Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš v Davosu jednal s premiérem Lucemburska. Řeč byla o financích i migraci

Autor: jer, ČTK - 
25. ledna 2018
15:40

Premiér v demisi Andrej Babiš ve čtvrtek jednal v Davosu s předsedou vlády Lucemburska Xavierem Bettelem o rozpočtu Evropské unie, unijní reformě azylové politiky či o brexitu. Babiš má ve švýcarském horském letovisku u příležitosti Světového ekonomického fóra (WEF) na čtvrtek domluveno oficiálně několik schůzek. Novinářům v Davosu řekl, že další, méně formální, chce stihnout například u kávy. Účast na fóru chápe jako efektivní a racionální možnost setkat se s řadou lidí.

Babiš po schůzce řekl, že s Bettelem a lucemburským ministrem financí Pierrem Gramegnou mluvil o základní agendě bulharského předsednictví Evropské unie. „S ministrem financí se známe z mého předešlého působení, mluvil jsem s ním i o našem rozpočtu a projektu reverse charge, ve kterém chceme pokračovat,“ uvedl Babiš. Stejná unijní témata chce probírat i odpoledne s premiérem Portugalska Antóniem Costou a Estonska Jürim Ratasem.

Lucembursko a Česká republika mají odlišné názory na řešení migrační krize, připustil Babiš. Česko zásadně odmítá rozdělování migrantů na základě kvót. „Musíme si to vysvětlit a musí se najít řešení, protože každá země má na migraci jiný názor. Je třeba najít kompromis všech členských zemí,“ řekl. Další země by podle něj měly chápat specifika Česka a dalších zemí visegrádské čtyřky (V4), podobně jako jim rozumí například v případě vztahů Británie a Irska v otázce brexitu, dodal.

Rychlé schůzky u kávy

Babiš fórum bere jako efektivně strávený čas. „Pokud jedete na bilaterální návštěvu, tak tam strávíte celý den. Tady můžete potkat desítky politiků, premiérů,“ uvedl. Lituje, že nakonec bude v Davosu trávit jen čtvrtek.

„Možná by bylo lepší zůstat dva tři dny, je to efektivní, stačí potkat někoho, dát si s ním chvilku kafe...“ vysvětlil. Konkrétní politiky, s kterými by chtěl stihnout rychlou schůzku u kávy, nejmenoval. „Uvidíme, i v rámci společného oběda máme možnost se seznamovat,“ řekl.

Babiš v Bulharsku: migrace a Schengen

Babiš vystoupí v Davosu v rámci jednoho z panelů s projevem, ve kterém se chce vrátit k tomu, na čem byla společná Evropa vybudována. „Abychom měli mír, starali se o lidi, naše děti,“ uvedl. Původní projekt se podle něj ale proměnil. Unie by se měla vrátit především k základním svobodám, tedy volnému pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu, dodal.

Silná a trpělivá Evropa

Andrej Babiš při projevu na Světovém ekonomického fóru vyzval k prohloubení svobod vnitřního trhu jako hlavního zdroje prosperity Evropské unie. EU by podle něj měla chránit své vnější hranice a řešit konflikty ve svém sousedství dříve, než se stanou bezpečnostní hrozbou pro občany členských států. V poslední době se Evropa podle Babiše místo posilování své pozice hašteřila kvůli maličkostem. Klíčová rozhodnutí musí EU přijímat jednomyslně na úrovni premiérů, uvedl. Babišův projev zazněl za zavřenými dveřmi a jeho znění poskytl tiskový odbor Úřadu vlády ČR.

Babiš v Davosu vystoupil v panelu s názvem Vytváření společné vize pro Evropskou unii. V anglicky předneseném projevu varoval, že unie začíná zapomínat, proč ve skutečnosti vznikla, tedy aby garantovala mír a prosperitu svých občanů.

„V poslední době tlačíme na další integraci, aniž bychom věděli, proč a kam má směřovat,“ řekl premiér. Aby byla Evropa silná, musí být podle něj trpělivá. Ukvapená rozhodnutí by nemusela být ku prospěchu Evropy, ale naopak by pro ni mohla znamenat riziko.

Evropští občané musejí vědět, kam Evropa směřuje. „A musíme je přesvědčit, aby s tímto směrem souhlasili. To se podle mého názoru nyní naneštěstí neděje,“ uvedl Babiš. Přivítal proto myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se občanských fór na téma budoucnosti unie. „Měli bychom o tom diskutovat s našimi občany,“ uvedl. Česko přitom může stavět na svém dlouhodobém občanském a sociálním dialogu, dodal Babiš.

Unie podle českého premiéra nemůže vytvořit stabilní komunikační kanály se svými občany bez přispění členských států. „Unie nemůže mít legitimitu bez členských států, to je realita,“ konstatoval. Evropa musí být silná a jednotná a soustředit se na zachování a rozvíjení toho, co už dosáhla, míní. „Pojďme stavět na tom, co máme,“ uvedl Babiš.

Český předseda vlády poznamenal, že například otázka migračních kvót rozděluje členské státy už dva roky. „Přitom kdyby všechny státy přijaly migranty podle kvót, vyřešilo by to pouze dvě procenta migračního tlaku. A kvůli dvěma procentům dáváme evropský projekt v sázku. To je bláznovství!“ prohlásil Babiš. Nikdo podle něj nechce v Evropě blokovat smysluplná rozhodnutí.

„Musíme definovat jasnou strategii a být schopni se jí držet. To nám umožní být rozhodní a efektivní. Přesně pro takové účely byla vytvořena Evropská rada. Neplýtvejme čas maličkostmi. Naši globální partneři a soupeři na nás čekat nebudou,“ řekl Babiš na závěr projevu, ve kterém vyzval k jednotě a globální síle EU.

Nikdo od nás tu nebyl 18 let

„Jsem nadšený, je to skutečně unikátní akce, z celého světa jsou tu stovky prezidentů, premiérů, zástupci Mezinárodního měnového fondu, OECD, velkých firem,“ uvedl Babiš. V Davosu je podle něj možné během deseti minut vyřídit, co je třeba. „Hodnotím to velice pozitivně a divím se, že za naši zemi tady nikdo nebyl od roku 2000, takže 18 let sem nepřišel nikdo z vlády, ani prezident,“ dodal.

Do Davosu se chce za rok vrátit, pokud bude stále premiérem. „Strávil bych tady vícero dní jednáním,“ uvedl. Na čtvrtečním obědě světových lídrů ho zaujala účast řady politiků či byznysmenů, ale také ostrá výměna názorů ruských a ukrajinských politiků na situaci na Ukrajině. „Bylo to velice zajímavé, byly diskutované nejen evropské věci,“ řekl Babiš, který byl během slavnostního oběda usazen mezi srbského a iráckého premiéra.

Babiš se v Davosu sešel s předsedy vlád Lucemburska Xavierem Bettelem, Portugalska Antóniem Costou a Estonska Jürim Ratasem. Hovořilo se podle něj především o reformě azylové politiky EU, migračních kvótách a kohezních fondech. „Protože samozřejmě se čeká po brexitu, že bude méně peněz v rozpočtu,“ uvedl. Rozhovory o přidělování peněz podle něj budou náročné, ale všechny uvedené země jsou v této otázce na jedné lodi. Předsedovi portugalské vlády přislíbil Babiš bilaterální oficiální návštěvu Lisabonu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa