Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD nevěděla o Chovancově výletu k Zemanovi: „Sóloakce, naháněl si tam body,“ říká Birke

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
30. ledna 2018
19:12

Místopředseda ČSSD Jan Birke, člen nejužšího vedení strany, nevěděl o tom, že se úřadující předseda strany Milan Chovanec chystá do volebního štábu Miloše Zemana. Ostatně překvapen byl údajně i prezident. Podle Birkeho to byla „Milanova sóloakce“ a kalkul před sjezdem strany, kde bude kandidovat na předsedu. Chovanec totiž se Zemanem vyjednal prezidentovu účast. Birkemu nejvíc vadilo, že si úřadující šéf strany sedl do jednoho hloučku s Tomiem Okamurou (SPD). 

Nevěděl jsem o tom, byla to Chovancova sóloakce a měl to probrat s politickým grémiem, protože jde o klíčovou politickou otázku. Tak by se dala shrnout reakce místopředsedy ČSSD a do června volebního manažera strany Jana Birkeho na aktivní účast Milana Chovance ve volebním štábu Miloše Zemana. Strana je přitom, co se týká Zemanovy podpory, rozpolcená a podporu mu před volbami nevyjádřila.

„Mě to překvapilo nesmírně. Za prvé jsem o tom vůbec nevěděl. Myslím, že jsem stále ještě součástí vedení sociální demokracie a Milan Chovanec o tom minimálně mě vůbec neinformoval. Za druhé, když jsme měli druhý den krajskou konferenci, tak delegáti se mě na to celý den ptali. Takže to nebylo překvapení jen pro mě,“ přiznal Birke ve Studiu Blesk. Chovancův krok bude navíc řešit speciálně svolaný krajský výkonný výbor Královéhradeckého kraje, jemuž Birke předsedá.

Nevím, proč tam byl, nechápu to. Podle mého názoru i lidé, kteří podporovali Miloše Zemana, tak byli schopni přijet, pogratulovat a odjet. Mně na tom vadilo postavit se na jedno pódium s Tomiem Okamurou, to je pro mě dost nepřijatelné,“ pustil se tvrdě do statutárního místopředsedy, který vede stranu po rezignaci Bohuslava Sobotky a který se v sobotu usmíval do kamer po boku Martina Nejedlého, Zemanova poradce.

Na vítězné tiskové konferenci se v prezidentově hloučku objevili jak předseda SPD Tomio Okamura (vlevo), tak za ním sedící úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec Na vítězné tiskové konferenci se v prezidentově hloučku objevili jak předseda SPD Tomio Okamura (vlevo), tak za ním sedící úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec | ČTK

Všechny politicky klíčové věci se přitom obyčejně v ČSSD schvalují politickým grémiem, tedy nejužším vedením strany. „Tohle je od Milana trochu sóloakce, mě to mrzí a při první příležitosti, až ho potkám, tak se ho na to zeptám,“ doplnil končící místopředseda, který svůj post obhajovat nebude.

Chovanec naháněl body na sjezd

Ne náhodou Chovanec oznámil, to, co bylo veřejným tajemstvím, totiž že bude kandidovat na předsedu ČSSD, den poté, co se v Zemanově štábu objevil. a den poté, kdy prezident přislíbil účast na únorovém mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové. „Související s tím je rozhodnutí Milana Chovance kandidovat na předsedu strany. Možná měl pocit, že je dobré mít za sebou pana prezidenta s jeho silným mandátem,“ komentoval situaci Birke s tím, že i k němu se donesly kuloární informace, že Zeman by si v čele strany přál raději Jana Hamáčka, bývalého předsedu Sněmovny.

Proti Chovancovi na post předsedy kromě Jana Hamáčka budou kandidovat také Jiří Zimola, jihočeský exhejtman, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík a poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk. Chovanec převzal vedení stran poté, co na post předsedy rezignoval ještě před volbami Bohuslav Sobotka.

Rozštěpil Zeman sociální demokracii? Jak to bude vypadat na sjezdu, který potrvá jen několik hodin? Ovládnou stranu pučisté? I na tyto otázky odpovídal Jan Birke: 

luder ( 31. ledna 2018 00:59 )

Z čl./Nejkratší a přesto výstižný je Drahošův výrok: „K islámu mám úctu a vážím si ho.“ To pro něj musela být videa s podřezáváním křesťanů bojovníky islámského státu v Iráku a Sýrii lepší, než sex. Hotové podřezávání králíků. Zde bych připomněl, že saláfismus a vahábismus jako výtvory teroristů z Muslimského bratrstva vyznává v různých zemích 20 až 80% muslimů. Tato skupina rovněž schvaluje islámské teroristické útoky v Evropě a násilí vůči Evropanům. Nikde nepřinesla islámská imigrace pozitivní efekt. Islám dal lidstvu 0,2% vědeckých objevů a vynálezů a dva nositele Nobelovy ceny. A pan profesor a vědec si něčeho takového váží. Na druhé straně v ČT vykřikoval, že není žádný vítač, přestože podepsal jako spoluautor s Putnou výzvu vědců podporující migraci z islámských zemí a ještě ji v médiích obhajoval. Měl by se tedy rozhodnout, co vlastně je a není a nevykládat a nepsat pokaždé něco jiného. Je to nedůstojné, slušně řečeno.

villon ( 30. ledna 2018 23:55 )

Na výročí výtězného února bi se pak mohli sjednotit s ne s Ksč, ale s Ano ano.

villon ( 30. ledna 2018 23:51 )

No tak socani, kam jinam byste chtěli patřit než k tomu výkvětu na pódiu. Škoda že tam nestačil dovrávorat ten Ovčákův kolegáček z halóóó novin. Pak byste byli komplet.

DWEI ( 30. ledna 2018 21:56 )

Chovanec rovná se hnusný řiťolezec!!!!!!!!!!!!

marmat ( 30. ledna 2018 21:04 )

tramping:Byli to "UČEDNÍCI KALOUSKA" ...chovali se jak posedlí s vymytejma hlavama Ochota kvůli své úchylné touze dokonce položit vládu v tom nejlepším momentu je naprosto ujeté SCI-FI Položilo je to KOMPLET jak mamutí bumerang

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa