Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bude letní čas i v zimě? Europoslanec Svoboda chce zarazit posouvání ručiček

Autor: Jakub Veinlich - 
2. února 2018
19:00

Letní čas začne letos platit v noci na 25. března. Už za šest týdnů si tak posuneme hodinové ručičky o hodinu dopředu. Jenže europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda by byl nejraději, kdybychom čas takto měnili naposledy. Sám prosazuje, aby střídání jednou provždy skončilo. Jenže taková změna je hodně obtížná. Jak zjistily Blesk Zprávy, ani čeští europoslanci v tom nejsou zajedno. 

Jde o zdánlivě malý problém, který už teď před hlasováním budí hodně vášní. Český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) předkládá prostřednictvím dopravního výboru evropského parlamentu ke schválení návrh směrnice, podle které by skončilo střídání standardního a letního času.

„Je potřeba ujmout se určité menšiny, která má zdravotní problémy se střídáním času,“ odůvodnil svůj návrh Blesk Zprávám Svoboda, který patří mezi vůbec nejvlivnější české europoslance.

Sám Svoboda by raději zachoval letní čas kvůli dlouhým večerům. Jeho návrh nechává ale výběr na Evropské komisi, která si prý přání Evropanů může zjistit například přes barometr – tedy evropské centrum pro výzkum veřejného mínění.  

„Jaký čas zachovat, to necháváme na Evropské komisi, která by se měla zeptat evropských občanů. Až 20 procent populace má větší či menší problémy se střídáním času,“ tvrdí Svoboda.

Co stát, to názor

Podle Svobody by nebylo ani potřeba čekat na schválení jednotlivými evropskými parlamenty, protože se jedná o směrnici, o které rozhoduje jen Evropská rada a Evropský parlament. Návrh je proto reálné stihnout odhlasovat ještě do konce tohoto funkčního období, tedy do jara 2019.

„Různé národnosti na to mají velmi různé názory. Jak to dopadne, nejsem proto schopen odhadnout,“ říká k případnému hlasování Svoboda.

V Evropském parlamentu přitom sedí 751 poslanců z 28 zemí. A ani 21 zástupců České republiky na tuto problematiku nemá jasný názor. A rozdělené jsou i zástupci jednotlivých frakcí.

Charanzová chce podklady od expertů

Na rozdíl od Svobody chybí například europoslankyni Ditě Charanzové (ANO) k rozhodnutí podklady expertů, kteří by jasně řekli, že střídání času skutečně ovlivňuje negativně zdraví občanů.

„Pokud bychom měli dělat nějaké rozhodnutí, tak by to mělo být opřeno o jasné a pádné argumenty, které v tuto chvíli na stole nejsou,“ uvedla. Sama je prý připravena hlasovat pro usnesení, které zaváže Evropskou komisi, aby připravila podrobnou analýzu a přišla s jasnými argumenty pro a proti.

„Tato změna se dostává na program poměrně často, někteří kolegové z Evropské lidové strany v tom mají, řekla bych, dokonce zálibu,“ podivuje se nad tématem hlasování Charanzová. Do konce volebního období by chtěla spíše řešit ekonomické a bezpečnostní otázky a otázky odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Pospíšil: Ekonomické důvody jsou pryč

Na opačné straně barikády než Charanzová stojí další česká zástupkyně v Evropském parlamentu. „Jsem rozhodně pro a bez dalších analýz co nejdříve,“ odpověděla Kateřina Konečná z KSČM na dotaz ke střídání času.

Svobodovým argumentům rozumí i další český zástupce v Bruselu Jiří Pospíšil, šéf TOP 09. I on vnímá, že neustálé střídání časů z letního na zimní a opačně může mít negativní dopady především na starší lidi, kardiaky nebo i domácí zvířata, která se často chovají podle stylu života jejich páníčků.

„Když toto střídání bylo zavedeno v polovině minulého století, tak ty důvody byly ekonomické a to v dnešní době už dávno opadlo,“ přidal další z argumentů Pospíšil. Je mu prý jedno, který z časů by zůstal zachovaný.

O návrhu Pavla Svobody budou hlasovat europoslanci na zasedání ve Štrasburku ve čtvrtek 8. února.

Vše o změně času v roce 2018 čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joanna5 ( 8. února 2018 08:24 )

...prosim potrebovali bychom nutne kontakt na dceru, ma treba facebook?

joanna5 ( 8. února 2018 08:17 )

...samej byznys jen - zavedeno jen aby fabriky usetrily za energii a lidi si to doplatili potom za vecerni sviceni v domacnostech (rano je brzy svetlo, ve ctyri hodiny uz je tma). Zavedli to novodobi otrokari. Stejne jako nekolikasmenove provozy - bez ohledu na lidi a jejich biorytmy... Vyspele demokraticke spolecnosti toto nemaji, napr. Australie... Kam nas privedlo vedeni tohoto statu je kapitola sama pro sebe....

salto ( 5. února 2018 07:58 )

Posouvání času je zhůvěřilost. Pokud nebudeme brát v potaz co to dělá s přírodou, tak si vzpomeňte na malé děti, seniory... Ti trpí nejvíce

kdo-si ( 3. února 2018 03:12 )

Já bych rovnou zakázal dělat na směny. To musí být velice nezdravé a zatěžující pro náš organizmus, každý týden chodit spát a vstávat v jinou dobu. Nedej bože dělat v nepřetržitém provoze. to aby jeden rovnou napsal závěť, všechno mé ženě Filomeně.

1pravda1 ( 2. února 2018 23:33 )

Ale pak přece jen se rozjasní...... ale večer? Stmívání po třetí odpoledne je děs.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa