem měl asi 15 přednášek na pražských i mimopražských školách, v Táboře a různě po Čechách,“ zmínil Ruml.

Od neziskovky nevzal ani korunu

Ruml byl také generálním ředitelem společnosti Secar Bohemia specializující se na zabezpečení aut či nemovitostí. „Dělal jsem šest let ředitele v Sherlogu, momentálně pracuji jako ředitel ekologického centra v Příbrami, které má na starosti oblast Brdy. Vyznačuje cyklistické trasy, dělá tam různé naučné stezky a takové věci v součinnosti s CHKO Brdy. Je to hezká práce po uvolnění vojenského prostoru,“ popisuje Ruml Blesk Zprávám.

Nedávno se přitom objevila na českém internetu i jeho kritika za to, že je ve Správní radě neziskovky Sdružení pro integraci a migraci. „Oni mě obviňují, že za to beru peníze, což vůbec není pravda. Já jsem v životě nevzal z té organizace ani korunu, dělám to všechno dobrovolně a na své vlastní náklady,“ upozorňuje.

Přijal dalajlamu i kubánského disidenta

Ruml už zkušenosti ze Senátu má - pracoval tam v letech 1998 až 2004, kdy zastupoval Prahu 6 a seděl v křesle, do kterého pak usedl v témže obvodu Karel Schwarzenberg. „Byl jsem místopředsedou Senátu pro zahraniční věci a pamatuji si hlavně na setkání, které se týkají lidských práv a svobod - nejenom u nás, ale všude ve světě. Přijal jsem Oswalda Payu, přijal jsem několikrát dalajlamu. V této oblasti jsem byl velmi aktivní,“ zavzpomínal Ruml.

Zatímco dalajlama vzbudil v Česku rozruch po přijetí dnes už bývalým ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), Oswaldo Payá byl kubánský disident. Držitel Sacharovovy ceny za svobodu myšlení od Evropského parlamentu, několikrát nominovaný na Nobelovu cenu za mír (v roce 2005 mj. Václavem Havlem), který zahynul při podezřelé automobilové nehodě v červenci 2012

Kandidovat chce v kraji, kde se narodil jeho otec

Za svou politickou kariéru toho stihl Jan Ruml více. Byl mj. poslancem, ale také předsedou Unie svobody - Demokratické unie. Narodil se sice v Praze, jeho rodina však má i plzeňské kořeny. Otec Jiří, někdejší disident, po revoluci šéfredaktor obnovených Lidových novin a poslanec za Občanské fórum, který zemřel v roce 2004, pocházel z Plzně. A tak se exministr Ruml rozhodl kandidovat právě tam.

„Rokycansko to je zároveň Plzeň - sever a Plzeň - město a já tam mám velké zázemí. Narodil se tam můj otec, dědeček tam žil, stavěl tam divadlo. V Plzni mám polovinu rodiny z otcovy strany. A Rokycany pak musím objezdit. Na kole,“ vysvětlil Ruml.

Zrušit Senát? Není moc populární, přiznává Ruml

„Mám pocit, že Senát je jediné těleso, které je dnes schopno čelit vládě a Poslanecké sněmovně,“ zmínil Ruml ke svým dalším krokům. Senát podle něj dokáže čelit vládě a poslancům jako revizní komora, která má hlavně opravovat Sněmovnu.

I v době před sněmovními či prezidentskými volbami se však objevovaly názory, zda by nebylo lepší Senát zrušit. „Senát není moc populární, to je pravda. Politici, kteří ho chtějí zrušit, k jeho popularitě nepřidávají a říkají, že je zbytečný, drahý, zdržuje atd. Ale já jsem proti tomu, aby se zrušil,“ upozornil exministr a bývalý senátor.

Při rušení Senátu by podle něj ostatně nešlo ani o nic snadného. „Senát vlastně nejde rozpustit bez souhlasu Senátu, to je změna ústavního zákona. A Senát by musel souhlasit třemi pětinami o svém vlastním zrušení. To neudělá,“ připomněl Ruml.

Vedle aktuální podpory Pirátů se přitom v jeho případě mluvilo i o možné podpoře kandidatury ze strany STAN. Tady byl ale zádrhel. „Myslím, že Starostové a nezávislí uzavřeli nějaký pakt se stranou Patriotů pro Plzeň, zavázali se, že proti nim nepostaví kandidáta. Pokud bych se dostal do 2. kola a jejich kandidát nikoli, tak mě podpoří,“ věří Ruml.

alex0800 ( 7. února 2018 15:49 )

Tento zemědělec už zapomněl na svůj podíl na zločinech proti státu a národu, že si dovoluje cokoliv komentovat??? Já myslím, že se svým máslem na hlavě by jsme o něm již neměli nikdy slyšet, neboť v opačném případě by mohlo dojít k připomínce jeho podílu na zločinech, které, stejně jako u jiných kamarádů, nebudou nikdy promlčeny na základě původního zákona o vlastizradě ;-) Důkazů o úmyslu loutek i páníčků se již nashromáždilo všude obrovské množství.. A stavět svou hloupost a nejapnost na podporu likvidace Evropy, v momentě, kdy i samotní tvůrci a loutky již dávají ruce pryč a přiznávají, že Německo již nezachráníme ani za pomoci armády... To vyžaduje skutečnou dávku senility, stařecké demence či případně velmi dobře páníčkem ohodnocená vlastizrada, kterou loutka kráká do médií ;-) . Když už reinkranujete i "ex-lídry" na odpočinku, to už Křetínský a Kalousek s Projektem loutka Drahoš a Tyrkysová revoluce musejí být těžce na kolenou Ani propaganda v médiích už nezabírá.. . Asi stejně jako kňučení Banksterů o bublině kryoptoměn, které bankstery již brzy zlikvidují, přičemž samy bankstěři do nich investují.. A přitom vlastním klientům se to snaží znemožňovat.. Co dodat? Zkrátka klasika.. stovky let stejná hra beze změny.. Ach, jak jste bez fantazie a to vás dohnalo do Vašeho pomalého konce.. Proto ty smrtelné stahy a skřeky.. Je to vážně šou, když se loutky s páníčky dostávají do pozice, ve které chtěli mít plebs;-) Neznaje motta: Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá;-) Přeji krásný pád všem zúčastněným loutkám i jejich páníčkům. . A jako vždy pro ty, kterých se to týká: Milujte ho, jako on vás nenávidí.. Jednou pochopíte skutečný význam oněch slov...

suov ( 7. února 2018 15:31 )

suov ( 7. února 2018 15:26 )

On ještě žije? No Rumle ty jsi zapíjel smrt Brežněva a my to zase oslavíme až skapeš ty, a tví kamoši,,,,

marlen52 ( 7. února 2018 15:18 )

Ruml už byl a jak to dopadlo.nikdy více.a už jen proto že se zastává muslimů.jakýpak hidžáb když tady chce někdo žít tak bude ctít naše zákony

hnnn ( 7. února 2018 15:02 )

Tomuhle zoufalci Rumlouc se nedá věřit půl slova!Lhář a parazit vyrazil na obranu demokracie a proti zájmům většiny bude chtít dělat další převrat!Jak příznačné pro dnešní dobu!A že leze k pirátům se vůbec nedivím,kam taky jinam.Snad ještě do TOP 09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa