Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čapí hnízdo a OLAF budou řešit i europoslanci. Zdechovský: Jde o hodnověrnost EU

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2018
14:30

S vyšetřováním Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) zájem Evropské unie o kauzu farmy Čapí hnízdo nekončí. Případem se bude zabývat kontrolní výbor Evropského parlamentu, o případu chce mluvit s eurokomisařem pro rozpočet Gunterem Oettingerem. Informoval o tom český europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem výboru. V případu figuruje český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Komisaře Oettingera se budeme ptát, zda dodrží slib Evropské komise sdělit členům kontrolního výboru závěry z vyšetřování OLAF a co udělá Evropská komise do budoucna, aby se neopakovaly kauzy, kdy jsou přidělovány evropské dotace firmám účelově založeným na jejich čerpání,“ prohlásil Zdechovský, který je ve výboru za Evropskou lidovou stranu (EPP).

„Kdyby se podobná kauza týkala jiného premiéra v Evropské unii, tak bychom se o to zajímali také. Týká se to kredibility Unie a toho, aby se do budoucna nepodporovaly podobné projekty, které veřejnou podporu nepotřebují,“ dodal europoslanec.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

O Zdechovském premiér Babiš prohlásil, že celá kauza je jeho výplodem. Poslanec to opakovaně odmítl jako nesmysl a označil Babišův útok za nejlepší vizitku své práce v kontrolním výboru EP.

„Sprosťárna na objednávku“

Premiér a předseda hnutí ANO Babiš tvrdí, že OLAF není nezávislý a že kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu. Ujišťuje, že se ničeho nedopustil a že jde o kauzu na objednávku a sprosťárnu, která poškozuje jeho rodinu.

O vydání premiéra Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo bude česká Poslanecká sněmovna jednat v pátek.

OLAF v závěrech zprávy o vyšetřování Čapího hnízda píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Uvádí, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace a mohlo dojít k podvodu.

O co v kauze jde

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov.

Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 25. února 2018 13:13 )

Místo aby byl rád,že v Bruselu vegetuje za těžký prachy a byl pěkně zticha,tak ještě bude vysírat...

mirkazam ( 25. února 2018 12:22 )

Zdenekk....už se ty chudáku trapně pořád dokola opakuješ...dnes jsi mimořádně vynechal prochcaný tepláky...tebe můžeme jenom politovat....vypadá to,že s tebou v mládí mrskli o zem...

Milann ( 18. ledna 2018 14:24 )

Tím spíše by měli černo-***níci ,ODS,Top držet ty sprosté dršky.

gabreta ( 17. ledna 2018 21:46 )

Pozor!!! Ten náhradní poslanec byl odsouzený pravomocně!!!! Ráno složil poslanecký slib a hned po odhlasování církevních restitucí a skončení zasedání, odkráčel do basy, kde měl nástup!!!! To byla největší prasárna a podraz na voliče, kterou ODS za celou éru udělala. I když jsem pravičák a můj hlas měla jistý, tak tahle strana ode mne už od té doby nikdy hlas nedostala a nedostane!!!

Milann ( 17. ledna 2018 18:41 )

Pane černo-***níku a ostatním politrukům,politykům,Č.T. a pisálkům,Vám asi nevadí že nepravomocně odsouzený rozhodl o restitucích ale pouze obviněný Vám vadí.A kde nás to kolik bude stát.Babiš nezůstane nikomu dlužný ale restituce nás pěkně vysají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa