Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Okamura ve Sněmovně i v Senátu? Bratr Tomia zkusí štěstí v dalších volbách

Autor: Jakub Veinlich - 
24. ledna 2018
05:50

Zatímco jeho bratr Tomio „válcuje“ českou politiku z křesla místopředsedy Poslanecké sněmovny, Hayato Okamura chce po volebním sněmovním nezdaru zkusit prorazit do Senátu. Do voleb ho chce na podzim vyslat místní organizace KDU- ČSL na Praze 8. 

Loni na podzim mu to nevyšlo. Do Poslanecké sněmovny kandidoval průvodce a tlumočník Hayato Okamura v Praze za KDU–ČSL z pátého místa. 5053 hlasů ale kvůli mizernému výsledku lidovců na zisk mandátu nestačilo. Do sněmovní lavice v hlavním městě postoupil za stranu jen starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Okamura: Očistil jsem naše jméno

„Jsem rád, že jsem splnil svoji povinnost vůči své manželce Ludmile a svým dcerám a synům a že jsem očistil naše jméno. V naší zemi se už ví, že není jenom ten jeden Okamura,“ napsal si Hayato na svůj facebookový profil po volbách a narážel tak na svého politicky „slavnějšího“ bratra Tomia, který je jako předseda SPD místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Už loni po volbách navíc Hayato prohlašoval, že z veřejného života nezmizí, i když se vrací k tlumočení a průvodcování. A opravdu. V minulých dnech na sebe upozornil hned několikrát. Přišel například demonstrovat proti volbě komunistického „esenbáka“ Zdenka Ondráčka šéfem sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podruhé se objevil na veřejnosti před 14 dny, kdy přišel do volebního štábu podpořit prezidentského kandidáta Pavla Fischera, který skončil ve volbě na třetím místě.

„Když si sečteme hlasy pro pana profesora Drahoše plus hlasy zejména tří dalších kandidátů (Pavla Fischera, Michala Horáčka a Marka Hilšera), kteří mají prakticky identický program, tak je to obrovská naděje do toho druhého kola, že bude skutečně pan profesor zvolen prezidentem a atmosféra v naší zemi se podstatně zlepší k lepšímu,“ řekl Hayato Okamura Blesk Zprávám po prvním kole voleb s tím, že vyslyšel Pavla Fischera a sám podporuje právě Drahoše.

I když senátní volby jsou daleko, jednotlivé politické strany už se šikují a loví silné kandidáty. Právě volebního výsledku Hayata Okamury chce využít organizace KDU – ČSL v Praze 8. A navrhla Okamuru jako svého kandidáta pro volební obvod 23.

„Hayata Okamuru pokládáme za výraznou a silnou osobnost, vyjadřujeme mu plnou podporu a chceme, aby kandidoval v našem volebním obvodě,“ stojí v usnesení místní organizace, které mají Blesk Zprávy k dispozici.

Sám Okamura přitom doufá, že by ho mohla podpořit nejen vlastní, ale zároveň i další demokratické strany, které chtějí v Praze postavit v senátních volbách také svého kandidáta.

„Nyní proto budu hledat dorozumění a spolupráci také s dalšími demokratickými politickými stranami. Zároveň přitom uvnitř KDU-ČSL usiluju o získání jednoznačné podpory pro svoji kandidaturu do Senátu také na krajské (městské) a celostátní úrovni,“ prozradil Okamura.

„Jako senátor chci stát nablízku všem obyvatelům volebního obvodu - seniorům, rodinám s dětmi, mladým lidem a dalším - v jejich každodenních starostech a potřebách, ale i nadějích do budoucna. Chci se přitom mimo jiné věnovat agendě související s bezpečným evropským a mezinárodním ukotvením naší země,“ nastínil Okamura svou vizi, se kterou by chtěl v podzimních volbách případně uspět.

„Jako člen horní komory Parlamentu budu také připraven stát na stráži fungování demokracie a respektování ústavnosti," uzavřel.

Nyní jeho kandidatura musí projít stranickým schvalovacím kolečkem. A to jak na krajské, tak celostátní úrovni. Vedení strany by mělo kandidátní listiny schvalovat podle informací Blesk Zpráv na přelomu jara a léta. Senátní volby by měly být spolu s komunálními na podzim letošního roku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 24. ledna 2018 11:15 )

Snad alespoň ten třetí Okamurovic brácha bude normální.

zada ( 24. ledna 2018 09:31 )

Tenhle je "kavárenskej"...pro mě nevolitelný

moiaza ( 24. ledna 2018 09:30 )

Co prorokovala Sybila? Šikoocí ovládnou svět. Mají k tomu kluci šikmoocí našlápnuto. Oni vědí, kde lehce "vydělat" balík peněz.

Deneček ( 24. ledna 2018 06:38 )

Multikulti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa