Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka policii kvůli kauze Čapí hnízdo

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
19. ledna 2018
15:43

Zákonodárci vydali premiéra Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. O dalším osudu kauzy Čapí hnízdo rozhodli poslanci na schůzi, která odstarovala v pátek v devět ráno. Žádost policie ležela ve Sněmovně od poloviny listopadu. Minulé složení Poslanecké sněmovny už jednou dvojici politiků vydalo, úspěch ve volbách ale obnovil jejich poslaneckou imunitu.

  • Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek jsou mezi obviněnými v kauze možného zneužití evropských dotací na ekofarmě Čapí hnízdo. Ta opustila holding Agrofert, aby dostala dotaci pro malé a střední podniky, načež se do holdingu opět vrátila.
  • Sněmovna už oba politiky jednou vydala, a to začátkem září 2017. Vznikem poslaneckého mandátu po říjnových volbách nabyli ale novou imunitu.
  • Mandátový a imunitní výbor doporučil Babiše i Faltýnka policii vydat. Poslanci hnutí ANO hlasovali proti. Babiš s Faltýnkem zvedli ruku pro své vydání. Vzájemně se ale „nevydali“.
  • V kauze Čapí hnízdo jsou v hledáčku policie i Babišova manželka Monika a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství, kvůli tomu premiér vystupuje v médiích nejzuřivěji.

Video  „Konečně to máme za sebou.“ Zákonodárci vydali Babiše policii, většina si oddychla  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sněmovna o vydání Babiše a Faltýnka
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
15:45
19. 1. 2018

Náš dnešní online přenos z vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka tímto končíme. Mějte pěkné odpoledne i víkend a sledujte další informace nejen ze Sněmovny na Blesk Zprávách.

15:35
19. 1. 2018

Výsledek hlasování byl zřejmý minimálně od včerejšího večera. „Nic nového,“ řekl Miroslav Kalousek, který výrok Babiše o trestním stíhání označil za šokující. „To neřekl jen tak někdo u piva, to řekl šéf exekutivy, která má politickou kontrolu nad orgány činnými v trestním řízení, to řekl předseda vlády členské země EU,“ zdůraznil.

Podívejte se na souhrn reakcí politiků po vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka:

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
15:29
19. 1. 2018

Byli jsme svědky nejen čtyřhodinového bloku napadání a pomluv, které nejsou důstojné této Sněmovny, ale slyšeli jsme zcela skandální výrok, že je možné si u nás objednat trestní stíhání. To je za hranou právního státu. Pokud by to platilo, tak pojďme se bavit, kde žijeme a jestli v takovém státě chceme žít,“ zastával se státních zástupců a dalších Marek Výborný, člen imunitního výboru za KDU-ČSL.

15:27
19. 1. 2018

„Jsme rádi, že už skončilo to projednávání v PS, že tato záležitost odtud odchází. Od počátku jsme říkali, že žádáme prošetření kauzy Čapí hnízdo. Mluvilo se o tom už v minulém volebním období, kdy jsme tu byli jako poslanci,“ komentoval výsledek také Tomio Okamura z SPD a označil postoj svého hnutí za konzistentní.

15:25
19. 1. 2018

I komunisté označili debatu za zbytečně dlouhou, když 8 stran dopředu deklarovalo, že nechá Babiše i Faltýnka vydat. „Klub KSČM je pověstný tím, že se chová racionálně. Nechceme omezovat časy nebo zkracovat (vystoupení) vzhledem k počtu subjektů ve Sněmovně,“ řekl předseda klubu Pavel Kováčik.

15:02
19. 1. 2018

„Imunita je mrtvá,“ prohlásila na tiskové konferenci rozhořčeně exministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která je právnička. Nadšená nebyla ani z úrovně debaty, její délky ani expresivity. Prý to předčilo její očekávání, která už po výboru nebyla velká.

14:59
19. 1. 2018

„Já jsem rád a doufám, že to ocení i občané, že za touto kapitolou můžeme otočit list,“ komentoval jednání předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Navzdory obstrukcím, které se opakovaně objevovaly, kdy se to prodlužovalo, aby se prodloužil prostor pro sestavování vlády, tak se nám podařilo dosáhnout toho, že ten postup bude naprosto spravedlivý, jako to mají všichni ostatní občané,“ doplnil ho předseda klubu Jakub Michálek.

14:40
19. 1. 2018
!

Policie odmítla Babišův výrok, že je v ČR možné objednat si stíhání na zakázku. Vždy postupuje dle zákonů, na její práci dohlížejí žalobci, uvedla.

13:37
19. 1. 2018
!

Stejným poměrem byl vydán policii také Jaroslav Faltýnek. Pro vydání Faltýnka byl on sám, 24 poslanců ODS, 21 Pirátů, 20 zákonodárců SPD, 14 sociálních demokratů, 10 komunistů, devět lidovců, sedm zástupců TOP 09 a pět poslanců STAN. Proti se vyslovilo 69 poslanců ANO.

13:36
19. 1. 2018
!

111 poslanců pro, 69 proti. Andreje Babiše Sněmovna vydala. Pro vydání Babiše byl sám premiér, 24 poslanců ODS, 21 Pirátů, 20 zákonodárců SPD, 14 sociálních demokratů, 10 komunistů, devět lidovců, sedm zástupců TOP 09 a pět poslanců STAN. Proti se vyslovilo 69 poslanců ANO.

13:32
19. 1. 2018
!

„Zkuste být alespoň na chvilku muž! Skutečně myslíte, že se touto větou svého předsedy promlčíte?“ rýpal do Pelikána Kalousek. Ministr spravedlnosti se mu ze svého vládního místa zvesela smál.

13:26
19. 1. 2018

„Naše hlasy připojíme k tomu, aby Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byli vydáni, protože to nejsou nadlidi,“ prohlásil předseda poslanců STAN Jan Farský v době, kdy se debata zřejmě chýlí ke konci. Slovo si vzal ale znovu také Miroslav Kalousek (TOP 09). I on se vrátil ke slovům Andreje Babiše o možnosti objednání trestního stíhání. Znovu se trefoval také do ministra spravedlnosti Pelikána.

13:07
19. 1. 2018

Miloslav Rozner z SPD si neodpustil v projevu jedno ze svých oblíbených slov, které zlidovělo: „Jednání Sněmovny, které se týká vydání, nebo nevydání pánů Babiše a Faltýnka, ukončí dlouhé spekulace, které tento případ provází. Politický tanec a některé okolnosti kolem procesu vydávání bohužel zpolitizovaly celou věc. Jak je do kauzy zabroušen pan kolega Kalousek, politizaci kauzy pouze nahrává. Stejně jako celý klub SPD budu hlasovat pro vydání obou kolegů.“

Za využití oblíbeného slova sklidil Rozner potlesk, a proto ho ještě jednou zopakoval.

Miloslav Rozner „zabrousil“ i v projevu k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem.
12:40
19. 1. 2018

„Má-li pan premiér nebo kterýkoliv jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení je ovlivněno či manipulováno, nechť se s nimi obrátí přímo na mě nebo na státní zastupitelství,“ sdělil ČTK nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V takovém případě by následovalo prověření takového podnětu. Justice podle Zemana v minulosti již několikrát osvědčila, že je schopna zasáhnout do vlastních řad a dodržuje rovnost občanů před zákonem.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů.
12:32
19. 1. 2018
!

Babišův exnáměstek Wagenknecht popřel slova premiéra, že by na politickou objednávku očerňoval Čapí hnízdo, řekl Českému rozhlasu. Zváží právní kroky vůči Babišovi.

12:20
19. 1. 2018

Na nepřítomnost Faltýnka s Babišem si stěžoval předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. V tu chvíli se ale Faltýnek v sále objevil.

12:16
19. 1. 2018

„Jsme zvyklí na nabubřelost, ale reagoval bych na komediální vystoupení poslankyně Malé. Ohrazuji se proti urážkám výboru, že tady nemusí být, protože bylo dopředu rozhodnuto,“ pustil se do členky ANO, která obvinila strany z pokrytectví, předseda STAN Petr Gazdík. Lidovci mezitím v podstatě dodržují své předsevzetí vysílat do debaty jen člena mandátového výboru Marka Výborného, Miroslav Kalousek (TOP 09) zatím vystoupil krátce. Nejvíce času si zatím zabrali poslanci hnutí ANO, kteří dopředu avizovali, že budou proti vydání.

Porada hnutí ANO. Členky mandátového a imunitního výboru Malé, Oborné a exministryně spravedlnosti Válkové.
12:07
19. 1. 2018
!

Podle názoru předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se zřejmě schůze protáhne a neskončí dnes standardně ve dvě hodiny odpoledne. Na tabuli svítí stále přihlášených osm poslanců, minimálně tři jsou z hnutí ANO. Babiš ze svého místa zmizel.

11:46
19. 1. 2018

Do Babiše si rýpl na Twitteru také další z mladých poslanců. František Kopřiva za Piráty publikoval svůj pohled na projev Andreje Babiše:

11:41
19. 1. 2018

„Já bych se chtěl zabývat tou větou, kterou opakuje pan Babiš a pan Faltýnek, že kdyby nešli do politiky, tak by se Čapí hnízdo neřešilo. A to je právě ten problém. V České republice jsou desítky případů takovýchto dotačních podnikatelů, kteří si vyvádějí účelové firmy z holdingů, aby mohli pobírat mimo pravidla peníze, které jsou určeny pro rozvoj malých podnikatelů. A to, že to na někoho občas dopadne, je jedině dobře. A že se soudy vlečou? Je to zase na politicích, aby upravili legislativní prostředí, aby soudy mohly fungovat rychle,“ hřímal poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

11:19
19. 1. 2018

Jaroslav Faltýnek se rozjel. Poslance zásobuje připomínkou jejich dřívějších vystoupení už téměř hodinu. Nejčastěji mluví k předsedovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Babiš vytrvale sedí na svém místě předsedy vlády. „Projevy kolegy Kalouska byly hodinové i několikahodinové. Nestihl jsem to přečíst vše. Opakuji, budu aktivně hlasovat pro své vydání, je to celé špatné,“ zakončil 1. místopředseda hnutí ANO.

10:50
19. 1. 2018

Faltýnkova sprostá slova glosuje na Twitteru nejmladší poslanec v sále:

10:39
19. 1. 2018

Bez poznámky nenechal Babišovo nařčení ani exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD):

10:35
19. 1. 2018
!

Slovo si bere také Jaroslav Faltýnek, druhý z obviněných. „Vypadalo to, že budeme jednat konstruktivně, tak se prosím nehádejme. Ať stihneme hlasování. Mám jít o půl druhé do nemocnice, tak bych to rád stihl,“ podotkl. Faltýnek připomněl, že zvedne ruku pro své vydání.

„Nejsem nadčlověk. Druhý důvod je loajalita k mým kolegům ze ZZN Pelhřimov,“ připomněl Faltýnek firmu, která v kauze figuruje. Faltýnkovi kolegové jsou také obviněni. „Nazývám to sračkou a velkou sračkou. Omlouvám se za expresivní výrazy,“ řekl doslova před poslanci.

10:29
19. 1. 2018

Jan Birke (ČSSD) označil možnosti trestního stíhání za šílené. Připomněl, že radnici v Náchodě, kde je starostou, také před čtyřmi lety oblehli policisté. „Házeli mi pytle s olejem na fasádu,“ řekl Birke a dodal, že Babišovo rozčilení chápe, protože šance na nápravu v případě očištění jména jsou malé.

10:24
19. 1. 2018

„Dá se v ČR objednat trestní stíhání? A pokud ano, kdo za to nese politickou odpovědnost?“ ptal se následně také předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura ministra Pelikána.

10:21
19. 1. 2018

Na to se ozval naštvaný stávající ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO): „Já nevím, jestli chcete žít v zemi, kde ministr spravedlnosti zastavuje trestní stíhání. Co s tím měl dělat?“

10:20
19. 1. 2018

„Jestliže říkáte, že je tady možné objednat si trestní stíhání, vy už ale čtyři roky máte možnost to změnit. Ty rezorty dokonce ovládáte dál. Neudělali jste nic. Já jsem vás opakovaně upozorňoval,“ pustil se do Babiše exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a ukázal prstem na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

10:16
19. 1. 2018

Sněmovně předsedá Pirát Vojtěch Pikal, namísto předsedy komory Radka Vondráčka, který je členem ANO a který by pravděpodobně v takto důležitém bodě schůzi řídil. Vondráček schůzi pouze zahájil.

10:14
19. 1. 2018
!

Babišův projev trval asi 40 minut. „Neuvěřitelná prasárna. Že mi sahají na rodinu, děti, manželku, neuvěřitelné. Sprosťárny. Přeji vám, aby se vám to nestalo, aby si nikdo neobjednal vaše stíhání a stíhání vašich dětí,“ zakončil ministerský předseda.

Premiér Babiš na jednání o vlastním vydání.
10:08
19. 1. 2018

Babiš se opřel také do Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Zpochybnil, že se Čapím hnízdem měl vůbec zabývat, když už ho vyšetřovala česká policie. Schytal to také jeho bývalý náměstek z ministerstva financí Lukáš Wagenknecht. Ten o spolupráci s Babišem před časem mluvil také ve Studiu Blesk:

Video  
Video se připravuje ...
10:01
19. 1. 2018

Nikdo další se zatím ke slovu nedostal, a tak používají poslanci alespoň sociální sítě. 

9:48
19. 1. 2018

Podle Babiše kauza ovlivnila parlamentní volby, ovlivní prezidentské volby a je zaměřena na to, aby se nestal premiérem. „Jsem si jist, že nikdo z obviněných nespáchal žádný trestný čin,“ řekl a stíhání své ženy označil za sprosťárnu. „Ta první žádost byla totální blábol,“ útočil na policii.

Premiér Babiš na jednání o vlastním vydání.
9:43
19. 1. 2018
!

Proč policie požádala o naše vydání těsně před volbami v srpnu 2017? Proč, když to není politické zadání? To je objednávka mafie, která tady kradla miliardy. Policie věděla, že pravděpodobně hnutí ANO získá 5 procent a Babiš a Faltýnek budou znovu poslanci a že bude znovu třeba požádat o vydání. To je jednoznačný argument, že je to zpolitizované. Ovlivnilo to volby, podle našich analýz jsme přišli o 10 procent,“ řekl premiér. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat trestní stíhání,“ navezl se do policie a státního zastupitelství.

9:38
19. 1. 2018
!

Slovo si okamžitě vzal premiér Babiš. „Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Budete hlasovat politicky. Když si vyslechnete všechny argumenty a použijete zdravý rozum, určitě byste nehlasovali pro,“ začal, přestože se chce nechat vydat. Za problém celé kauzy označil svůj vstup do politiky. „Možná i díky této kauze jsem toho litoval,“ přiznal.

9:32
19. 1. 2018
!

„Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas se stíháním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ shrnula Valachová před poslanci.

9:30
19. 1. 2018
!

Stanovisko Transparency International k dnešnímu jednání: „Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) je důležitým vodítkem pro vyšetřování možné trestné činnosti spojené s žádostí o dotaci na Farmu Čapí hnízdo. Zároveň ale zůstává výhradním úkolem vnitrostátních orgánů, aby posoudily, zda ke spáchání trestného činu došlo, či nikoliv. Bez ohledu na výsledek je pro zdárné ukončení trestního řízení zásadní, aby byly podezřelé osoby vydány k trestnímu stíhání.“

Premiér Babiš na poradě u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (oba ANO).
9:29
19. 1. 2018

Zpravodajka Valachová také připomněla, že imunita má chránit zákonodárce před mocenskými zásahy a má napomáhat svobodnému výkonu mandátu. 

9:27
19. 1. 2018
!

„Zjištění ve zprávě OLAF jsou obdobná zjištěním policie,“ řekla Valachová. „Vyšetřovatel i státní zástupce označili míru důkazů za obvyklou dle jejich profesní praxe,“ dodala.

9:20
19. 1. 2018

Grospič jen připomněl postup výboru. Exministryně Valachová (ČSSD), která byla zpravodajkou, pak přečetla zpravodajskou zprávu. Připomněla, že poslanci museli za spisem na ředitelství pražské policie a že expolicistu Komárka nezbavil ministr vnitra mlčenlivosti.

9:12
19. 1. 2018
!

Volba proběhla a poslanci začínají debatovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Jako první je na řadě předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM), který oficiálně oznámí stanovisko výboru k celé záležitosti.

9:06
19. 1. 2018

Jako první bod po dohodě všech klubů je zařazeno ještě naplnění komise pro kontrolu jedné z komisí. Jde prakticky jen o technikálii, která by vydávání zdržet příliš neměla.

9:01
19. 1. 2018

Jednání ve Sněmovně začalo, řada poslanců a poslankyň se omluvila.

8:53
19. 1. 2018

V ČR mají všichni občané rovnost před zákonem. Imunita, kterou přebírá poslanec, je výjimkou z tohoto pravidla. V tomto případě já jako člen imunitního výboru jsem se ptal pana Babiše, podle kterých informací měl být případ zmanipulován mafií. Odvolal se na pana Komárka, druhá skutečnost byla, že se pan vyšetřovatel Nevtípil podílel na kauze Neograph. Ani jeden z těch důvodů není nosný, podle nás. Rozhodli jsme se, že budeme hlasovat pro vydání. Tuto věc má rozhodnout nezávislý soud,“ řekl za Piráty předseda jejich poslanců Jakub Michálek.

Tisková konference Pirátů: Čapí hnízdo musí rozhodnout nezávislý soud.
8:34
19. 1. 2018

Lidovci neodmítnou jednání o vládě s ANO, podmínkou je ale neúčast trestně stíhané osoby ve vládě. Hnutí ANO by se navíc muselo vzdát rezortů vnitra a spravedlnosti, tedy ministerstev, pod které spadá policie a státní zsatupitelství.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek před jednáním o vydání Babiše a Faltýnka: Budeme pro
8:31
19. 1. 2018

„Poslanecký klub KDU-ČSL to projednal, shodli jsme se, že všichni poslanci budou hlasovat pro vydání. Zdržíme se velkých projevů a omezíme se na krátké vystoupení člena mandátového a imunitního výboru (MIV),“ prozradil předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Členem MIV je za KDU-ČSL Marek Výborný.

8:26
19. 1. 2018

STAN nevstoupí do vlády, zdůraznil přes nejasnou situaci kolem druhého pokusu také Rakušan.

Starostové budou pro vydání Babiše s Faltýnkem
8:20
19. 1. 2018

Zaprvé mandátový a imunitní důvod potvrdil, že stíhání nemá politický rozměr. Andrej Babiš už byl jednou v této věci stíhán, brání tomu nyní poslanecká imunita. A poslední důvod, kdyby se týkal takový problém kohokoliv z poslanců STAN, tak my bychom sami o vydání požádali,“ prohlásil rozhodně poslanec Vít Rakušan (STAN). Jeho kolega Jan Farský nechápe, proč Andrej Babiš chodil a říkal, že jde o účelovky, aby nakonec řekl, že se chce nechat vydat. „Blokuje práci Sněmovny i sestavení demokratické vlády,“ dodal. 

8:15
19. 1. 2018

„Ať je to tak, nebo tak, není to dobré pro image České republiky,“ poznamenal k trestně stíhanému premiérovi na tiskové konferenci předseda SPD Okamura. Zároveň hnutí zopakovalo, že bude hlasovat pro vydání Babiše s Faltýnkem.

7:55
19. 1. 2018
!

Poslanci TOP 09, které vede Miroslav Kalousek, budou hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka. Kauza je už tak známá, že nechtějí řečnit na plénu. Sněmovna by měla řešit i další body.

7:45
19. 1. 2018

Babiš a Faltýnek od úterý tvrdí, že se chtějí nechat vydat, stejného názoru je i sněmovní mandátový a imunitní výbor. Poslanecký klub ANO se sice vydání chce postavit, osm dalších sněmovních klubů ale nic takového neavizovalo.

7:30
19. 1. 2018

Přejeme pěkné páteční ráno a vítáme vás u online zpravodajství z důležitého dne ve Sněmovně. Poslanci budou rozhodovat o vydání premiéra Andreje Babiše a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 21. ledna 2018 21:25 )

krakonos500: On je proti těmhle grázlům světec

marmat ( 21. ledna 2018 21:23 )

Jak se dětinsky chytli stíhači toho, že :"Babiš prohlásil že nemusí být premiérem "!!!! No utrousil to schválně ? aby se supi předvedli ? Je to dost možný Dává si je neúnavně a s nadhledem

sensadrak ( 21. ledna 2018 08:03 )

Babiš A náhle nemá tolik kolen, aby mohl kleknout na všechny. Najednou se před ním už každý nekrčí strachem a těch, kteří mají odvahu pojmenovávat fakta, přibývá. Náhle v něm začíná hlodat nemilé podezření, že možná není tak všemocný a nepostižitelný, jak se ještě nedávno domníval. Náhle nad ním visí až běda nepříjemná, leč o to reálnější hrozba slušivých tepláčků.(SF)

st.rec ( 20. ledna 2018 23:08 )

Sněmovna vydala,jinde křivě soudili,neuměli číst anebo i soudili na rozkaz křivě,právo v této demokrááácii je fakt křivější než 10 §§. https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo . .

marmat ( 20. ledna 2018 17:17 )

Věřte JEDÉ VĚCI !TO BUDE DALEKO ZAJÍMAVĚJŠÍ ....Skoro nikdo z té chobotnice nepoužil dotaci přesně na to, na co žádal Babiš je světlá vyjímka k dotaci dodal 240 mil. a farmu otevřel veřejnosti....Takového dobráka, který vyhrál volby museli začít likvidovat...Vaří se tam z vody, ale to vše ještě na tu mafii rupne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa