Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišův osud další poslance nestihl. Nevydejte Svobodu ani Růžičku, doporučil výbor

Autor: simao, ČTK - 
23. ledna 2018
11:50

Sněmovní Mandátový a imunitní výbor doporučil plénu, aby nevydalo bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání v případu městské karty opencard. Stejné doporučení se nakonec objevilo i v případě poslance ANO Pavla Růžičky. Oba poslanci však uvedli, že ve středu na sněmovním plénu pro své vydání ruku zvednou. Cítí se totiž neviní.

Sněmovna bude jednat o vydání Bohuslava Svobody (ODS) a Pavla Růžičky (ANO) k trestnímu stíhání ve středu odpoledne. Poslanci o tom rozhodli na návrh předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) při dnešním posuzování změn programu nynější schůze.

Výbor Svobodovo a Růžičkovo vydání ke stíhání nedoporučil. Někdejší pražský primátor Svoboda stojí před odvolacím soudem v případu městské karty opencard.

Svoboda i Růžička budou hlasovat pro své vydání

Policie ho vinila spolu s dalšími tehdejšími radními z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s kartou, jejíž počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma. V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal.

To poslanec Růžička je před soudem jako radní Postoloprt na Lounsku. Obžaloba ho viní spolu s dalšími devíti zastupiteli z porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s údajně nevýhodným prodejem obecního domu. Imunitní výbor vydání obou poslanců nedoporučil zejména s poukazem na kriminalizaci politických rozhodnutí v kolektivních obecních orgánech.

Exprimátor Svoboda dnes uvedl, že bude hlasovat pro své vydání k trestnímu stíhání. O kauze má ale stále pochyby a domnívá se, že politické rozhodnutí nemůže být soudně napadnutelné. Také Pavel Růžička uvedl, že bude hlasovat pro své vydání k stíhání.

Mandátový a imunitní výbor řešil vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS). Mandátový a imunitní výbor řešil vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS). | ČTK

Těžké politické rozhodování, hájí se Svoboda

„Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl dnes Svoboda. Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele. „Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně,“ zdůraznil Svoboda.

Členové výboru probírali podle něho případ velmi vážně. „Pevně věřím, že sbor bude rozhodovat se zvážením všech věcí nejen o mé osobě, ale o všech dalších zastupitelích, kteří budou třeba také obviněni za to, že splnili svou povinnost a hlasovali,“ dodal.

Státní zástupce Tomáš Lejnar, kterého výbor rovněž vyslechl, se nedomnívá, že Svobodova kauza by byla politická. „Toliko je prostě předmětem trestního řízení politické rozhodnutí. Tak v tomto směru ano,“ řekl novinářům.

Růžička z ANO: Ničeho jsme se nedopustili

V případě poslance z ANO Pavla Růžičky rozhodoval výbor poprvé, v minulém volebním období ve Sněmovně nepůsobil. Vinu z údajně nevýhodného prodeje obecního domu popírá. „My jsme se ničeho nedopustili. My jsme udělali všechno v souladu se zákonem o obcích. Máme na to stanovisko ministerstva vnitra, odboru dohledu a kontroly,“ řekl novinářům Růžička po slyšení ve výboru. Radnice podle něho prodala dům za cenu, která je v místě obvyklá.

Růžička čelí obžalobě pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. V případu figuruje i dalších devět městských zastupitelů. Růžičkova obhájkyně Jana Zwyrtek Hamplová novinářům řekla, že doporučovala výboru, aby zaujal k soudní žádosti o poslancovo vydání záporné stanovisko.

Poslanec ANO Pavel Růžička: Mandátový a imunitní výbor jeho vydání nedoporučil Poslanec ANO Pavel Růžička: Mandátový a imunitní výbor jeho vydání nedoporučil | ČTK

Advokátka: Protiústavní zásah státní moci do samosprávy

„Je to učebnicový příklad zásahu státní moci do samosprávy, protiústavní zásah,“ tvrdí advokátka. Výbor Růžičkovo vydání k stíhání nedoporučil podle předsedy Grospiče zejména kvůli tomu, aby se otevřel problém, kdy jednotliví zastupitelé měst a obcí jsou v podstatě kriminalizováni za skutečnost, že hlasují v kolektivním orgánu.

Grospič řekl, že ze 17 přítomných členů výboru se 15 přiklonilo k rozhodnutí nevydat, dva se hlasování zdrželi. Šlo přitom o členy Pirátů Jakuba Michálka a Lukáše Bartoně.  

Poslanec Marek Benda (ODS) poznamenal, že k názoru nedoporučit Růžičkovo vydání přispělo i slyšení státní zástupkyně Radky Pavlišové. Členové výboru podle Bendy většinově soudí, že možný skutek je tak banální, že by bylo zbytečné narušovat výkon poslancova mandátu. I v tomto případě platí, že pokud Sněmovna Růžičku nevydá, jeho stíhání bude moci pokračovat až potom, co mu mandát skončí.

Video  „Konečně to máme za sebou.“ Zákonodárci vydali Babiše policii, většina si oddychla  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

flora ( 23. ledna 2018 14:58 )

porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s opencard.. To nebylo jen tak nějaké hlasování....

Milann ( 23. ledna 2018 14:49 )

Požádala policie tak by se měli vydat,když jsou nevinní tak se nemají čeho obávat.

jajas ( 23. ledna 2018 13:01 )

A svoje IQ si neměříš? Asi proto, že mínus IQ ani nejde změřit, viď, akademiku.

mirkazam ( 23. ledna 2018 12:58 )

socan68...ty blbečku,co se tady pořád oháníš nějakým IQ....tak na tobě je patrný,žes ještě vůbec nedospěl do stádia,kdy se dá u tebe o nějakém IQ mluvit....

Milann ( 23. ledna 2018 12:50 )

Mysli hlavou ty dutá palice,kam přišli ty prachy ty dutá palice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa