Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vydání Babiše se oddaluje. SPD a KSČM smění průtahy za trafiky, míní poslanci

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. ledna 2018
09:50

Rozhodnutí o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) se protáhne, jednání o vydání začne až v pátek. Většina poslanců odmítla ve středu předřazení tohoto bodu. Kromě ANO se o to postarali Okamurovci a komunisté. Ve hře přitom bylo dokonce i příští úterý. Někteří zástupci opozice už proto mluví o možné výměně imunity obou poslanců za lukrativní posty, přestože KSČM i SPD dál trvají na tom, že budou hlasovat pro vydání šéfa ANO a jeho pravé ruky. Předseda SPD Okamura ale přiznal, že už tento týden se rozběhnou jednání SPD s ANO o vládní spolupráci.

Co se nepodařilo ve Sněmovně v úterý, se nestalo ani ve středu. Jednání poslanců o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) se nepodařilo předřadit zákonům a dalším bodům na programu 6. schůze. Pospíchat totiž nechtělo hnutí ANO, ale ani komunisté. SPD Tomia Okamury se zdrželo. 

Zatímco u ANO byl motivací nesouhlas s vydáním, u hnutí Tomia Okamury je to „vlajkové téma“ migrace, k čemuž se opatrně přidávají také komunisté. Poté, co první vláda Andreje Babiše nezískala ve Sněmovně důvěru, není totiž jasné, s jakým pověřením by jel premiér na Evropskou radu, kde se bude přehodnocovat systém azylové politiky, tzv. Dublinský protokol. 

Oddalování za trafiky? Komunisté to odmítají

„Nerozumím tomu, na co čekáme,“ divil se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Předseda STAN Petr Gazdík pak dokonce zmínil účelové odkládání na dobu po prvních jednáních o druhé vládě Andreje Babiše. Stejného názoru je i František Vácha, poslanec TOP 09. „Vládních, nebo i jiných, je jich celá řada, například na některých úřadech,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv, zda mohou do hry vstoupit jednání o místech ve vládě.

František Vácha (TOP 09): Průtahy kolem vydání mohou souviset s výměnou za lukrativní posty. Nejen ve vládě. František Vácha (TOP 09): Průtahy kolem vydání mohou souviset s výměnou za lukrativní posty. Nejen ve vládě. | Daniel Černovský

„Všichni tvrdí, že vydání a důvěra nemají souvislost, tak právě tento fakt, že se to nedaří předřadit, je evidentní, že to souvislost má. Strany, které začnou vyjednávat o vládě, tak možná to vydání, nevydání s tím možná souvisí víc, než se na první pohled zdá,“ glosoval situaci předseda STAN s tím, že nevylučuje u SPD a KSČM změnu postoje. Okamura následně přiznal, že bude jeho hnutí už tento týden jednat s ANO o možné vládní spolupráci, respektive programových průsečících.

Tento dojem ale nemá například předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Slyším to v kuloárech a věřím i tomu, co říkají představitelé hnutí ANO. Oni nechtějí přímo do koalice s SPD a nestojí ani o podporu v rámci menšinové vlády. Jsou si podle mě dobře vědomi, že kdyby se pustili do koalice s SPD, tak by je to poškodilo na úrovni mezinárodních vztahů,“ míní. Exministr však upozorňuje na to, že by v tomto případě „ďábelská koalice“, jak nazývá blok ANO, KSČM a SPD, mohla pomoci oddálit jednání o vydání Babiše. I ČSSD už má ale na středu s ANO domluvenou schůzku o vládě.

KSČM pak teorie o výměně podpory poslanecké imunity Babiše s Faltýnkem za lukrativní posty odmítá. „Je to hysterie TOP 09, která se sotva dostala do Sněmovny. Nemají program, tak řeší tohle,“ ohradil se předseda Vojtěch Filip s tím, že nevidí k předřazení bodu o vydání důvod. Stejně argumentuje také SPD.

ODS: Už tomu neutečou

„Jsme pro, aby to bylo dřív než příští úterý, ale sami to nerozhodneme. Ideální by bylo, aby se to zařadilo jako bod číslo dva. Pokud budeme přehlasováni, tak to bude v úterý. Tomu už stejně neutečou,“ netlačí zatím na pilu ODS.

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek ale zmiňoval zdržování policie v případu, kde je obviněno 11 lidí. „Objevují se nové a nové zástupné důvody. Nejdřív poslanci ANO tvrdili, že potřebují přečíst celý spis, který má 26 šanonů, potom že potřebují úřední překlad zprávy OLAF, teď zase že premiér pojede na zahraniční cestu,“ kroutil hlavou.

SPD: Ani ryba, ani rak

Tomio Okamura jako jediný mluvil už v úterý o tom, že by se o vydání mělo hlasovat v pátek, což nakonec poslanci schválili, zatímco horké téma migrace a změny azylové politiky EU, tedy tzv. Dublin IV, by měl přijít na přetřes už ve středu. Lidovci si ale krátce po zahájení debaty vzali hodinovou pauzu.

Podle informací Blesk Zpráv přitom existuje ve Sněmovně dohoda, že migrace bude zařazena na program v pátek, aby se na ní stihli poslanci připravit.

ANO jako jediné proti vydání

Pouze poslanci hnutí ANO se zatím otevřeně postavili proti vydání svého šéfa a 1. místopředsedy. Podle Radka Vondráčka, šéfa Sněmovny, a Martina Stropnického, ministra zahraničí, je důvodem fakt, že žádné nové důkazy ani fakta nebyly předloženy.

„Sněmovní matematika je v tuto chvíli víceméně jasná. Vyzval bych trošku ke klidu. Jsem špatný tipař, ale tady si můžu tipnout, že dojde k vydání,“ řekl Vondráček. Podobně mluvil i Stropnický.

Schillerová chce Čapí hnízdo dostat z evropských peněz

I výbor regionální rady Regionálního operačního programu Střední Čechy v úterý řešil Čapí hnízdo. Neschválil vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Ministerstvo financí i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) přitom vynětí doporučovaly, výbor, v němž měla opozice za TOP 09, STAN a ODS většinu devíti z celkového počtu 15 hlasů, jim ale nevyhověl. Podle opozice by se vyřazením projektu kauza přenesla na národní úroveň a nemusela by být důsledně vyřešena.

Konečné slovo ale bude mít rezort, kterému aktuálně šéfuje Alena Schillerová (za ANO), někdejší Babišova náměstkyně na ministerstvu. „S ohledem na přezávazkování ROP Střední Čechy a hrozící důsledky vyplývající z nevyjmutí projektů, které by Evropská komise vůči ČR uplatnila, se velmi pravděpodobně rozhodne pro vynětí. Z hlediska fiskálních zájmů státu je námi navržené řešení nejlepším možným. Nevyjmutím by se ČR vystavila možnému riziku snížení již poskytnuté alokace,“ napsala Schillerová Blesk Zprávám v sms. Stručně řečeno, pokud zůstane Čapí hnízdo v projektech podporovaných z evropských peněz, bude EU krátit své už přidělené dotace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

begina ( 17. ledna 2018 14:36 )

Howado melm, je tam krimi Vzteklina, takže to bude spíš o tobě, debile

laskava ( 17. ledna 2018 11:47 )

Věřila jsem, že se domluví a vláda začne pořádně pracovat. Slavná opozice Demokratický blok jen zdržuje, snad získává čas a věří ve výhru Drahoše, nebo je jí to fuk, hlavně, že jim jde dobrá výplata, nebo... Tak mi to někdo vysvětlete!

marmat ( 17. ledna 2018 11:30 )

laskavo zkuste je IGNOROVAT

marmat ( 17. ledna 2018 11:08 )

Pokud budeme IGNOROVAT provokatéry níže - netřeba jmenovat....NEBUDOU SI MÍT S KÝM PSÁT !!! Zkusme to všichni slušní dopisovatelé.

laskava ( 17. ledna 2018 11:06 )

Když myslíš, ale o tobě se to bohužel nedá předpokládat. Moc prosím, zkus napsat aspoň jeden jediný slušný příspěvek!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa