Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura řešil ve Sněmovně uprchlíky a „migrantofily“. Babiš cestu do pekel

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
17. ledna 2018
12:20

Poslanci ANO, SPD a KSČM si na středu prosadili debatu o migračních kvótách a revizi azylové politiky Evropské unie. Ta bude totiž na pořadu dne příští týden na Evropské radě, kam pocestuje premiér Andrej Babiš (ANO). Tomio Okamura upozorňoval na tisíce migrantů na Václavském náměstí a brojil proti „migrantofilům“. Babiš označil kvóty za „cestu do pekel“. Vláda by při projednávání unijní reformy azylové politiky měla zablokovat zavedení mechanismu pro přerozdělování uchazečů o azyl v rámci států EU. 

Sněmovna důrazně odmítá návrh Evropské komise na zavedení takzvaného korekčního přidělovacího mechanismu a na něj navázané finanční sankce,“ shodla se dolní komora po celodenním jednání o azylové reformě. Na tomto postoji se dohodli zástupci všech devíti sněmovních frakcí a Sněmovna ho přijala téměř jednomyslně hlasy 163 ze 165 přítomných poslanců.

Dolní komora vybídla vládu, aby při vyjednávání v EU prosazovala jednomyslné schvalování změn azylové politiky. Důvodem byla zkušenost se zavedením kvót na uprchlíky, které EU schválila pouze většinově přes odpor Česka a dalších zemí. Těm za nedodržování kvót nyní hrozí unijní sankce.

Sněmovna naopak podpořila zamýšlené změny azylového systému EU, které by měly do budoucna zabránit zneužívání azylových režimů členských zemí EU a urychlit návrat neúspěšných žadatelů o azyl do země původu.

 Okamura: Kde jen o vrcholek ledovce

„Jde jen o vrcholek ledovce, který jednou potopí celou Evropu. Dublinský systém má řešit, aby uprchlíci necestovali po Evropě. Nikdo toto nařízení nedodržoval. Za azylanty považujeme dnes i ekonomické migranty, kteří pobíhají po Evropě, jak se jim zlíbí. Tyhle plány se pekly celý minulý rok, naše diplomacie spala, nebo souhlasila? Nevím,“ bouřil ve Sněmovně tradiční odpůrce uprchlíků a předseda hnutí SPD Okamura.

Kvóty jsou podle něj lákadlem pro migranty i pašeráky a o nebezpečí vypovídají také zátarasy v některých českých městech. Přišel také s novým slovem „migrantofil“ jako označením pro politiky, kteří z principu migraci neodmítají. Navezl se například do předsedy právního výboru Evropského parlamentu Pavla Svobody (KDU-ČSL).

Babiš: Nejsme v trvalém ohrožení

Slovo si následně vzal premiér Andrej Babiš (ANO) a varoval před „strašením“ veřejnosti. „My nejsme v trvalém ohrožení, jsme 6. nejbezpečnější země na světě. K zátarasům – ty tam dala samospráva po diskuzi s ministerstvem vnitra a jsou tam od roku 2015. Bylo to opatření, protože stát se může leccos. Po Pařížské může jet někdo pod vlivem drog nebo alkoholu,“ reagoval na zmínku o zátarasech u Staroměstského náměstí.

Tzv. Dublin IV, tedy novela Dublinských protokolů, počítá s omezením zodpovědnosti prvních států, do kterých uprchlík přijde, a kvóty zavádí jako automatický mechanismus. Zodpovědnost se tak přenese na jiné státy EU, například i na Českou republiku. 

Babiš a jeho vláda nedostali v úterý důvěru. Ve středu schválil kabinet demisi Babiš a jeho vláda nedostali v úterý důvěru. Ve středu schválil kabinet demisi | ČTK

„Je to cesta k dalšímu rozdělení Evropy a je to cesta do pekel,“ poznamenal k automatickému přerozdělování Babiš a za primární označil boj za to, aby Česko nebylo v EU znovu přehlasováno. Hodně si slibuje od pomoci Rakouska, kde volby vyhrál uprchlíkům nepříliš nakloněný Sebastian Kurz.

Babiš ale také upozornil na to, že revize azylové politiky není jen o automatických kvótách. „Návrh nového Dublinu je součástí legislativního balíčku. Cílem novelizace je také zjednodušení postupu, zkrácení lhůt a podobně. Velká část je tedy pro Česko přijatelná. Zásadní rozdíly jsou u tzv. kvót jako stálého prvku systému. Uděláme proti nim vše. Finále by mělo být v červnu,“ uzavřel Babiš.

Exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pak vyzval k obraně svobodného pohybu osob.

begina ( 17. ledna 2018 14:44 )

Zdenekkmelm prý má chalupu na Floridě, ale z kuloárů uniklo, že tak říká kozímu chlívku, kam si chodí vrznout s kozou lízou a ta když je uminutá a nedá mu, tak tady ten chudák řádí od rána do večera jak zkaženej

begina ( 17. ledna 2018 14:40 )

A že ty se melme nepochlubíš, jaký byl tvůj fotr komouš tak drž hubu a krok.

agfor ( 17. ledna 2018 13:53 )

Je hezké, že Babiš na iDNES mluví o tom, že nám EU nebude nařizovat, kdo u nás bude žít a pracovat. Zapomněl však na to, že většina přivandrovalců netáhne do Evropy pracovat, ale vyžírat ji na sociálních dávkách. Jako by nám nestačilo živit 350 000 cikánů.

moiaza ( 17. ledna 2018 13:18 )

Ten kluk šikmooký ušatý si nakonec na migrantach vybuduje kariéru. Kdo umí.... Jo, Sybila prorokovala, že šikmoocí ovládnou tento svět.

Deneček ( 17. ledna 2018 12:55 )

Myslíš Dominik Feri.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa