Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obchody zavřeme o všech svátcích, navrhnou lidovci. Chtějí tak vyřešit zmatek

Autor: ČTK, var - 
23. ledna 2018
17:54

KDU-ČSL navrhne, aby zákaz prodeje ve velkých obchodech platil o všech státních svátcích, nikoli pouze o vybraných, jak je tomu nyní. Novinářům to v úterý řekl místopředseda lidovců Jiří Mihola. Návrh, pro který chce získat podporu napříč politickým spektrem, podle něj vyřeší zmatek, kdy lidé nevědí, ve které svátky jsou obchody zavřené. Návrh ODS, která chtěla regulaci zrušit, byl už v úvodním kole Sněmovnou zamítnut.

My jsme přesvědčeni jako KDU-ČSL, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě. A za takové dny považujeme státní svátky,“ řekl Mihola. „Dnes se odvoláváme na kulturu, historii a kořeny identity v různých situacích a měli bychom si také státních svátků, které nám připomínají tu naši kulturu, osobnosti a historii, vážit,“ uvedl.

Lidovci argumentují u návrhu také tím, že by rozšíření zákazu prodeje umožnilo rodinám trávit čas pohromadě, místo toho, aby jejich příslušníci museli trávit čas v práci v obchodech. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že podle průzkumů, které má k dispozici, většina Čechů nepovažuje zavřené obchody ve svátek za problém.

S regulací nesouhlasí ODS ani SPD

Mihola uvedl, že návrh zákona má připravený, před předložením ale chce získat podporu ještě od dalších poslaneckých klubů. Například zástupci KSČM v úterý dali najevo, že by rozšíření zákazu prodeje na všechny svátky podpořili.

ODS na současné schůzi Sněmovny naopak navrhuje zákaz prodeje ve svátky zrušit, podle nich je chaotický a lidé nevědí, kdy bude mít který obchod zavřeno. S regulací nesouhlasí ani SPD.

Obchody nyní musí zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

 Sněmovna zamítla zrušení zákona

Sněmovna v úterý už v úvodním kole zamítla návrh ODS, která chtěla zrušit zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě. Celkem 102 poslanců hlavně z klubů ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL prosadilo jeho zamítnutí. Podpořilo je i několik poslanců Pirátů. Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko. Občanští demokraté argumentovali tím, že praxe ukázala, že norma je nadbytečná, nepřiměřeně zasahuje do práv obchodníků a omezuje občany.

Chceme zrušit jeden zbytečný zákon,“ řekl za předkladatele poslanec ODS Martin Kupka. Alena Gajdůšková (ČSSD) však navrhla předlohu zamítnout a připojila se k ní i Květa Matušovská (KSČM). „Nemocnice jet musí, ale nakoupit si snad proboha můžeme jindy,“ uvedla Gajdůšková jako jeden z argumentů. Podle ní neobstojí ani tvrzení, že podnikatelé přijdou o příjmy nebo že by obchody musely propouštět. Zastánci zachování zákazu prodeje argumentovali také tím, že zaměstnanci obchodů budou moci trávit víc času s rodinami.

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, něteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

taktone ( 24. ledna 2018 10:30 )

já si taky myslím že má být otevřeno ještě nikdy se žádná tržba neudělala v zavřeném obchodě

rottrek ( 23. ledna 2018 18:32 )

 Souhlas,zavrete na vsechny svatky, takhle je z toho kockopes,jako ze vseho v tomhle kocourkove

Martin63 ( 23. ledna 2018 18:27 )

jsou to největší d-vky prodejný, spojili by se každým, hlavně aby byli u koryta.

salacia ( 23. ledna 2018 18:24 )

Udělali lidovci někdy něco dobrýho?

Martin63 ( 23. ledna 2018 18:21 )

Já bych zavřel všechny lidovce aby nedělali zmatky. Do kostela jim stejně lidí chodit nebudou. Už měli dávno skončit na smetišti dějin. S necelýma 6% můžou držet hu-u a krok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa