Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Za výroky o táboře v Letech padají trestní oznámení. Klaus ho zpochybňoval už před lety

  • Autor: jmik - 
    11. 2. 2018
    05:00

    Česko-romské sdružení Konexe podalo trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru kvůli jeho výrokům o koncentračním táboru pro Romy v Letech u Písku a trestnímu oznámení za své výroky čelí i poslanec SDP Miloslav Rozner. Kontroverzní výroky na adresu romského koncentračního tábora v Letech nejsou ale doménou pouze členů hnutí SPD. Už před lety tábor zpochybňovali Václav Klaus, Miloš Zeman nebo Andrej Babiš.

  • 1.Václav Klaus: Nebyl to opravdový koncentrační tábor

    V rozhovoru pro Lidové noviny v květnu 2005 na otázku, že europoslanci vzkázali Česku, že by mělo vyřešit problém vepřína na místě koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku, Klaus odpověděl: „Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci.“

    Václav Klaus ve studiu Blesku po 1. kole prezidentských voleb (15. ledna 2018) Václav Klaus ve studiu Blesku po 1. kole prezidentských voleb (15. ledna 2018) | Foto Blesk - Mária Rušinová

  • 2.Miloš Zeman: Odmítl jsem zrušit ten prasečák

    Zeman ve svém pravidelném pořadu v televizi Barrandov řekl koncem června loňského roku, že je proti zbourání vepřína v Letech a proti tomuto záměru se stavěl už jako premiér. „Odmítl jsem zrušit ten prasečák z velmi prostého důvodu, že jeho zrušení by vládu, a tedy daňové poplatníky, stálo asi 400 milionů, což bylo před 15 lety, takže dneska by to možná byla i miliarda,“ řekl prezident. Dodal, že je proti tomu, „aby se likvidoval prosperující podnik“ a místo bylo prázdné. Sám Zeman řekl, že ví, že svými slovy některé lidi rozhořčí, ale o táboře v Letech mluvil jako o „romském pracovním či možná koncentračním“.

    Zeman na sjezdu SPD Zeman na sjezdu SPD | ČTK

  • 3.Andrej Babiš: Kdo nepracoval, šup a byl tam

    Andrej Babiš, ještě jako ministr financí podle serveru Aktuálně.cz při předvolební návštěvě Varnsdorfu na Děčínsku 1. září 2016 uvedl, že tábor v Letech nebyl koncentrační, ale pracovní. „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“ Babiš se tehdy hájil tím, že jeho slova byla vytržena z kontextu. Hrůzy holokaustu prý nezpochybňuje, jen při návštěvě sociálně vyloučené lokality „neobratně“ poukazoval na to, že dřív Romové pracovali.

    Premiér Andrej Babiš předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády. Zeman ho následně pověřil jednáním o vládě znova. Premiér Andrej Babiš předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády. Zeman ho následně pověřil jednáním o vládě znova. | ČTK

  • 4.Tomio Okamura: Plot tam byl, ale byly v něm díry

    Tomio Okamura se nechce vzdát svých tvrzení o romském koncentračním táboře v Letech u Písku a nabaluje na ně další nepravdy. V rozhovoru pro DVTV v sobotu  27. ledna Okamura s odkazem na knihu Akademie věd, kterou označil „Tábor Lety, fakta a mýty“ uvedl, že tábor nebyl oplocený a lidé tam měli volný pohyb. 

    Na tiskové konferenci se Okamura hájil bizarním tvrzením, že na něj moderátorka DVTV útočila, když měl 39 stupňů horečku a věděla to celá republika. Prý ve svém stavu nevěděl, na co se ho moderátorka ptá, tak rozhovor raději utnul.

    Po konfrontaci s historickými fakty pak Okamura zveřejnil na Facebooku svéráznou omluvu: „Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku – podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal.“

    Tomio Okamura během tiskovky SPD Tomio Okamura během tiskovky SPD | ČTK

  • 5.Miloslav Rozner: Neexistující pseudokoncentrák

    K táboru v Letech se na prosincovém sjezdu SPD vyjádřil také poslanec Miloslav Rozner. O zvukovém záznamu s doslovným přepisem jeho slov z neveřejného jednání v neděli informoval pořad 168 hodin České televize.

    „Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ uvedl Rozner podle zveřejněné nahrávky.

    Poslanec a člen předsednictva Miloslav Rozner v úvodu celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie, která se konala 9. prosince v Praze. Poslanec a člen předsednictva Miloslav Rozner v úvodu celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie, která se konala 9. prosince v Praze. | ČTK

  • 6.Koncentrační tábor Lety

    Romský tábor v Letech vznikl na místě bývalého kárného pracovního tábora. Kapacita tábora byla sice zvětšena tak, že tábor byl schopen pojmout až 600 vězňů, ale i tento počet byl brzy překročen, neboť v průběhu srpna 1942 bylo v táboře internováno přes 1100 mužů, žen a dětí.

    Od 9. března 1942 byli ve sběrném táboře a od srpna 1942 v cikánském táboře v Letech vězněni lidé považovaní protektorátními úřady za Cikány, tedy především čeští Romové. Ti byli drženi za nelidských podmínek a většinou zde nebo později v jiných koncentračních táborech zahynuli. Celkem prošlo internací v tomto táboře 1309 osob, z nichž 326 internaci nepřežilo. Do vyhlazovacího tábora v Osvětimi bylo deportováno celkem 420 letských vězňů.

    V blízkosti bývalého tábora byl v 70. letech 20. století vybudován zemědělský podnik – velkokapacitní vepřín. V 90. letech 20. století bylo u vepřína zřízeno pietní místo. Od té doby se také datují snahy vepřín odstranit a na jeho místě vybudovat památník obětem tábora.

    U památníku obětí tábora v Letech stojí i replika dřevěných ubikací. Je ukázkou, v jakých podmínkách Romové v táboře žili. U památníku obětí tábora v Letech stojí i replika dřevěných ubikací. Je ukázkou, v jakých podmínkách Romové v táboře žili. | Blesk - Vlaďka Hradská

    Základní info o táboru v Letech najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 12. února 2018 23:26 )

Mne okradl cigán při nástupu do tramvaje.

11karel11 ( 12. února 2018 22:52 )

Na každém šprochu , pravdy trochu. Pirát je ten pravý na hodnocení.

radegast ( 11. února 2018 18:37 )

Češi jsou mezinárodní zločinci kteří si dovolili převýchovu tak aby cikáni žili řádným životem.Je práce pro romy holocaust ?

FAJAK ( 11. února 2018 16:54 )

TO JE NÁZOR K PROVĚŘENÍ. VČERA JSEM POSLOUCHAL ČT 24 A TAM SE VŠE SEMLELO AŽ DO TOHO KONCE ,ŽE JSME TO VŠE ZAVINILI JAKO ČEŠI.NAVRHUJI POSTAVIT VLASTNÍ PRACOVNÍ SKUPINU A CELÝ PROBLÉM ŘEŠIT NA ÚROVNI. NESMÍME JEJ POLITICKY POUŽÍT. OČEKÁVÁM STANOVISKO VLÁDY ČR.

vlasta1 ( 11. února 2018 15:36 )

Jak může někdo věřit fašistovi a Černo***nílovi Hermannovi. Vytvořil tady zase fámu ale ta nás všechny bude stát hodně peněz na rozdíl od strýčka Bradyho kterému stačilo pár kousků plechů ve formě medajlí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa