Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

ANO stoplo jednání o vládě s ČSSD, řekl Chovanec. Babiš čeká na nové vedení

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. ledna 2018
12:00

Hnutí ANO podle ČSSD přerušilo jednání se sociálními demokraty o případné vládní spolupráci do jejich únorového sjezdu. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Podle něj krok ANO ukazuje na spolupráci hnutí s KSČM a s SPD Tomia Okamury. Druhým motivem podle něj může být snaha oslabit podmínky ČSSD pro vstup do vlády. Babiš kontroval, že v sociální demokracii nejsou jednotné názory a že počká na únorový sjezd strany.

Sociální demokraté dosud trvali na tom, že se nebudou podílet na vládě s trestně stíhaným premiérem. Předseda ANO Andrej Babiš je obviněn z podvodu kvůli financování farmy Čapí hnízdo.

ČSSD ve vládě nechce trestně stíhanou osobu

„Ve středu pozdě v noci mi předseda hnutí ANO Andrej Babiš vzkázal, že nehodlá pokračovat v jednáních se současným vedením ČSSD a že chce počkat až na vedení, jež vzejde z našeho sjezdu ve druhé polovině února. Hnutí ANO tak už třetí měsíc po sobě potvrzuje, že jedinými partnery, s nimiž je ochotno vážně jednat, je SPD a KSČM, ostatní demokratické politické strany ignoruje,“ napsal Chovanec.

Podle něj se buď ANO již dohodlo s SPD a KSČM na vládní spolupráci, nebo očekává, že sjezd ČSSD ustoupí z podmínek, které si sociální demokraté dosud pro vstup do vlády kladli. ČSSD požaduje, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba, aby kvůli prošetření kauzy Čapí hnízdo ANO nekontrolovalo ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra.

Střet zájmů

Chtějí zamezit hrozbě střetu zájmů na ministerstvech zemědělství, průmyslu a životního prostředí kvůli podnikání holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. V programové oblasti ČSSD žádá proevropské směřování vlády a podporu rodin s dětmi v oblastech bydlení, pracovních příležitostí a vzdělávání.

„Není důvod si myslet, že sjezd ČSSD základ těchto podmínek neschválí a že přistoupí na nedůstojnou roli fíkového listu pro stávající koalici ANO, SPD a KSČM, jež už od voleb funguje v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Chovanec. ČSSD podle něj nebude vstupovat do vlády za každou cenu.

Jakou podobu bude mít vláda?

ANO mělo podle Babiše pocit, že v ČSSD nejsou jednotné názory, proto chce čekat na nové vedení. „Pokud říká, že ANO nemůže mít spravedlnost, vnitro a ministerstvo financí, tak říká co? Že on ovlivňuje policii?“ kritizoval Babiš podmínku ČSSD, aby se ANO s ohledem na vyšetřování případu Čapího hnízda vzdalo některých ministerstev.

ANO zahájilo jednání před druhým pokusem o sestavení vlády minulý týden. ČSSD byla první strana, s níž se zástupci ANO sešli, kromě sociálních demokratů jednali také s SPD, KSČM, ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté spolupráci odmítli, lidovci ji stejně jako ČSSD podmiňují tím, že ve vládě nebude trestně stíhaná osoba.

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

S KSČM a SPD vytvořilo ANO expertní týmy, které hledají programové shody. ANO má v dvousetčlenné Sněmovně 78 poslanců. V případě spolupráce v ČSSD by koalice měla 93 poslanců a musela by se opřít o podporu další strany. SPD má 22 poslanců, KSČM 15 a lidovci deset.

marmat ( 25. ledna 2018 18:15 )

ČH je evidentní "zakázková práce" To, že místo jasných tunelů zaplňuje prostavěná a viditelná dotace 1 rok media od rána do večera napomohlo BABIŠOVI už ve volbách

marmat ( 25. ledna 2018 18:12 )

Kolem jednání lžou všechny strany....jejich ne, mělo být přemlouváno

marmat ( 25. ledna 2018 18:09 )

cenzuro - pusť mi příspěvek....není vulgární....je to korektní názor

baIika ( 25. ledna 2018 14:13 )

Drahoš je fešný chlap.

marmat ( 25. ledna 2018 13:00 )

Předvádění a tendenční komentáře ČSSD (ale i TOPky ,STAN a Pirátů) na adresu vítěze voleb jsou naprosto evidentně SEBEVRAŽEDNÉHO rázu . A oni to za ROK nepochopili ?!?Chudí duchem, nebo "jenom amatéři" Je možné, že mají i tak naivní manažéry ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa