Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec se Zemanem oslavil vítězství a oznámil: Chci vést ČSSD. Hlásí se i Zimola

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
28. ledna 2018
14:26

Fronta na předsedu ČSSD se prodloužila o dalšího zájemce. Stranu, která totálně pohořela ve volbách do Poslanecké sněmovny, chce vést také její úřadující předseda Milan Chovanec. V neděli přijal nominaci jeho domovského Plzeňského kraje. Jeho soupeřem bude například bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček. 

Sociální demokraté ve volbách totálně vyhořeli. Strana přišla oproti minulému volebnímu období o 35 křesel. Ze silné vládní strany se tak stal jeden z nejmenších klubů ve Sněmovně. Triumvirát Milan ChovanecLubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka vynesl sociálním demokratům jen 7,27 procenta hlasů, což znamená, že má strana jen 15 poslanců.

Z bryndy chce ČSSD vytáhnout hned několik zájemců o post předsedy strany. Vedle bývalého šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka a olomouckého primátora Antonína Staňka a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka je Milan Chovanec čtvrtý v řadě, který kandidaturu oznámil.

„Dostal jsem nominaci krajské organizace v Plzni. Já jsem tím podmiňoval nějakou svou snahu někam kandidovat. Většina delegátů s výjimkou sedmi, kteří se zdrželi, mě nominovala na pozici předsedy sociální demokracie,“ řekl Chovanec. Kdyby ho jeho domovská organizace nepodržela, o nejvyšší stranický post by se neucházel. Kromě Plzeňského kraje dostal podporu i od krajské organizace ve Zlínském kraji. Krajské konference ČSSD se dnes konají v pěti krajích. Nominaci z Královéhradeckého kraje už dostal Jan Hamáček. Chovanec, i když do dneška kandidaturu neohlásil, už posbíral nominace několika okresních organizací.

Chovanec chce nabídnout členům strany program, který bude hovořit o budoucím směřování ČSSD v otázkách vnitrostranické debaty, komunikace s veřejností a debaty o tom, jestli má ČSSD jít do vlády. Strana se musí podle Chovance vrátit do levé části politického spektra. „My jsme se vydali, ne úplně šťastně, do středu toho politického spektra. A kdokoliv se tam v minulosti vydal, tak tam prostě pohořel,“ poznamenal dnešní úřadující předseda strany. Svůj program už Chovanec přestavil také na svém twitterovém účtu.

Pro sociální demokracii je podle něj především zásadní najít vnitřní smír mezi různými názorovými proudy. „Já jako zastupující předseda až do sjezdu povedu debatu uvnitř strany o tom, aby sjezd opravdu byl o sjednocení, o navolení dobrého týmu, abychom našli směr pro sociální demokracii. Moje osobní ambice jsou velmi stranou,“ řekl.

V novém vedení, které si strana na sjezdu zvolí, by rád viděl zástupce všech názorových proudů. „Sociální demokracie se musí naučit debatovat uvnitř a vystupovat navenek jednotně,“ řekl. Strana podle něj musí navenek souznít. Musí vést o tématech bohatou vnitřní debatu, když ale najde většinový názor, musí se na něm sjednotit i všechny menšinové proudy. Jinak nemá šanci dlouhodobě uspět na politické scéně, míní Chovanec.

Mimořádný volební sjezd čeká sociální demokraty 18. února v Hradci Králové. Jde tak o reakci nejen na volební porážku, ale i na rezignaci Bohuslava Sobotky, který opustil post předsedy strany v polovině června kvůli klesajícím volebním preferencím ČSSD. Na jeho post tak dočasně nastoupil právě Chovanec.

Zeman znovu 

Na sjezd přijede na Chovancovo pozvání nově zvolený prezident Miloš Zeman. S částí sociální demokracie měl Zeman v poslední době napjaté vztahy, někteří členové ČSSD ho ale opakovaně podporovali. Chovanec dokonce dorazil v sobotu do volebního štábu Miloše Zemana, společně sledovali výsledky prezidentských voleb a Chovanec nechyběl ani mezi podporovateli prezidenta na pódiu při závěrečné tiskového konferenci Miloše Zemana.

Podle zákulisních informací, které mají Blesk Zprávy k dispozici, ale Zeman podporuje spíše Jana Hamáčka.

Souboj lánských pučistů

Minulý týden se v jihočeském Táboře sešla stranická platforma Zachraňme ČSSD, kterou vede bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Skupina dlouhodobě kritizuje současné vedení strany. Právě Zimola, kterého strana ještě pod vedením Bohuslava Sobotky odmítla zařadit na kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny kvůli jeho aférám s výstavbou domů na Lipně, oznámil v neděli odpoledne, že i on bude chtít kandidovat na post šéfa ČSSD. Na Twitteru na to upozornil bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zimola své rozhodnutí oznámil na jednání jihočeské krajské organizace strany. 

„Nominace odmítat nebudu, protože nevím, jak policie rychle tu mou záležitost vyřeší. Nechtěl bych na ní teď vytvářet tlak,“  říkal přitom Zimola začátkem ledna reportérce Blesk Zpráv, když oznamoval vznik stranické platformy. 

V sociální demokracii se tak schyluje k souboji takzvaných lánských pučistů. Jak Chovanec, tak Zimola byli totiž těsně po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 účastníky tzv. lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, kde měli údajně chystat sesazení předsedy ČSSD a pozdějšího premiéra Bohuslava Sobotky. Tajné spiklenectví ale nakonec prasklo. Sobotka vzal na milost jen Chovance. 

razuzana ( 28. ledna 2018 18:42 )

Drahoš byl špatně vybraný kandidát??? To už je profesorem kde kdo???? Neumí ani mluvit, ani 3 pomocníci, vyřazení kandidáti mu nepomohli. Jo ještě ta Evička, to byla dost tragédie, ta už byla na Hradě...

luder ( 28. ledna 2018 16:57 )

Za to Drahoš, to by byl silný prezident? Musí mu napovídat do ucha co má říkat, na stole samá nápověda; našprtaný otázky i s odpověďmi a jenom samé napadání Zemana,čímž ukázal, že není ani tak slušnej, jak se prezentuje.Přitom sám nic neuměl nabídnout krom odstranění bezp. prvků na Hradě. I sám Horáček, který mu byl krom jeho ženy nejblíže říkal, že to byl slabý kandidát. Za ten jeho neúspěch mohli nakonec všichni, všechno i to křeslo!

Frantisek Novak ( 28. ledna 2018 16:19 )

Chovancovi bych nevěřil ani pozdrav....Zemane pozor na něj....

sekebo ( 28. ledna 2018 16:07 )

Zeman to s tímhle podvodníkem a turbostudentem z plzeňských práv dotáhne tak daleko, jako se stranou SPO Zemanovci

hejhej ( 28. ledna 2018 15:56 )

Pučista, lhář, rychlostudent Chovanec vylezl z řiti Sobotky a zavrtává se do řiti Zemana. Pokud si ho socani zvolí do čela strany, budou preference klesat. Kdo by volil podrazáka ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa