Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo nadbíhá Babišovi? Expartneři se jednání o vládě nebrání, Okamura žadoní a ODS vyčkává

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    16. 1. 2018
    22:02

    ČSSD a KDU-ČSL se otevřeně nebrání tomu, jednat o nové vládě s Andrejem Babišem (ANO). Tomu nevyšel projekt na jednobarevnou menšinovou vládu, která ve Sněmovně nedostala důvěru. Podpořili ji pouze poslanci ANO. Strany nyní volají po většinové vládě. Své služby opět nabízí i Okamurova SPD, naopak KSČM nevylučuje svou podporu, ale přímo do vlády usednout nechce, tvrdí šéf komunistů Vojtěch Filip. ODS, se kterou by Babiš vytvořil koalici rád, tvrdí, že na ní není řada.

  • 1.Tady končí sranda, vzkazuje STAN

    „Já věřím, že hnutí ANO jako vítěz voleb to pojme smrtelně vážně, protože skončila sranda a začíná realita,“ upozornil poté, co menšinová vláda zcela jasně nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, Petr Gazdík (STAN). „Důrazně vyzýváme hnutí ANO, aby začali vyjednávat ve druhém smysluplném pokusu vládu, která důvěru získá,“ dodal předseda Starostů. A tak se jednání o vládě rozjíždí nanovo.

  • 2.Z ČSSD zní: Jsme připraveni jednat

    „Pokud nás hnutí ANO osloví a pokud se poučí z toho tříměsíčního martyria, které v podstatě bylo k ničemu, tak jsme připraveni jednat,“ upozornil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Sociální demokraté však stojí před vlastním existenčním otazníkem – zatím netuší, kdo je povede po jejich sjezdu.

    Na dotaz Blesk Zpráv Chvojka uvedl, že vyjednávací tým s ANO bude patrně dál tvořit on společně s úřadujícím místopředsedou Milanem Chovancem, volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem a patrně i místopředsedou ČSSD i Sněmovny Janem Hamáčkem, který oficiálně oznámil svou kandidaturu na předsedu. První schůzka by se měla uskutečnit již ve čtvrtek.

    „Byl by velký problém, kdybychom vstupovali do vlády s osobou, která je trestně stíhaná,“ upozorňuje však Chvojka, podle kterého by ANO v případné koaliční vládě nemělo mít pod sebou resorty spravedlnosti, vnitra a financí. „Tyto tři resorty mají přímý vliv nad kauzou, ve které jsou pan Babiš a pan Faltýnek namočeni,“ upozornil Chvojka.

    Jan Chvojka a Milan Chovanec na tiskovce ČSSD ve Sněmovně Jan Chvojka a Milan Chovanec na tiskovce ČSSD ve Sněmovně | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Lidovci: Jsme k dispozici

    Podobný argument opakuje i KDU-ČSL – trestní stíhání jí vadí. Jednat jsou však lidovci připraveni také. „Byli jsme jedna z mála stran, která nevyloučila eventuální vládní spolupráci s hnutím ANO,“ upozornil i dnes ve Sněmovně Pavel Bělobrádek. „Máme některé podmínky a respektujeme to, že se hnutí ANO rozhodlo, že, slovy svého předsedy, nepočítá s námi jako s koaličním partnerem. My to respektujeme, ale potom ať se nevymlouvají, že s nimi nikdo nechtěl vyjednávat, že s nimi nikdo nechtěl do koalice. My to tak bereme, bezpochyby je to jedna z variant,“ uvedl.

    Bělobrádek míní, že většinová vláda měla být dojednaná už dávno. „A dávno už tady měla fungovat tak, jako před čtyřmi lety,“ dodává. V rozhovoru pro Blesk Zprávy již minulý týden potvrdil, že lidovci jsou o většinové vládě ochotni vyjednávat.

  • 4.Okamura nabízí své služby

    Zklamaný je zatím z průběhu jednání s ANO Tomio Okamura. „Hnutí ANO dosud nenabídlo SPD ani účast ve vládě, ani pomoc při prosazování klíčových bodů našeho politického programu. Hnutí ANO dokonce od počátku veřejně jakoukoliv vládní spolupráci s SPD odmítá. Je za tím podle našeho názoru buď strach z Okamury, že jim přeroste přes hlavu, nebo tlak na Andreje Babiše z Evropské unie, protože je jeho podnikání závislé na dotacích z daní občanů,“ uvedl na plénu.

    Jeho pravá ruka Radim Fiala nicméně poté, co menšinová vláda nedostala důvěru, hlásil: „Jsme připraveni jednat i o koaliční vládě.“ Okamura si však opět postěžoval na to, že ze strany ANO chybí vůle. Andreje Babiše prý v rozhovoru mezi čtyřma očima vyzval, aby si sedli nad programem SPD a probrali jej. Ke schůzce ANO a SPD by přitom tento týden mělo skutečně dojít. Okamura uvedl, že se na ni těší. Jeho osobním cílem však prý není vyjednat si pozici ve vládě. „Vůbec není podmínkou, že já bych měl být členem vlády například,“ dodal s tím, že hájit chce především program.

    Babišova menšinová vláda důvěru nedostala. Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce ve Sněmovně Babišova menšinová vláda důvěru nedostala. Tomio Okamura a Radim Fiala na tiskovce ve Sněmovně | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 5.KSČM prý do vlády nechce

    Trojici ANO, SPD a KSČM se přezdívá „ďabelská koalice“. S tím přišli v ČSSD. Komunisté přitom popírají, že by s Babišem chtěli přímo do vlády. Šéf KSČM Vojtěch Filip však poté, co menšinová vláda nezískala důvěru, uvedl, že doufá, že hnutí ANO vyslechne programové návrhy KSČM.

    Do vlády však nechtějí komunisté kvůli velkým rozporům v zahraniční politice. Požadují vystoupení z NATO a je přitom nepředstavitelné, že by pro něco takového byli ministr zahraničí Martin Stropnický či ministryně obrany Karla Šlechtová, důležité postavy Babišovy vlády.Nebráníme se ale toleranci nebo podpoře vlády,“ podotkl komunista Filip. I k tomu má KSČM své podmínky.

    Babišova menšinová vláda důvěru nedostala. Nepodpořili ji ani komunisté Kováčik s Filipem Babišova menšinová vláda důvěru nedostala. Nepodpořili ji ani komunisté Kováčik s Filipem | Foto Blesk - Dan Černovský

  • 6.ODS: Opravdu nejsme na řadě

    Zatímco SPD by do vlády ráda, ale Babiš spolupráci s okamurovci na vládní úrovni odmítá, ODS opakovaně čelí dotazům, zda by dokázala za nějakých podmínek kývnout na vládu se šéfem ANO. Ten vyzývá ODS opakovaně, aby dali dohromady „stotrojku“, koalici jediných dvou stran, které by si s celkovým počtem 103 mandátů vystačily ve Sněmovně samotné.

    „Pokud jde o kroky k sestavení vlády, my určitě nejsme na řadě a nepředbíhejme tu situaci. Tady jsou logičtí partneři, kteří se nabízejí hnutí ANO, aby s nimi hnutí ANO jednalo. Slyšeli jsme lidovce, víme o postoji ČSSD, víme, že tyto strany vytvořily jakousi hlasovací koalici ve prospěch rozpočtu. A jsou tu další strany, které hlasovaly s hnutím ANO, ODS to nebyla. My opravdu nejsme na řadě a vyčkejme dalších kroků a dalších rozhodnutí,“ reagoval dnes po projevení nedůvěry vlády šéf ODS Petr Fiala poté, co spolu se šéfem Zbyňkem Stanjurou zkritizovali Babiše za debakl, selhání a velkou prohru.  

    „Předseda hnutí ANO by se měl probudit ze svého snu o jednobarevné menšinové vládě, měl by začít normálně pracovat a pracovat na sestavení vlády s většinovou podporou Poslanecké sněmovny,“ uvedl také Fiala a do Babiše si rýpl ještě jednou: „Já když jsem dnes poslouchal pana předsedu vlády Babiše, který řekl, že mu stačí dvě hodiny, ať si s ním sedneme a za dvě hodiny bude domluvena stotrojka, tak tento výrok mi jednak vysvětluje, proč jsme v takové situaci se sestavováním vlády a jednak pokud takto si sestavuje pan premiér jednání o vládě, tak bych si mu dovolil předpovědět, že ani v budoucnu se mu žádnou vládu nepodaří sestavit.“

    Vítězné hnutí ANO si musí podle Fialy také ověřit, zda vůbec existuje strana, které nevadí stíhaná osoba v čele vlády. „Zatím to všechny strany vylučovaly,“ podotkl. Pokud by to přetrvávalo, mělo by ANO navrhnout jinou osobu ze svých řad, která se pokusí sestavit vládu, míní Fiala.

  • 7.Piráti: Babiš trnem v oku

    Jednou ze stran, která nejvehementněji vystupuje proti tomu, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, jsou Piráti. I jim Babiš spolupráci už několikrát veřejně nabízel, opakovaně se však divil tomu, že s ním spolupracovat nechtějí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš zopakoval, že Piráti na svých pozicích setrvávají. Neobjevil se prý důvod, aby na nich něco měnili. Po Babišovi naopak ve Sněmovně chtěli, aby vysvětlil, jak vůbec přišel k Agrofertu.

    „Jednání by měla probíhat na základě nějaké změny a pokud ta konfigurace je prostě stejná a pan Babiš počítá s tím, že i druhé kolo bude takto v podstatě nevyjednané, tak to mohu říct, že nám to je líto, nicméně to jednání tak, jak probíhalo doteď, tak se na situaci moc nezmění. Pokud to není nějakým způsobem už předjednáno,“ podotkl Bartoš.

    „Takhle se ta jednání nevedou... Pozvánku na nějaké nové jednání nemáme a neznáme ani nějaké nové okolnosti, které by měly názor Pirátů změnit,“ uvedl Bartoš a poukázal na povolební strategii, že Piráti nepodpoří vládu, kde by mělo ANO dominantní úlohu a kde by byli lidé spojeni s korupční minulostí.

  • 8.TOP 09: S Babišem vůbec

    Poslanec TOP 09 František Vácha upozornil, že vládu Andreje Babiše, ať bude trestně stíhaný, nebo nikoli, Topka nepodpoří. Jde podle něj o vládu člověka, který chce vládnout podle „korporátních modelů“ a občané jsou jeho zaměstnanci.

    Vácha však upozorňuje, že některé strany mohou přece jen couvnout. A s Babišem nakonec jít. „Jisté náznaky od ostatních politických stran tady jsou, okopávání kotníků ustalo, politické strany si připravují půdu pro další jednání,“ míní poslanec. „Těch míst, které pan Babiš může rozdávat ve státní správě, je hodně, to není jenom vláda,“ dodává.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa