Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hilšer jde do dalších voleb. Poražený prezidentský kandidát zkusí dobýt Senát

Autor: ČTK, kal - 
5. února 2018
14:50

Marek Hilšer, který skončil pátý v lednové prezidentské volbě, bude na podzim kandidovat do Senátu. O hlasy voličů se bude ucházet v Praze, zatím se ale nerozhodl, ve kterém ze čtyř pražských senátních obvodů to bude. V současné době ještě jedná s politickými stranami o případné podpoře, řekl ČTK. Politické strany zatím teprve kandidáty na senátory oslovují, podporu některých uchazečů o mandát v horní komoře Parlamentu zatím ohlásily KDU-ČSL nebo STAN.

„Ozvali se mi představitelé různých politických stran,“ řekl Hilšer. Podle Hospodářských novin jednal se zástupci ODS a TOP 09, podle serveru iDnes.cz by se měl setkat také s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Hilšer před prvním kolem prezidentských voleb vyhrál ve vnitrostranické anketě Pirátů, z TOP 09 zaznívala spíš podpora Jiřího Drahoše nebo Pavla Fischera a ODS se před prvním kolem na stranu žádného z kandidátů nepřiklonila.

Hilšer podotkl, že v prezidentské volbě dostal poměrně vysokou voličskou podporu, a nechtěl by ji proto „zahodit“. V úvahu podle něj připadalo zapojení do komunální politiky nebo do Senátu. „Celospolečenská témata mi jsou přeci jen bližší,“ řekl lékař, který skončil v prezidentských volbách na pátém místě se ziskem 455 tisíc hlasů (8,8 procenta).

Senát chce zkusit Bek i Bělobrádek

Další známou osobností, která se bude ucházet o senátorský mandát, bude bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, kterého podpořili Starostové a nezávislí. Jedním z jeho soupeřů v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové (Zelení) bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL. Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který chce kandidovat na Náchodsku.

Strany ale kandidáty pro senátní volby teprve oslovují a jednají o možné spolupráci i s dalšími uskupeními. Například podle lidovců je tak předčasné říkat, jaká bude stranická strategie v celé republice nebo kdo všechno se bude o křesla v horní komoře ucházet. „Jednání probíhají,“ řekla ČTK mluvčí strany Petra Hrušová.

Starostové uvedli, že by se nebránili společným nominacím kandidátů s jinými stranami, jako tomu bylo při doplňovacích volbách v lednu na Trutnovsku, kde nakonec zvítězil Jan Sobotka podporovaný STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Trutnovský model samozřejmě rádi zopakujeme, pokud někdo z kolegů přijde s kvalitním kandidátem, aby nedocházelo ke tříštění sil,“ řekl ČTK mluvčí Starostů Karel Kreml.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

reiner ( 9. února 2018 10:22 )

Další Macron - ještě si pořídit místo té mladé gerontku a je to v cajku

olympic ( 9. února 2018 04:44 )

Co takhle dělat medicínu, kterou vystudoval? Ale asi odhadl své možnosti, učení mu moc nešlo a než pracovat jako špatný lékař, tak je pohodlnější tlachat o ničem mezi dědky. Bude mít čistou hlavu, nemůže nic zkazit, neb za něj budou rozhodovat jiní a on bude jen hlasovat dle předem připravených not. Nebude se muset dál vzdělávat a bude mít imunitu, až to někam napere vožralej autem. Bude mít víc peněz, tak vo co go? Tak kdo to má? Já mu asi rozumím.

chatar ( 8. února 2018 17:26 )

To bych se na to podíval. Že bych neurval koryto někde jinde.

ivoadler ( 8. února 2018 15:56 )

Pokud mám převzít odpovědnost za řízení státu a vstoupit do politiky, tak jedině přes Senát. Tam se ho vno dělá.

defakto ( 7. února 2018 16:16 )

... proč chce jít právě do senátu ? Větší popularitu a podporu by získal u lidí kdyby se podílel na zrušení senátu !!! Je to zbytečná instance , kde se umístnují přestárlé a zasloužilé perzony , aby si ještě vydělali před nástupem do důchodu , zároven se podívají do světa (tzv. nejdražší cestovka ) . Tuhle malou republiku stojí provoz senátu ročně spoustu peněz , které by se měli dát raději do zdravotnictví nebo školství. Pan Hilšer by se nad tím vším měl ještě zamyslet !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa