Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exdetektiv Komárek měl promluvit k Čapímu hnízdu. Ministr ho mlčenlivosti nezbavil

Autor: ČTK - 
15. ledna 2018
18:59

Ministr vnitra Lubomír Metnar nezbaví bývalého detektiva Jiřího Komárka mlčenlivosti v souvislosti s úterním zasedáním sněmovního imunitního výboru. Metnar to řekl webu Deník.cz. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nehodlá hrát roli jazýčku na vahách v kauze Čapí hnízdo, o níž nemá informace. Žádost členů imunitního výboru o zbavení mlčenlivosti je navíc podle Metnara nekonkrétní.

V úterý se tak zřejmě při projednávání doporučení k vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo výrazně zkrátí jeden bod z pmandátového a imunitního výboru – tím má být právě Komárkův výslech.

„Žádost nebyla konkrétní co do obsahu a rozsahu zbavení mlčenlivosti. Na základě informací, které mám k dispozici, jsem pana Komárka mlčenlivosti nezbavil,“ řekl v rozhovoru rpo Deník.cz ministr vnitra Lubomír Metnar. „Pokud má nějaké zásadní podněty, které zakládají podezření ze spáchání trestného činu, může se obrátit na policii či státního zástupce,“ dodal.

Komárek mluvil o vztahu vyšetřovatele s mafií

Komárkovo pozvání prosadili na mimořádném středečním jednání poslanci hnutí SPD a ANO. „ANO se připojilo k návrhu SPD, a to z toho důvodu, že v médiích proběhly informace o tom, že tento jmenovaný bývalý policista hovořil o jakémsi vztahu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo s mafií a my prostě považujeme za důležité se s těmi informacemi seznámit,“ uvedla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO).

Žádost o zbavení mlčenlivosti měl podat šéf výboru komunista Stanislav Grospič (KSČM). „Mandátový a imunitní výbor uložil předsedovi, aby požádal o zbavení mlčenlivosti tohoto bývalého policisty. Budeme se ho ptát, a pakliže nebude zbaven mlčenlivosti, odpoví nám na věci, na které odpovědět může, bude-li zbaven mlčenlivosti, řekne nám těch věcí víc,“ říkala poslankyně Malá minulý týden. Nyní je jasné, že ke zbavení mlčenlivosti nedojde. 

Řada poslanců již dopředu pochybovala, zda je pozvání Komárka oprávněné a má smysl. Podle opozice si nemá hrát výbor na vyšetřovatele. „Z mého pohledu pozvání pana Komárka má jediný smysl – a tím je diskreditace vyšetřovatele a vlastně tím oddálení vydání nebo změna názoru některých členů, zda-li má být (Babiš) vydán,“ kontroval Pirát a místopředseda výboru Lukáš Bartoň. Narážel přitom na vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila, který vypovídal u výboru minulý týden. 

„Brutální únik informací“ se mu vymstil

Komárek podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes zmínil u soudu údajné propojení vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem.

Sám Komárek na sebe veřejně výrazněji upozornil během týdnů, kdy se řešila reorganizace policie. Nařkl totiž policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“.

Své tvrzení ale nijak nedoložil a u soudu dostal před Vánoci nepravomocně podmíněný trest. Komárek společně s bývalý šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou bojovali proti sloučení elitních policejních útvarů (mj. ÚOOZ) pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu.

Video  Dohra „války policajtů“? Komárek ponese následky, říká Tuhý  - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

sandokan500 ( 15. ledna 2018 19:28 )

Tady něco smrdí,někdo se bojí pravdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa