Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útočník v Egyptě zabil Lenku. Soudu se možná vyhne, překvapila velvyslankyně

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
3. února 2018
05:30

Účetní Lenka (†36) z Rakovnicka se z loňské dovolené v Egyptě vrátila v zinkové rakvi. Sympatizant ISIS Abdel-Rahman Shaaban Abu Qura (28) ji v červenci pobodal v letovisku Hurghada a žena svým zraněním podlehla. Vyšetřování stále pokračuje a do dovolenkového ráje Čechů dorazila v polovině listopadu také tuzemská policie. Jenže velké vstřícnosti se nedočkala, například pitevní zprávu si směla jen přečíst. Útočník je na psychiatrii a podle české velvyslankyně v Egyptě není jasné, jestli vůbec stane před soudem. 

„Útočník je stále v jakémsi psychiatrickém zařízení. Prý už hodnocení jeho duševního stavu skončilo, ale výsledky ještě nevíme,“ řekla Blesk Zprávám česká velvyslankyně v egyptské Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Zatím podle velvyslankyně není stále jasné, jestli Abdel-Rahman Shaaban Abu Qura půjde vůbec před soud. „Pokud by byl uznán za duševně chorého, tak by byl nechán zřejmě v nějaké psychiatrické léčebně třeba na doživotí a vůbec by asi soud neproběhl,“ řekla překvapivě Šmigolová redaktorovi Blesk Zpráv.

Jisté není ani to, za jak dlouho by mohly úřady znát výsledky posouzení jeho stavu. „Stále doufáme, že výsledky budou co nejdříve, nicméně nejde to tak rychle, jak bychom si představovali,“ postěžovala si velvyslankyně na vleklé vyšetřování.

Čeští policisté nemají ani pitevní zprávu

V polovině listopadu kvůli vyšetřování dorazili do Egypta také čeští policisté, kteří se sešli podle velvyslankyně s egyptskými vyšetřovateli také s policisty Německa a Ruska. Právě občanky těchto zemí útočník také buď zabil, nebo zranil. Jenže čeští policisté nepochodili, když si chtěli odvézt na založení do spisu výsledky Lenčiny pitevní zprávy.

„Pitevní zpráva jim v zásadě byla jen přečtena. V tu dobu totiž ještě neměli v ruce oficiální žádost se správnými razítky o právní pomoc. Egypťané proto nemohli ty dokumenty podle svého vysvětlení oficiálně předat. V zásadě, česká policie obsah pitevní správy zná, nicméně ten papír v ruce nemá a nemůže ho založit do spisu,“ popsala průběh vyšetřování Šmigolová.

Odškodnění je zatím v nedohlednu

Už na samém začátku případu se do věci vložil také tehdejší český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Se svým protějškem se dohodl, že Egypt bude hledat cestu jak odškodnit pozůstalé Lenky. Jednání jsou ale podle všeho zatím ve slepé uličce. Egypt totiž nechce podle velvyslankyně dopustit, aby se z českého případu stal precedent.

„Věřím, že egyptská strana je připravena té rodině nějakým způsobem vyjít vstříc. Ale myslím, že není úplně jednoduché se dohodnout i v rámci egyptské byrokracie, jak na to,“ dodala k otázce Šmigolová, podle které jde toto vyjednávání mimo ambasádu. Diplomatka zároveň upozornila na to, že nárok na odškodnění není nijak právně vymahatelný.

Vyšetřování útoku se vleče

Od útoku uběhlo už sedm měsíců. A jak vyplývá ze slov české velvyslankyně, nepřineslo zatím téměř žádný výsledek. I když jsou podle velvyslankyně Egypťané vstřícní, v tomto by prý mohli přidat.

„Například předpokládám, že zhodnotit duševní stav nějaké osoby, jestli je příčetná, nebo ne – chápu, že to trvá nějakou dobu, ale asi by to nemuselo trvat čtyři pět měsíců. Dalo by se to zvládnout rychleji. A i ty závěry by z toho mohly být rychleji. Přestože formálně to nějakou dobu trvá, tak bychom mohli mít dříve i originál pitevní zprávy atd.,“ dodala velvyslankyně.

I přes veškerou vstřícnost egyptských úřadů se kdykoliv sejít nebo reagovat na dotazy postrádá diplomatka podle svých slov také harmonogram, jakým způsobem místní šetření bude probíhat dál, včetně toho, kdy by mohlo být skončené. „To se zatím nestalo a nemyslím, že by se to v nejbližší době změnilo,“ uzavřela Šmigolová rozhovor pro Blesk Zprávy.

Redakce se na misi v Egyptě doptávala také policejního prezidia. Do vydání tohoto článku ale zatím nepřišla žádná odpověď. 

st.rec ( 4. února 2018 18:28 )

Už dávno bych tam nejel taky,běloši tam jsou jen za sponzory hnědáků a taky za lovnou zvěř.Co to je za dovolenou v takovém luxusním vězení když není bezpečno ani na vyhrazené pláži? Ještě aby někteří dopadli jako Rusové v letadle s nastrčenou bombou.

querty ( 4. února 2018 08:06 )

Kramný byl egyptskou polici prohlášen za nevinného, u nás dostal 28 let. Další vrah Češky nebude souzen. No, jiný kraj, jiný mrav.

alfasamec ( 3. února 2018 19:09 )

Bohužel, když má někdo odvahu cestovat do takového svinčíku, musí počítat s velkým rizikem. Osobně bych na takovou "dovolenou" nejel ani zadarmo.

1pravda1 ( 3. února 2018 14:00 )

chachacha, jak spolupracují egypští lékaři a patologové jsme přece viděli jasné v případu Kramný, žádná spolupráce, vykuchaná těla, žádné zprávy, pokoj ihned uklizen a zákaz českých vyšetřovatelů vůbec do pokoje vstoupit! Pokud je spáchán čin ve jménu Aláha tak ho nesmějí muslimové odsuzovat. NA CO SI TA ČESKÁ STRANA POŘÁD HRAJE!!! NE V EGYPTĚ NIKDO S NIMI SPOLUPRACOVAT NEBUDE A MĚLI TU POBODANOU ŽENSKOU BĚLOŠKU, BLONDÝNU, PO TERORISTICKÉM ÚTOKU! PŘEVÉZT DO NAŠÍ NEMOCNICE! Poslali tam jen velvyslankyni na pokec, ani našeho lékaře tam nepustili ke konzultaci - až když umírala, těsně před smrtí tam konečně někoho z českých lékařů pustili. Lidi, pokud se vám něco vážného stane v Egyptě, hlavně se nechte co nejdříve převézt domů.

Monikay ( 3. února 2018 12:56 )

Nejezdit tam a budou mít po ptákách...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa