Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová neposlechla Babiše a volila Drahoše. Vládu s komunisty a Okamurou odmítá

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
3. února 2018
05:02

Eurokomisařka Věra Jourová pečlivě sleduje vyjednávání hnutí ANO ohledně budoucí vlády. Jako členka hnutí, která v minulosti seděla i v jeho vedení, by totiž měla problém s tím, kdyby vládu podpořili komunisté nebo hnutí SPD. Právě s KSČM totiž momentálně šéf ANO Andrej Babiš vyjednává. „Záleželo by na tom, jak vysoká by pro ANO byla cena takové podpory. Bude to velmi těžké zvažování,“ řekla Jourová v rozhovoru ve Studiu Blesku. A nevyloučila ani případný odchod z hnutí.

Předseda KSČM Vojtěch Filip tento týden oznámil, že se strana vrací k jednání s ANO o novém kabinetu. V této souvislosti už se sešel i se šéfem hnutí Andrejem Babišem. A to se příliš nezamlouvá eurokomisařce Věře Jourové, která za hnutím stojí prakticky od jeho začátku. Možnost, že by ANO s touto stranou vládlo, si vůbec nepřipouští. „To by byl jednoznačně signál k tomu, že tam nemám co dělat,“ uvedla Jourová v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Určité pochybnosti má eurokomisařka i ohledně případné podpory či tolerance vlády od těchto subjektů. „Jsem z toho nervózní. Pro mě by vláda s panem Okamurou a komunistickou stranou byla naprosto nepřijatelná. Pokud by tam byla nějaká podpora ze strany parlamentu, tak bych se ostražitě zajímala o to, co za to,“ řekla. A jako příklad možného ústupku SPD zmínila referendum o vystoupení z EU, se kterým by se ona sama podle svých slov nedokázala srovnat. Co by za podporu mohli požadovat komunisté, to prý sama neví.

„Nepřišla jsem lhát a nechci přijít o tvář“

„Apriori chápu, že by to bylo umění možného, tak jak je v politice časté. Ale záleželo by na tom, jak vysoká by pro ANO byla cena takové podpory. A bude to velmi těžké zvažování,“ uvedla eurokomisařka a zároveň nevyloučila, že by při překročení osobní únosné míry mohla hnutí opustit.

„Nebyla bych určitě sama, pro koho by to bylo nepřijatelné. Nepřišla jsem do politiky, abych lhala nebo přišla o tvář. A je pro mě zásadní, abych tu mez měla jasně stanovenou. A v momentu, když by přišel takový okamžik, se tomu postavit čelem,“ zmínila.

Sama Jourová věří, že se nakonec ANO dohodne s jinými politickými stranami. „Pořád čekám, že demokratické strany začnou cítit větší zodpovědnost za stát, než samy za sebe. Doufám, že se to stane, je to moje přání jako občana,“ řekla.

Výhru Zemana hodnotí Jourová suše

Jourová okomentovala také vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách. „Výsledek hodnotím suše, spíše si to analyzuju, proč jsou lidé v Česku v takovém napětí a proč pociťují takový stres a nervozitu,“ řekla s tím, že ona sama volila Jiřího Drahoše.

„Musíme si říct, co se tady děje, že se lidé uchylují k volbě někoho, kdo jim může zaručit podle nich větší bezpečí a jistotu,“ dodala. Významnou roli podle ní sehrála i skutečnost, že hnutí ANO Zemana otevřeně podpořilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gugga ( 6. února 2018 05:55 )

 Proč autor článku šíří hoax? Babiš nikoho nenutil. On sám podpořil Zemana, a později to samé prohlásila strana jako celek, ale to neznamená, že by někoho nutili Zemana volit...

marmat ( 5. února 2018 19:35 )

Proč je ANO některým lidem nepochopitelné hnutí....??? Určitě proto, že neshazuje , neztrapňuje a neznemožňuje konkurenci= NEOPLÁCÍ podle hesla na "HRUBÝ PYTEL" prostě nikdy nedává hrubou záplatu.........

marmat ( 5. února 2018 19:28 )

Není vzpoura jako "vzpoura" Telička (nestraník) ????? a namistrovanej kverulant Ježek (ANO)se nechal slyšet, že nebude žádný mandát opouštět!!! Pan Faltýnek ho k tomu VELMI JASNĚ vyzval

marmat ( 5. února 2018 19:22 )

Je to její vůle a cirkusovou drezůru ve stylu ostatních stran Babiš NEVEDE a hlavně nikomu nenařizuje hodit obálku se ZEMANEM

marmat ( 5. února 2018 19:19 )

Nikdo NIKOMU nic neporoučel a neporoučí...stranická drezura se v ANO nekoná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa