Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejvlivnější žena EU poodhalila soukromí. Jak zvládá děti a manželství?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. února 2018
06:00

Že jsem špatná matka? Na to vždycky říkám, že mé děti nic lepšího nepoznaly, vtipkuje o svém soukromí dánská eurokomisařka Margrethe Vestagerová (49). Nejvlivnější žena ve strukturách EU se v komisi stará o hospodářskou soutěž a šlape tak na krk třeba Googlu nebo Facebooku. Doma má manžela a tři děti. Nikdy se prý ale neobávala, že by se jí chtěl někdo mstít. Přitom jejím přičiněním čelí Google obří pokutě 2,4 miliardy eur (60 miliard korun).

Během rozhovoru zaklepala na dřevěný stůl, že je šťastně vdaná. Kromě manžela má doma dánská eurokomisařka Margrethe Vestagerová také tři děti. Nemá ale pocit, že by se o sebe nebo o ně měla kvůli své práci bát. Přestože stála za gigantickou pokutou pro Google nebo řeší nelegální daňová zvýhodnění pro Apple v Irsku.

Jste možnou nástupkyní Jeana-Clauda Junckera. Říká se to. Co na to říkáte? Přijala byste takovou výzvu? A není podle vás čas na to, aby vedla Evropskou komisi žena?

Myslím, že to důležité slovo je „říká se“. Je mnoho rozdílů mezi dánskou politikou a tou evropskou, ale tyhle „fámy“ to mají společné. Mnoho se toho vždy napovídá. Na této úrovni bychom to zatím měli nechat. A nehledě na mě, byl by podle mě dobrý nápad postavit do čela komise ženu. Také do čela parlamentu, rady a všech dalších míst, kde ještě ženy nebyly.

Cítila jste někdy, že být superúspěšnou ženou je obtížnější, než být úspěšným mužem?

Nebyla jsem vždy tak úspěšná. Také jsem nebyla muž, takže nemám s čím srovnávat.

Jste úspěšná doma? Jste doma šéfem? Jak je to ve vaší rodině rozděleno?

Možná to bude znít příliš filozoficky, ale z toho co vím, máme v tomto životě jednu šanci. Takže bychom ji měli pořádně využít. Pro mě to také znamená, že je důležité žít plnohodnotný život. Musíte to vybalancovat a zjistit, jak na to. Jak to udělat, abyste mohla poslední den, a ten může být klidně dnes, může vás přejet třeba autobus, říct, že to bylo v pořádku. Bylo to O.K. Tolikrát se mě ptali, jestli nejsem špatná matka. A já jim odpovídám, ony (děti) nic lepšího neměly šanci poznat.

Babišovo obvinění

Co říkáte na to, že země z východní části EU mají sklon k takovýmto problémům? Je to o lidech? Legislativě, která to umožňuje ve východních zemích více než jinde?

To je velmi těžká otázka. Nevím toho mnoho, ale Francis Fukuyama psal o tom, jak vytvořit zemi, ve které neexistuje korupce a je tam dobrá vláda. Jeden z důvodů, proč jsem tomu věnovala pozornost, je, že jednou ze zemí, které zmínil, bylo Dánsko. Na spoustě dat ukazuje, že je to evoluce na desetiletí. Musíte mít nezávislou administrativu s důkladnými a transparentními postupy, demokracii, která je tam přes 100 let. To dělá zemi nejméně zkorumpovanou.

Dánsko je rok za rokem na špičce společně s dalšími skandinávskými zeměmi. Je velmi těžké vypíchnout, dokonce i v těch nejlepších případech, kde je vše v pořádku, vzít jeden fakt a říct, je to kvůli tomuhle. Protože je to o souvislostech. Nemyslím, že můžu říct je to tímhle, tímhle nebo tamtím. To je ten důvod.

Můžete říct svůj názor na fakt, že je premiér nějaké země vyšetřován národní policií, OLAF už ukončil své vyšetřování. Jaký je obraz České republiky po tom všem tady v Bruselu?

Neznám žádné detaily tohoto případu. Takže to nikdy nebudu komentovat. Česká republika má, myslím si, obecně dobrou reputaci. Moje česká kolegyně (Věra Jourová – pozn. red.) je velmi vážená, dobře ji znám. A i když tady nereprezentujeme naše země, samozřejmě vidíme jejich kulturu, a jak ti lidé spolupracují s ostatními, když se potkáme.

Problémy s Polskem i fake news

Vestagerová se během rozhovoru s českými novináři rozpovídala také o problému Polska. Tamní soudní reforma vyvolala obavy o nezávislost justice u našeho souseda. „Není to problém reformy, ale toho, že mizí oddělení jednotlivých mocí (soudní a zákonodárné – pozn. red.),“ řekla k tomu. Ani tady si ale netroufla na „říznější“ vyjádření, stejně jako v případu Babiše. Musí podle ní rozhodnout lidé, kteří znají případy do detailu.

Za velký problém označila také falešné zprávy, tzv. fake news, které se šíří především na sociálních sítích. „Minulý rok byl obřím budíčkem, kdy jsme viděli, že jsou obrovské nevýhody i v oblasti sociálních sítí,“ poznamenala k problematice fake news a možnému ovlivňovaní voleb v různých evropských státech.

V Bruselu už kvůli tomu vznikla i pracovní skupina, v níž kromě akademiků a zástupců mladých lidí sedí také zástupci dotčených firem, tedy provozovatelů sociálních sítí. Zda bude řešení v oblasti legislativy, se teprve podle Vestagerové ukáže. „Máme všechny důvody k obavám a musíme zjistit, jak se s tím vypořádat,“ míní.

V Německu už ale například začal platit národní zákon, na jehož základě sociálním sítím hrozí pokuta, pokud nebudou mazat nenávistné komentáře či pomluvy. O svůj účet na Twitteru už kvůli němu přišla například místopředsedkyně AfD.

sores ( 6. února 2018 15:49 )

Za ty statisíce co v EU berou si paní může dovolit vše! Kuchařku,uklízečku i chůvu,tak jaképak hrdinství!

dobry-clovek ( 6. února 2018 11:33 )

iFender ( 6. února 2018 09:03 )

Danska vnitrni a EU politika je " H N U S "!Nadelali si sami mraky problemu a to je jen zacatek.V budoucnu se budou muset obavat o svoji existenci ,protoze NEPRITEL je nemilosrdny! Proto nevolit lidi ze zapadni evropy jsou to strujci nestesti a pristich valek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa