Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišova vláda důvěru nedostala. Selhání, debakl a ztracený čas, tvrdí politici

Autor: simao, vei, zst - 
16. ledna 2018
17:26

Babišova menšinová vláda nedostala podle očekávání důvěru Poslanecké sněmovny. Pro hlasovali pouze poslanci hnutí ANO, zástupci všech ostatních stran byli proti. A nebyla to jediná „hořká kapka“, kterou Babiš v úterý mezi poslanci musel spolknout. Mandátový a imunitní výbor totiž doporučil vydat Babiše i s jeho pravou rukou z ANO Jaroslavem Faltýnkem k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Babiš s Faltýnkem už ráno řekli, že se chtějí nechat vydat, jakkoli byl šéf ANO hodně rozhořčený a mluvil o „prasárně a svinstvu“.

  • Menšinová vláda Andreje Babiše důvěru Sněmovny nedostala. Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.
  • Šlo o druhé jednání o důvěře vládě, ve středu 10. ledna se ještě poslanci k hlasování nedostali, dnes už ano - a tentokrát bez větších průtahů. Jen Andrej Babiš musel čelit ataku Pirátů, aby vysvětlil, kde v minulosti vzal svůj Agrofert a také narážkám na složení menšinové vlády.
  • Vláda nyní podá demisi, stát by se tak mělo již ve středu 17. ledna.
  • Jednání Sněmovny předcházela schůze mandátového a imunitního výboru. Andrej Babiš před ní vyčinil novinářům, že je „sprostota“, že si „berou jeho rodinu do pusy“ kvůli kauze Čapí hnízdo. 
  • Výbor poté doporučil vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslanci se však dnes odmítli zabývat před hlasováním o důvěře vládě žádostí o jejich vydání. Ta by měla přijít na pořad dne ještě tento týden, případně příští úterý.

Babišovo vydání a důvěra vládě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
18:00
16. 1. 2018

Andreje Babiše nyní čekají další jednání o tom, zda se mu povede sestavit vládu s důvěrou. Dnešek pro něj skončil neúspěchem. Se stranami začne premiér, u kterého upozorňoval na to, že druhý pokus dá Miloš Zeman opět jemu, jednat oficiálně již ve čtvrtek na schůzkách s ČSSD a Okamurovou SPD. My vám tímto děkujeme za sledování našeho online přenosu z perného dne pro premiéra Babiše.

Video  
Video se připravuje ...
17:24
16. 1. 2018

„Měli jsme k této vládě personální i obsahové výhrady. Na některých resortech nebyli odborníci,“

uvedl Radim Fiala z SPD. Okamurova strana neměla žádný důvod vládu podpořit, podotkl šéf poslaneckého klubu. „V programovém prohlášení bylo pro každého trochu. My si myslíme, že to není dobrý koncept a že tento projekt musel prohrát,“ říká Fiala. SPD je znovu připravena jednat o vládě. „Jsme připraveni jednat i o koaliční vládě,“ uvedl Fiala s tím, že také SPD je pro to, aby Sněmovna nyní jednala především o Dublinu IV.

"Nebyla vůle ze strany hnutí ANO jednat vůbec o našem programu a jak jsem se doslechl, ani o programech jiných politických stran," uvedl Tomio Okamura. Babiše prý mezi čtyřma očima vyzval, aby si sedli nad programem a probrali, jestli je ANO s něčím ochotno pomoci. "Poprvé k tomu má dojít tento týden. Na tu schůzku se pochopitelně těšíme,"prozradil Okamura. "Vůbec není podmínkou, že já bych měl být členem vlády například," dodal s tím, že mu nejde o "nějaká zlatá korýtka".

17:12
16. 1. 2018

KSČM pojala svou tiskovku po vyslovení nedůvěry vládě "pracovně". Chce prý na další jednání Sněmovny předřadit boj o Dublinu IV., novém azylovém systému EU. "Uvidíme, které politické strany budou vítači, které budou dbát na národní zájmy," uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Komunisté jsou však dál proti předřazení bodu o vydání Babiše s Faltýnkem. "Jestli bude vydání schváleno ve středu, ve čtvrtek nebo v pátek, to přece není podstatné," říká. "Existuje presumpce neviny... My to ctíme," podotkl Filip. "Nechápu ty hysterické reakce, které tady jsou, opravdu ne, je to tím, že někteří lidé nemají program a musí dělat politikaření místo politiky," doplnil šéf KSČM. Doufá, že hnutí ANO vyslechne návrhy KSČM, do vlády vstupovat komunisté pro velké rozpory v zahraniční politice nechtějí. "Nebráníme se toleranci nebo podpoře vlády," podotkl však Filip. 

17:03
16. 1. 2018

"Do tohoto stavu nás uvrhlo i rozhodnutí prezidenta Zemana,"

rýpla si Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) do Zemana. ČR podle ní nemá vládu s důvěrou zcela zbytečně. Současný kabinet by dle ní měl být udržovací, co nejdříve by měla začít skutečná jednání o koaliční vládě. Poslanec František Vácha upozornil, že vládu Andreje Babiše, ať bude trestně stíhaný, nebo nikoli, Topka nepodpoří. Jde podle něj o vládu člověka, který chce vládnout podle "korporátních modelů" a občané jsou jeho zaměstnanci. "Ale jisté náznaky od ostatních politických stran tady jsou, okopávání kotníků ustalo, politické strany si připravují půdu pro další jednání," míní poslanec Topky. "Těch míst, které pan Babiš může rozdávat ve státní správě, je hodně, to není jenom vláda," dodal.

16:56
16. 1. 2018

Ani Piráti nabídku na jednání nedostali. Pokud jednání ze strany ANO bude dál probíhat tak, jako doposud, ke změně nedojde ani napodruhé, míní Pirát Bartoš. A mluví o "aroganci moci vítěze". "Takhle se ta jednání nevedou, každopádně my budeme ve střehu," podotkl. "Pozvánku nemáme na nějaké jednání a neznáme ani nějaké nové okolnosti," dodal s tím, že Piráti setrvávají na svých pozicích.  

16:45
16. 1. 2018

"Velkou roli hraje prezident republiky. Stále věřím, že platí prezidentova pouze pro média vyřčená informace, že bude požadovat 101 hlasů,"

uvedl Pirát Ivan Bartoš. Pouze tak by to dle něj mělo smysl, aby se neopakovalo to, kdy Babiš předstoupil před Sněmovnu s tím, že důvěru nedostane.

Podle šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka dnešní dění na plénu dokresluje celou situaci. "Předseda vlády ČR by měl být transparentní," míní Michálek. "My jsme se ptali pana Babiše na to, jakým způsobem přišel původně k Agrofertu," připomněl s tím, že Babiš to podle něj nevysvětlil. Michálek vedle toho doufá, že konečně začne fungovat i vyšetřovací komise k OKD, v jejímž čele by Piráti rádi viděli svého poslance Černohorského. "Bohužel vánoční večírky měly přednost, takže předseda komise zvolen nebyl," dodal Michálek.

Video  
Video se připravuje ...
16:37
16. 1. 2018

"Já ty skoro tři měsíce považuji za přehlídku ztraceného času,"

říká Jan Chvojka (ČSSD). Sociální demokraté prý nebyli tázáni, zda chtějí jít do vlády. "Nikdo s námi nejednal, je to velmi nestandardní, aby takto vznikala vláda," podotkl Chvojka. "Pokud nás hnutí ANO osloví a pokud se poučí z toho tříměsíčního martyria, které v podstatě bylo k ničemu, tak jsme připraveni jednat," dodal.

"My zatím žádnou nabídku nemáme, čekáme, jestli se někdo ozve," upřesnil šéf poslaneckého klubu Chvojka. Mluví o ostudě a zmiňuje dál případné podmínky ČSSD. "Byl by velký problém, kdybychom vstupovali do vlády s osobou, která je trestně stíhaná," říká Chvojka. ANO by nemělo mít resorty spravedlnosti, vnitra a financí, míní. "Tyto tři resorty mají přímý vliv nad kauzou, ve které jsou pan Babiš a pan Faltýnek namočeni," upozornil Chvojka, podle kterého by bylo ideální, aby další schůze Sněmovny, která odstartuje již ve středu v 9:00, řešila právě vydání Babiše s Faltýnkem. Podle Chvojky není důvod čekat a odsouvat to dál.

16:30
16. 1. 2018

„Výsledek je ignorování povinností, politické selhání a velká prohra,“

shrnul situaci šéf ODS Petr Fiala. Babiš se podle něj nemůže tváři jako „plnohodnotný předseda vlády“. „Předseda hnutí ANO by se měl probudit ze svého snu o jednobarevné menšinové vládě, měl by začít pracovat na sestavení vlády s většinovou podporou Poslanecké sněmovny,“ doplnil.

Fiala narážel na výrok Babiše, že by mu stačily dvě hodiny, aby s ODS domluvil koalici s podporou 103 mandátů. „Tento výrok mi jenom vysvětluje, proč jsme v takové situaci se sestavováním vlády,“ uvedl Fiala a prorokuje, že Babiš nemusí uspět s takovým přístupem ani napodruhé. "My nejsme na řadě, teď je na řadě hnutí ANO," zareagoval Fiala na dotaz, zda ODS zváží podporu. Podle něj musí ANO nyní vyvodit odpovědnost. "Nepředbíhejme tu situaci," dodal.  "Je to politický debakl Andreje Babiše a hnutí ANO," dodal šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Video  
Video se připravuje ...
16:20
16. 1. 2018

„Program vlády byl mix bohulibých slibů a populismus,“

uvedl šéf STAN Petr Gazdík. „Skončila sranda a začíná realita,“ dodal. „Dnešek by měl být stop jakýmkoliv čistkám, vláda nemá důvěru, a proto by neměla bez důvěry Poslanecké sněmovny jakékoliv zásadní personální kroky na ministerstvech činit,“ vyzval.

Zaznívá i výtka k Andreji Babišovi. Podle Jana Farského „takto nedůvěryhodný premiér“ nemůže Česko reprezentovat . „Když nedůvěryhodný premiér přijde s nedůvěryhodným programem, těžko může čekat, že v Poslanecké sněmovně dostane důvěru,“ dodal. Zeman by podle něj měl vybrat v ANO někoho jiného, než je „stíhaný Andrej Babiš“ či Jaroslav Faltýnek, aby se pokusil sestavit vládu. „Zatím jsme tady svědky mocenských hrátek Miloše Zemana a Andreje Babiše,“ dodal.  

16:12
16. 1. 2018
!

Miroslav Kalousek jako zpravodaj tohoto bodu oznamuje, že vláda Andreje Babiše skutečně důvěru nedostala. Pro důvěru bylo pouze 78 poslanců z ANO, proti 117 poslanců z ostatních stran.

15:55
16. 1. 2018
!

Seznam poslanců šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček přerušil, v 16:10 bude oficiálně vyhlášen výsledek. Již nyní je však jasné, že jednobarevná a menšinová vláda důvěru nedostala. A čeká jí podání demise, které by mělo přijít již ve středu 17. ledna.

Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala
15:42
16. 1. 2018
!

"Pro návrh."

Tato slova má za sebou již i premiér Andrej Babiš. Jeho ANO však podle všeho zůstane v hlasování o důvěře vládě osamoceno - tak, jak se očekávalo. Proti se vyjadřují poslanci z ODS, Piráti, ČSSD, KSČM, SPD, TOP 09, STAN i KDU-ČSL.

Babišova menšinová vláda ve Sněmovně důvěru nezískala. Andrej Babiš v momentě, kdy vyslovoval důvěru vládě
15:25
16. 1. 2018
!

Rozprava skončila, šéf Sněmovny Radek Vondráček zahajuje hlasování o důvěře vládě a losuje jméno prvního poslance, který vládě projeví či neprojeví důvěru - tím je poslanec Roman Kubíček (ANO), který povstává a hlasuje pro návrh, tedy pro vyslovení důvěry vládě. Dále se jede podle abecedy. Poslance pobavili Jakub Michálek (Piráti), který nepovstal a musel své "proti" říct znovu. A pak také skutečně rázné "Proti návrhu" Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) losuje jméno prvního poslance, který vysloví důvěru vládě
15:15
16. 1. 2018

„Rozhodně bych vaším prostřednictvím paní kolegyni nerad rozplakal. Rozhodně se je do nějaké emoce schopna dostat při sebemenší příčině,“

rozhodl se nakonec Stropnický reagovat na „urážky a invektivy“ poslankyně Černochové a vědomí má po působení na obraně čisté. „Pane ministře Stropnický, styďte se, takové útoky nemáte zapotřebí,“ brání Černochovou Zbyněk Stanjura. „Kolegyně nemá tak dobrý herecký projev jako pan Stropnický: Paní poslankyně, co pořád máte, vždyť ti kluci mě mají rádi, co pořád máte… Kdyby byl pan Stropnický tak úspěšný, tak pokračuje ve své funkci… Já nevím, jestli nechtěl, nebo nemohl. Vy jste se prostě bál, přestože vás ti kluci mají tak rádi, abyste jim něco koupil,“ dodal šéf poslaneckého klubu ODS s narážkou na kritiku armádních investic. 

Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala. V debatě vystoupil i Martin Strpnický (ANO)
15:13
16. 1. 2018

"Musím se strašně smát, vaše prokletí je to - proč tady já jsem? Protože Mečiar a Klaus rozhodli, že rozdělí Československo bez referenda,"

říká Babiš a upozorňuje, že to byl on, kdo měl vizi a založil Agrofert. "Víte, pane Michálek, já jsem měl vždycky nějaké vize. A vy neříkáte pravdu. To nebyla státní firma, to byla akciová společnost," dodal Babiš a Michálka vyzval, ať si věci řádně nastuduje. Michálek kontroval, že si je nastudoval a Babiš jen mlží. "Pokud jste nic neprovedl, tak se přece nemáte čeho bát," dodal Pirát.

15:11
16. 1. 2018

"Pan premiér by měl vyjasnit okolnosti toho, jak vůbec získal společnost Agrofert," 

uvedl Pirát Jakub Michálek a pokračuje v "grilování Babiše". Připomíná firmu Petrimex, ve které Babiš působil. Podle něj státní firma nakonec přešla na manažera státní firmy.

"Kdyby to nebyla tak vážná situace, tak řeknu, že se královsky bavím,"pokračuje Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM. Strany vyzval, aby situaci odblokovaly a poslanci nechali dohadování. Michálka se ptá, zda by vysvětlení na otázky, které Piráti a další kladou, vedly k otočení jejich názoru a vládu by mohly podpořit. "Já myslím, že ne. Je to jen pro občany určité divadlo," dodal Kováčik. "Kolega Kováčik jako komunista dělá tiskového mluvčího oligarchy. Přijde mi to absurdní," kontroval Pirát Ferjenčík. 

Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala. Na snímku Jakub Michálek (Piráti)
15:06
16. 1. 2018

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) mluví o vážném manažerském selhání premiéra Babiše i prezidenta Zemana a promarnění času po volbách. "Tady měla být dávno dojednána většinová vláda," dodal stejně jako v rozhovoru pro Blesk Zprávy po jednání Sněmovny minulý týden.

Video  
Video se připravuje ...
15:02
16. 1. 2018

"Trochu mi to opravdu připomíná mýdlovou operu,"

reagoval na debatu ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Vláda podle něj nijak "neřádí", i když se někteří snaží takový dojem navodit. "Vyhazovy úředníků a různé poukazy na nějaké čistky prostě nejsou pravda, přátelé, opravdu nejsou," podotkl Stropnický. Podle něj jsou personální změny jeho právem. "Nevyměnil jsem jediného schopného úředníka, nikdy bych to neudělal," dodal.

Do Stropnického si ostře rýpla Jana Černochová (ODS). "Při projevu pana ministra Stropnického by se skoro až jeden rozbrečel," uvedla. "Pane Babiši, tohle opravdu je vláda odborníků?" táže se a Stropnického označuje za "papírového čerta", který neřádil ve vládě, protože nic nedělal. Babišovi pak poslankyně Černochová vzkázala: "Ale protože víte, že je neschopný, tak jste tam dal paní ministryni Šlechtovou, což já vítám."

15:00
16. 1. 2018

„Různé politické strany tady zase šíří různé fámy ohledně našeho hnutí, protože jsou notoricky zvyklé si něco vymýšlet a už se zapletly,“ brání se Tomio Okamura a mluví o okopávání kotníků od ostatních stran. Opakuje, že SPD vládu nepodpoří a SPD nevymění program za koryta“. ANO nenabídlo SPD účast ve vládě a od počátku ji odmítá, poukázal Okamura a dodal: „Je za tím podle našeho názoru strach z Okamury, že jim přeroste přes hlavu, nebo tlak na Andreje Babiše z EU.“

14:48
16. 1. 2018

"Já jsem myslel, že interpelace jsou ve čtvrtek,"

reaguje Andrej Babiš. Dochází i na možné zdanění církevních restitucí, které již prošlo vládou. "Ohledně církevních restitucí - já nevím, to byl přece zásadní program ČSSD," říká se svým častým argumentem, že restituce byly "prodražené o 54 miliard". P

oslanec Marek Benda (ODS) uvádí, že jde o "faktický nesmysl" a církevní restituce nemohly být o 54 miliard předražené. Janu Chvojkovi (ČSSD) odpovídá premiér pro změnu na možnou změnu zákona o státní službě. "Ten zákon dělá z úředníků nadlidi," říká Babiš, podle kterého mají někdy úředníci větší pravomoci než ministři.

Andrej Babiš (ANO) během schůze Sněmovny Sněmovny, která řešila důvěru menšinové vládě Andrej Babiš (ANO) během schůze Sněmovny Sněmovny, která řešila důvěru menšinové vládě
14:31
16. 1. 2018

Poslanec Miloslav Janulík (ANO) se diví, proč se poslanci vlády na něco ptají, když jí důvěru nikdo dát nechce. „Ptáme se proto, protože je to naše právo, ptát se vlády, co je ve vládním prohlášení, co nám tam chybí, s čím jsme případně nespokojeni. A já doufám, že toto právo nám nebudete ubírat,“ kontrovala poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Ptáme se, protože vláda, přestože neví, jestli má, nebo nemá důvěru, vláda koná. Vyhazuje z ministerstev (...), rozhoduje a Poslanecká sněmovna ji kontroluje,“ doplnil Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

14:23
16. 1. 2018

„Kdybyste tento způsob práce předvedl v byznysu, tak si myslím, že by vás zaměstnavatel vyhodil,“

řekl Babišovi šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. Podle něj Babiš chyboval, když si nezajistil předem podporu a poměrně „diletantsky“ podle něj odflákl přípravu. 

Schůze Sněmovny o důvěře menšinové vládě: Lidovec Jan Bartošek (16.1.2018)
14:14
16. 1. 2018

Při minulém jednání Sněmovny byl Václav Klaus mladší (ODS) na řadě se svým projevem, musel si počkat až dodnes. Podle něj jak vydání poslanců Babiše s Faltýnkem, tak vyslovení nedůvěry této vládě si přejí úplně všichni. „Vydání chce logicky i pan Babiš, protože pokud se cítí nevinný, chce se očistit,“ uvedl Klaus. O Čapím hnízdě si myslí své. „Je zcela jasné, že dotace určená pro malý podnik skončila v Agrofertu,“ říká.

Ohledně důvěry vládě Klaus mladší podotkl, že i tady panuje zmiňovaná shoda. Podle něj kupodivu i spolu s vládou. „Všichni jsou ve shodě, protože i sama vláda důvěru nechce. Dosvědčuje to i trošku apatický projev pana premiéra,“ poukázal Klaus mladší na to, co se dělo ve středu 10. ledna. Nerozumí prý důvodům, proč tomu tak je. Vítězné ANO by mělo chtít vládnout, namísto toho mu další průtahy nevadí. Důvěra vlády je, jako když jde nápadník žádat k otci nevěsty o ruku – nesmí být apatický a musí říkat, že to opravdu chce, podotkl Klaus.  

Sněmovna menšinové vládě Andreje Babiše důvěru nedala. Proti byl i Václav Klaus mladší (ODS)
14:06
16. 1. 2018
!

Sněmovna nepředřadí vydání před hlasování o důvěře. Zasadili se o to poslanci ANO, SPD, KSČM i ČSSD.

14:04
16. 1. 2018

Přesně ve 14 hodin zahájil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček schůzi poslanců. Na programu je bod jednání o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše. Podle toho, co avizovaly jednotlivé politické strany, vláda pravděpodovně důvěru poslanců v prvním kole nezíská.

„Pokud dnes vláda důvěru nezíská, tak okamžitě během zítřka a pozítří zahájíme jednání se subjekty ve Sněmovně, tak abychom vyhověli požadavku pana prezidenta a získali potřebných 101 podpisů. Zahajíme tedy jednání okamžitě,“  řekl těsně před zahájením schůze novinářům předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Tisková konference Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k zasedání mandátového a imunitního výboru. Probíralo se opět Čapí hnízdo.
13:59
16. 1. 2018
!

Poslanci hnutí ANO nepodpoří vydání Faltýnka a Babiše. Podle ministra Martina Stropnického a šéfa Sněmovny Radka Vondráčka nenastal v práci policie žádný posun. Odchod ze sálu, jako v prvním případě, se tak zřejmě v podání ANO konat nebude.

13:30
16. 1. 2018

Jan Farský (STAN) na tiskové konferenci varoval před tím, jak budou Andreje Babiše po závěrech OLAFu vnímat v zahraničí. Podívejte se:

Video  
Video se připravuje ...
13:27
16. 1. 2018

ODS podpoří návrh na předřazení vydání před důvěru vládě. Předseda klubu Stanjura ale zmínil podobně jako další zástupci tzv. Demokratického bloku, že šance na prosazení je malá. 

13:07
16. 1. 2018

SPD přišla s návrhem na úplně nový bod jednání Sněmovny. Na plénu chce řešit otázky migrace. „SPD se podařilo sehnat podpisy na mimořádnou schůzi na téma změny azylové politiky Evropské unie. Podpisy připojily především kluby ANO a ODS,“ oznámil šéf hnutí Tomio Okamura.

Hnutí se chce pokusit zařadit tento bod ještě na schůzi, jejíž program už je schválený, pokud se mu to nepodaří, chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na kterou už má prý dostatek podpisů.

„Chceme, aby ta schůze (o hlasování o důvěře vládě) dnes skončila a zítra ráno začala další, šestá schůze a na této schůzi také plénum hlasovalo o vydání pana premiéra Babiše a pana poslance Faltýnka orgánům činných v trestním řízení,“ doplnil Okamuru předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

„Jestli vydáme oba politiky dnes, zítra nebo pozítří je úplně jedno, protože orgány činné v trestním řízení je budou šetřit několik let,“ dodal Fiala, podle kterého je prý pro SPD kauza Faltýnka a Babiše skončená.   

Tomio Okamura ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Tomio Okamura - předseda SPD na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně
13:14
16. 1. 2018

Piráti odmítají odkládání bodu o vydání Babiše s Faltýnkem. „Pod různými záminkami se to pořád natahuje,“ zmínil předseda poslanců strany Jakub Michálek. Vydání tak chtějí předřadit standardnímu programu 6. schůze, která by měla začít zítra. V rámci ní se bude řešit znovu také post předsedy kontrolní komise pro GIBS a jméno Zdeňka Ondráčka.

„Pokud neuspěje, Piráti postaví svého kandidáta. Zvažujeme dvě možnosti,“ poznamenal poslanec Mikuláš Ferjenčík. Na dotaz Blesk Zpráv upřesnil, že ve hře je buď Ivan Bartoš, který je členem komise, nebo on sám. To by ale znamenalo větší zásah, protože Ferjenčík by musel být do komise dovolen. Není zatím jejím členem.

Podle předsedy Ivana Bartoše Piráti doufají, že Zeman nebude s udělením druhého pokusu na sestavení vlády pospíchat, termín totiž může kolidovat s druhým kolem prezidentských voleb.

Tiskovka Pirátů, zleva: Jakub Michálek, Ivan Bartoš.
13:05
16. 1. 2018
!

Také KSČM chce dnes pokračovat v projednávání hlasování o důvěře vládě. A to bez přednostního hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. To podle komunistů není v tuto chvíli na schváleném programu a ten je pro předsedu strany Vojtěcha Filipa prý pro něj závazný.

„Ať začnou kolegové uvažovat, jaká je priorita. Pro mě je zásadní usnesení Sněmovny,“ řekl Filip.

„Jestli to bude o jeden dva tři dny dříve, nebo později, tak to už nehraje žádnou roli,“ doplnil stranického šéfa předseda předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

12:12
16. 1. 2018

ČSSD chce hlasovat o důvěře vládě dnes. Odmítá návrh KDU-ČSL, ke kterému se zřejmě připojí i Piráti a další kluby, aby se nejdříve dnes ve Sněmovně hlasovalo o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. 

„Je jednoznačné, aby Sněmovna vystavila této vládě jednoznačnou stopku už dnes,“ řekl novinářům na tiskové konferenci úřadující předseda strany Milan Chovanec. 

Sociální demokraté také zároveň odmítají, aby se o vydání obou poslanců k trestnímu stíhání odsouvalo až na příští úterý. Přijdou proto s návrhem, aby toto hlasování bylo na programu jako první bod 6. schůze – tu mají poslanci na programu zítra. 

„Ta žádost tu leží od listopadu, takže nevidíme důvod, proč by se mělo hlasovat až za týden,“ doplnil Chovance předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

Ministr Jan Chvojka při rozhovoru s Blesk.cz Mezi politiky nechyběl při poslední debatě před prezidentskými volbami ve studiu Blesk Zpráv úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec
11:46
16. 1. 2018

Předseda Mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) potvrdil informace Blesk Zpráv, že výbor doporučil vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.  Pro vydání bylo 11 poslanců. Výbor je 19členný. Zpravodajce výboru Kateřině Valachové z ČSSD prý usnadnilo hlasování i rozhodnutí Babiše a Faltýnka, že požádají Sněmovnu o vydání na plénu sami. Proti usnesení výboru hlasovala například poslankyně hnutí ANO Taťána Malá. 

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová ČSSD během pauzy Mandátového a imunitního výboru, před kterým vypovídal i premiér Andrej Babiš Poslankyně a členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO) Zástupkyní ANO v imunitním výboru je mj. Taťána Malá (uprostřed v bílém).
11:45
16. 1. 2018
!

Čapí hnízdo v úterý neřeší jen Sněmovna, projektem se zabýval i výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy. A v úterý neschválil vynětí farmy z evropského financování. Orgán, v němž má většinu středočeská opozice za TOP 09, STAN a ODS, tak nevyhověl doporučení ministerstva financí i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle opozice by se v opačném případě kauza přenesla na národní úroveň a mohla být zametena pod koberec. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření programu.

„Když vyjmeme projekt, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní. Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybní a nechtěly s tím mít nic společného,“ uvedl člen výboru Jan Jakob (TOP 09). Poukázal na to, že pro EU by to byla uzavřená záležitost a věc by se řešila na národní úrovni.

11:35
16. 1. 2018
!

Podle informací Blesk Zpráv rozhodl výbor, že vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka plénu Sněmovny doporučí. Doporučení ale není pro poslance závazné.

11:33
16. 1. 2018

Miroslav Kalousek (TOP 09) hlasoval na výboru pro vydání obou politiků ANO. Jak výbor rozhodl, ale prozradit na tiskové konferenci nechtěl, čeká se na vystoupení předsedy Stanislava Grospiče (KSČM)

11:18
16. 1. 2018

Sněmovna dnes pravděpodobně bude pokračovat v jednání o důvěře vládě. Vydání Babiše a Faltýnka by se mohlo řešit zítra. Na tiskové konferenci to řekl předseda poslanců STAN Jan Farský.

10:57
16. 1. 2018

Imunitní výbor stále projednává vydání Babiše s Faltýnkem za zavřenými dveřmi. Piráti a STAN pravděpodobně navrhnou, aby dnešní plenární jednání začalo právě tímto bodem. Hnutí ANO bude pravděpodobně proti, podle Babiše nemají obě záležitosti žádnou souvislost.

9:56
16. 1. 2018
!

Mandátový a imunitní výbor má nyní krátkou pauzu. Do hodiny by se měl rozhodnout, co Sněmovně doporučí. Zda vydat, nebo nevydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Blesk Zprávám to řekla exministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

9:53
16. 1. 2018

Andrej Babiš (ANO) po „výslechu“ na imunitním výboru, kam dorazil i se svým advokátem: „Nevidím souvislost mezi hlasováním o důvěře a mým vydáním.“

Video  
Video se připravuje ...
9:08
16. 1. 2018

„Myslím, že kdyby to udělali před měsícem a půl, tak by zjednodušili situaci nám všem. Je dobře, že orgány činné v trestním řízení budou moci konat,“ komentoval rozhodnutí Babiše s Faltýnkem také dlouholetý poslanec ODS Marek Benda.

8:49
16. 1. 2018

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ocenil rozhodnutí Babiše a Faltýnka, že požádají o vydání ke stíhání Sněmovnu sami. Vadí mu ale, že to oba neudělali dřív. 

„Myslím, že je to správný postup, ale ve špatný čas, protože ta žádost přišla v listopadu, tak nevím, proč jsme s tím museli čekat,“ zmínil Michálek. Také předpokládá, že výbor dnes podle dohody přijme už nějaké rozhodnutí. A tím se odblokuje i projednávání bodu vyslovení důvěry vládě. 

„Pokud Mandátový a imunitní výbor rozhodne a dá nějaké doporučení, tak si myslím, že nic nebrání tomu, aby se projednal návrh na vydání a následně se hlasovalo o důvěře vládě,“ dodal šéf pirátského klubu. 

Video  
Video se připravuje ...
8:48
16. 1. 2018
!

Mandátový a imunitní výbor se rozhodl, že zruší výslech expolicisty Jiřího Komárka. Novinářům to řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). Předvolání Komárka řada členů výboru odmítala, protože byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kterého veřejně obvinil z „brutálního úniku informací“. Ministr vnitra Metnar Komárka nezbavil v případu Čapího hnízda mlčenlivosti.

8:35
16. 1. 2018

Dopoledne má přijít před Mandátový a imunitní výbor vypovídat bývalý policista Jiří Komárek, jenže ani předseda výboru Stanislav Grospiš (KSČM) neví, zda Komárek dorazí„Je to jeho právo, ne povinnost,“ řekl při příchodu Grospič. 

To, že policistu nezbaví ministr vnitra Lubomír Metnar mlčenlivosti, prý členové výboru většinou očekávali. „Pokud bude vypovídat, tak bude vypovídat s tím, že není zbaven mlčenlivosti, a je něm, co bude chtít sdělit,“ uvedl Grospič. Předpokládá, že dnes výbor vydá doporučení o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Video  
Video se připravuje ...
8:23
16. 1. 2018
!

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek označil rozhodnutí Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, kteří se chtějí nechat vydat k trestnímu stíhání, za vypočítavost: 

„Pravděpodobně si to spočítali, že je více poslanců pro vydání než proti, tak dělají znouzecnost, prostě měsíc čekali, jestli se dopočítají. A když se nedopočítali, tak řekli, že se nechají vydat. Předpokládám, že to tak je,“ řekl Kalousek při příchodu na jednání mandátového a imunitního výboru.

Video  
Video se připravuje ...
8:16
16. 1. 2018

V Poslanecké sněmovně začalo jednání mandátové a imunitního výboru. Za pár minut by měl přijít před poslance premiér Babiš. 

Dopoledne má dorazit také bývalý policista Jiří Komárek. Toho ministr vnitra nezbavil mlčenlivosti, což ocenil šéf hnutí STAN Petr Gazdík. „Zbavit tohoto člověka mlčenlivosti by bylo takřka bláznovství a jen blázen by to udělal a jsem rád, že náš ministr vnitra není blázen,“ řekl Gazdík a zasedání výboru z minulého týdne označil za taškařici.

Hnutí ANO už nechce jednat s hnutím STAN Petra Gazdíka.
7:54
16. 1. 2018
!

„Děláte ze mě lidskou zrůdu, která v tom nenechá svou rodinu,“ zaútočil premiér na novináře.

„Od samého počátku jsem nepochyboval, že v tom nechám svou rodinu, tak je pro mě důležitější než nějaká politika. Je to prasárna a svinstvo. Je to politické zadání. Po 10 letech si někdo vzpomněl na Čapí hnízdo,“ rozčílil se na závěr tiskové konference Babiš a odešel rovnou na mandátový a imunitní výbor požádat o své vydání, jak tvrdí. 

Video  
Video se připravuje ...
7:50
16. 1. 2018

„Jdu podruhé na mandátový a imunitní výbor aktivně požádat o naše vydání, tak, aby tato věc byla co nejdříve vyřešena,“  přidal se k Babišovi Jaroslav Faltýnek. 

7:45
16. 1. 2018
!

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek dorazili do Poslanecké sněmovny. Vyjadřují se ke ke zprávě OLAF kvůli Čapímu hnízdu. „Tento komplot zorganizovala mafie, která tu léta kradla miliardy,“ řekl Babiš na začátku tiskové konference a dodal: Je škoda, že pan ministr vnitra Metnar nezbavil pana Komárka mlčenlivosti.“

„Kdybych nebyl v politice, tak byste nikdy o Čapím hnízdě neslyšeli,“ dodal Babiš, podle kterého je podobných projektů v České republice 123. Premiér s Faltýnkem se chtějí nechat vydat trestnímu stíhání. „Samozřejmě, že se necháme vydat, to je jasné. Přece žijeme v zemi, kde jsou orgány, které nás vyšetřují nezávislé,“ dodal Babiš, který stále tvrdí, že v případu farmy nešlo nikdy o žádný výbor.

Video  
Video se připravuje ...
7:27
16. 1. 2018

Premiéra kromě rozhodnutí žádosti o vydání policii k trestnímu stíhání čeká ve Sněmovně také hlasování o důvěře jeho menšinové vládě. A řada poslaneckých klubů chce před hlasování o důvěře zařadit právě bod vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem. Oba byli vydáni už minulé funkční období, po volbách však policie musela o to samé požádat znovu.

7:20
16. 1. 2018

Babiše stále pronásleduje kauza Čapí hnízdo, tedy projekt rekonstrukce zanedbaného areálu na luxusní resort, ekofarmu a zoo u Olbramovic na Benešovsku. Premiér proto svolal na úterní ráno do Sněmovny tiskovku. O víkendu označil na Primě dění kolem Čapího hnízda za „pseudokauzu“ a „prasárnu“.

7:15
16. 1. 2018

Přejeme pěkné úterní ráno, vítejte u online zpravodajství na Blesk Zprávách z perného dne premiéra Andreje Babiše ve Sněmovně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 17. ledna 2018 19:12 )

krakonoši -PROSÍM IGNORUJTE HO !!!

marmat ( 17. ledna 2018 19:09 )

kalina 107: dodatek-Jeho "soukmenovci" (totožná DNA) jsou lehce zjistitelní

marmat ( 17. ledna 2018 19:06 )

kalina107: KDYŽ JEHO A JEHO "SYNA" a všechny jeho naklonované niky dokážete naprosto ignorovat, bude Vám fajn a on si bude moc hrát akorát s legem (zvládne-li to)

marmat ( 17. ledna 2018 19:02 )

Všichni níže doufající FABULÁTOŘI, spekulující o odchodu Babiše z role premiéra jsou až dojemní mimoňové. To bude dřív Kalousek Mužem Roku

bleskovka ( 17. ledna 2018 05:11 )

Je nutné,aby se ANO spojilo s ČSSD,KSČM,Zeman vyhrál volby a bude lépe,jiná možnost neexistuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa