Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišova vláda schválila svou demisi. Zeman ji zřejmě tento týden nedostane

Autor: ČTK, kal, vei - 
17. ledna 2018
16:40

Menšinový kabinet šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který v úterý ve Sněmovně nezískal důvěru, ve středu schválil svou demisi. Babiš ji teď musí doručit na Hrad prezidentovi Miloši Zemanovi. To se mělo stát tento týden, Jiří Ovčáček ale nakonec své původní tvrzení opravil. Stát bude Babiš řídit do chvíle, než prezident jmenuje vládu novou. Podle dosavadních výroků prezidenta to může trvat měsíce.

„Hlavně jsme projednali demisi. Požádám o termín u pana prezidenta, abych mu tu demisi předal osobně,“ řekl Babiš na tiskové konferenci, která začala ve Strakově akademii po jednání vlády se zhruba hodinovým zpožděním, než původně Úřad vlády avizoval.

Babiš v této krátké větě narážel mimo jiné na to, že jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslal demisi na Hrad vládním kurýrem.

Zeman se s Babišem potká v nejbližších dnech

„Nyní věc domlouváme. Pan prezident demisi přijme do konce tohoto pracovního týdne,“ napsal Blesk Zprávám tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Později ve středu ale svůj výrok opravil. Oba politici se totiž zatím nedomluvili na termínu.

V úterý vyzvala opoziční ODS menšinovou vládu, aby v období, kdy bude řídit stát bez podpory Sněmovny, nepřijímala důležitá usnesení. Babiš, kterého hodlá Zeman pověřit sestavením vládního týmu i napodruhé, už dříve řekl, že ministři budou pracovat bez ohledu na to, zda vláda bude v demisi, či nikoli.

„Když budu mluvit za svůj rezort, tak samozřejmě ty věci, které řešíme, ať už se jedná o legislativu či strategie, tak je budeme řešit dál,“ reagoval na obavy opozice vicepremiér a minsitr životního prostředí Richard Brabec. Blesk Zprávám řekl, že po praktické stránce nevidí rozdíl v tom, zda je vláda bez důvěry, nebo v demisi. 

„Nehovořili jsme o tom, na jednání vlády smíme, nebo nesmíme dávat. Předpokládám, že to bude vždy dohoda s panem premiérem, co budeme řešit. Zatím žádné omezení, nebo nějaký limit materiálu nebo bodů jsme dnes neřešili,“ dodal Brabec 

Například ministryně obrany Karla Šlechtová dnes ale při příchodu na jednání vlády zopakovala, že ji na stole leží několika milionové zakázky, které ale bez důvěry nebo tolerance vládě napodepíše. 

Nová jednání už dnes 

Už dnes přitom ANO zahájí jednání o nové vládě.  Odpoledne má naplánovanou schůzku s ČSSD.  Ta by se podle informací Blesk Zpráv měla konat dřív, než se původně plánovalo. Premiér je navíc zvědavý, s čím sociální demkraté přijdou - protože to vypadá, že se mohli chtít zapojit do vládního projektu Andreje Babiše. 

„To vypadá, že s námi chtějí jednat o eventuální koaliční spolupráci. Určitě si vyslechneme jejich připomínky k programovému prohlášení vlády,“ řekl na tiskové konferenci, kde oznámil demisi kabinetu premiér Babiš a spěchal rychle s  ministry na jendání Poslanecké sněmovny.

Ve čtvrtek by se pak hnutí ANO mělo setkat také se zástupici SPD Tomila Okamury.  

Na programu jednání byla mimo jiné změna jednacího řádu vlády, která vyvolala na přelomu roku kontroverze kvůli záměru nezaznamenávat, jak o návrzích hlasovali jednotliví ministři. Ustanovení kvůli připomínkám parlamentních stran i některých resortů z materiálu zmizelo, dokument však dál počítá s posílením role premiéra například při odstraňování rozporů ministrů či při zvaní hostů na jednání vlády. Podle ministerstva spravedlnosti je hlavním účelem změn zefektivnění a zrychlení projednávání materiálů předložených vládě.

Babiš chtěl s ministry probrat také evropskou agendou, jak avizoval minulý týden. A na programu byl i zákon o obecném referendu, jak ho prosazuje hnutí SPD Tomia Okamury. Podle vládních legislativců je návrh v rozporu s principy zastupitelské demokracie, podporovat ho proto nedoporučili. Vláda k tomuto bodu ale nakonec přijala neutrální stanovisko. Zákon teď putuje do Poslanecké sněmovny. Za předčasný a odborně neprojednaný měla vláda označit další návrh poslanců SPD, aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí.

Pelikán předkládal návrhy zákonů, které předchozí Sněmovna nestihla schválit před koncem volebního období, do jednání se tak vrací jak nové předpisy o soudních znalcích a o soudních tlumočnících, tak i novela insolvenčního zákona, která chce zmírnit podmínky oddlužení pro lidi v dluhové pasti.

Video  Zeman dá Babišovi druhý pokus sestavit vládu, ale s podmínkou: 101 hlasů podpory  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

dobry-clovek ( 17. ledna 2018 14:09 )

Včera v Třinci na Hokeji Drahoše vypískali.Drahoše v Třinci musela ochranka narychlo uklidit, lidi mu tam chtěli rozbít tu jeho afektovanou tlamu.no holt Česko není jen Praha!!!!! Drahoš v reakci na to zrušil mítink z občany v Ostravě, konečně po tom výprasku v Třinci mu došlo že tady kavárna není“ https://ostrava.idnes.cz/prezidentske-volby-volba-prezidenta-jiri-drahos-kandidat-na-pre zidenta-jablunkov-gja-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180116_175527_ostrava-zpravy_sme.Pedofil Darmoš-Drahoš je nastrčená slaboduchá figurka kterou volí vymyté mozky a nezkušená přiblblá omladina co si myslí že ve 20 ti sežrala moudrost světa,stejně jako fetaci PIRATI co chtěji zlegalizovat fety a marjánku!Někdo kdo hodně nechce Zemana tahá už dlouho z pozadí za nitky intrik a pomluv na pana Zemana už léta.Zeman je zkušený poctivy politik co nekrade a nemá zapotřebí ani lhát a normální lid pozná komu jde sobecky jen o sebe jako STB Drahošovi,nebo komu zaleží na lidech a ČR skutečně!Populista a vysmátaá žlutá tlama Drahoš je to nejhorší zlo pro ČR.Připomíná mi to protlačování Hitlera na vudce za každou cenu..ano Drahoš je česky Hitler!!!Viděl jsem na vlastní oči Drahošuv článek o migraci a jehich protěžování migrantů.Potom to nakonec odnese Praha,jako každé velké evropské město,pražáci mějte už teď hrůzu s toho co jste udělali svým volením zradce Drahoše.Drahoš se ZASE projevil jako demagogické,prolhané prase.A tady se nejlíp ukazuje , že pražská špína a jejich poskoci využijí i vstřícnost Zemana proti němu . Učebnicová ukázka blbosti a pitomosti.Pražská stoko,přitvrďte ať to má Zeman jisté.Napadáním a zvracením lží a nesmyslů jste prohráli všechny volby,tak dotoho hordo blbů.Zeman se nehodí fašistické mafii proto , že se má podepisovat jakási smlouva kde přijdou státy o veškerou samostatnost a budou muset přijímat parazity a úplatit jim obrovské sumy peněz.Drahoš jim podepíše všechno a proto ho propagují.Úplně stačí,kdo Drahoše podporuje-TOP09,KDU,ODS,STAN,PIRÁTI,Sobotka.Drahoš NEVOLITELNY!

1nostradamus1 ( 17. ledna 2018 11:57 )

zdenek na rohu ulice o morálce káže

Ladislav58 ( 17. ledna 2018 09:45 )

To ty zas*ané opoziční poslance vůbec nezajímá vůle lidu, které zastupují? Vykopat je z vlády a na šachtu s nima. Jsou to zadarmo drazí darmožrouti a zloději !!! Konečně jim někdo šlápl na kuří oko a to se jim nelíbí. Jenom vydržet. Tak to chce většina národa a tak by to mělo být. Jinak to můžeme zabalit a jít třeba do p*dele anebo se vrátit na stromy.

zadnice ( 17. ledna 2018 07:46 )

Přijmout demisi a vyhlásit nové volby!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa