Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filip si dupl kvůli lithiu. K jednání s Babišem o vládě se ale komunisté vrací

Autor: ČTK, nkov - 
1. února 2018
18:30

Předseda KSČM Vojtěch Filip si ve čtvrtek s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) vyjasnili pozice ohledně memoranda s australskou firmou o lithiu. KSČM se vrací k jednání s ANO o novém kabinetu, řekl novinářům po schůzce Filip, který si předtím „dupl“.

Komunisty rozhořčilo dřívější vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) o chystaném dodatku k memorandu. Původně se ve čtvrtek měly sejít vyjednávací týmy, nakonec jednali jen šéfové KSČM a ANO. „Pro nás je ochrana českého přírodního bohatství zásadní věcí. Pokračovat na nulitním dokumentu bylo pro KSČM zcela nepřijatelné,“ zdůraznil Filip.

Babiš tento týden Hünera zkritizoval za špatnou komunikaci ohledně memoranda a s odvoláním na usnesení Sněmovny prohlásil, že dokument není platný. Kabinet dal podle Babiše za úkol Hünerovi dojednat právní nezávaznost dokumentu. Filip řekl, že KSČM nezávisle na vládě připravuje mimo jiné rozbor právního stavu povolení průzkumu ložiska kovu a navazujícího práva těžby i toho, nakolik jsou případně potřebné změny horního zákona.

I komunisté čekají na sjezd ČSSD

Ohledně programu nového kabinetu je pro KSČM důležitý plán růstu minimální mzdy a důchodů, sociální dávky, ochrana nerostného bohatství a vody, převzetí vodních zdrojů do veřejných rukou a zavedení obecného referenda, vyjmenoval Filip. Experti obou stran se podle něho budou opět scházet od příštího týdne, například v úterý má být schůzka k všelidovému hlasování.

„Pracovní týmy začínají reálně dohadovat shody, nebo neshody v programech, kam můžeme dojít,“ řekl předseda KSČM. Podle něho bude také důležité, zda se do jednání zapojí ČSSD. K tomu je ale podle Filipa nutné vyčkat na výsledky sjezdu sociální demokracie v polovině února.

Cínovec láká kvůli lithiu svět

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022.

Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

marmat ( 1. února 2018 22:47 )

Vždy koušete do ruky, která Vám něco dala a dává ??????

marmat ( 1. února 2018 22:45 )

TO JAK JISTĚ TUŠÍTE NENÍ NYNÍ VŮBEC NA POŘADU DNE !!!?

marmat ( 1. února 2018 22:42 )

kalina : Sorry jako , ale lžete, jak když tiskne Dotace uvidíte v každém místě...městě , vesnici..KDYŽ OVŠEM BUDETE CHTÍT...Jen když pojedete např. do Třeboně...proměnila se 100 % jako v pohádce , ale ne díky dědu Vševědovi, ale díky dotacím !!! A jak by vypadalo plno míst , jen kdyby jsme uměli ty nabízené miliardy ČERPAT ::::

lojzo ( 1. února 2018 19:01 )

Je vidět že se zabýváte jenom sebou.Lithium dle prvních zpráv před 1,5 roku bylo dle průzkumu v hodnotě 2-3 biliardy a o těžbu se měla starat společnost česká která těžila i uran a je zařazena mezi 10 nejlepších těžařských společností na světě.Když se zpráva o těžbě Lithia dostala na veřejnost,najednou zřejmě SOBOTKA nebo někdo od socanů dal tisku zprávu že hodnota Lithia je asi za 1,5 bilionu a během 14 dnů se z těch částek ztratilo dalších 3/4 ceny takže buď chtěl zase někdo tunelovat/asi SOBOTKA a proto se zprávy každý den měnily.Jestliže BABIŠ uspěje a budeme si vše řídit v českém uskupení,může se z našeho státu stát taková Sýrie před napadením US vojsky ISIS!

sores ( 1. února 2018 15:33 )

Na lithiu vydělá Česko miliardy!!!! Tak jsem zvědav do čeho nebo koho se budou investovat!! nebo si to opět rozdělí podvodníci a politici???????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa